Presidentinvaalit 2024

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ehdokas Saara Huhtasaari.



Nyt kun olemme Natossa, niin Suomen tulee harjoittaa puolueettomuuspolitiikan periaatteita.

Puolueettomuus politiikan periaatteilla tarkoitan sitä, että Suomi pitäisi kiinni siitä, että Nato pysyy perusajatuksessaan puolustusliitosta ja että Suomen maaperällä olisi vain suomalaisia tukikohtia, joita valvomme itse ja joissa pätee Suomen laki.
Sotilasliittoon kuuluvan eli liittoutuneen Suomen tuee harjoittaa puolustuspolitiikan periaatteita. Kyllä näiden pölhöjen ajatuksenjuoksua on vaan vaikea ymmärtää.
 
Ja kannatuskortitkin on kasassa.

Erinomaista! Vaalikeskusteluista ainakin tulee paljon mielenkiintoisempia, kun kaikki ehdokkaat eivät ole poliittista slangia ja jargonia suoltavia broilereita.

Sopivasti esiintymiskykyä, rohkeutta laittaa itsensä peliin ja aina rehellisesti suoraan asiaan ilman omien sidosryhmien nuoleskelua ja galluppien vilkuilua. Kaikkia ei voi kuitenkaan miellyttää ja vaikka poliittista nostetta ei löytyisikään tarpeeksi, niin Aaltola voi palata takaisin asiantuntijatehtäviin yhtä kokemusta rikkaampana.
 
Verkkouutiset 11.10.2023
Presidenttiehdokas professori Alexander Stubb sanoo FT:ssa, että tapahtuneeseen kannattaa suhtautua rauhallisesti.

– Kukaan ei ole osoittanut sormella, mutta ruotsalaiset sitä eivät tehneet… Tällä tavoin Venäjä tökkii saadakseen sinut reagoimaan, Alexander Stubb sanoo Financial Timesissa.

– He tulevat jatkamaan tätä. Meidän pitää olla viileitä, rauhallisia ja maltillisia (cool, calm and collected).
Eiköhän tämä ole paras linja.. Kaikki tietävät kuka on vahingonteon takana.
Tästä ei kuitenkaan kannata lähteä provosoitumaan, mikä johtaisi vain molemmin puoleiseen "paskanheittokierteeseen". Juuri sitähän ryssä mm. tavoittelee ja taustalla on paljon muutakin. Rosvon kanssa ei kannata lähteä riitelemään.

Asia selvitetään fiksusti ja aikanaan Suomi (ja muut asianosaiset) vastaa parhaiten sopivalla tavalla ryssän laittomuuksiin. Ja, niitä sopivia tapoja kyllä löytyy. Vanhan sananlaskua myötäillen:
"ryssä löytää edestään sen minkä jätti taakseen."
- vastaus tulee täysimääräisesti ja sellaisella tavalla että ryssä ymmärtää itsekin "ryssineensä" myös tässä tapauksessa. Kuten kaikessa muussakin.
 
Aaltolalta on tullut vaalikirja; ilmestynyt tänään.

Olen nyt kuunnellut tätä noin kolmanneksen.

Kirja koostuu päiväkirjamerkinnöistä; lähtee kesältä 2022, olen nyt marraskuussa 2022. Kyseessä on peittelemättömästi vaalikirja; toteaa tämän esipuheessakin ihan suoraan. Toisaalta, siinä vaiheessa missä olen menossa, Aaltola ei ollut vielä päättänyt - tai ainakaan ilmoittanut - ehdokkuudestaan.

Jos nämä merkinnät ovat aitoja eikä niitä ole editoitu jälkiviisauden tuomalla tiedolla, ja mikäli välistä ei ole jätetty oleellisia, huonommin osuneita ennustuksia pois, niin täytyy sanoa että Aaltola on ollut aika hyvin kartalla monissa asioissa. Toisaalta, kertoo että monet blogikirjoitukset ja kolumnit perustuvat näille muistiinpanoille, joten tekstien autenttisuus lienee helposti tarkistettavissa.

Aaltola ottaa moneen kertaan esiin miksi on hyvä että hänellä ei ole puoluepoliittista taustaa, mutta kuitenkin 30 vuoden kokemus ulkopolitiikan seuraamisesta ja asiantuntijuudesta. Ottaapa välillä esille muiden ehdokkaiden Venäjä-kytköksiä; välillä nimellä mainiten ja välillä ilman nimiä.

Jatketaan kuuntelua, ihan kiinnostavaa mutta toisaalta häiritsee että on tehnyt vaalityötä omissa päiväkirjoissaan vaikka ei ollut vielä päättänyt ehdokkuudestaan. Tai sitten kirjaa on editoitu enemmän kuin esipuheessa annetaan ymmärtää.

Screenshot_20231011_202157_BookBeat.jpg
 
Tasaista on


 
Viimeksi muokattu:
Tasaista on


Tasaiseksihan nämä ovat toisella kierroksella tavanneet mennä. Paitsi jos on olemassa ilmiselvä voittaja. Tasaisen tylsää taaperrusta kun on ankean tasapaksuja ehdokkaita.

Ainoa millä tähän kisaan enää saisi pöhinää olisi Sanna Marinin ilmoittautuminen mukaan vaikkapa linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä. Monella setämiehellä katkeaisi verisuoni päästä mut vaalitaisteluun tulisi kierroksia :D
 
No sepä vetäisi pakan kunnolla sekaisin.
 

Kun valinnat on Haavisto ja Stubb, niin valitsen Stubbin, Suomi on pieni maa, tarvitaan presidentti joka uskaltaa puhua ulkomailla. Haavisto ilmeisesti osaa englantia huomattavasti paremmin kuin Niinistö, mutta jutut on niin harmaita ettei ne päädy koskaan ulkomaiseen lehdistöön.
 

Kun valinnat on Haavisto ja Stubb, niin valitsen Stubbin, Suomi on pieni maa, tarvitaan presidentti joka uskaltaa puhua ulkomailla. Haavisto ilmeisesti osaa englantia huomattavasti paremmin kuin Niinistö, mutta jutut on niin harmaita ettei ne päädy koskaan ulkomaiseen lehdistöön.
Stubb muistaakseni osaa myös saksaa ja ranskaa sujuvasti englannin, ruotsin ja suomen lisäksi. Ei olisi huono taito Nato-ajan pressalle.
 
Stubb muistaakseni osaa myös saksaa ja ranskaa sujuvasti englannin, ruotsin ja suomen lisäksi. Ei olisi huono taito Nato-ajan pressalle.
Edellä mainittujen kielten lisäksi Italiaa. Hän on ollut kolme vuotta (2020 lähtien) Italian Firenzessä kansainvälisen oppilaitoksen (Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) School of Transnational Governance) professorina ja (opettavana) johtajana.

Stubb'in opiskelutaustaa:
Vuonna 1993 Stubb suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon Furman Universityssa Etelä-Carolinassa. Hän opiskeli Furmanissa muun muassa valtio-oppia, kansainvälistä politiikkaa ja taloustiedettä.[13] Stubb palkittiin valmistuvan vuosikurssinsa parhaana opiskelijana.[14]

Stubb suoritti vuonna 1994 Pariisissa Sorbonnen yliopistossa Diplôme de Langue et Civilisation Française -kielidiplomin. Opinnot keskittyivät ranskan kieleen, kulttuuriin ja sivilisaatioon.[15]

Stubb suoritti vuonna 1995 valtio-opin Master of Arts -tutkinnon Bruggen College of Europessa. Bruggessa Stubbin opinnot keskittyivät EU-asioihin.[11]

Vuonna 1999 Stubb väitteli tohtoriksi kansainvälisistä suhteista London School of Economicsissa.[16] Väitöskirjan aiheena oli Euroopan unionin joustava yhdentyminen ja Amsterdamin sopimus.
[17]

Opinnot eivät tietenkään ole ns. "kaikki kaikessa", mutta antavat tietenkin jonkinlaista taustaa ammatilliselle osaamiselle. Varsinkin kun Stubb:ilta löytyy varsin paljon kokemusta myös poliittisten tehtävien osalta. Arvostusta osoittaa se että hän on päässyt hyödyntämään opintojaan myös useiden ulkomaisten yliopistojen vierailevana professorina ja luennoitsijana.
- ikävää tässä on vain se että joidenkin mielestä opinnoista ja tutkinnoista on pelkästään haittaa tai ne osoittavat muuten epätoivottuja piirteitä ko. henkilön osalta.
- ehkä jossain määrin myös unohtuu, tai koetaan kielteisenä että Stubb'in opinnot ovat johdomukaisesti suuntautuneet kansainvälisen politiikan alueelle.

Tarkoitan tällä sitä että ihmiset ymmärtää hyvin että juridiikan opiskelijasta tulee lakimies. Lääketieteen puolelta lääkäri.. Mutta jotenkin tökkii jos politiikan opiskelija päätyy poliitikoksi? Vai mitä?
- toisekseen tulevissa vaaleissa on tarjolla ehdokas jonka opinnot ovat (syystä tai toisesta) jääneet ylioppilastodistuksen tasolle.

Kielitaidon osalta korostaisin kuitenkin ruotsinkielen taitoa. Tulevan presidentin (olipa hän kuka tahansa) keskeinen tehtävä tulee olemaan pohjoismaiden yhteisen NATO-integroinnin edistäninen ja samalla Suomen oman puolustuspoliittisen merkityksen täysipainoinen huomioiminen. Tässä tarvitaan hyviä henkilökohtaisia suhteita pohjoismaiden päämiesesten sekä USA:n ja Britannian korkeimman johdon suuntaan.
- tämä em. kokonaisuuden koordinointi korkeimmalla poliittisella tasolla on nimenomaan Suomen tasavallan presidentin keskeinen tehtävä. Toki monen muun asian ohella.
- toisekseen tässä tehtässä menestyy henkilö jolla on oikean suuntainen henkilökohtainen ideologia sekä muutenkin tunnettuutta ja suhteet kunnossa keskeisimpien länsimaiden johtajien suuntaan (Pohjoismaat, Baltia, USA, Kanada sekä keskeiset EU-maat).
- ja kolmanneksi Presidentin tulisi olla sellainen henkilö ja persoona joka hallitsee kansainvälisen median sekä pääsee haluessaan ns. "läpi" maailman johtavissa uutismedioissa.

Ja, lopuksi vielä neljänneksi. Presidentin tehtävä on nimenomaan ylläpitää ja kehittää Suomen suhteita ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeimmalla kansainvälisen poliitiikan tasolla.
 
Back
Top