Pride uhka vai mahdollisuus

On

Vaarallista on sekin, jos kansanedustaja kuvittelee pääsevänsä vippinä mihin haluaa.

Vapaassa maassa saa sentään järjestäjä päättää ketä kutsuu ja ketä ei. Ei kansanedustajuus ole mikään sisäänpääsyn avaava status.

Kyllä, olen samaa mieltä, mutta hittoako tämä liittyy johonkin rokkikonserttiin?
No tätä "argumenttia" pitikin odottaa pidempään kuin luulin.

Festari kutsuu vieraaksi. Vieras esittää poliittisen näkemyksen. Festari ei pidä näkemyksestä ja peruu kutsun. Syrjintä poliittisin perustein 5/5 toteennäytetty. Sananvapauden kanssa ei asialla ole mitään tekemistä. Mäenpäätä on kohdeltu kahdella eri tavalla poliittisen mielipiteen perusteella, sitä ei mikään paskanjauhanta muuta miksikään. Vieläpä erittäin tökerösti ja alleviivaten, kuten suvakki-idiooteilla on tapana.

Montako sivua sitten mainitsin että eri puolueille on eri säännöt?
 
Niin puhekielessä. Jos alkaa tekemään mieli ulista jotain biologisista faktoista, niin sitten joko käytetään niitä biologian, eli tieteen, omia termejä, tai pidetään turpa kiinni.
Mene sinä naurettava besserwisser vaikkapa yliopiston luennolle pätemäään. Tämä on keskustelufoorumi eikä mikään tiede-sellainen. Täällä ei tarvitse osata jokaisesta alasta sitä oikeaa termiä.
 
Meillä pitäisi määritellä "sex" ja "gender" ero.

Sukupuoli on sukupuoli ja sen voi määritellä geenitestillä, eikä sitä voi muuttaa. Tämän perusteella määritellään sarjat urheilussa mm.

Jokainen täysi-ikäinen päättäköön itse sukupuoli-identiteetin, ja kustannuksellaan leikelköön tai ottakoon hormonihoitoja.

Etusivulle






Tiede|Translaki

Nuoruusiän sukupuoliahdistusta hoitava professori sanoo ei alaikäisten juridisen sukupuolen korjaukselle​

Nuoruusiässä identiteetin rakennus on kesken. Aikuisten ei pitäisi ryhtyä vahvistamaan eikä hillitsemään identiteettikokeiluja, jotka kuuluvat kasvuun, sanoo nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala.
Nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala sanoo, että nuori pitää hyväksyä omana itsenään.

Nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala sanoo, että nuori pitää hyväksyä omana itsenään. KUVA: RAMI MARJAMÄKI

Annikka Mutanen HS
27.1. 19:45 | Päivitetty 27.1. 19:56
EDUSKUNNAN käsittelyssä oleva laki sukupuolen oikeudellisesta vahvistamisesta koskee vain täysi-ikäisiä.
Lakia koskevissa lausunnoissa ja eduskuntakeskusteluissa on vaadittu, että oikeus juridisen sukupuolen korjaukseen pitäisi ulottaa myös alle 18-vuotiaisiin.

Esimerkiksi ihmisoikeus- ja sosiaalialan kansalaisjärjestö Seta kertoo, että sukupuolen juridisen korvaamisen edut alaikäiselle ovat esimerkiksi, että lasten oikeudet toteutuvat suositusten mukaisesti.

Seta haluaa myös, että lapsi saa sukupuoltaan vastaavat henkilöpaperit ja tulee kohdatuksi sukupuolensa mukaisesti, lapsen itsemääräämisoikeus vahvistuu häntä itseään koskevissa asioissa, ja lapseen kohdistuva väärinsukupuolittaminen ja syrjintä vähenevät ja hyvinvointi lisääntyy.

Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala on eri mieltä. Hän sanoi joulukuussa lausunnossaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, ettei ikärajaa pidä laskea.

Perustelu on se, että nuoruusiässä identiteetin rakentaminen on vasta käynnissä eikä kehityksen lopputulos ole tiedossa, ei myöskään nuorella itsellään.

KALTIALA on vastannut Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) sukupuoliahdistusta kokevien nuorten arvioinneista siitä lähtien, kun toiminta alkoi vuonna 2011.
Hän on kohdannut tehtävässä satoja sukupuolen kokemuksen kanssa kipuilevia nuoria.

Kaltiala on tavannut myös valtaosan niistä nuorista, jotka on lähetetty Helsingistä toiselta vastaavalta klinikalta hankkimaan niin sanottu toinen mielipide.

Kymmenen vuoden aikana Kaltiala on myös julkaissut runsaasti tutkimusta alaikäisten sukupuoli-identiteettiin liittyvistä kysymyksistä. Hänestä on tullut alan kansainvälisesti arvostettu asiantuntija.
”Saat olla mitä olet ja katsotaan, mitä isompana tapahtuu.”
KALTIALA selittää kantaansa puhelinhaastattelussa.
Hänen mukaansa on vanhastaan tunnettua, että jotkut lapset identifioituvat jossain vaiheessa vahvastikin toiseen sukupuoleen.

Neljä viidestä vastakkaiseen sukupuoleen identifioituneesta lapsesta kokee kuitenkin murrosiässä taas toisin.

Siksi on viisasta seurata tilannetta, antaa lapselle kasvurauha ja hoitaa perheen ahdistusta sekä mahdollisia liitännäisongelmia, Kaltiala sanoo.

Kaikissa kulttuureissa tällainen lapsen käytös ei ole ongelma, mutta toisissa se herättää enemmän huomiota.

TÄRKEÄÄ on hyväksyä lapsi omana itsenään, Kaltiala sanoo.
”Hyväksymistä on sanoa, että olet siis poika, josta tuntuu että olet tyttö. Se on ookoo ja saat olla mitä olet ja katsotaan, mitä isompana tapahtuu.”

Sen sijaan lasta ei hyväksytä kokonaisena, jos hänen kokemuksensa tai fyysinen kehonsa kielletään. Jos käsketään olla kuten pojan kuuluu, kielletään kokemus. Jos sanotaan, että olet todellisuudessa tyttö, kielletään keho, Kaltiala selittää.

Kummassakin tapauksessa lapsi saa viestin, että hänessä on vikaa, Kaltiala sanoo.

Myöskään juridisen sukupuolimerkinnän muuttaminen nuoruudessa ei ole hänen mukaansa muodollisuus, jossa todetaan tosiasia, vaan vahvaa psykologista ja sosiaalista puuttumista, joka ohjaa nuoren kehitystä.
”Se on viesti siihen suuntaan, että tämä on sinulle oikea tie.”

TÄHÄNASTISEN tutkimustiedon valossa nuoruusikäisten transsukupuolisuuden kokemus on Kaltialan mukaan melko pysyvä vain silloin, kun samaistuminen vastakkaiseen sukupuoleen on selkeästi alkanut jo lapsuudessa ja vahvistunut puberteetissa.
Nykyisin valtaosa sukupuoli-identiteettitutkimuksiin hakeutuvista alaikäisistä on havahtunut transsukupuolisuuden kokemukseensa vasta puberteetin jälkeen.

Ilmiö on uusi, eikä kokemusten pysyvyydestä ole siksi tutkimustietoa.
”Nuori kokeilee erilaisia identiteettejä ja on suggestioaltis.”
NUORI voi itse olla ehdoton ja varma omasta transidentiteetistään. Nuoruusiässä identiteetti on silti sirpaleinen ja tilannesidonnainen, Kaltiala sanoo.
”Nuori kokeilee erilaisia identiteettejä ja on suggestioaltis. Yhdessä tilanteessa hän kokee olevansa yhtä ja toisessa toista. Se on nuoruusiässä normaalia.”

Hän muistuttaa, että nuoret ovat aina ilmaisseet erilaisia identiteettejä ja ryhmään kuulumista esimerkiksi pukeutumisella, kampauksilla ja kielellä.

Jos he haluavat käyttää toisen sukupuolen tunnusmerkkejä, sitä ei ole mitään syytä hillitä mutta ei vahvistaakaan.

”Nuoruuden kehitystehtäviä ei edistä se, että nuoren itseilmaisua tuetaan ja ohjataan ulkopuolelta”, Kaltiala sanoo.

Ympäristön ei myöskään pitäisi sitoutua identiteettikokeiluihin tavalla, joka saattaa tehdä suunnan myöhemmän muuttamisen ahdistavaksi.

MIKSI sitten sukupuoleen liittyvien identiteettikokeilujen vahvistamista on alettu laajasti pitää suotavana ja jopa välttämättömänä nuorten mielenterveyden kannalta?
Kaltiala sanoo, ettei transpoliklinikoiden palveluita avattu nuorille nuorisopsykiatrian aloitteesta, vaan tahto tuli poliitikoilta, järjestöiltä ja aikuisten kanssa toimivilta lääkäreiltä.

Kun Kaltiala ryhtyi tehtävään, lasten ja nuorten sukupuoli-identiteetin ongelmat olivat vielä harvinaisia. Vuoden 2015 jälkeen potilaiden määrä on kymmenkertaistunut ja potilasjoukko muuttunut, hän kertoo.

Ennen toiseen sukupuoleen identifioituivat useimmin pienet pojat, mutta nyt lähes kaikki Kaltialan potilaat ovat teini-iässä sukupuoliristiriitaan havahtuneita biologisia tyttöjä.

Kolmella neljästä potilaasta on myös vakavia mielenterveyden ongelmia.
Kaltiala sanoo, että psykiatriset ja kehitykselliset ongelmat, oppimisvaikeudet ja lastensuojelun toimia vaativat tilanteet täytyy hoitaa riippumatta nuoren sukupuolen kokemuksesta.

Moni nuori tarttuu kuitenkin mediassa ja sosiaalisessa mediassa tarjolla olevaan ajatukseen, että hänen muutkin ongelmansa johtuvat sukupuoliristiriidasta ja ratkeavat, jos muut alkavat nähdä hänet oikeassa sukupuolessa. Niin ei kuitenkaan käy, Kaltiala sanoo.

”Mielen tasapaino ei synny siitä, että saa toiset tekemään ja näkemään mitä haluaa.”

NIIN mediajulkisuudella, sosiaalisella medialla kuin kavereilla on osuutensa ilmiössä.
Nuorten sukupuoli-identiteetin tutkimusyksiköissä on usein havaittu, että pieneltä paikkakunnalta on äkisti tullut väestöön nähden suhteeton määrä lähetteitä.

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kaikki potilaat ovat samasta koulusta tai jopa samasta kaveripiiristä.

”Etenkin tytöillä asioiden jakaminen ystäväpiirin kanssa on tosi tärkeää”, Kaltiala sanoo. Hänen mukaansa on tavallista, että myös psykiatriset oireet tarttuvat tyttöjen kesken samalla sairaalaosastolla.
”Transsukupuolisuutta kokevien nuorten vanhemmille ei ole perusteltua kertoa, että ilman korjaushoitoja nuori on itsemurhavaarassa.”
ALAIKÄISTEN hormonihoitoja ja juridisen sukupuolen vahvistamista vaativat aktivistit ja järjestöt, kuten Seta, toistavat usein, että transnuorilla on lisääntynyt itsemurhariski ja he tarvitsevat siksi pikaisesti hoitoa ja tukea.
”Se on tarkoitushakuista disinformaatiota, jonka levittäminen on vastuutonta”, Kaltiala sanoo.

Hänen mukaansa itsetuhoiset ajatukset ja käyttäytyminen liittyvät myös sukupuoltaan pohtivilla nuorilla samanaikaisiin psykiatrisiin häiriöihin.

”Psyykkisesti terveet nuoret, jotka kokevat sukupuolensa biologisesta kehostaan eroavalla tavalla, eivät ole automaattisesti itsetuhoisia.”

Itsemurha oli hyvin harvinainen tapahtuma noin kymmenen vuoden aikana sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin hakeutuneiden nuorten aineistossa.

Toisaalta ruotsalaisessa laajassa rekisteritutkimuksessa itsemurhakuolleisuus oli selvästi suurentunut sukupuolen korjaushoitoja saaneiden aikuisten joukossa.

”Transsukupuolisuutta kokevien nuorten vanhemmille ei ole siis perusteltua kertoa, että nuori on itsemurhavaarassa ilman korjaushoitoja ja että vaara voidaan torjua sukupuolenkorjaushoidoilla”, Kaltiala sanoo.

LAUSUNNOSSAAN sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hän arvoi, että voisi olla parempi, ettei mitään fyysisiä hoitoja aloitettaisi sukupuoli-identiteetin perusteella ennen aikuisuutta.
Suomalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että monen alaikäisenä hormonaalista hoitoa saaneen psyykkinen vointi ei parantunut vaan heikkeni.

Ruotsissa ja Britanniassa, missä alaikäisten hormonihoitoja on annettu matalammalla kynnyksellä kuin Suomessa, on Kaltialan mukaan alettu kääntyä rajoittamaan hoitojen käyttöä.

Niitä suunnitellaan rajattavaksi tutkimushankkeisiin, joilla hankitaan luotettavaa tietoa hoitojen vaikuttavuudesta.

MITEN sitten auttaa sukupuoliahdistuksesta kärsivää nuorta?
Aikuisten tehtävä on ottaa rauhallisesti vastaan nuorten tunteet, välittää ja hyväksyä – ei pyrkiä nopein ratkaisuin poistamaan kaikkea kipuilua, jota nuoruuteen myös auttamatta kuuluu.

Kaltiala on hetken hiljaa, kun häneltä kysyy, ketkä korostavat nuorten itsetuhoisuutta ja miksi.
”Haluan ystävällisesti ajatella, että sellaiset aikuiset, jotka ovat itse saaneet apua sukupuolen korjaamisesta, ovat halunneet lähteä pelastamaan lapsia ja nuoria. Mutta heiltä puuttuu ymmärrys siitä, että lapsi ei ole pienikokoinen aikuinen.”

EDUSKUNNAN sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti esittää, että valtioneuvoston tulee valmistella lakimuutoksia myös transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi.
Näin valiokunta halusi siitä huolimatta, että Lastenlääkäriyhdistyskin piti valiokunnalle antamassaan lausunnossa nuorten identiteettikehityksen kannalta hyvänä, ettei lakia sukupuolimerkinnän vahvistamisesta uloteta alaikäisiin.

Lääkäriliitto piti samoin ikärajaa oikeana ratkaisuna. Myös Psykiatriyhdistys muistutti lausunnossaan nuorten identiteetin keskeneräisyydestä.

Kaltiala sanoo, että aikuisetkin voivat tehdä sukupuolenkorjauksissa hätiköityjä ratkaisuja. Lapsille ja nuorille kuuluu kuitenkin erityisoikeus huolenpitoon ja suojeluun.
”Siksi he eivät myöskään voi välittömästi saada kaikkea mitä juuri nyt haluavat.”


/SPOILER]
 
Meillä pitäisi määritellä "sex" ja "gender" ero.

Sukupuoli on sukupuoli ja sen voi määritellä geenitestillä, eikä sitä voi muuttaa. Tämän perusteella määritellään sarjat urheilussa mm.

Jokainen täysi-ikäinen päättäköön itse sukupuoli-identiteetin, ja kustannuksellaan leikelköön tai ottakoon hormonihoitoja.

Etusivulle






Tiede|Translaki

Nuoruusiän sukupuoliahdistusta hoitava professori sanoo ei alaikäisten juridisen sukupuolen korjaukselle​

Nuoruusiässä identiteetin rakennus on kesken. Aikuisten ei pitäisi ryhtyä vahvistamaan eikä hillitsemään identiteettikokeiluja, jotka kuuluvat kasvuun, sanoo nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala.
Nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala sanoo, että nuori pitää hyväksyä omana itsenään.

Nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala sanoo, että nuori pitää hyväksyä omana itsenään. KUVA: RAMI MARJAMÄKI

Annikka Mutanen HS
27.1. 19:45 | Päivitetty 27.1. 19:56
EDUSKUNNAN käsittelyssä oleva laki sukupuolen oikeudellisesta vahvistamisesta koskee vain täysi-ikäisiä.
Lakia koskevissa lausunnoissa ja eduskuntakeskusteluissa on vaadittu, että oikeus juridisen sukupuolen korjaukseen pitäisi ulottaa myös alle 18-vuotiaisiin.

Esimerkiksi ihmisoikeus- ja sosiaalialan kansalaisjärjestö Seta kertoo, että sukupuolen juridisen korvaamisen edut alaikäiselle ovat esimerkiksi, että lasten oikeudet toteutuvat suositusten mukaisesti.

Seta haluaa myös, että lapsi saa sukupuoltaan vastaavat henkilöpaperit ja tulee kohdatuksi sukupuolensa mukaisesti, lapsen itsemääräämisoikeus vahvistuu häntä itseään koskevissa asioissa, ja lapseen kohdistuva väärinsukupuolittaminen ja syrjintä vähenevät ja hyvinvointi lisääntyy.

Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala on eri mieltä. Hän sanoi joulukuussa lausunnossaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, ettei ikärajaa pidä laskea.

Perustelu on se, että nuoruusiässä identiteetin rakentaminen on vasta käynnissä eikä kehityksen lopputulos ole tiedossa, ei myöskään nuorella itsellään.

KALTIALA on vastannut Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) sukupuoliahdistusta kokevien nuorten arvioinneista siitä lähtien, kun toiminta alkoi vuonna 2011.
Hän on kohdannut tehtävässä satoja sukupuolen kokemuksen kanssa kipuilevia nuoria.

Kaltiala on tavannut myös valtaosan niistä nuorista, jotka on lähetetty Helsingistä toiselta vastaavalta klinikalta hankkimaan niin sanottu toinen mielipide.

Kymmenen vuoden aikana Kaltiala on myös julkaissut runsaasti tutkimusta alaikäisten sukupuoli-identiteettiin liittyvistä kysymyksistä. Hänestä on tullut alan kansainvälisesti arvostettu asiantuntija.

KALTIALA selittää kantaansa puhelinhaastattelussa.
Hänen mukaansa on vanhastaan tunnettua, että jotkut lapset identifioituvat jossain vaiheessa vahvastikin toiseen sukupuoleen.

Neljä viidestä vastakkaiseen sukupuoleen identifioituneesta lapsesta kokee kuitenkin murrosiässä taas toisin.

Siksi on viisasta seurata tilannetta, antaa lapselle kasvurauha ja hoitaa perheen ahdistusta sekä mahdollisia liitännäisongelmia, Kaltiala sanoo.

Kaikissa kulttuureissa tällainen lapsen käytös ei ole ongelma, mutta toisissa se herättää enemmän huomiota.

TÄRKEÄÄ on hyväksyä lapsi omana itsenään, Kaltiala sanoo.
”Hyväksymistä on sanoa, että olet siis poika, josta tuntuu että olet tyttö. Se on ookoo ja saat olla mitä olet ja katsotaan, mitä isompana tapahtuu.”

Sen sijaan lasta ei hyväksytä kokonaisena, jos hänen kokemuksensa tai fyysinen kehonsa kielletään. Jos käsketään olla kuten pojan kuuluu, kielletään kokemus. Jos sanotaan, että olet todellisuudessa tyttö, kielletään keho, Kaltiala selittää.

Kummassakin tapauksessa lapsi saa viestin, että hänessä on vikaa, Kaltiala sanoo.

Myöskään juridisen sukupuolimerkinnän muuttaminen nuoruudessa ei ole hänen mukaansa muodollisuus, jossa todetaan tosiasia, vaan vahvaa psykologista ja sosiaalista puuttumista, joka ohjaa nuoren kehitystä.
”Se on viesti siihen suuntaan, että tämä on sinulle oikea tie.”

TÄHÄNASTISEN tutkimustiedon valossa nuoruusikäisten transsukupuolisuuden kokemus on Kaltialan mukaan melko pysyvä vain silloin, kun samaistuminen vastakkaiseen sukupuoleen on selkeästi alkanut jo lapsuudessa ja vahvistunut puberteetissa.
Nykyisin valtaosa sukupuoli-identiteettitutkimuksiin hakeutuvista alaikäisistä on havahtunut transsukupuolisuuden kokemukseensa vasta puberteetin jälkeen.

Ilmiö on uusi, eikä kokemusten pysyvyydestä ole siksi tutkimustietoa.

NUORI voi itse olla ehdoton ja varma omasta transidentiteetistään. Nuoruusiässä identiteetti on silti sirpaleinen ja tilannesidonnainen, Kaltiala sanoo.
”Nuori kokeilee erilaisia identiteettejä ja on suggestioaltis. Yhdessä tilanteessa hän kokee olevansa yhtä ja toisessa toista. Se on nuoruusiässä normaalia.”

Hän muistuttaa, että nuoret ovat aina ilmaisseet erilaisia identiteettejä ja ryhmään kuulumista esimerkiksi pukeutumisella, kampauksilla ja kielellä.

Jos he haluavat käyttää toisen sukupuolen tunnusmerkkejä, sitä ei ole mitään syytä hillitä mutta ei vahvistaakaan.

”Nuoruuden kehitystehtäviä ei edistä se, että nuoren itseilmaisua tuetaan ja ohjataan ulkopuolelta”, Kaltiala sanoo.

Ympäristön ei myöskään pitäisi sitoutua identiteettikokeiluihin tavalla, joka saattaa tehdä suunnan myöhemmän muuttamisen ahdistavaksi.

MIKSI sitten sukupuoleen liittyvien identiteettikokeilujen vahvistamista on alettu laajasti pitää suotavana ja jopa välttämättömänä nuorten mielenterveyden kannalta?
Kaltiala sanoo, ettei transpoliklinikoiden palveluita avattu nuorille nuorisopsykiatrian aloitteesta, vaan tahto tuli poliitikoilta, järjestöiltä ja aikuisten kanssa toimivilta lääkäreiltä.

Kun Kaltiala ryhtyi tehtävään, lasten ja nuorten sukupuoli-identiteetin ongelmat olivat vielä harvinaisia. Vuoden 2015 jälkeen potilaiden määrä on kymmenkertaistunut ja potilasjoukko muuttunut, hän kertoo.

Ennen toiseen sukupuoleen identifioituivat useimmin pienet pojat, mutta nyt lähes kaikki Kaltialan potilaat ovat teini-iässä sukupuoliristiriitaan havahtuneita biologisia tyttöjä.

Kolmella neljästä potilaasta on myös vakavia mielenterveyden ongelmia.
Kaltiala sanoo, että psykiatriset ja kehitykselliset ongelmat, oppimisvaikeudet ja lastensuojelun toimia vaativat tilanteet täytyy hoitaa riippumatta nuoren sukupuolen kokemuksesta.

Moni nuori tarttuu kuitenkin mediassa ja sosiaalisessa mediassa tarjolla olevaan ajatukseen, että hänen muutkin ongelmansa johtuvat sukupuoliristiriidasta ja ratkeavat, jos muut alkavat nähdä hänet oikeassa sukupuolessa. Niin ei kuitenkaan käy, Kaltiala sanoo.

”Mielen tasapaino ei synny siitä, että saa toiset tekemään ja näkemään mitä haluaa.”

NIIN mediajulkisuudella, sosiaalisella medialla kuin kavereilla on osuutensa ilmiössä.
Nuorten sukupuoli-identiteetin tutkimusyksiköissä on usein havaittu, että pieneltä paikkakunnalta on äkisti tullut väestöön nähden suhteeton määrä lähetteitä.

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kaikki potilaat ovat samasta koulusta tai jopa samasta kaveripiiristä.

”Etenkin tytöillä asioiden jakaminen ystäväpiirin kanssa on tosi tärkeää”, Kaltiala sanoo. Hänen mukaansa on tavallista, että myös psykiatriset oireet tarttuvat tyttöjen kesken samalla sairaalaosastolla.

ALAIKÄISTEN hormonihoitoja ja juridisen sukupuolen vahvistamista vaativat aktivistit ja järjestöt, kuten Seta, toistavat usein, että transnuorilla on lisääntynyt itsemurhariski ja he tarvitsevat siksi pikaisesti hoitoa ja tukea.
”Se on tarkoitushakuista disinformaatiota, jonka levittäminen on vastuutonta”, Kaltiala sanoo.

Hänen mukaansa itsetuhoiset ajatukset ja käyttäytyminen liittyvät myös sukupuoltaan pohtivilla nuorilla samanaikaisiin psykiatrisiin häiriöihin.

”Psyykkisesti terveet nuoret, jotka kokevat sukupuolensa biologisesta kehostaan eroavalla tavalla, eivät ole automaattisesti itsetuhoisia.”

Itsemurha oli hyvin harvinainen tapahtuma noin kymmenen vuoden aikana sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin hakeutuneiden nuorten aineistossa.

Toisaalta ruotsalaisessa laajassa rekisteritutkimuksessa itsemurhakuolleisuus oli selvästi suurentunut sukupuolen korjaushoitoja saaneiden aikuisten joukossa.

”Transsukupuolisuutta kokevien nuorten vanhemmille ei ole siis perusteltua kertoa, että nuori on itsemurhavaarassa ilman korjaushoitoja ja että vaara voidaan torjua sukupuolenkorjaushoidoilla”, Kaltiala sanoo.

LAUSUNNOSSAAN sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hän arvoi, että voisi olla parempi, ettei mitään fyysisiä hoitoja aloitettaisi sukupuoli-identiteetin perusteella ennen aikuisuutta.
Suomalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että monen alaikäisenä hormonaalista hoitoa saaneen psyykkinen vointi ei parantunut vaan heikkeni.

Ruotsissa ja Britanniassa, missä alaikäisten hormonihoitoja on annettu matalammalla kynnyksellä kuin Suomessa, on Kaltialan mukaan alettu kääntyä rajoittamaan hoitojen käyttöä.

Niitä suunnitellaan rajattavaksi tutkimushankkeisiin, joilla hankitaan luotettavaa tietoa hoitojen vaikuttavuudesta.

MITEN sitten auttaa sukupuoliahdistuksesta kärsivää nuorta?
Aikuisten tehtävä on ottaa rauhallisesti vastaan nuorten tunteet, välittää ja hyväksyä – ei pyrkiä nopein ratkaisuin poistamaan kaikkea kipuilua, jota nuoruuteen myös auttamatta kuuluu.

Kaltiala on hetken hiljaa, kun häneltä kysyy, ketkä korostavat nuorten itsetuhoisuutta ja miksi.
”Haluan ystävällisesti ajatella, että sellaiset aikuiset, jotka ovat itse saaneet apua sukupuolen korjaamisesta, ovat halunneet lähteä pelastamaan lapsia ja nuoria. Mutta heiltä puuttuu ymmärrys siitä, että lapsi ei ole pienikokoinen aikuinen.”

EDUSKUNNAN sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti esittää, että valtioneuvoston tulee valmistella lakimuutoksia myös transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi.
Näin valiokunta halusi siitä huolimatta, että Lastenlääkäriyhdistyskin piti valiokunnalle antamassaan lausunnossa nuorten identiteettikehityksen kannalta hyvänä, ettei lakia sukupuolimerkinnän vahvistamisesta uloteta alaikäisiin.

Lääkäriliitto piti samoin ikärajaa oikeana ratkaisuna. Myös Psykiatriyhdistys muistutti lausunnossaan nuorten identiteetin keskeneräisyydestä.

Kaltiala sanoo, että aikuisetkin voivat tehdä sukupuolenkorjauksissa hätiköityjä ratkaisuja. Lapsille ja nuorille kuuluu kuitenkin erityisoikeus huolenpitoon ja suojeluun.
”Siksi he eivät myöskään voi välittömästi saada kaikkea mitä juuri nyt haluavat.”


/SPOILER]
Tämä proffa varmasti tullaan pyörittämään tervassa ja höyhenissä niin että tuntuu. Ja Hesari myös. Rohkenee nousta setaa vastaan..
 
Meillä pitäisi määritellä "sex" ja "gender" ero.

Sukupuoli on sukupuoli ja sen voi määritellä geenitestillä, eikä sitä voi muuttaa. Tämän perusteella määritellään sarjat urheilussa mm.

Jokainen täysi-ikäinen päättäköön itse sukupuoli-identiteetin, ja kustannuksellaan leikelköön tai ottakoon hormonihoitoja.

Tämä kelpaisi varmasti muille kuin alan aktivisteille.

Vähän kyllä tympisi, kun joutuisi arkikielessä puhumaan puberteetin ohittaneista ihmis uroksista ja naaraista, koska haluaa olla eksakti, mutta eiköhän sen kestäisi.

(vai olisiko sekin jo vihapuhetta)
 
No tätä "argumenttia" pitikin odottaa pidempään kuin luulin.

Festari kutsuu vieraaksi. Vieras esittää poliittisen näkemyksen. Festari ei pidä näkemyksestä ja peruu kutsun. Syrjintä poliittisin perustein 5/5 toteennäytetty. Sananvapauden kanssa ei asialla ole mitään tekemistä. Mäenpäätä on kohdeltu kahdella eri tavalla poliittisen mielipiteen perusteella, sitä ei mikään paskanjauhanta muuta miksikään. Vieläpä erittäin tökerösti ja alleviivaten, kuten suvakki-idiooteilla on tapana.

Montako sivua sitten mainitsin että eri puolueille on eri säännöt?
Syrjintää olisi ollut jos Mäenpäälle ei olisi myyty lippua mielipiteensä vuoksi. Nythän emme saa tietää olisiko myyty kun Mäenpää ei tätä mennyt ostamaan. Eli samat säännöt on kaikille mutta jotkut vain uhriutuvat enemmän...
 
Tämä kelpaisi varmasti muille kuin alan aktivisteille.

Vähän kyllä tympisi, kun joutuisi arkikielessä puhumaan puberteetin ohittaneista ihmis uroksista ja naaraista, koska haluaa olla eksakti, mutta eiköhän sen kestäisi.

(vai olisiko sekin jo vihapuhetta)
Ei sitä arkikieltä tarvitsisi muuttaa, mutta virallisissa papereissa, ja kaikessa jossa oikealla sukupuolella jotain merkitystä on, tämä ero pitäisi tehdä.

Minusta on esimerkiksi järjetöntä vaatia että miehenä murrosiän läpi käynyt henkilö voisi osallistua naisten kilpaurheiluun. Aina ei elämässä mene nallekarkit tasan, ja jos joku vaihtaa juridisen sukupuolensa miehestä naiseksi, niin siinä välissä pitäisi kyllä vaan todeta että nyt kävi elämässä näin ja unohtaa se kilpaurheilu jos satuit jotain lajia aikaisemmin harrastamaan ihan tosissaan.
 
Pillumies ja mulkkunainen noinniinkuin puhekielisinä sovelluksina, vittumainen mies sitten kuvastaisi luonteenominaisuuksia sekaantumisen välttämiseksi :p
Monestikin on tullut vastaan elämässä miespuolisia ämmiä. :)

Edit: enkä nyt siis yritä vittuilla kenellekään palstalaiselle. En yrittänyt haastaa (kovin pahasti) riitaa tänään avautumisillani.
 
Syrjintää olisi ollut jos Mäenpäälle ei olisi myyty lippua mielipiteensä vuoksi. Nythän emme saa tietää olisiko myyty kun Mäenpää ei tätä mennyt ostamaan. Eli samat säännöt on kaikille mutta jotkut vain uhriutuvat enemmän...
Kuten olen monesti todennut, on uhriutuminen persuuden kovaa ydintä. Pohjalaisuuteen se ei ole samalla tavalla kuulunut, vaan sitä on perinteisesti pidetty naismaisena. Mut Maailma muuttuu.
 
  • Haha
Reactions: Krk
No tätä "argumenttia" pitikin odottaa pidempään kuin luulin.

Festari kutsuu vieraaksi. Vieras esittää poliittisen näkemyksen. Festari ei pidä näkemyksestä ja peruu kutsun. Syrjintä poliittisin perustein 5/5 toteennäytetty. Sananvapauden kanssa ei asialla ole mitään tekemistä. Mäenpäätä on kohdeltu kahdella eri tavalla poliittisen mielipiteen perusteella, sitä ei mikään paskanjauhanta muuta miksikään. Vieläpä erittäin tökerösti ja alleviivaten, kuten suvakki-idiooteilla on tapana.

Montako sivua sitten mainitsin että eri puolueille on eri säännöt?
Mistä me tiedetään ketä sinne on kutsuttu ja montako persua on ollut vetämässä ilmaisia viinoja?

Voisi sitä senaattorin palkalla itsekin reissunsa maksaa niin ei tarvitsisi uhriutua.

Kun ei ota lahjuksia vastaan saa vapaasti sanoa mitä tahtoo. Nyt senaattori Mäenpää joutuu puntaroimaan ilmaisen viinan ja oman vapautensa välillä.

Ilmeisen tiukkaa tekee ja suu napsuu kun pitää viinatta jäämistä tilittää lehtien palstoilla.
 
Ihmis-ja eläinkunnan monimiljoonavuotisen historian aikana sukupuolta määrittävän tekijän on ratkaissut se, minkälainen sukupuolielin kehittymassä olevalta alkiolta löytyy, ja viimeistään syntyvällä vauvalla nuo elimet ovat ihan maallikonkin silmin nähtävillä. Eli uroksella on pippeli, naaraalla pimpeli. Joissakin, melko harvinaisissa, elämänmuodoissa on toki sellaistakin, että nuo molemmat vehkeet löytyvät tarpeen tullen samalta yksilöltä, mutta toistaiseksi sellaisia lajeja ei ole näkynyt pride-kulkueissakaan. Seksuaalinen suuntautuminen on eri asia kuin sukupuoli. Sukupuolia on vain kaksi, seksuaalisia suuntautumisia hurumykke, ja se on ihan tavallista niin ihmisten kuin eläintenkin keskuudessa. Ylivoimainen valtaosa on kuitenkin ns. normaaleja heteroja, muutenhan elämän jatkuminen kävisi hankalaksi. Ikäväksi asia menee, jos ja kun esim. varsinkin valkoihoinen, lihaa syövä ja "omaa etuoikeutettua asemaansa tiedostamaton" heteromies julistetaan jotenkin syylliseksi kaikkeen maailmassa tapahtuvaan ja tapahtuneeseen pahuuteen, kuten itseään "suvaitsevaisiksi" kutsuvat vähemmistöryhmät hyvin mielellään näyttävät tekevän
 
Meillä pitäisi määritellä "sex" ja "gender" ero.

Mä en kaipaa Suomeen enää yhtään mitään määritelmiä lisää. Ei mielellään millekään alalle. Entisiäkin määritelmiä eri aloilta voitaisiin purkaa.
Suomen eräs isoimmista ongelmista on määritelmät ja rajaukset sekä kategoriat, jotka eniten kangistavat kaikenlaisen päätöksenteon. Kulutamme liikaa aikaa pohtimiseen ja napanöyhtän pyörittämiseen.
Ihailen Baltian nuoria demokratioita heidän vikkelästä asioiden järjestelystä. Määritelmiä on vaan jätetty keksimättä ja päätöksiin edetään ripeästi.

.
 
Siis sinä @skärdis et näe mitään väärää siinä että senaattorille annettiin fudua kirjoituksen takia? Vaikka se kirjitus olis pelkkää faktaa eikä mitään vihapuhetta. No on meillä sitten mahdottoman eri näkemys asioista.
Nyt puhutaan eri asioista!

Arvostan suunnattomasti sitä, että rokkifestarit saavat kutsua ketä haluavat ja perua kutsunsa miten lystäävät.

Aika harvassa on ne maat joissa tuo onnistuu ilman, että senaattori hälyttää paikalle rosvogardian pamputtamaan festarijärjestäjät tai koko festarikansankin.

Ei kansanedustajuus mikään rajoittamaton pääsy viinaämpärin viereen pidä olla. Joku voisi kutsua korruptioksikin.

Festareiden toiminta on toki äärettömän typerää wokettamista ja äänestäisin jaloillani, mutta ei kannata sellaisia huudella kun en ole koskaan siellä käynytkään.
 
Kuten olen monesti todennut, on uhriutuminen persuuden kovaa ydintä. Pohjalaisuuteen se ei ole samalla tavalla kuulunut, vaan sitä on perinteisesti pidetty naismaisena. Mut Maailma muuttuu.
Aikanaan, kun Hjalliksella oli halli ja Jokerit pelasi Suomessa, TV-toimittaja paheksui sitä että Hjallis antaa kutsuvieraslippuja vain sellaisille toimittajille, jotka kirjoittavat Hjalliksesta ja hänen bisneksistään myötäsukaisia juttuja. Että mitäs sinulla Hjallis on tähän sanottavana?

Hjallis tokaisi vain naureskellen, että "Tietysti. Enhän mä mikään tyhmä ole".

Toimittajalla meni konseptit sekaisin ja siirryttiin nopeasti seuraavaan aiheeseen.

Tästä Provinssi-jutusta sen verran että toki organisaatio valitsee, ketä kutsuu vieraakseen. Mutta varsinkin tällainen paikalta poistaminen jättää helposti sellaisen fiiliksen painostamisesta. Vähän samaan tapaan kuin että organisoidaan boikotteja väärin ajattelevia kohtaan (esim Kärkkäinen); varmasti sinänsä ihan laillista, mutta ei kuitenkaan mielestäni hyvä tie. Ehkä fiksumpi tapa olisi ollut todeta että se sun kutsu ei ole sitten enää huomenna voimassa, mutta ole nyt tämä ilta loppuun kun kerran olet jo; tai vähintään olisi toimittu huomaamattomasti. Ellei sitten tarkoituksenakin ollut tehdä asia näkyvästi. Mihin tietysti oikeus on, mutta helposti tulee fiilis että vääristä mielipiteistä rangaistaan.
 
Back
Top