"Arktisen koulutuksen keskus" Sodankylässä Kontiorannan sijaan:
yle Uutiset Ilmiöt 27.6.2013 klo 16:11
Siperia opettaa pohjoiskarjalaisia - helteellä ja pakkasella
Pohjois-Karjalassa tuntuu siltä, että kaikki niin sanotut äärisäät tulevat yleensä idästä. Kun maakunnan päälle jytkähtää parin viikon helleaalto, korkeapaineen ydin on Venäjällä. Samasta suunnasta tulevat usein myös kuivat, yli 30 asteen pakkaset.
Pohjois-Karjalaan virtaa kesäisin kuivaa ja kuumaa ilmaa idästä. Talvella samasta suunnasta tulevat kuivat pakkaset.
Mistä on kyse?
Suomi sijaitsee itäisen mannerilmaston ja läntisen meri-ilmaston rajalla
Mannerilmastoon kuuluvat kuivat ja kuumat kesät ja kylmät talvet
Kosteassa meri-ilmastossa on pienet lämpötilan vaihtelut
Monen pohjoiskarjalaisen mututuntuma on, että Siperia opettaa meitä niin kesällä kuin talvella.
Kesäiset pitkät hellejaksot juontavat juurensa Venäjän puolelle. Kun itärajan takaa jytkähtää kuumuus päälle, se ei hellitä vähään aikaan.
Talven kuivimmat ja ankarimmat pakkaset tuntuvat myös hiipivän Siperian suunnasta. Ja sitten kylmää riittääkin viikoiksi tai kuukausiksi.
Kuka muistaa keskellä helteistä suvea 2013, että helmikuussa 2012 Juuassa mitattiin -39,1 astetta?
Idästä kylmää tai kuumaa
Meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta vahvistaa, että mututuntuma on oikeansuuntainen.
Siiskonen kertoo, että Suomen itäpuolella on mannermainen ilmasto, johon kuuluvat lämpimät kesät ja kylmät talvet eli suuret vaihtelut lämpötiloissa.
Virtaukset tuovat idästä tai kaakosta joko kylmää tai kuumaa mannerilmaa.
- Ville Siiskonen
- Pitkiin hellejaksoihin ja talvella pitkiin kylmiin jaksoihin liittyy se, että mannermaisen ilmaston piirteitä tulee Suomeen. Tällöin korkeapaineen alueita on Suomen itäpuolella. Virtaukset tuovat idästä tai kaakosta joko kylmää tai kuumaa mannerilmaa.
Juhannuksen jälkeen laajalti Suomessa vallinnut helteinen sääkin johtuu siitä, että maamme itäpuolelle on kehittynyt korkeapaineen alue ja virtaukset ovat tulleet idän suunnasta. Matalapaineet ovat kiertäneet Suomen.
Pohjois-Karjala rajamaakuntana saa nauttia Venäjän mannerilmaston iloista ja murheista aivan toisella tavalla kuin Keski-Pohjanmaan rannikkoseutu.
Talvella Siperiasta hiipii taasen kylmää. Ja kas kummaa, pohjoiskarjalaiset saavat jälleen hytistä koko rahan edestä.
Sateet tulevat ajallaan lännestä
Matalapaineet ja sateet tuntuvat puolestaan tulevan pääsääntöisesti lännestä. Meteorologi Ville Siiskonen sanoo, että Suomi on mannerilmaston ja meri-ilmaston rajalla. Meri-ilmasto tuo meille usein lännestä ja lounaasta matalapaineen mukana laajoja sadealueita.
Tulevat kuin juna Suomen yli ja aiheuttavat sateisen ja epävakaisen sään.
- Ville Siiskonen
- Suomi voi sattua näiden matalapaineiden kulkureitille, jolloin voi olla useampiakin matalapaineita, jotka tulevat kuin juna Suomen yli ja aiheuttavat sateisen ja epävakaisen sään, Siiskonen kertoo.
Pohjois-Karjalasta katsottuna tyypillistä vielä on se, että sateet ryöpsähtävät niin kesällä kuin talvella rajuimmin länsi- ja eteläsuomalaisten niskaan. Itärajalle saapuessaan sateet ovat yleensä jo rauhoittuneet.
- Alueellisilla tekijöillä on paljon vaikutusta. Kun Etelä-Suomessa on ollut viime talvet paljon lunta, siinä on vaikuttanut se, että meri on ollut avoimena, meteorologi Ville Siiskonen muistuttaa.