Sdp:llä on edessä kolmas mahalasku, kun edes omat eivät halua äänestää Urpilaista
Demareilla on nyt iso ja kiusallinen ongelma, kun edes kaikki omat eivät aio äänestää Jutta Urpilaista, kirjoittaa Marko Junkkari kolumnissaan.
Tilaajille
Marko Junkkari HS
24.1. 12:00
Sdp:n politrukeilla eli puolueen työntekijöillä on ongelma. He yrittävät kuumeisesti maanitella demareita äänestämään Sdp:n omaa ehdokasta
Jutta Urpilaista, mutta hankalalta vaikuttaa. Suuri osa demariäänestäjistä on kyselyiden mukaan äänestämässä
Pekka Haavistoa (vihr).
Maanantaina julkaistun HS-gallupin
mukaan demareista peräti 32 prosenttia aikoo äänestää Haavistoa. Urpilaisen kannatus oli omien keskuudessa vain 23 prosenttia.
Urpilainen oli gallupissa vasta kuudentena viiden prosentin kannatuksella. Näyttääkin siltä, että Sdp:llä on tiedossa jo kolmas perättäinen mahalasku presidentinvaaleissa.
Paavo Lipponen sai vuonna 2012 vain 6,7 prosentin kannatuksen.
Tuula Haataisen tulos vuonna 2018 oli vielä huonompi, vain 3,2 prosenttia.
Urpilaisen tulos näyttää osuvan jonnekin kahden mahalaskun väliin.
Kyselyiden valossa Urpilaisen tulos näyttää osuvan jonnekin näiden kahden mahalaskun väliin. Sdp:lle se olisi katastrofi, onhan se eduskuntavaalikyselyiden mukaan Suomen toiseksi suurin puolue.
Urpilaisen vähäinen kannatus on sinänsä pienoinen yllätys. Onhan hänellä komea cv: komissaari, valtiovarainministeri, puoluejohtaja. Kampanja on kuitenkin ollut vaisu.
Tiistaina HS:n tentissä tunteen paloa Urpilaisella oli etenkin siinä vaiheessa, kun keskustelu kääntyi työmarkkinatilanteeseen. Tosin siinäkin vasemmistoliiton
Li Anderssonin liekki roihusi vielä kovemmin.
Sdp:ssä on viime viikot mietitty, mitä pitäisi tehdä. Taktinen äänestäminen näyttää tällä kertaa rokottavan nimenomaan demareita.
Eräs demaripolitrukki kertoo kiertäneensä puhumassa Sdp:n piirijärjestöjen omilleen järjestämissä vaalitilaisuuksissa. Tapaamisten pohjalta hän on tehnyt analyysin, jonka mukaan Sdp:n kannattajakunnasta löytyy kolme erilaista ryhmää.
Ensimmäinen ryhmä äänestää Sdp:tä, tapahtui mitä tahansa. Porukka on kuitenkin aika pieni, ehkä noin 100 000 äänestäjää, kuten Haataisen vuoden 2018 tuloksesta voi päätellä. He äänestävät tälläkin kertaa varmasti Jutta Urpilaista.
Toinen ryhmä aikoo äänestää Haavistoa, koska he vastustavat Jussi Halla-ahoa ja perussuomalaisia.
Toinen ryhmä aikoo äänestää Haavistoa ennen kaikkea siksi, että ryhmään kuuluvat demarit vastustavat vimmaisesti
Jussi Halla-ahoa ja perussuomalaisia. Heidän kauhukuvansa on, että Halla-ahosta tulisi presidentti. Estääkseen tämän he aikovat äänestää Haavistoa.
Tätä ryhmää voisi kutsua Marin-demareiksi, sillä siihen kuuluu vähän nuorempaa väkeä. Profiloituihan Sdp:n edellinen puheenjohtaja
Sanna Marin vimmaisena perussuomalaisten vastustajana. Marin ilmoitti muun muassa ennen viime kevään eduskuntavaaleja, että Sdp ja perussuomalaiset eivät mahdu samaan hallitukseen.
Marin-demareille politrukki on yrittänyt selittää, että tutkimusten mukaan Halla-aho häviäisi toisella kierroksella kaikille ehdokkaille. ”Halla-aho häviäisi vaikka perunalle”, politrukki on vakuutellut.
Perunavertauksella politrukki yrittää vakuuttaa, ettei Urpilaisen äänestäminen vääjäämättä johda Halla-ahon presidenttiyteen. Ja jos kävisi niin, että Halla-aho nousee toiselle kierrokselle, Marin-demarit voisivat äänestää kokoomuksen
Alexander Stubbia, joka on kuitenkin liberaali ehdokas.
Politrukki uskoo, että Marin-demareita on vielä mahdollista käännyttää Urpilaisen taakse.
Kolmas ryhmä haluaisi äänestää Urpilaista, mutta se koetaan riskiksi.
Hankalin porukka politrukin mukaan on kolmas ryhmä, johon kuuluu iäkkäämpiä ja vasemmistolaisempia demareita. He haluaisivat äänestää Urpilaista, mutta tässä tilanteessa se koetaan riskiksi.
Tälle porukalle Haaviston äänestäminen on vaikeaa. Vielä vaikeampaa heille on kuitenkin kuvitella itsensä toisella kierroksella tilanteeseen, jossa pitäisi valita Stubbin ja Halla-ahon välillä. Halla-aho on heille mörkö, jota he eivät missään nimessä halua äänestää. Mutta lähes yhtä vaikeaa olisi äänestää Stubbia, koska hän on porvari.
Vaikka Stubb miten yrittää väistellä tenteissä kysymyksiä poliittisista lakoista, tälle demariporukalle Stubb on ennen kaikkea kokoomuksen ehdokas. Ja kokoomus on heille vuosikymmeniä ollut pahin poliittinen vastustaja.
Iäkkäämmät vasemmistodemarit eivät halua joutua tilanteeseen, jossa he joutuisivat toisella kierroksella valitsemaan ruton ja koleran – Halla-ahon ja Stubbin – välillä. Välttääkseen mahdottoman valinnan he ovat päättäneet äänestää Haavistoa.
Politrukki myöntää, että tämän porukan käännyttäminen Urpilaisen taakse on vaikeaa. Mutta kyllä hän silti yrittää. Hän kertoo muun muassa hyödyntävänsä Sdp:n tekemiä tutkimuksia, joiden mukaan Urpilaisella olisi
Olli Rehnin jälkeen parhaat mahdollisuudet voittaa Stubb toisella kierroksella.
Tuoreen HS-gallupin mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Gallupin mukaan tiukin kisa nähtäisiin Stubbin ja Rehnin välillä – Stubb voittaisi Rehnin toisella kierroksella prosentein 53–44.
Stubbin ja Haaviston luvut ovat 55–42.
Stubb voittaisi Urpilaisen isommalla erolla eli luvuin 64–33.
Urpilainen olisi kuitenkin Stubbille kovempi vastus kuin Halla-aho – mutta ei kovin paljon. Stubbin ja Halla-ahon välinen äänestys päättyisi HS-gallupin mukaan Stubbin voittoon 69–29.
Demaripolitrukin mainostamaa Halla-ahon ja perunan välistä kamppailua ei ole HS-gallupissa mitattu.