Stubb muistaakseni osaa myös saksaa ja ranskaa sujuvasti englannin, ruotsin ja suomen lisäksi. Ei olisi huono taito Nato-ajan pressalle.
Edellä mainittujen kielten lisäksi Italiaa. Hän on ollut kolme vuotta (2020 lähtien) Italian Firenzessä kansainvälisen oppilaitoksen (Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) School of Transnational Governance) professorina ja (opettavana) johtajana.
Stubb'in opiskelutaustaa:
Vuonna 1993 Stubb suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon Furman Universityssa Etelä-Carolinassa. Hän opiskeli Furmanissa muun muassa valtio-oppia, kansainvälistä politiikkaa ja taloustiedettä.[13] Stubb palkittiin valmistuvan vuosikurssinsa parhaana opiskelijana.[14]
Stubb suoritti vuonna 1994 Pariisissa Sorbonnen yliopistossa Diplôme de Langue et Civilisation Française -kielidiplomin. Opinnot keskittyivät ranskan kieleen, kulttuuriin ja sivilisaatioon.[15]
Stubb suoritti vuonna 1995 valtio-opin Master of Arts -tutkinnon Bruggen College of Europessa. Bruggessa Stubbin opinnot keskittyivät EU-asioihin.[11]
Vuonna 1999 Stubb väitteli tohtoriksi kansainvälisistä suhteista London School of Economicsissa.[16] Väitöskirjan aiheena oli Euroopan unionin joustava yhdentyminen ja Amsterdamin sopimus.[17]
Opinnot eivät tietenkään ole ns. "kaikki kaikessa", mutta antavat tietenkin jonkinlaista taustaa ammatilliselle osaamiselle. Varsinkin kun Stubb:ilta löytyy varsin paljon kokemusta myös poliittisten tehtävien osalta. Arvostusta osoittaa se että hän on päässyt hyödyntämään opintojaan myös useiden ulkomaisten yliopistojen vierailevana professorina ja luennoitsijana.
- ikävää tässä on vain se että joidenkin mielestä opinnoista ja tutkinnoista on pelkästään haittaa tai ne osoittavat muuten epätoivottuja piirteitä ko. henkilön osalta.
- ehkä jossain määrin myös unohtuu, tai koetaan kielteisenä että Stubb'in opinnot ovat johdomukaisesti suuntautuneet kansainvälisen politiikan alueelle.
Tarkoitan tällä sitä että ihmiset ymmärtää hyvin että juridiikan opiskelijasta tulee lakimies. Lääketieteen puolelta lääkäri.. Mutta jotenkin tökkii jos politiikan opiskelija päätyy poliitikoksi? Vai mitä?
- toisekseen tulevissa vaaleissa on tarjolla ehdokas jonka opinnot ovat (syystä tai toisesta) jääneet ylioppilastodistuksen tasolle.
Kielitaidon osalta korostaisin kuitenkin ruotsinkielen taitoa. Tulevan presidentin (olipa hän kuka tahansa) keskeinen tehtävä tulee olemaan pohjoismaiden yhteisen NATO-integroinnin edistäninen ja samalla Suomen oman puolustuspoliittisen merkityksen täysipainoinen huomioiminen. Tässä tarvitaan hyviä henkilökohtaisia suhteita pohjoismaiden päämiesesten sekä USA:n ja Britannian korkeimman johdon suuntaan.
- tämä em. kokonaisuuden koordinointi korkeimmalla poliittisella tasolla on nimenomaan Suomen tasavallan presidentin keskeinen tehtävä. Toki monen muun asian ohella.
- toisekseen tässä tehtässä menestyy henkilö jolla on oikean suuntainen henkilökohtainen ideologia sekä muutenkin tunnettuutta ja suhteet kunnossa keskeisimpien länsimaiden johtajien suuntaan (Pohjoismaat, Baltia, USA, Kanada sekä keskeiset EU-maat).
- ja kolmanneksi Presidentin tulisi olla sellainen henkilö ja persoona joka hallitsee kansainvälisen median sekä pääsee haluessaan ns. "läpi" maailman johtavissa uutismedioissa.
Ja, lopuksi vielä neljänneksi. Presidentin tehtävä on nimenomaan ylläpitää ja kehittää Suomen suhteita
ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeimmalla kansainvälisen poliitiikan tasolla.