Koulupäivä poliisin silmien alla – Oulussa poliisi näkee valvontakameroilla kaupungin kouluihin, ja samaa suunnitellaan myös muualla Suomessa
Oulussa poliisi saa reaaliaikaista valvontakamerakuvaa lähes kaikista kaupungin kiinteistöistä, sisältä ja ulkoa. Malli on leviämässä muihinkin kaupunkeihin. Kouluilla live-seuranta hämmentää.
https://www.hs.paskamedia.fi/kotimaa/art-2000005842604.html
”Pojat kokivat, että olen heikoin lenkki” – Kaisa-Maria Tölli joutui armeijassa silmätikuksi, ja nyt luutnantti Tölli kertoo, miten intti musertaa naiset
Varusmiespalvelukseen astuvat naiset ovat aluksi innoissaan, mutta huomaavat nopeasti, että heitä ei kaivata, sanoo Kaisa-Maria Tölli.
”Nämä ovat vaiettuja asioita, koska eivät naiset halua leimautua heikoksi. Eivät naissotilaat kerro näistä asioista avoimesti omalla nimellään”, Kaisa-Maria Tölli sanoo. (KUVA: MARKUS JOKELA / HS)
Petteri Ala-Kivimäki HS
Julkaistu: 27.9. 2:00 , Päivitetty: 27.9. 7:03
VARUSMIESPALVELUSTA suorittavien naisten yleisin rasitusvamma on itsetunnon murtuminen.
Sen kokee lähes jokainen nainen intissä, sanoo kasvatustieteen tohtori
Kaisa-Maria Tölli. Tölli on kirjoittanut asepalvelun kehittämiseksi tietokirjan
Häiriö! Nainen intissä, johon hän haastatteli 52:ta naista ja viittä miestä. He kertovat inttikokemuksistaan nimettöminä.
Kirjan mukaan varusmiespalvelus on miehille suunniteltu järjestelmä, joka jauhaa naiset rikki – henkisesti ja fyysisesti. Miehet eivät hevin hyväksy naisia sotajoukkoonsa, vertaisikseen. Naiset ovat ulkopuolisia.
”Eivät naissotilaat kerro näistä asioista avoimesti omalla nimellään.”
Puolustusvoimat on yrittänyt parantaa asenteita, mutta silti Töllin haastattelemista naisista yli puolet koki kiusaamista ja lähes kaksi viidestä seksuaalista häirintää. Noin 70 prosenttia naisista saa asepalveluksessa fyysisen rasitusvamman. Luvut ovat moninkertaiset miehiin verrattuna.
”Nämä ovat vaiettuja asioita, koska eivät naiset halua leimautua heikoksi. Eivät naissotilaat kerro näistä asioista avoimesti omalla nimellään”, Tölli sanoo. Hän on reservin luutnantti.
LAKI naisten vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta tuli voimaan 1995.
Miehiä varusmiespalveluksen suorittaminen saattaa ainakin aluksi harmittaa, sillä heiltä riistetään vapaus juuri, kun he ovat repineet sellofaanin elämän herkkukorista. Naiset sen sijaan suorittavat asepalveluksen vapaaehtoisina, joten he aloittavat intin toiveikkaina ja hyvin motivoituneina.
Varusmiespalveluksen suorittavista naisista suurin osa, noin 70 prosenttia, valitaankin johtajakoulutukseen eli aliupseeri- (AUK) tai reserviupseerikouluun (RUK). Toisaalta noin 25 prosenttia naisista keskeyttää asepalveluksen.
Naiset menestyvät hyvin mutta eivät voi kovin hyvin.
Varusmiesjohtajan tärkein ominaisuus on itsevarmuus, joten sen menetys on erityisen turmiollista. Naisten itsetunto romuttuu asepalveluksessa, koska pärjätäkseen, erityisesti johtajina, heidän pitäisi loppujen lopuksi olla miehiä, äijiä, hyviä jätkiä.
”Monia varusmiesjohtajiksi koulutettuja naisia pilkataan äänestä, joka ei ole uskottava.”
”Mutta kun nainen ei ole se äijä. Se rooliristiriita siinä varusmiespalveluksen kulttuurissa tuottaa jatkuvan riittämättömyyden tunteen”, Tölli kertoo.
”Esimerkiksi naisen ääni ei ole äijän ääni. Monia varusmiesjohtajiksi koulutettuja naisia pilkataan äänestä, joka ei ole uskottava. Vaatii paksua nahkaa, ettei siitä välitä.”
Töllin mukaan naisten hyväksynnän tärkein mittari on fyysinen kestävyys, mikä johtaa ongelmiin, sillä intissä kaikki on suunniteltu miesten mittojen mukaan. Pienikokoiset naiset kantavat omaan painoonsa suhteutettuna erittäin raskaita taakkoja. 55-kiloinen nainen kuljettaa saman kuorman kuin 75-kiloinen mies.
Monesti naiset sinnittelevät ja yrittävät peitellä vaikeuksiaan. He eivät hakeudu ajoissa hoitoon, sillä sairastuvalle lähtevä leimautuu helposti laiskaksi vempulaksi. Tämä taas johtaa siihen, että rasitusvammat lisääntyvät ja pahenevat.
Naiset sinnittelevät myös siksi, että heitä ei odoteta, jos he eivät pysy marssilla vauhdissa tai jaksa kantaa varusteitaan.
”Jos nainen jää jälkeen, häntä ei hyväksytä joukkoon. Kaveria ei jätetä -periaate ei koske naisia. Miehiä kyllä odotetaan ja autetaan.”
Töllin mukaan naiset, jotka sopeutuvat järjestelmään ja ehkä hakeutuvat sotilasuralle, ovat hyvin samanlaisia, kilpaurheilijataustaisia.
”Heillä on hyvä kunto ja he ovat liikkuneet urheilun takia paljon poikaporukoissa. Heille hyvän jätkän roolin ottaminen on luontevampaa. Mutta onko oikein, että naisilta käytännössä vaaditaan kilpaurheilutausta, mutta miehiltä ei?”
TÖLLI muistaa, kuinka hän joutui kierteeseen, joka johti itsetunnon murtumiseen.
Kaisa-Maria Tölli kohtasi asepalveluksessa riittämättömyyttä, vähättelyä ja ulkopuolisuutta. (KUVA: MARKUS JOKELA / HS)
Pääsy reserviupseerikouluun Haminaan oli Töllin toteutunut unelma. RUK:ssa hän kuitenkin tunsi, että joutui kahden kouluttajan silmätikuksi. Paraatiharjoituksissa oli parisataa oppilasta. Töllistä, jonka nimi oli tuolloin Peltokorpi, vaikutti siltä, että kouluttaja ojensi vain häntä, aselinjan ainoaa naista:
”Peltokorpi, katsokaa silmiin, Peltokorpi, korjatkaa aseenne, Peltokorpi, tahtiin…”
Töllin lonkan nivelpussi tulehtui, ja hän joutui hakemaan vapautusta palvelusta sekä jättämään yhden metsäleirin väliin. Töllistä vaikutti siltä, että kouluttaja piti häntä epäsotilaallisena lintsarina. Kouluttaja käskytti hänet kaksi kertaa yksikön päällikön puhutteluun. Se nakersi Töllin uskottavuutta omien joukkuekaverien silmissä.
”Silloin tuntui, että minua testataan koko ajan, enkä enää jaksa. Se oli henkisesti raskasta, kun tuntui, että ei koskaan riitä.”
Töllin ainoa naispuolinen linjakaveri oli joutunut keskeyttämään kurssin. Tölli pysyi hyvin muiden mukana ja sai hyviä arvosanoja, mutta kärsi rasitusvammoista ja pelkäsi, että hänkin joutuu keskeyttämään RUK:n. Naisille fyysisesti rankimpia testejä ovat pikamarssit, joilla vaaditaan kestävyyden lisäksi räjähtävyyttä ja voimaa. RUK:n perinteisellä Kirkkojärven pikamarssilla Töllin oli pakko antaa varusteitaan muiden kannettavaksi. Myös jotkut miehet tekivät samoin.
”Pojat olivat hyviä kavereitani. Eivät he pahaa tarkoittaneet, mutta kokivat, että olen heikoin lenkki, koska en ollut mies.”
Kovatahtisella marssilla pitäisi kohottaa upseerioppilaiden yhteishenkeä, mutta pikamarssi pudotti Töllin henkisesti joukosta.
Ennen kuormittavaksi tiedettyä johtamistaidon harjoitusta joukkueen miehet ehdottivat vuorotellen Töllille, että hänen kannattaisi mennä varuskuntasairaalaan, he eivät enää voisi kantaa hänen varusteitaan. Miehet uskoivat Töllin mukaan kärsivänsä hänen heikkoudestaan.
Se oli Töllille kova isku. Hän pärjäsi erinomaisesti johtamisharjoituksessa ja kantoi varusteensa, mutta pettymys joukkuetoverien käyttäytymisestä ei hävinnyt.
”Pojat olivat hyviä kavereitani. Eivät he pahaa tarkoittaneet, mutta kokivat, että olen heikoin lenkki, koska en ollut mies.”
Kirjaa tehdessään Tölli huomasi, että riittämättömyyden kokemus on vahvasti läsnä naisten asepalveluksessa.
”Nainen elää täysillä mukana siinä maailmassa, mutta on kuitenkin sivussa.”
TÖLLI kohtasi asepalveluksessa riittämättömyyttä, vähättelyä ja ulkopuolisuutta, mutta ei sentään niin paljon kiusaamista tai seksuaalista häirintää kuin moni kirjaan haastateltu nainen
. Eräs Töllin haastattelema nainen kertoi, että kymmenen miestä oli vienyt naispuolisen palveluskaverin siivoushuoneeseen ja uhannut raiskata tämän, kun naisen toiminta ärsytti heitä.
Moni nainen kokee armeijassa ensimmäisen kerran elämässään vastaavaa kiusaamista tai syrjintää.
”Se lävähtää naamalle aika lujaa.”
Naisia on vähän, ja monet varusmiehet pitävät heitä kummajaisina, militantteina ja aggressiivisina. Miehiä saattaa ärsyttää, kun nainen murtaa perinteisiä rooleja, Tölli arvelee.
”Armeijassa on ihan älyttömiäkin asenteita, sellaisia, joita ei kohtaa enää missään muualla. Esimerkiksi erään kouluttajan mielestä kaikki naiset armeijassa pitäisi ampua.”
”Nyt ei rakenneta toimivia sodanajan joukkoja, koska naiset eivät pääse kunnolla mukaan siihen joukkohenkeen.”
Naisia häiritsivät ja kiusasivat lähinnä varusmiehet. Ongelman ydin on Töllin mielestä siinä, että naiset ja miehet asuvat omissa tuvissaan. Varuskunnan harvat naiset kerätään samaan tupaan, jolloin he jäävät ulkopuolisiksi.
”Kirjan keskeinen tulos on, että nyt ei rakenneta toimivia sodanajan joukkoja, koska naiset eivät pääse kunnolla mukaan siihen joukkohenkeen.”
Yhteiset tuvat ovat joukkuehengen kannalta tärkein tekijä. Töllin mielestä Suomessa pitäisi siirtyä sekatupiin.
”Jotkut kiusatut totesivat, että olisi tuntunut erittäin ahdistavalta olla samassa tuvassa niiden kiusaajien kanssa. Mutta jos he olisivat asuneet samassa tuvassa, niin olisiko kiusaamista edes tapahtunut? Joka tapauksessa jotain on pakko tehdä.”
Muissa Pohjoismaissa yhteistuvat ovat vahvistaneet yhteishenkeä ja vähentäneet kiusaamista ja häirintää.
Tölli sanoo, että yhteistupia tärkeämpää olisi muuttaa lakia.
”En syytä puolustusvoimia. Juurisyy on eriarvoisessa lainsäädännössä, jonka mukaan naiset ovat vapaaehtoisia ja sitä kautta ikään kuin ylimääräisiä.”
Tölli on ollut perustamassa ministeri
Elisabeth Rehnin elämäntyötä jatkavaa Bank of Ideas -ajatushautomoa, joka teki selvityksen kansalaispalveluksesta keväällä 2018. Tölli ei vaadi kaikille pakollista asepalvelusta, sillä reservin joukkoja on jo nyt tarpeeksi.
Sen sijaan hän ehdottaa kaikille pakollisia kutsuntoja. Siellä hakijoita testattaisiin, ja varusmiespalvelukseen valittaisiin sopivia miehiä ja naisia tarvittava määrä.
”Eikä kaikkiin armeijan tehtäviin tarvita nykyaikana rautaista fyysistä suorituskykyä.”
KOTIUTUMISPÄIVÄNÄ Töllin valtasi erittäin väkevä ohi on -tunne.
”Mutta jo kuukauden kuluttua ajattelin, että voisihan sitä taas…”
Monille naisille on jäänyt asepalveluksesta jopa trauma. Tölli voi jo nauraa kokemuksilleen.
”Itseluottamukseni koki kovan kolauksen intissä, mutta se eheytyi sitten jälkeenpäin. Tilalle tuli ylpeyden kokemus, selvisin sen läpi. Töitä hakiessa asepalveluksesta on ollut hyötyä, ja se avasi pääsyn rauhanturvaajaksi ja sotilastarkkailijaksi.”
https://www.hs.fi/elama/art-2000005842225.html