Museo
Kenraali
Pohjoismaiden neuvosto tiedottaa...
Pohjoismaiden liittovaltio saa yllättävän paljon tukea
Uusin tutkimus osoittaa, että jopa 42 prosenttia Pohjoismaiden väestöstä suhtautuu hyvin myönteisesti tai myönteisesti Pohjoismaiden yhdistymiseen.
29.10.2010
Yli kolmasosa Pohjoismaiden kansalaisista suhtautuu myönteisesti ajatukseen Pohjoismaiden yhdistymisestä poliittiseksi liittovaltioksi. Erityisesti tulevaisuuden hyvinvointi ja Pohjoismaiden kansainvälinen vaikutusvalta ovat syynä kansalaisten myönteiseen asenteeseen liittovaltioon, jolla olisi yhteinen valtiosääntö ja vain yksi valtionpäämies.
Tämä käy ilmi uudesta tutkimuksesta, jolla selvitettiin väestön suhtautumista pohjoismaiseen yhteistyöhön. Tutkimus osoittaa, että pohjoismaalaiset yleisesti pitävät poliittista yhteistyötä Pohjolassa hyvänä asiana. Myönteisesti tai hyvin myönteisesti suhtautuu 78 prosenttia väestöstä ja selvä enemmistö eli 56 prosenttia toivoo yhteistyötä lisättävän.
Tutkimuksesta selviää myös, että 40 prosenttia suhtautuu kielteisesti ja 18 prosenttia hyvin kielteisesti varsinaiseen poliittiseen liittovaltioon. Perusteluksi kansalaiset ilmoittavat huolen lähidemokratian ja kansallisen identiteetin häviämisestä.
Oxford Researchin toteuttama tutkimus ennakoi ruotsalaisen historioitsijan Gunnar Wetterbergin kirjan Forbundsstaten Norden julkistamista 1. marraskuuta. Kirjailija herätti viime vuonna suurta huomiota, kun hän Dagens Nyheter -lehdessä esitti ajatuksen Kalmarin unionin palauttamisesta Tanskan kuningatar Margrethe II hallitsijanaan.
Yhteydenotot
Jesper F. Schou-Knudsen
Puhelin +45 33 96 03 55
Sähköposti [email protected]
Lähtölaukaus Pohjoismaiden liittovaltion perustamiselle
Pohjoismaat ovat yhdistyneet 20 vuoden kuluttua liittovaltioksi, jolla on yhteinen valtiosääntö ja valtionjohto. Lapsesi keksivät tuolloin uusia energianlähteitä Harvardin ja Oxfordin veroisissa pohjoismaisissa huippuyliopistoissa. Valtionpäämiehemme puolestaan matkustaa kansainvälisiin huippukokouksiin, joissa hänellä on vaikutusvaltaa globaaleihin asioihin. Tältä tulevaisuus näyttää – ainakin ruotsalaisen historioitsijan ja yhteiskunnallisen keskustelijan Gunnar Wetterbergin mukaan.
27.10.2010
Pohjoismaiden neuvosto ja Pohjoismaiden ministerineuvosto julkistavat 1. marraskuuta Gunnar Wetterbergin kirjan Förbundsstaten Norden. Siinä hän esittelee 2000-luvun hätkähdyttävimpiin kuuluvaa yhteiskunnallista ideaa – Pohjoismaiden välisen liittovaltion perustamista.
Gunnar Wetterberg kehittelee asiallisesti mutta lennokkaasti ajatustaan liittovaltiosta, joka takaisi Pohjoismaille luontevan aseman maailmanpolitiikassa. "Pohjoismaiden liittovaltion perustaminen veisi todennäköisesti 15–20 vuotta", Wetterberg toteaa.
Yhteensä 25,3 miljoonan asukkaan liittovaltio tekisi Pohjoismaista maailman kymmenenneksi suurimman talouden.
Pohjoismaat varmistaisivat paikkansa EU-, G20- ja YK-neuvotteluissa ja olisivat siten mukana tekemässä globalisaation ja meneillään olevan talouskriisin pakottamia suuria päätöksiä.
Wetterberg havainnollistaa sitä, miten yhteisellä tutkimuspolitiikalla ja uuden tutkimusneuvoston perustamisella luotaisiin maailmanluokan huippuyliopistoja.
Pohjoismaiset opiskelijat voisivat valita opiskelupaikakseen jonkin maisteritutkinnon jälkeistä koulutusta tarjoavista tutkimusyliopistoista: Kööpenhaminan–Lundin yliopiston, Oslon–Göteborgin yliopiston, Tukholman–Uppsalan–Helsingin yliopiston tai Reykjavikin–Färsaarten–Grönlannin yliopiston.
Förbundsstaten Norden on Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Pohjoismaiden neuvoston vuosikirja, ja se julkistetaan Islannissa Reykjavikin Grand-hotellissa 1. marraskuuta.
Poliitikot ja elinkeinoelämän edustajat keskustelevat liittovaltioideasta Pohjoismaiden neuvoston Reykjavikin-istunnon yhteydessä järjestettävässä seminaarissa, jossa Gunnar Wetterberg on itse paikalla selittämässä ja puolustamassa visiotaan.
Hänen omien sanojensa mukaan Pohjoismaiden liittovaltio on realistinen utopia. Se on visio, joka vain odottaa maantieteellisten ja poliittisten rajojen määrätietoista ylittämistä.
Ilmoittautuminen
Jos haluat osallistua julkistamistilaisuuteen, ilmoittaudu Henrik Killanderille, s-posti: [email protected].