Presidentinvaalit 2024

Jussi Niinistöä varmasti pyydetään mukaan. Saa nähdä, onko potentiaalia toiselle kierrokselle.:unsure:
 
Itse itselleni vastaten: 2018 Niinistö valittiin suoraan ensimmäiseltä kierrokselta, eli siitä ei saa vertailukohtaa. Vuoden 2012 vaaleissa 1. kierroksella kakkoseksi tuli Pekka Haavisto noin 574.000 äänellä (18,76 %). Tuolloin 1. kierroksen voitti Sauli Niinistö noin 1,13 miljoonalla äänellä (36,96 %).

Stetsonista vetämällä voisi siis olettaa, että yli puoli miljoonaa ääntä pitää kerätä, jos toiselle kierrokselle halajaa. Edellyttää tietysti, että ensimmäiseksi sijoittunut ei saa yli puolta äänistä, eli noin 1,5 miljoonaa ääntä, jolloin toista kierrosta ei tarvita.

On siinä haastetta Jussi Niinistölle. Varsinkin, kun mies on ollut poissa parrasvaloista viime kevään jälkeen. Lisäksi oletan, että jos Halla-aho lähtee Perussuomalaisten ehdokkaaksi, syövät miehet osittain toistensa kannatusta. Näin ei tietenkään tapahdu, jos Jussi Niinistö tuolloin ON Perussuomalaisten ehdokas. ;)
 
Niin, voi olla, että Halla-aholla olisi paremmat mahdollisuudet toiselle kierrokselle.
 
Miksi? Presidentin kun pitää luopua puoluejäsenyydestä.
Koska ehdokkaat jossain määrin edustavat myös puolueitaan, vaikka presidentinvaaleja pidetäänkin henkilövaaleina. Ei se ole sattumaa, että pääsääntöisesti nimenomaan puolueet asettavat presidenttiehdokkaat. Ääni puolueen ehdokkaalle on jonkinlainen osoitus tuesta. Joo, tiedän että presidentin pitää luopua puoluejäsenyydestä, mutta se ei ole merkityksellistä varsinkaan tapausessa jossa ehdokas ei tule valituksi.

Jos kaikki ehdokkaat on huonoja mutta haluaa äänestää niin sama se on sitten äänestää puoluekannan perusteella.
 
Tuo presidentin luopuminen puolueesta ei muuten taida olla lakiin kirjattu vaan vakiintunut symbolinen hyvä tapa
Siltä vaikuttaa. Wiki: "Tasavallan presidentin odotetaan toimivan arvovaltaisena välittäjänä puolueiden välillä. Tämän takia presidentillä on ollut tapana luovuttaa puolueensa jäsenkirja valituksi tultuaan".
 
Loka alkaa näkyä...


IS:n kyselyn mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto on suosituin presidentti Sauli Niinistön seuraajaksi. Häntä kannattaisi vuoden 2024 vaaleissa 17 prosenttia kyselyyn vastanneista.


Miehistä Haavistoa kannattaisi 11 prosenttia ja naisista 23 prosenttia. Ikäryhmistä hänen kannatuksensa on suurinta 25–34-vuotiaiden joukossa, 26 prosenttia.


Haavisto on jo ollut kahdesti vihreiden presidenttiehdokkaana. Vuonna 2018 hän sai ensimmäisellä kierroksella 12,4 prosenttia äänistä omissa korkeuksissaan liihottanutta Niinistöä vastaan. Vuonna 2012 Haavisto pääsi toiselle kierrokselle Niinistöä vastaan ja sai 37,4 prosenttia äänistä.


Ykköspaikastaan huolimatta Haaviston kannatus on tässä kyselyssä pienempi kuin IS:n viime vuonna heti presidentinvaalin jälkeen julkaisemassa kyselyssä. Siinä Haaviston kannatus oli 27 prosenttia. Kyselyjä ei voi suoraan verrata. Lokakuussa 2019 julkaistussa Alma-kyselyssä Haavisto sai 33 prosentin kannatuksen, mutta se on vielä vähemmän suoraan vertailukelpoinen IS-kyselyyn.
 
Niinhän se kävi Ellunkin kanssa. Ei kantanut kansansuosio Ahtisaaren jälkeisiin vaaleihin.

Ilmeisen lyhyt elinaika tuollaisella yli puoluerajojen tulevalla kannatuksella. Ne tulokkaat kun pitäisi aina pystyä herättämään uudelleen.

Pressanvaalien toisella kierroksella on sitten useimpien pakko herätä kun oma puolue on ajettu kaukalosta.
 
Todennäköisesti heikentää Haaviston asemia. Onkohan muuten Rinne kiinnostunut ehdokkuudesta?

Kannattaa mieluummin kysyä onko joku kiinnostunut asettamaan Rinteen ehdokkaaksi? Kun SDP:n puheenjohtaja kesällä vaihtuu on Rinne tehokkaasti menneen talven lumia.
 
Kolumnissa toimittaja olettaa, että 2. kierros Halla-ahoa vastaan olisi lottovoitto Haavistolle, entäs jos se onkin toisinpäin ? Kuinka moni Niinistöä viimeksi äänestänyt tulee toisiin ajatuksiin ja äänestää Haavistoa? Nojoo kovin aikaista tämä spekulointi on, Halla-aho ehtii helposti kuolla vaikka keuhkosyöpään ennen vaaleja.
 
Kolumnissa toimittaja olettaa, että 2. kierros Halla-ahoa vastaan olisi lottovoitto Haavistolle, entäs jos se onkin toisinpäin ? Kuinka moni Niinistöä viimeksi äänestänyt tulee toisiin ajatuksiin ja äänestää Haavistoa?

Yllättävän moni, koska pressanvaaleissa valtaosa äänestäjistä on liikkuvia äänestäjiä ja aika mahdoton ennakoida tilannetta ennen kuin näkee ketä on vastassa.

Aika moni äänestäjä joutuu optimoimaan äänivaltansa ja äänestämään toista vastaan, ei kenenkään puolesta.
 
Back
Top