Muistakaa motukoiden ja miksei muidenkin harrastevehkeiden vakuutukset.
Verkkolehti:
Kohtuullisuus on tästä ratkaisusta kaukana ja yhteys liikennevakuutuslain kirjauksiin vähintäänkin kyseenlainen, sanoo kansanedustaja. LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI
Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta.
Moottoripyörä unohtui vakuuttaa – lasku yli 15000 euroa
ILKKA AHTOKIVI | 13.05.2020 | 12:04- päivitetty 13.05.2020 | 13:46
Kansanedustajien mukaan yhteys liikennevakuutuslakiin on vähintäänkin kyseenalainen.
Kansanedustajat
Matias Marttinen (kok.),
Kalle Jokinen (kok.) ja
Petri Huru (ps.) ovat jättäneet liikenne- ja viestintäministerille kirjallisen kysymyksen liikennevakuutusmaksun määräytymisen kohtuullisuudesta.
Liikennevakuutuslain 27 pykälän mukaan vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä määrätään maksettavaksi maksu, joka vastaa kohtuulliseksi katsottavaa vakuutusmaksua laiminlyönnin ajalta.
Maksun kohtuullisuus nousi esille porilaismiehen Facebook-päivityksestä. Hänen moottoripyöränsä oli jäänyt epähuomiossa vakuuttamatta reilun vuoden ajaksi. Tänä aikana sillä oli ajettu noin 200 kilometriä.
Liikennevakuutuskeskus katsoi moottoripyörän kohtuullisen vuosimaksun olevan 5 788,87 euroa. Maksun päälle määrättiin vielä erillinen laiminlyöntimaksu. Kokonaisuudessaan miehelle kertyi maksettavaa 15 496,16 euroa.
Miehen neljältä vakuutusyhtiöltä pyytämien vakuutustarjousten vuosimaksuksi ilman bonuksia muodostui keskimäärin kuitenkin vain 756,14 euroa.
– Liikennevakuutuskeskuksen määräämä maksu on lähes kahdeksankertainen vakuutusyhtiöiden tarjouksiin nähden. Kohtuullisuus on tästä ratkaisusta kaukana ja yhteys liikennevakuutuslain kirjauksiin vähintäänkin kyseenlainen. On selvää, että tämä ei ole ollut lain tarkoitus, Matias Marttinen sanoo.
Petri Huru huomauttaa, että nykyisessä järjestelmässä ei muistuteta vakuutuksen puuttumisesta. Inhimillisen virheen ei pidä johtaa näin kohtuuttomiin seurauksiin, hän sanoo.
Kansanedustajat toteavat, että liikennevakuutuslaissa säädetyn laiminlyöntiajan vakuutusmaksua ei ole tarkoitettu sanktioluonteiseksi. Määrättävän maksun on tarkoitus vastata mahdollisimman tarkasti saamatta jäänyttä vakuutusmaksua.
Lain muututtua vuonna 2017 vakuutusyhtiöillä ei ole enää kuitenkaan velvollisuutta toimittaa vakuutusmaksujen perusteita Liikennevakuutuskeskukselle. Maksu perustuukin Liikennevakuutuskeskuksen itse tekemään riskimaksututkimukseen.
– On ongelmallista, ettei suoraa yhteyttä tosiasiallisten vakuutusmaksujen ja Liikennevakuutuskeskuksen arvioiden välillä välttämättä ole. Tilanteessa on vaikea turvata lain vaatimus määrättävän maksun kohtuullisuudesta, Kalle Jokinen toteaa.
Edustajat vaativat ministeriä ryhtymään asiassa tarvittaviin toimenpiteisiin.
– Odotamme ministerin tarttuvan toimeen, jotta lain sanamuoto tosiasiassa ulottuu myös käytännön tasolle, he vaativat.