Pohditaan joulupöydän (eines)elementtejä

Bwana

Kenraali
Kannattaako sitä hiekkaa vetää peppuvakoon vaikka vähän lipsahtaakin sivuraiteelle hetkeksi. Toisilla (esim. Mulla) on supervoima vetää ihansamamikä keskustelu rotkoon, mutta sitten palataan ruotuun häntä koipien välissä häpeillen.

Modet ansaitsee kaiken kunnioituksen. Ruoskitaan ne sitten kun keskusteluissa haukutaan anopit ja miniät sekä pohditaan joulupöydän keskeisempiä (eines)elementtejä.

Kieli poskeen. Ruoskat pois. Lepo.
Kohtahan se joulukin on joten pohditaan täällä noita. Tai sitten sitä pöytää. IKEA:n pöydissä on kait elementtejä. En tiedä kun ennakkokäsitykseni niistä on hetkuva. Toisaalta Lohja Ruduksen elementeistä tehty pöytä ei mahtuisi meidän ruokasaliin. Itse en varsìnkaan joulupöydässä tykkää eineksistä mutta jos pakko on, niin lanttuloota voi olla äitien tekemää ruokaa tuottavasta tehtaasta. Ja suolaherneet.

Mitä eineksiä joulupöydässä voi olla? Mistä elementeistä joulupöytä voidaan tehdä?
 
Viimeksi muokattu:
Lanttulaatikko ja porkkanalaatikko ovat niin työläitä, että ne ovat meillä eineksiä. Tosin vähän tuunattuja. No joo, lasketaanko kaupan maksapasteija ja leivät eineksiksi.... niitäkään emme itse tee. Kaikki muu on sitten itse tehtyä.
 
Maailmalla ollessa on pari kertaa tullut valittua se sian takajalka joulupöytään kun sitä on vielä käytetty kävelyyn. Sitten vaan pakastimen kautta injektiosuolaus ja vot. En kuitenkaan kaupan kinkkua laskisi einekseksi.
 
Meillä kun kituhippeillään mahd. Omavaraisesti ja ite tehden, niin eineksiin en ota kantaa, mutta hitto että kinkku on tehty hankalaksi. Oli tarkotus se nasu ite kasvattaa joulupöytään vaan haaveeksi jäi. Jotta saa suomessa nasua pitää, tarttee olla liki tshernobyl-tasoiset varotoimenpiteet. Sikarutto vai mikä kärsäkapi idästä uhkaa nasuja, ei niitä sitten kukaan myykään. Menee taas ostokinkuksi. Kalkkunaa en kelpuuta kun sitä nyt syödään riittämiin muutenkin.

Meillä siis liharuuat on enimmäkseen kalkkunaa, ankkaa, kanaa, fasaania, hanhea ja kania. Näitä siis kasvatetaan ite. Sitten siihen lisäksi riistaa. Kunhan tästä hermo pettää niin varmaan syödään vuohi. Sikäli mikäli muinaislehmä tekee sonnivasikan, saadaan kyyttöä pöytään. Kalat enimmäkseen pyydettynä mutta joskus sitäkin ostettuna.

Lehmä ja vuohet on kyllä hankittu maidontakia (juustot, jogurtit, viilit jne) eikä niinkään lihan.

Leivät teen enimmäkseen ite, tosin ostojauhoista. Koijasin vaarivainaan vintistä iänvanhan taikinatiinun, siinä tulee paras ruisleipä.

Mä jollain pervolla tavalla nautin näistä joulupöytäkeskusteluista. Siitä ei sosiaaliporno parane ku ennen ja jälkeen joulun lukee niitä akkainfoorumeja. Kuka ei tasan varmasti ala anoppia ruokkimaan muulla ku saarioisella, kersat syö kuralättyjä ku kinkku ei maistu, punkut ja bisset on hankittuna ja sitte jäädään odottamaan joululahjaa mieheltä (jolle kyllä kysyttäessä vastattiin ettei haluta mitään). Siivotaan ja uhriudutaan urakalla, marttyyrikruunu silmillä. Jälkipuinti on paras, kukaan ei taaskaan arvostanut perheenäidin punaviinintahmaista panostusta, vieraat oli hanurista ja kinkku vielä sisältä jäähyhmässä.

Yllättäen mies ei ollut tullut hankkineeksi hemmottelupakettia kylpylään, uusinta iphonea eikä yhtään timanttia. Mies löytyi joulupäivän aamuna tapaturmaisesti menehtyynenä portaikosta, puristaen käsissään paistinpannua ja sloggin mummokalsareita (kokoa xxl).

Mä todella odotan mp.netin versiota tästä perinteisestä perhejuhlasta.
 
Ai niin, tein mustaamakkaraa ja vanhin lapsi tuli kyökkiin harrastamaan taidekuvausta. Olin varma että seuraavaksi se ilmoittaa ryhtyvänsä vegaaniksi. Se oli onneks ehtiny unohtaa veret ja suolet siinä kohtaa kun kyrsä oli pöydässä. Tein samalla riistamakkaraa.. Sitten selvisi että olin jauhanut melkosen määrän ankan rintafileitä, enkä mitään riistaa. Hyvää sekin oli.
 

Liitteet

  • image.jpg
    image.jpg
    1.2 MB · Luettu: 22
Lanttulaatikko... ovat niin työläitä, että ne ovat meillä eineksiä.
Hyvä mies, mitä oletkaan maussa menettänyt.
2 kpl kaupan valmiita kilon sosepusseja. Ne vuokaan, lämmitä sose uunissa, ulos, neljäsosa voipaketista voisulana (mikro), suolaa ruokalusikallinen, sokeria ruokalusikallinen, siirappia reilust (tämän vuoksi soseen pitää olla kuumaa, että sekoittuu hyvin), korppujauhoa, ja sitten maistelet maut kuntoon. Yleensä siirappia pitää lisätä. Kananmuna. Sekoita. Annostele vuokiin. Ja uuniin.
Näin ulkomuistista. Aikaa menee muutama minuutti.
Ei pippuria. Yllättävän moni tekee kitkerää laatikkoa.
Suhtaudun intohimolla lanttilaatikkoon ja silleihin :cool:
 
Hyvä mies, mitä oletkaan maussa menettänyt.
2 kpl kaupan valmiita kilon sosepusseja. Ne vuokaan, lämmitä sose uunissa, ulos, neljäsosa voipaketista voisulana (mikro), suolaa ruokalusikallinen, sokeria ruokalusikallinen, siirappia reilust (tämän vuoksi soseen pitää olla kuumaa, että sekoittuu hyvin), korppujauhoa, ja sitten maistelet maut kuntoon. Yleensä siirappia pitää lisätä. Kananmuna. Sekoita. Annostele vuokiin. Ja uuniin.
Näin ulkomuistista. Aikaa menee muutama minuutti.
Ei pippuria. Yllättävän moni tekee kitkerää laatikkoa.
Suhtaudun intohimolla lanttilaatikkoon ja silleihin :cool:

Ja tosi miedolla lämmöllä pitkään paistaen
 
Meillä kun kituhippeillään mahd. Omavaraisesti ja ite tehden, niin eineksiin en ota kantaa, mutta hitto että kinkku on tehty hankalaksi. Oli tarkotus se nasu ite kasvattaa joulupöytään vaan haaveeksi jäi. Jotta saa suomessa nasua pitää, tarttee olla liki tshernobyl-tasoiset varotoimenpiteet. Sikarutto vai mikä kärsäkapi idästä uhkaa nasuja, ei niitä sitten kukaan myykään. Menee taas ostokinkuksi. Kalkkunaa en kelpuuta kun sitä nyt syödään riittämiin muutenkin.

Meillä siis liharuuat on enimmäkseen kalkkunaa, ankkaa, kanaa, fasaania, hanhea ja kania. Näitä siis kasvatetaan ite. Sitten siihen lisäksi riistaa. Kunhan tästä hermo pettää niin varmaan syödään vuohi. Sikäli mikäli muinaislehmä tekee sonnivasikan, saadaan kyyttöä pöytään. Kalat enimmäkseen pyydettynä mutta joskus sitäkin ostettuna.

Lehmä ja vuohet on kyllä hankittu maidontakia (juustot, jogurtit, viilit jne) eikä niinkään lihan.

Leivät teen enimmäkseen ite, tosin ostojauhoista. Koijasin vaarivainaan vintistä iänvanhan taikinatiinun, siinä tulee paras ruisleipä.

Mä jollain pervolla tavalla nautin näistä joulupöytäkeskusteluista. Siitä ei sosiaaliporno parane ku ennen ja jälkeen joulun lukee niitä akkainfoorumeja. Kuka ei tasan varmasti ala anoppia ruokkimaan muulla ku saarioisella, kersat syö kuralättyjä ku kinkku ei maistu, punkut ja bisset on hankittuna ja sitte jäädään odottamaan joululahjaa mieheltä (jolle kyllä kysyttäessä vastattiin ettei haluta mitään). Siivotaan ja uhriudutaan urakalla, marttyyrikruunu silmillä. Jälkipuinti on paras, kukaan ei taaskaan arvostanut perheenäidin punaviinintahmaista panostusta, vieraat oli hanurista ja kinkku vielä sisältä jäähyhmässä.

Yllättäen mies ei ollut tullut hankkineeksi hemmottelupakettia kylpylään, uusinta iphonea eikä yhtään timanttia. Mies löytyi joulupäivän aamuna tapaturmaisesti menehtyynenä portaikosta, puristaen käsissään paistinpannua ja sloggin mummokalsareita (kokoa xxl).

Mä todella odotan mp.netin versiota tästä perinteisestä perhejuhlasta.
Meillä oli Malawissa kanoja. Meinattiin sitten ottaa siihen lammas/vuohi ruohonleikkuriksi mutta todettiin se huonoksi ideaksi kahden aika vaistoisen rhodesiankoiran kanssa. Melkein naapurin, norjalaisen Rogerin kanssa sitten pidettiin sen pihalla kimppa-eläintarhaa. Laihana taloon tullut ja siksi Kate Mossiksi nimetty vuohi maistui kyllä makoisalta. Osaavat kyllä kokata vuohen itäafrikkalaiset hyvin, jos nyt sitten kaikki muu meneekin vähän sinne päin, parhaimmillaan.

On tullut viime vuosina lennätettyä lantut ja sinapit aina jonkun mukana Suomesta, siis silloin kun ollaan joulu maailmalla vietetty. 2016 viimeksi, oltiin kolme päivää keskellä savannia teltassa. Kampalasta sai norjan lohta niin oli sitten Etelänristin alla ihan perinteinen joulumenyy. Thank väestörekisteri 12 voltin kylmälaukuista... Muovikuusi Pajeron takapaksissa rytyytettiin menemään. Joulupöytä siellä oli sellainen Livingstonen klaffiversio.

Tänä jouluna tullaan taas kotiin, ei Eritreassa sikakaan vinkumatta joulua vietä plus purkkitonnikala ei mene ihan graavilohesta.
 
Hyvä mies, mitä oletkaan maussa menettänyt.
2 kpl kaupan valmiita kilon sosepusseja. Ne vuokaan, lämmitä sose uunissa, ulos, neljäsosa voipaketista voisulana (mikro), suolaa ruokalusikallinen, sokeria ruokalusikallinen, siirappia reilust (tämän vuoksi soseen pitää olla kuumaa, että sekoittuu hyvin), korppujauhoa, ja sitten maistelet maut kuntoon. Yleensä siirappia pitää lisätä. Kananmuna. Sekoita. Annostele vuokiin. Ja uuniin.
Näin ulkomuistista. Aikaa menee muutama minuutti.
Ei pippuria. Yllättävän moni tekee kitkerää laatikkoa.
Suhtaudun intohimolla lanttilaatikkoon ja silleihin :cool:
Joo, oon joskus miettinyt, että pitäiskö se lanttulaatikko tehdä itse... Mutta, kun mä teen oikean perunalaatikon itse, niin töistä yms. johtuen ei sitä aikaa sitten ( mukamas ) ole ollut muiden laatikoiden väsäämiseen. Ja mulle se imelletty perunalaatikko on se juttu. Toki syön muitakin laatikoita, mutta...
 
Joo, oon joskus miettinyt, että pitäiskö se lanttulaatikko tehdä itse... Mutta, kun mä teen oikean perunalaatikon itse, niin töistä yms. johtuen ei sitä aikaa sitten ( mukamas ) ole ollut muiden laatikoiden väsäämiseen. Ja mulle se imelletty perunalaatikko on se juttu. Toki syön muitakin laatikoita, mutta...
Aa, selvä juttu. Minulla on taas toisin päin.
Pitäisköhän meidän tempaista tulevana jouluna, kumpikin tekee aiemmin kokeilematonta laatikkoa :D
 
Aa, selvä juttu. Minulla on taas toisin päin.
Pitäisköhän meidän tempaista tulevana jouluna, kumpikin tekee aiemmin kokeilematonta laatikkoa :D

En lupaa mitään, mutta jos on aikaa, niin yritän. Pistän tänne sitten mulle sen oikean, imelletyn perunalaatikon reseptin, joka on mutsivainaani peruja. Kunhan kerkiän...onhan tässä aikaa Jouluun vielä...
 
Jos oikeasti hallitsisin omaa elämääni, niin pelkistäisin Joulun viettoa raskaalla kädellä. Ihan oikeesti. Olen jotenkin saanut kysta kyllin Joulun vouhotuksesta, joka alkaa suunnilleen marraskuun viimeisellä viikolla ja päättyy hyvässä tapauksessa uudenvuoden juhlintaan. Lapset ja lapsenlapset ansaitsevat kuitenkin Joulunsa täytenä.

Minimalistin joulutarjoomukset: sekahetelmäkakku kuivana, piparia, kinkku paistettu lähes 80 asteen sisälämpöön eli tappiin, perunarieskaa, voita, lanttuloota a la äitien tekemä Saarioisten kylässä. Tsekkiläistä vaahtoavaa ohrajuomaa pari pitkää tölkkiä, a la qoq:kin käy kyllä.:cool: Joululahjaksi saatuja dvd:ta a la westernejä ja Columbon vuosikertoja, hiljaisuutta, kuusi, saunaa, mahd. vähän sukulaisten pakollista tapaamista. Emäntä, penskat jälkikasvuineen riittävät seuraksi, en ole aina varma, olenko edes ansainnut heitä, mutta otan vastaan lahjana elämältä.
 
Jos oikeasti hallitsisin omaa elämääni, niin pelkistäisin Joulun viettoa raskaalla kädellä. Ihan oikeesti. Olen jotenkin saanut kysta kyllin Joulun vouhotuksesta, joka alkaa suunnilleen marraskuun viimeisellä viikolla ja päättyy hyvässä tapauksessa uudenvuoden juhlintaan. Lapset ja lapsenlapset ansaitsevat kuitenkin Joulunsa täytenä.

Minimalistin joulutarjoomukset: sekahetelmäkakku kuivana, piparia, kinkku paistettu lähes 80 asteen sisälämpöön eli tappiin, perunarieskaa, voita, lanttuloota a la äitien tekemä Saarioisten kylässä. Tsekkiläistä vaahtoavaa ohrajuomaa pari pitkää tölkkiä, a la qoq:kin käy kyllä.:cool: Joululahjaksi saatuja dvd:ta a la westernejä ja Columbon vuosikertoja, hiljaisuutta, kuusi, saunaa, mahd. vähän sukulaisten pakollista tapaamista. Emäntä, penskat jälkikasvuineen riittävät seuraksi, en ole aina varma, olenko edes ansainnut heitä, mutta otan vastaan lahjana elämältä.

Mä aloitin jo aikaa sitten jouluvalmistelut. Pakastin uusia pottuja. Sinappi tarvii tehdä sitten jossain vaiheessa. Muuten palaan asiaan pari päivää ennen aattoa. Tympii muakin se vimostaan marraskuulla alkava kohkaaminen.

Ennen joulukuuta ei tässä töllissä tehdä pipareita eikä torttuja. En mä niistä niin välitä joulukuussakaan mutta lapset tykkää niitä tehdä ja syödä.
 
Oli viikonloppuna kekkerit. Erehdyin kysymään juhlakalulta jotta mitäs tarjoillaan. Se tahtos piirakoita, pasteijoita, fudgea (vuohenmaidosta), täytekakun ja omenakakun. Melkeen kuolin. 100 kaalipiirakkaa, 100 lihapiirakkaa, 100 karjalanpiirakkaa ja 100 perunapiirakkaa. Kaikki minikoossa. Siihen se kakkujen, juuston, munavoin ja karkin tekeminen. Mä kyllä siinä välillä mietin että niitä sais kyllä tarjolle ilman tuntikausien turaamista kyökissä.. Äitien tekeminä. Hyviä kyllä olivat mutta siinä kohtaa ku alkaa aamu sarastaa, ei lopputulos ehkä oo kaunein mahdollinen.
 

Liitteet

  • image.jpg
    image.jpg
    2 MB · Luettu: 15
  • image.jpg
    image.jpg
    1.1 MB · Luettu: 11
  • image.jpg
    image.jpg
    1.2 MB · Luettu: 12
Jossain toisessa keskustelussa (yhtään muista minkä langan työnsin raiteiltaan asian vierestä jauhannallani) pohdiskeltiin hanhenmaksapalleroita.
@baikal ja @Fremen taisi olla idean pääarkkitehtejä tässä pallerohankkeessa. Taannoin kyökkiini ilmaantui pari kanukkia ja pääsin tekemään testejä. Materiaalia ei ollut palleroiksi asti mutta minihanhenmaksapateeseen kylläkin.

Salottisipulia, suolaa, pippuria, timjamia, ankanmuna ja kaksi maksaa. Kylkeen mustaherukkahyytelöä ja telineeksi just paistettua hapanjuurileipää. Ruma kuin auton alle jääny orava, mutta ai hitto kuin hyvää. 2 vuotiaskin tykkäs kun kukaan ei älynny kertoo sille että maksa on pahaa.

Vahva suositus yhdistelmälle hanhenmaksa, mustaherukkajelly ja vaalealeipä.
 

Liitteet

  • image.jpg
    image.jpg
    1.1 MB · Luettu: 7
  • image.jpg
    image.jpg
    1.5 MB · Luettu: 8
Back
Top