Itäkeskuksen peruskoulu luopui Enkeli taivaan laulamisesta – Oppilaista selvä enemmistö ei ole kristittyjä
Kristilliset perinteet pohdituttavat helsinkiläiskoulujen henkilökuntaa. Ratkaisut joulujuhlissa ovat kirjavia.
Enkelikoriste joulukuusessa. (KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA)
Kaisu Moilanen HS
Julkaistu: 21.12. 2:00
USEISSA helsinkiläisissä kouluissa lauletaan edelleen joulujuhlissa uskonnollisia joululauluja.
HS:n soittokierros osaan Helsingin peruskouluista osoittaa, että uskonnolliset joululaulut eivät ole ainakaan kokonaan kadonneet koululaisten joulujuhlista.
PERINTEISTÄjoulujuhlaklassikkoa
Enkeli taivaan lauletaan edelleen myös sellaisissa kouluissa, joissa on muuten pyritty poistamaan uskonnolliset piirteet tilaisuudesta.
Muu uskonnollisuus, kuten joulukuvaelma seimineen ja paimenineen, on jätetty koulun joulukirkkoon, johon osallistuminen riippuu oppilaan tahdosta ja uskonnollisesta taustasta.
Joulujuhla Aleksis Kiven koulussa vuonna 1963. (KUVA: PERTTI JENYTIN)
MONISSA kouluissa on valittu kompromissi: joulujuhla on muuten uskonnosta vapaa, mutta
Enkeli taivaan kuitenkin lauletaan. Näin on esimerkiksi Töölön ala-asteen sekä Pohjois-Haagan ala-asteen kouluissa.
Tosin Pohjois-Haagassa jätettiin laulamatta kolmas säkeistö, missä lauletaan kunniaa jumalalle.
”Lauloimme kaksi ensimmäistä säkeistöä. Luovuimme kolmannesta säkeistössä, missä noustaan seisomaan”, kertoo koulun rehtori
Esa Tammi.
Töölössä laulu laulettiin kaikkia säkeistöjä myöten, mutta ei kuitenkaan noustu seisomaan. ”Se ei ole tunnustuksellinen hetki, siksi emme nousseet seisomaan”, rehtori
Paula Luopio-Lemetyinen sanoo
”Näitä [uskonnollisia koulujen juhliin liittyviä lauluja] on kaksi ylitse muiden:
Suvivirsi ja
Enkeli taivaan. Kyllä me tätä pohdimme ja tulimme tulokseen, että miksi ei.”
Lapinlahdenkadun kansakoulun joulujuhlan tunnelmaa vuodelta 1961.(KUVA: PERTTI JENYTIN)
JOIDENKIN uskonnollisten piirteiden säilyttäminen joulujuhlassa voi olla perusteltua, sanoo Esa Tammi. Ne liittyvät kuitenkin suomalaisiin perinteisiin ja myös kulttuurihistoriaan, Tammi huomauttaa.
”Vanhemmat ovat kyllä toivoneet tätä, ja mielestäni on kysymys suomalaisesta perinteestä ja historiasta. Aika ontoksi tämä jää jos riisutaan kaikista perinteistä pois.”
Tammi ei kuitenkaan muista, että koulussa olisi esitetty perinteistä joulukuvaelmaa enää vuosiin. ”Ehkä aika on vähän ajanut sen ohi, viime kerrasta on jo kauan.”
EDUSKUNNANperustuslakivaliokunta linjasi vuonna 2014, että koulujen juhlaperinteet saa säilyttää, vaikka ne olisivat uskonnollista alkuperää.
Kouluilla on kuitenkin melko vapaat kädet, ja eri kouluissa on aika erilaisia ratkaisuja. Ainakin kahdessa helsinkiläiskoulussa on säilytetty laajemmin vanhaa perinnettä ja esitetty perinteistä joulukuvaelmaa, joka kertoo Jeesuksen syntymäyön tapahtumista.
Enemmän on kuitenkin niitä, joissa uskonnollista sisältöä on rajoitettu tai jätetty kokonaan juhlan ulkopuolelle.
ITÄKESKUKSEN peruskoulun joulujuhlaan kuuluu koko joukko tonttuja, muttei yhtään uskonnollista joululaulua, kertoo koulun rehtori
Jutta-Riina Karhunen. Syynä linjaukseen on se, että koulun oppilaista selvä enemmistö kuuluu muuhun kuin kristinuskon uskontokuntaan tai ei kuulu kirkkoon lainkaan.
”Tonttuja meillä kyllä on, niihin lapset törmäävät niin helposti muuallakin vaikkapa ostoskeskuksissa. Ja keväisin lauletaan suvivirsi, se kuuluu mielestäni niin selvästi suomalaiseen kulttuuriperintöön, eikä sitä pääse välttämättä laulamaan muualla.”
Itäkeskuksen peruskoulussa järjestettiin jouluperinteiden mukainen joulukirkko, johon saivat osallistua kaikki halukkaat evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien rinnalla. Joulukirkossa pääsi laulamaan tutut jouluvirret.
Karhunen on saanut linjauksesta lähinnä myönteistä palautetta.
ALEKSIS KIVEN KOULUN JOULUJUHLA VUONNA 1969.(KUVA: HS/LEHTIKUVA)
MYÖS Munkkiniemen ala-asteen koulussa on luovuttu sellaisista joulujuhlan piirteistä, jotka liittyvät uskontoon.
”Kyllä me joululauluja laulamme, mutta yritämme välttää sellaisia, missä olisi uskonnollinen sisältö. Enkeli taivaan lauletaan sitten kirkossa”, sanoo koulun rehtori
Antti Pesonen.
”Yleinen ilmapiiri on ollut sellainen ja vaikuttanut tähän. Tämä on sopinut kaikille tosi hyvin.”
Pesosen mukaan heidän koulussa ei ole
poikkeuksellisen laajaa muiden uskontokuntien edustusta. Sen sijaan elämänkatsomustietoa opiskelevia on. Heidän lukumäärä on myös Pesosen mukaan nousussa.
”
Tällä alueella ollaan aika tarkkana tällaisessa. Voisin kuvitella, että tällaisesta [uskonnollisista lauluista] voisi tulla kyllä palautetta.”
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005942610.html