Pikku-uutisia Suomesta

Lääkärihelikopterien turhat hälytykset vähenevät – lentotoiminta siirretään kokonaan valtiolle​

Hätäkeskuslaitoksen uusi ohjeistus on vähentänyt turhia lääkärihelikopterien saamia hälytyksiä, jolloin aikaa riittää enemmän vakavien tehtävien hoitoon.

lääkärihelikopterit
13.11. 05:55
FinnHEMSin Vantaan tukikohdan lääkärihelikopteri

13-29-1_qn5fzeq5.jpg

Finnhemsin lääkärihelikopteri laskeutuu Helsinki-Vantaalla sijaitsevaan tukikohtaan. Video: Markku Rantala, editointi: Kimmo Hiltunen.


Hätäkeskusten uuden Erica-hätäkeskustietojärjestelmän ongelmat on suurimmaksi osaksi saatu ratkaistua, ja lääkärihelikoptereiden saamien turhien hälytysten määrä on vähentynyt. Ericassa oleva riskianalyysityökalu ohjeistaa nyt päivystäjää selvittämään aiempaa tarkemmin potilaan tilaa.

– Puhelun aikana hätäkeskuspäivystäjä kysyy potilaan vointiin liittyviä kysymyksiä ja vasta tämän perusteella tehdään lääkärihelikopterille hälytys, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu.

Tästä huolimatta lääkärihelikopterit saavat hälytyksen vain kymmeniä sekunteja myöhemmin kuin esimerkiksi onnettomuuspaikalle hälytettävä ensihoito tai pelastuslaitos. Potilas kuitenkin hyötyy uudistuksesta.

– Lääkärihelikopteriyksikön henkilökunnalla on paremmin mahdollisuus keskittyä käynnissä olevan tehtävän hoitamiseen, kun päällekkäisiä hälytyksiä tulee vähemmän.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tänä vuonna kaikkien Suomen lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden saamat tehtävämäärät ovat vähentyneet. Potilaita ensihoitolääkärit ovat kuitenkin kohdanneet lähes yhtä paljon kuin aiemminkin.
– Liikenneonnettomuuksia ja tapaturmia sattuu vähemmän, ja ensihoitopalveluiden tehtävämäärä on vähentynyt koronapandemian aikana, sanoo ylilääkäri Hoppu.

Lääkärihelikopterit valtion lentotoiminnaksi​

Lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava Finnhems on tähän asti tuottanut lentopalvelun kahden alihankkijan avulla. Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä operoi Babcock Scandinavian AirAmbulance AB ja Tampereen, Turun sekä Vantaan tukikohtien lentotoiminnasta vastaa Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab, jonka Finnhems osti lokakuussa.
Samalla Finnhems sai oman lentotoimintaluvan, ja eteläisen Suomen tukikohdat siirtyivät Finnhemsin ylläpidettäväksi. Kuopion, Oulun ja Rovaniemen koptereiden operointi siirtyy valtion omaksi lentotoiminnaksi vuoden 2022 alkupuolella.

Nykyiset operaattorit lentävät eri kopterityypeillä, mutta muutaman vuoden kuluessa tukikohdat saavat yhtenäisen kaluston.
– Etsimme sopivaa helikopterilaivastoa, joka palvelee koko maan lääkärihelikopteritoimintaa yhteistyössä muiden valtiollisten ilmailutoimijoiden kanssa, sanoo Finnhemsin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.
Nykyisillä Finnhemsin helikoptereilla ei saa lentää jäätävissä olosuhteissa, mutta uusiin koptereihin sellaista kykyä harkitaan. Tästä olisi hyötyä erityisesti lennettäessä Pohjois-Suomen talvisissa olosuhteissa.

Lue lisää:
"Pystyin vain makaamaan lattialla ja itkemään kivusta" – Aslak Länsmanin sairaalamatka kesti 11 tuntia, koska lääkintäkopteri jäi maahan Lapin jäätävissä oloissa
Uusien koptereiden hankinnassa selvitetään yhteistyömahdollisuuksia Rajavartiolaitoksen ja maavoimien kanssa. Yhteistyötä voidaan tiivistää myös henkilökunnan koulutuksessa, varaosien hankinnassa ja helikopterilaivaston ylläpidossa.

Lääkäriambulanssi Seutulan lentokenttä. FinnHems.

Ensihoitolääkäri lähtee onnettomuuspaikalle helikopterin sijaan usein autolla, jos tehtävä on lähella tukikohtaa. Markku Rantala / Yle

Uusien tukikohtien avautuminen lykkääntyy​

Suomessa avautuu lähivuosina myös kaksi uutta lääkärihelikopteritukikohtaa. Reformininisterityöryhmä päätti pari vuotta sitten, että uudet tukikohdat avautuvat vuonna 2022 Seinäjoella ja Kouvolan Utissa.
Käytännössä aikataulu on osoittautumassa mahdottomaksi toteuttaa, ja tukikohtien avautuminen lykkääntyy jopa vuosilla. Pisimmällä tukikohdan perustaminen on Seinäjoella, jossa tehdään rakennusprojektiselvitystä.
Sen sijaan Kaakkois-Suomen tukikohdan osalta valmistelu on käytännössä pysähtynyt, ja sosiaali- ja terveysministeriö käy vielä neuvotteluja sairaanhoitopiirien kanssa. Syynä on kopterin sijoituspaikasta syntynyt erimielisyys.
– Työt etenevät hyvin Seinäjoella, ja Kaakkois-Suomessa toivomme pääsevämme etenemään asiassa lähiaikoina, sanoo Jari Huhtinen.

Lääkärihelikopterit sairaaloiden väliseen potilaskuljetukseen​

Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on aloitettu vuoden kestävä kokeilu, jossa selvitetään miten suuri hyöty saadaan aivovaltimon tukkeumasta kärsivän potilaan nopeasta siirtämisestä yliopistosairaalaan.
– Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa tukos voidaan poistaa mekaanisesti, mutta hoito on aloitettava nopeasti, sanoo TAYSin ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu.
Nainen tarkistaa lääkärihelikopterin varusteita.



Ennakkoon arvioitiin, että kiireellisiä potilaiden siirtolentoja tulisi kuukaudessa kahdesta viiteen, mutta kesän aikana tapauksia on ollut enemmän.
– Lääkärihelikopterilla tehtävästä potilassiirrosta hyötyvät kaikki potilaat, jotka tarvitsevat aikakriittistä hoitoa sairaalassa. Esimerkiksi sydäninfarktin saaneilla potilailla tästä voi olla hyötyä, sanoo Hoppu.

Lue lisää:
Tuore väitös: Tehohoito pitää saada käyntiin heti onnettomuuspaikalla – potilaiden kuolleisuus väheni selvästi, kun tehohoito alkoi paikan päällä
Erityisesti Pohjois-Suomessa toimiva Rovaniemen lääkintähelikopteri kuljettaa potilaan muita useammin hoitoon, koska pitkien välimatkojen takia ambulanssikuljetus kestäisi liian kauan.
– Lähellä oleva potilas on usein parempi kuljettaa ambulassilla, mutta helikopterilennoista saadaan hyötyä, kun potilas on pitkän matkan päässä sairaalasta.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Onnettomuuspaikalle menevä ensihoitolääkäri lähtee lähes joka toisessa tehtävässä saattamaan potilasta ambulanssin mukana sairaalaan. Lappia lukuunottamatta helikopteri kuljettaa harvoin potilaan sairaalaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11643813
 
Keskusrikospoliisin (KRP) nykyistä päällikköä Robin Lardotia esitetään jatkamaan tehtävässään.

Ylen tietojen mukaan Lardot on sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) esitys tehtävään. Valtioneuvoston on määrä päättää asiasta ministerin esityksestä huomenna torstaina.

Lardotin lisäksi tehtävää hakivat Heikki Kopperoinen, Tero Kurenmaa, Piotr Lehtonen, Antti Luoto ja Niina Mitikka.

Useampi suomalainen media epäili aiemmin syksyllä, että tehtävän päivitetty hakukuulutus olisi kuin luotu Niina Mitikalle. Mitikka työskentelee Porin vastaanottokeskuksen johtajana.

Asia herätti keskustelua myös eduskunnassa.

Lardot johtanut KRP:tä vuodesta 2013​

Robin Lardot on johtanut KRP:tä vuodesta 2013. Hän on työskennellyt aiemmin myös muun muassa sisäministeriössä. Lardot on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

Lardot oli syytettynä Suomen historian suurimmassa poliisioikeudenkäynnissä, joka käsitteli ylimmän poliisijohdon ja Helsingin poliisilaitoksen menettelyä tietolähteiden rekisteröinnissä.

Käräjäoikeus vapautti Lardotin syytteistä. Asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.
 
Miten edes kehtaa. Perustelut vähän ontuu?

Mitä oppeja jamaikalta haettu?
"Valtiontalouden tarkastusviraston strategia 2019–2023 1TehtävämmeValtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on valtion taloudenhoidon riippumaton ulkoinen ammattitar-kastaja sekä finanssipolitiikan ja vaali- ja puoluerahoituksen valvoja. Tarkastusviraston tehtävä on tur-vata eduskunnan valtiontaloudellista valtaa ja varmistaa, että valtiontaloutta hoidetaan lainmukaisesti, avoimesti ja tuloksellisesti. VTV tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja valtiontalousarvion noudattamista, turvaa vaali- ja puoluerahoituksen avoimuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa tavoitteenaan vakaa ja kestävä julkinen talous sekä läpinäkyvät ja ymmärrettävät finanssipolitiikan säännöt."
 
Miten edes kehtaa. Perustelut vähän ontuu?

Mitä oppeja jamaikalta haettu?
"Valtiontalouden tarkastusviraston strategia 2019–2023 1TehtävämmeValtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on valtion taloudenhoidon riippumaton ulkoinen ammattitar-kastaja sekä finanssipolitiikan ja vaali- ja puoluerahoituksen valvoja. Tarkastusviraston tehtävä on tur-vata eduskunnan valtiontaloudellista valtaa ja varmistaa, että valtiontaloutta hoidetaan lainmukaisesti, avoimesti ja tuloksellisesti. VTV tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja valtiontalousarvion noudattamista, turvaa vaali- ja puoluerahoituksen avoimuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa tavoitteenaan vakaa ja kestävä julkinen talous sekä läpinäkyvät ja ymmärrettävät finanssipolitiikan säännöt."
Mitä tekee VTV:llä hommissa akka jonka kuitit eivät pysy tallessa.
Bhutanissa kouluttamassa, voi, voi, ja koko perheen pyykit mukana.
 
Ei nyt erehdyt. Se on Israelin Netanyahu joka tuo pyykkiö kotoa kun menee työmatkalle.

Ei ollut yllätys, se on "pikku perunoita" tuo parin temmellyksessä. On siinä ollut naurussa pidättelemistä, kun ovat Donaldin kanssa keskustelleet mitä voi valtion varoin duunata.
Ja kansa äänestää suurmiehiä, puhuvathan he mukavia.
Ihan menevät luokkaan Marcos, Ceausescu ja Lukašenka, venäläisistä puhumattakaan.
 
Diplomaattien kassit pitää tästlähin läpivalaista, ettei tapahdu likaisten tekstiilien salakuljetusta, johan nyt on aikoihin eletty, jos aseiden ja varastettujen dokumenttien sijaan kuljetetaan hikisiä sukkia ja kusisia kalsareita :cool:
 
Tämähän muistuttaa erään skenaarion aloitusta....:unsure:

Ylellä laaja verkkohäiriö, vaikutuksia televisiolähetyksiin ja radioon – verkkosivut toimivat​

Vielä ei ole tietoa siitä, milloin vika saadaan korjattua.
Yle
28.11. 07:29 Päivitetty 28.11. 08:22
Studiokuvaajia Ylen aamussa.

Henrietta Hassinen / Yle


Yleisradiossa alkoi yöllä laaja verkkohäiriö, jota korjataan edelleen. Vian takia Ylen tv- ja radiolähetyksessä voi olla häiriöitä. Ylen verkkosivut toimivat, mutta verkkohäiriön takia myös niiden toiminnassa voi ilmetä häiriöitä.
Vian syytä selvitetään.

https://yle.fi/uutiset/3-11671029
 
Tämähän muistuttaa erään skenaarion aloitusta....:unsure:

Ylellä laaja verkkohäiriö, vaikutuksia televisiolähetyksiin ja radioon – verkkosivut toimivat​

Vielä ei ole tietoa siitä, milloin vika saadaan korjattua.
Yle
28.11. 07:29 Päivitetty 28.11. 08:22
Studiokuvaajia Ylen aamussa.

Henrietta Hassinen / Yle


Yleisradiossa alkoi yöllä laaja verkkohäiriö, jota korjataan edelleen. Vian takia Ylen tv- ja radiolähetyksessä voi olla häiriöitä. Ylen verkkosivut toimivat, mutta verkkohäiriön takia myös niiden toiminnassa voi ilmetä häiriöitä.
Vian syytä selvitetään.

https://yle.fi/uutiset/3-11671029
Ihan mielenkiintoinen. Meillä korona-tilanne pahenemassa ja monennäköisen sekaannuksen vaara olemassa.
 
"I wonder how
I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue blue sky..."

Uutiset Politiikka

Venäjä-kielteisyys on noussut Suomessa ennätyslukemiin – Putinin sotaretket ovat muuttaneet suhtautumista rajusti​


Tänään klo 7:03
Vaikka Venäjään suhtaudutaan Suomessa aiempaa kielteisemmin, Nato-jäsenyyden kannatus ei ole noussut.

Venäjän presidentti Vladimir Putin miehitti Krimin vuonna 2014 ja käy edelleen sotaa Itä-Ukrainassa. Nämä toimet ovat muuttaneet suomalaisten suhtautumista Venäjään kielteisemmäksi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin miehitti Krimin vuonna 2014 ja käy edelleen sotaa Itä-Ukrainassa. Nämä toimet ovat muuttaneet suomalaisten suhtautumista Venäjään kielteisemmäksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin miehitti Krimin vuonna 2014 ja käy edelleen sotaa Itä-Ukrainassa. Nämä toimet ovat muuttaneet suomalaisten suhtautumista Venäjään kielteisemmäksi. Kreml

Suomalaisten suhtautuminen Venäjään on muuttunut tuntuvasti varautuneemmaksi viimeisten kahdeksan vuoden aikana, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimus.

Suomalaisista vajaa kolmannes (31 %) on sitä mieltä, että vaikka Venäjällä on omat ongelmansa, suomalaisilla ei ole nykyisin mitään syytä suhtautua suureen naapuriinsa kielteisesti.
Eri mieltä väittämän kanssa on puolet (50 %).

Toisin sanoen puolet suomalaisista liittää Venäjään kielteisiä ajatuksia.

– Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen suhtautumista Venäjään muuttivat merkittävällä tavalla Venäjän vuoden 2014 hyökkäys Ukrainaan, Krimin kansainvälisen lain vastainen liittäminen Venäjään, Venäjän tukemien separatistien Itä-Ukrainassa käymä sota ja matkustajakoneen alasampuminen heinäkuussa 2014, EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen arvioi tutkimusraportissa.
Syksyn 2018 mittaukseen nähden kielteinen suhtautuminen Venäjään on lisääntynyt 12 prosenttiyksikköä. Vuoden 2012 mittauksesta kielteinen suhtautuminen on kasvanut peräti 31 prosenttiyksikköä.
Vaikka Venäjään suhtaudutaan Suomessa aiempaa kielteisemmin, Nato-jäsenyyden kannatus ei ole noussut.
Suomalaisista 22 prosenttia kannattaa EVAn tutkimuksen perusteella läntisen puolustusliitto Naton jäsenyyttä,
Nato-jäsenyyttä vastustaa 45 prosenttia vastaajista. Puolustusliiton jäsenyyden kannatus ei ole muuttunut viime vuodesta. Nato-jäsenyyden kannatus on Arvo- ja asennetutkimusten pitkän aikavälin keskiarvon tasolla.
Tulokset perustuvat 2 019 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 16.10.–28.10.2020. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b41a5f7f-012c-48b1-bbd0-99b4236485f8
 
Olen varmaan hieman liian vanha, tai känkkä ränkkä, mutta nuo sotilaiden vaatteet eivät sovi sitten yhtään arvokkaaseen tilaisuuteen. Maastopuku on sotaan ja varuskuntiin, ei herran isä sentään ritarin hautajaisiin. Todella noloa, ainakin miedän jäärien kohdalta.
 
Back
Top