Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Pitäisikö isänmaallisuutta kannustaa yhteiskunnassa?

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja TheRomanRuler, 06.05.2016.

 1. TheRomanRuler

  TheRomanRuler Kersantti

  Liittynyt:
  24.11.2011
  Viestejä:
  223
  Tykkäykset:
  115
  Pisteet:
  16
  Historiassa kaikkein menestykkeimmät valtakunnat ovat myös olleet isänmaallisimpia. Isänmaallisuus yhdistää kansaa ja auttaa pärjäämään vaikeina aikoina.
  Pitäisikö mielestänne kouluissa, mediassa sun muussa kannustaa isänmaallisuuteen ja opettaa sen hyötyjä?

  Mielestäni jokainen joka uskoo isänmaallisuuden olevan eilisen päivän oppi on väärässä. Isänmaallisuus ei kenties sovi nykypäivään, mutta monella tapaa se tarkoittaa mielestäni sitä että "nykypäivää" pitää muuttaa parempaan suuntaan, eikä hyväksyä että ikivanha, evoluution suosima 'oppi' katoaisi.
   
  jak tykkäsi tästä.
 2. lepinkäinen

  lepinkäinen Alikersantti

  Liittynyt:
  24.01.2012
  Viestejä:
  56
  Tykkäykset:
  76
  Pisteet:
  6
  Joudut kyllä nyt määrittelemään tarkemmin tarkoittamasi isänmaallisuuden. Ole hyvä.
   
  skärdis tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,965
  Tykkäykset:
  5,719
  Pisteet:
  636
  Samaa mieltä. Jyrkkä ehkä ja kyllä ja ei.
   
 5. TheRomanRuler

  TheRomanRuler Kersantti

  Liittynyt:
  24.11.2011
  Viestejä:
  223
  Tykkäykset:
  115
  Pisteet:
  16
  Lyhyesti:isänmaallinen henkilö pyrkii tekemään parhaansa maansa vuoksi, ajatellen epäitsekkäästi valtiota (joka koostuu kansalaisista ja demokratiassa valta on kansalla) parhaansa mukaan. Patriootti voi myös ajatella valtiotaan subjektiivisesti parempana kuin muut maat, samalla tapaa kuin ihmiset ajattelevat oman perheensä olevan paras, vaikka tietävätkin ettei se niin yksinkertaista ole.

  Pitempään selostukseen mahtuu vaikka mitä, talkoo töistä armeijaan ja siivoojasta politiikoksi, pyrkii isänmaallinen ihminen tekemään parhaansa, motivaationa valtion hyvinvointi ja kansalaisten yhtenäisyys, sekä ajatus "samassa veneessä" olemisesta. Isänmaallinen henkilö voi mm pyrkiä tekemään ikäviäkin töitä mikäli valtio siitä hyötyy, mm sotiminen mutta ehdottomasti myös arkisemmat työt kuten siivous.
  Nyky-yhteiskunnassa on motivaationa usein itsekkyys, esimerkiksi rahan saaminen töistä. Toki motivaatioita on monia, esimerkiksi rahaakin voi pyrkiä hankkimaan jotta perheestä pystyy huolehtimaan mikä ei ole itsekästä, mutta yleisesti sanoen arvelisin että nyky-yhteiskunta on turhan itsekäs.
  Isänmaallisuudesta syntyvästä kansallisesta ryhmähengestä taas on hyötyjä, ihmiset tuntevat kuuluvansa osaksi yhteiskuntaa, ja syrjäytynytkin putkimies voi ajatella tekevänsä parhaansa isänmaan vuoksi. Isänmaallisuus myös antaa elämälle tarkoitusta, nykyään mikään ei estä minua jäämästä kotiin masentuneena (diagnosoitu sairaus joten KELA pitää huolen elättämisestäni), mutta isänmaallisena haluan auttaa yhteiskuntaa joka on auttanut minua.
  Ihmisiä voitaisiin muistuttaa veroja maksaessa miten isänmaallista on kantaa kortensa kekoon ja auttaa valtiota, tai se voi motivoida töihin jottei yhteiskunnalle tule lisätaakkaa.
  Isänmaallisuutta toki voi käyttää väärin. Ihan niinkuin mitä tahansa voi käyttää väärin. Esimerkiksi voidaan sanoa että on isänmaallista mennä sotaan ja hankkia Karjala takaisin. Mutta yhtä lailla voidaan ajatella että mitä kaikkea rahallista hyötyä Karjalasta saattaisi tulla. Tätä varten ihmisillä on kunniaa, josta myös ei juurikaan puhuta nykypäivänä sillä sitäkin on joskus käytetty väärin, aivan niinkuin mitä tahansa aatetta tai tunnetta voidaan käyttää väärin ja manipuloida.
  Toisessa maailmansodassa Japanilaiset tekivät itsemurhia ja itsemurharynnäköitä mm kunniasyistä joka osaltaan johtui isänmaallisuudesta. Mikäli tälläiseen pystytään, pystytään isänmaallisuudella ja kunnialla motivoimaan ihmisiä olemaan epäitsekkäämpiä ja muuten parempia ihmisiä.

  Toki se on mahdotonta tarkasti määritellä mitä isänmaallisuus on, mutta yleisesti sanoisin että isänmaallinen ajattelee isänmaansa etua mahdollisimman epäitsekkäästi. ihmiset ovat itsekkäitä olentoja, joten usein kun yrittää olla epäitsekäs syntyy hyvä tasapaino itsekkyyden (huolehtiminen omasta terveydestä...) ja epäitsekkyyden (....jotta voi auttaa valtiota)välillä.

  Mikäli tarkempaan pitää määritellä, olisivat tarkemmat kysymykset arvostettuja. Miten ihmiset määrittelevät isänmaallisuuden voi kirjoittaa monta esseetä, tai vastata kyllä/ei kysymyksiin mikäli jotakin on mielessä.
   
  lepinkäinen tykkäsi tästä.
 6. Peuhkis

  Peuhkis Luutnantti

  Liittynyt:
  06.02.2014
  Viestejä:
  464
  Tykkäykset:
  276
  Pisteet:
  36
  Näen kyllä pointtisi, ja isänmaallisuus on itsellenikin lähtökohtaisesti täysin positiivinen ilmiö. Ongelma tulee siitä historiallisesta painolastista missä isänmaallisuutta on käytty arvelluttavien tarkoitusperien edistämiseen.
   
  lepinkäinen tykkäsi tästä.
 7. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Sen ajan mitä ihmiskunta on ollut olemassa niin lyön kiveksistäni vetoa että ihan jokaista tunnetilaa tai vähänkin latautunutta asiaa on käytetty arveluttavien tarkoitusperien edistämiseen. Isänmaallisuus on listalla korkealla kun sen väärinkäyttö on aika tuoreessa muistissa toistaiseksi. Isäm maallisuus on taas jotain ihan muuta.

  Ei isänmaallisuudessa minusta mitään väärää ole. Ja Suomi on paras maa. Meidän pitäisi nimi vaihtaa Finlandista Bestlandiin!(vähän pilkettä silmäkulmaan)
   
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Pitkällä aikavälillä isänmaallisuus perustuu aitoihin de factoihin, realityyn. Puhallettu vöyhkäisämmaallisuus ei kestä rankkojen aikojen painetta vaan tyhjenee kuin rikkinäinen preservatiivi, väärään aikaan ja väärään paikkaan. :rolleyes:

  Omaa kansaa varten valjastettu propaganda on perustettava tosiasioihin, tottakai tunnetta voidaan ladata peliin. Mutta katsokaa nyt vaikka 6.12 sankarihautausmaiden väkeä. Ei niihin puhallu laajat kansanjoukot ja kaikki kulkukelpoiset vauvasta vaariin. Osa jaksaa temuta vuodesta toiseen mm. niissä tapahtumissa, syistä tai toisista. Valtaosa ei lähde. Toisaalta onko ammoisten muistelutoiminta sitten isänmaallisuutta teräksen kirkkaana vai perinnetoimintaa, joka aikansa pyörii, kunnes harmaahapset siirtyvät tuonilmaisiin. Kertooko tällainen toiminta isänmaallisuudesta?

  Isänmaallisuuden määritteleminen ei ole ihan helppo pesti. Onko esim. omaisuuttaan syystä tai toisesta piilotteleva Luigi isänmaallinen, vaikka hän kävisi Maanpuolustuskurssin ja verkostoituisi niissä samanhenkisen ja -taustaisen väen kanssa? Onko Tallinnassa örveltävä kansitakkeihin puettu alemman keskiluokan suomalaislauma isänmaallinen, kun pilaa suomikuvaa kympillä ja tekee itsensä ja samalla suomalaiset naurettaviksi ellei peräti halveksittaviksi? Miten isänmaallinen onkaan moottoripyöräkerho, joka latoo veteraanijuhlassa ison sekin tiskiin, näyttävästi ja nöyrästi. Sekin, jonka valuuttaosa on hankittu hmmm, eri keinoin?

  Isänmaallisuus taitaa olla puhtainta ja lujinta niissä piireissä, joissa siitä ei vouhoteta ja vöyhkätä......taviskansa on tämän maan suola ja jos tuon taviskansan isänmaallisuus menetetään de facto - syistä, ollaan tosi syvällä. Siinä ei enää sitten auta mikään propaganda, ei pappien puheet eikä örmäkän everstin korhakat lausunnot.
   
  Ingsoc, TheRomanRuler, Peuhkis ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. TheRomanRuler

  TheRomanRuler Kersantti

  Liittynyt:
  24.11.2011
  Viestejä:
  223
  Tykkäykset:
  115
  Pisteet:
  16
  Juu. Mutta mikäli perustaviksia kannustetaan isänmaallisuuteen ja kouluissa keskustellaan mikä on isänmaallista käytöstä, eikö isänmaallisuus silti säily puhtaana niissä piireissä joissa siitä ei vouhoteta? Ei kaikkia tarvitse fanaattisiksi nationalisteiksi muuttaa, ja asiasta vouhottamattomat voisivat yhä jatkaa kuvainnollista hiljaisuuttaan. Mutta muutetaan ne muut ihmiset parhaamme mukaan isänmaallisemmiksi. Toki käytännössä kaikki on hankalampaa. Likaisimmassakin talossa voi olla puhdas nurkka. Mutta silti haluan mieluummin puhtaan talon kaikin puolin, olkoonkin että nurkka näyttää nyt likaiselta vertailussa. On se parempi kuin tämä:

  Sääliksi käy Saksalaisia.
   
 10. TheRomanRuler

  TheRomanRuler Kersantti

  Liittynyt:
  24.11.2011
  Viestejä:
  223
  Tykkäykset:
  115
  Pisteet:
  16
  Eli kerran kun joku historiassa lipun pudottaa, se pitäisi ikuisiksi ajoiksi maahan jättää? Ei. Tuota mielipidettä vastaan pitää taistella, ja muistaa että isänmaallisuus itsessään ei ole yhtään huonompi tai parempi kuin ydinaseet. Kummatkin ovat vain aseita, ihmisistä aseiden takana riippuu se miten niitä käytetään.
   
 11. PekkaSavo

  PekkaSavo Kenraali

  Liittynyt:
  26.03.2016
  Viestejä:
  2,269
  Tykkäykset:
  4,829
  Pisteet:
  636
  Milloin tuollaista on muka tapahtunut Suomessa?? Talvisotako on sellainen?
   
 12. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  803
  Tykkäykset:
  1,220
  Pisteet:
  76
  No vaikkapa poliitikot. Vaativat kansalta uhrautumista isänmaallisuuden ja säästöjen nimissä. Samalla perustavat lisää hallinnollisia hillotolppavirkoja puoluetovereille. Tai järkkäävät hyvän diilin firmalle, jonka johtoryhmässä myös sattumalta istuvat.

  Tämä vain esimerkiksi isänmaallisuuden väärinkäytöstä yksittäistapauksia nimeämättä.
   
  Umkhonto, TBman ja jak tykkäsivät tästä.
 13. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,786
  Tykkäykset:
  3,606
  Pisteet:
  316

  Vähän kyllä naurettaa ajatus, että esimerkiksi siivoajan pitäisi isänmaallisesti ajatella Suomen parasta.

  Mielestäni olisi isänmaallista, että siivoaja voisi vedota isänmaallisuuteen, kun pyytäisi vaikka kuukausipalkalle ja sellaista palkkaa jolla voisi elää!

  "Nyt yrittäjä pistät, mulle täydet tunnit ja kuukausipalkan, että perhe pärjää isänmaallisesti omillaan ja ei tarvi sossusta rahaa hakea."

  Mielestäni homma olisi täysin linjassa muinaisten roomalaisten oppien kanssa (jotka ensimmäisinä keksivät kansallisuuteen liittyvän nationalismin). Jo antiikin varhaisvaiheissa roomalaiset totesivat, että heikkoina aikoinan köyhien ei tarvinnut maksaa veroa ja köyhille riitti se, että he elättivät itsensä ja kasvattivat lapsensa. Rikkaille sen sijaan mätkäistiin tuntuvat lisäverot.

  Eräs sukulaismies oli 60 vuotta demari. Tausta oli sellainen, että 15 vuotiaana sotilaspojaksi ja 17 vuotiaaan vapaaehtoisena rintamalle. Ei kysytty mitä hyötyy, kun isänmaa kutsui poikiaan. Sodan jälkeen oli sitten työnantajilla ja muilla viskaaleilla toinen ääni kellossa. Isänmaallisuus ja uhrautuminen olikin ollut omaa tyhmyyttä. Virkaa ei saanut kun ei ollut oppikoulu käytynä. Töihin pääsi hanttihommiin, kun ei ollut kunnon ammattimiehen taitoja. Yhteishenki loppui syyskuuhun 1944 ja vanha opintojen sekä tittelien korostaminen alkoi. Eniten kuulemma otti päähän "isänmaasta huudelleiden" itsekkyys ja pikkumaisuus. Kommarit sentään olivat johdonmukaisesti vihamielisiä kaikelle kansallisaatteelle. Keski- ja yläluokka taas oli silmääpalvovaa porukkaa joka hädänhetkellä kyllä kelpuutti riveihinsä ja jopa palkitsi torpan pojan, mutta joka heti rauhan tultua olikin herra maisteri, opettaja, komisario jne..

  Ei miehestä Suomen vihaajaa tullut, mutta hurraan huutaminen ja "epäitsekäs uhrautuminen" lähti kerrasta.
   
  TBman ja jak tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,709
  Tykkäykset:
  5,009
  Pisteet:
  1,286
  Ei meillä ole perusteita isänmaallisuus hehkuttamiseen.
  Jaa, että miksei, no mistäs me esimerkki saadaan, kun kaikki ne henkilöt, joiden tulisi esimerkkeinä olla, ovat täysin omaan pesään vetäjiä ja me kansalaiset saamme maksaa laskut....
  Pitäisi olla edes jokin peruste siihen yltiöisänmaallisuuteen suurille kansanmassoille....
   
  Herman30, Umkhonto ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 16. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,392
  Pisteet:
  1,286
  Onko Poliitikkojen ja Suomen johtajien nyky isänmaallisuus sekä esimerkki muille: kansalaisten syyllistämistä, valehtelua, kieroilua ja valtion varojen "uudelleen järjestelyä" eli oman lompakon täyttämistä valtion varoista minkä ehtii ja pystyy..?
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2016
  TBman tykkäsi tästä.
 17. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  803
  Tykkäykset:
  1,220
  Pisteet:
  76
  On niitä isänmaallisiakin poliitikkoja. Mutta mädät omenat pilaavat kaikkien maineen.
   
  TBman tykkäsi tästä.
 18. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,392
  Pisteet:
  1,286
  80% poliitikoista pilaa 20% hyvän maineen..? :confused:
   
  TBman tykkäsi tästä.
 19. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Eipä erityisemmin. Ei koulussa tarvitse opettaa mitään poliittista suuntausta, vaikka siellä toki nytkin niin tehdään.
   
  TBman tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu