Puolalainen moottoroitu ratsuväki puolustamassa Suwalkin käytävää – LUKA KURWA

Hanski

Ylipäällikkö
Puolalainen moottoroitu ratsuväki puolustamassa Suwalkin käytävää – LUKA KURWAPienen gallupin perusteella karttaharjoitus Suwalkin käytävässä herätti kiinnostusta. Tämä sai myös minun mielikuvituksen heräämään ja miksei myös samalla matkakuumeen. Kun korona-aika joskus helpottaa, pitää mennä paikan päälle katsomaan Suwalkin käytävää. Sitä ennen, laittakaa Artrosis soimaan,
lasiin pieni annos Woborowaa, ja sitten puolustamaan Suwalkia Puolan ratsuväen parhaiden perinteiden ja hakkapeliittojen raivon voimalla!Tämän karttaharjoituksen teemana on moottoroidun komppanian hyökkäys. Valitsin joukoksi AMV-ajoneuvoilla (Rosomak) varustetun joukon kotoisuuden vuoksi. En tiedä puolalaisen komppanian kokoonpanoa, joten käytin komppanian rakenteessa omaa mielikuvitusta. Valko-venäläisten kuvittelen toimivan varsin neuvostohenkisesti. Rajasin toiminnan kokoluokan komppaniaan, siinä on jo hurjasti haastetta vieraalla kalustolla ja suomalaisille erikoisessa toimintamaastossa.Toiminta tässä harjoituksessa keskittyy Suwalkin käytävään Augustowin kaupungin itäpuolelle erityisesti tien 644 ympäristöön. Alue on varmasti suurimmalla osalla täysin vieras, mutta mm. Googlen kartoilla ja Streetviewllä saa jonkinnäköisen käsityksen maastosta.

1607290980234.png

Kuva1. Toiminta-aluePäivitän tilannetta aina parillisina päivinä eli parittomat päivät jäävät aikaa kaikilla virtuaalikomppanianpäälliköillä omien toimenpiteiden miettimiseen. Karttaharjoituksen tarkoituksena on kehittää (palauttaa mieliin) kartanlukutaitoa, tilanteen arviointia ja sotilaallista päätöksentekokykyä.YLEISTILANNEAlkuvuodesta 2021 tilanne Valko-Venäjällä heikentyi merkittävästi. Valko-Venäjän turvallisuusjoukot murskasivat väkivaltaisesti ja verisesti opposition mielenosoitukset. Väkivaltaisuuksiin osallistuivat vahvasti Venäjän turvallisuusjoukot ja Kaukasukselta siirretyt puolisotilaalliset joukot. Presidentti Lukashenka vakiinnutti ainakin väliaikaisesti valtansa. Läntiset tiedustelulähteet ovat spekuloineet, että Venäjän avun vastapainoksi Lukashenka on sitoutunut tekemään vastapalveluksen.Keväällä 2021 Valko-Venäjän asevoimat harjoittelivat aktiivisesti hyökkäyssotatoimia. Valko-Venäjän armeija on saanut uutta varustusta Venäjältä, mutta varsinaisia venäläisiä joukkoja alueella ei ole havaittu. Lännessä on arvioitu, että Venäjä saattaisi käyttää Valko-Venäjää omien tarkoitustensa edistämiseen proxy-joukkona.

NATO on tiivistänyt harjoitustoimintaansa Itämeren alueella ja Keski-Euroopassa. USA on siirtänyt Saksaan mekanisoidun divisioonan, mutta Puolaan tai Baltiaan lisäjoukkoja ei ole siirretty tilanteen rauhoittamiseksi. USAFEn voimia Euroopassa on kasvatettu useilla laivueilla. EU on esittänyt huolestumisensa ja kehottanut kaikkia osapuolia pidättymään voiman käytöstä. Venäjä on syyttänyt länttä hyökkäysaikeista Valko-Venäjälle ja sieltä edelleen Venäjälle.

Puola on perustanut valmiusjoukko-osastonsa ja ryhmittänyt ne Kaliningradin ja Valko-Venäjän vastaisille rajoille. Suwalkin kapeikkoon on ryhmitetty vahvennettu 17. mekanisoitu prikaati. Puola on aloittanut valmistelut sodan ajan joukkojen perustamiseksi. Myös asevoimien yhteistoimintakykyä NATOn kanssa on testattu.

Aamuyöstä 22.5.2021 Valko-Venäjän joukot ylittivät yllättäen Puolan rajan ja alottivat Suwalkin käytävässä hyökkäyksen kohti Kaliningradia. Sotilasarvioiden perusteella Valko-Venäjän tavoitteena on valloittaa Suwalkin käytävä Venäjän käyttöön – maksu Venäjän tuesta Lukashenkalle.Puolan pääministeri puhui TV-lähetyksessä 22.5. klo 7.00 ja totesi Puolan olevan sotatilassa. Samalla julistettiin yleinen liikekannallepano, mutta sen arvioidaan kestävän 1-2 viikkoa.Venäjän presidentin lehdistösihteeri Vladimir Peskov kommentoi Puolan pääministerin puhetta tuoreeltaan ja tuomitsi puheessaan ”Puolan hyökkäyksen Valko-Venäjälle”. Peskovin mukaan Venäjän tulee auttaa ystävämaata häikäilemättömän hyökkäyksen alla ja hän ilmoitti Venäjän siirtävän maa- ja ilmavoimien joukkoja Valko-Venäjälle. Läntiset tutka-asemat havaitsivat ilmasillan käynnistymisen 21.5. klo 22.00 Pskovista ja Ulyanovskista Minskiin – kuusi tuntia ennen Valko-Venäjän hyökkäyksen alkua ja yhdeksän tuntia ennen Puolan pääministerin puhetta. Ilmasilloissa on havaittu kymmeniä kuljetuskoneita ja arvioiden mukaan Venäjä siirtää kahden maahanlaskudivisioonan pääosia Valko-Venäjälle. Sosiaalisessa mediassa on näkynyt videoita mm. Orsan alueelta Valko-Venäjältä, jossa Moskovasta tulevalla E30-tiellä on näkynyt venäläisiä sotilaskuljetuksia loppumattomana virtana.VIHOLLINEN

Vihollisen 6. MEKPR:stä muodostettu pataljoonan taisteluosasto hyökkää Hrodnan alueelta Valko-Venäjältä kohti luodetta. Taisteluosaston tavoitteena on arvioitu olevan Augustowin kaupunki. Tavoitteen saavutettuaan vihollinen vaihtanee kärkeen toisen portaan joukon (MEKPTSTOS+) ja jatkaa hyökkäystä kohti Oleckoa. Augustowin alueella vihollisen mekanisoitu tiedusteluosasto on ollut taistelukosketuksessa alueelle ryhmittyneiden puolalaisjoukkojen kanssa. Alueella hyökkäävä taisteluosasto noudattanee tyypillistä neuvostoliittolaista taktiikkaa, jossa tiedusteluosat selvittävät vastustajan ryhmityksen taistelukosketuksilla, noin komppanian vahvuinen etuosasto pyrkii suoraan tavoitteeseen mahdollisesti koukkaamalla samalla kun hyökkäävän joukon ensimmäinen ja toinen porras etenevät päähyökkäyssuunnassa.Vihollisen 6. MEKPR on vahva, mutta kalustoltaan varsin vanha. Prikaati koostuu neljästä pataljoonasta, joista kolme on mekanisoitua ja yksi panssaripataljoona. Pääkalustona on 42 * T-72B ja noin 120 * BMP-2. Hyökkääviin taisteluosastoihin taistelujaotus on muokattu ja yksi taisteluosasto saattaa tiedustelun mukaan sisältää esimerkiksi 1-2 * TSTPSVK ja 2-3 * MEKK. Prikaatia tukee vahva tykistö (2 * PSHPSTO ja 1 * RAKHPSTO) ja tästä on osoitettu taisteluosastoille tarvittavat tukiosat. Pioneerivoima on myös vahva ja se pystyy tukemaan hyvin prikaatin liikettä. Hyökkäystä tuetaan vahvalla ELSOlla. Valko-Venäjällä ei aikaisemmin ole havaittu lennokkeja pataljoonatasalla, mutta on mahdollista, että Venäjä on toimittanut niitä kevään 2021 aikana.Valko-venäläisten koulutustaso on heikompi kuin puolalaisten. Yötaistelukyky ja johtamisjärjestelmät ovat heikompia, mutta joukkojen epäsuora tulivoima ja ELSO-kyky ovat parempia kuin Puolalla.OMAT JOUKOT

Puolan armeijan 17. prikaati toimii valmiusprikaatina ja sen pääosat ovat ryhmittyneet Suwalkin käytävän alueelle. Prikaatin 171. mekanisoitu pataljoona on ryhmittynyt Augustowin-Plaskan alueelle. Alfa- ja Charlie-komppaniat ovat ryhmittyneet puolustukseen Augostowin itä- ja eteläpuolelle. Bravo-komppania on ryhmittynyt puolustukseen Plaskan alueelle ja se valmistautuu vastahyökkäyksiin 1) tien 664 suuntaan tai 2) Gruszkin suuntaan.

171 MEKP on varustettu Rosomak (AMV) –ajoneuvoilla. Taisteluajoneuvoissa on 30 mm konetykki ja ne vastaavat suojaltaan nykyaikaisia rynnäkkövaunuja. Pataljoonan taistelujaotus on: E+EK, TIEDK, 3 * MEK, TKK, LOGK ja LÄÄKJ. TIEDK:lla on lennokkiosasto (4* Orbiter), MEKTIEDJ (4* Rosomak) ja MTTIEDJ (4 TIEDR enduro-moottoripyörillä). TKK käsittää PSTOJ:n (4* Rosomak, 4 *Spike PSTO) ja KRHOS:n (4 * RAK 120 mm KRH). Pataljoonan esikunnassa on JTAC-partio ja pataljoonan taistelua tukee tarvittaessa hävittäjäpari.

Bravo-komppanian kokoonpano on PÄÄL+KNTOR (2 * Rosomak), 3 * MEKJ (4* Rosomak), 1 * TKR (2 * Rosomak, 2 * 40 mm KRKK, telamiinoja), LOGJ, LÄÄKR. Lisäksi komppania on saanut vahvennukseksi 2 PSTOR:ää (á 1 * Rosomak, 1 * Spike PSTO) ja MTTIEDPTION (4 * enduro-MTP). MTTIEDPTIO on tulenjohtokykyinen. Kussakin mekanisoidussa joukkueessa on kaksi RPG-7 –sinkoa. Komppanialla on nykyaikaiset digitaaliset taajuushyppivät kenttäradiot ja moderni pimeätoimintavarustus. Rosomak-vaunujen tiedustelukyky on hyvä ja niillä voidaan vaikuttaa myös ilmamaaleihin (erityisesti helikoptereihin). Bravo-komppania on muodostettu ammattisotilaista ja se on toiminut tässä kokoonpanossa kaksi vuotta. Joukon koulutustaso on korkea.


1607291004924.png


Kuva 2. YleistilanneTEHTÄVÄ

Toimit Bravo-komppanian päällikkönä. Komppanian sai juuri pataljoonankomentajalta tehtävän hyökätä tielle 664, lyödä kohtaamansa vihollinen ja ottaa tie valvontaansa. Pataljoonan KRH ja prikaatin 152 mm DANA-kalustolla varustettu patteristo tukevat hyökkäystä.

Taistelutunnus on LUKA - KURWA


KYSYMYKSET

 1. Miten toteutat annetun tehtävän ja mikä on taisteluajatuksesi?
 2. Minkä tehtävän annat tiedustelupartiolle?
 3. Minkä tehtävän annat PSTOR:ille?
 4. Miten suojaat hyökkäyksen vasemman sivustan?
 5. Onko esityksiä pataljoonankomentajalle?
 
Viimeksi muokattu:
Missäs kaikki virtuaalikomppanianpäälliköt luuraavat? Huomenna tilanne päivittyy ja komppania jää tällä menolla kykkimään lähtöalueelle! Mennääns nyt sen suon yli niin, että heilahtaa!
 
Missäs kaikki virtuaalikomppanianpäälliköt luuraavat? Huomenna tilanne päivittyy ja komppania jää tällä menolla kykkimään lähtöalueelle! Mennääns nyt sen suon yli niin, että heilahtaa!

Mitä kello on?
 
 1. Miten toteutat annetun tehtävän ja mikä on taisteluajatuksesi?
 2. Minkä tehtävän annat tiedustelupartiolle?
 3. Minkä tehtävän annat PSTOR:ille?
 4. Miten suojaat hyökkäyksen vasemman sivustan?
 5. Onko esityksiä pataljoonankomentajalle?

Maasto Lipskin ja Augustiwon välillä on hyvin peitteistä. Lipskistä itään maasto sen sijaan on hyvinkin avaraa peltomaisemaa.

Tiedustelupartion käsken tiedustelemaan käyttökelpoisen reitin ja varareitin lähtöalueelta tie 664:lle jonnekin Lipskin luoteispuolelle. Tämän jälkeen käsken tiedustelijat Skieblewon alueelle Lipskin ja tie 664:n pohjoispuolelle. Tänne ryhmitän myös panssarintorjuntaohjukset ja kranaattikonekiväärit. Tukiryhmä suojaa miinoitteilla omat vetäytymisreitit länteen.

Ammutan epäsuoralla teiden 664 ja 673 risteystä (kiertoliittymää) pyrkien sumputtamaan liikenteen edelleen länteen. Tarvittaessa Spikeilla ja kranaattikonekivääreillä ammutaan sumpun ohi pyrkiviä vaunuja. Samanaikaisesti hyökkään komppaniani pääosilla tiedusteltua reittiä pitkin tie 664:lle ja lähden etenemään tietä länteen tuhoten kohtaamani vihollisen. :uzi:
 
Kauheaa ryntäystä ei ole ollut komppanianpäällikön saappaisiin! Kiitoksia @Huhta toiminta-ajatuksesta! Se oli suoraviivainen ja selkeä!

En tänään varsinaisesti kehitä tilannetta eteenpäin, voisimme vähän pohtia annettuja kysymyksiä ennen päivitystä. Tässä omia ajatuksiani näihin kysymyksiin. Pistäkääpä aivosolut hyrisemään ja mietitte omat vastauksenne!

0. Skenaarion realistisuus ja yleiset toteuttamismahdollisuudet

Jäin pohtimaan, olisiko Valko-Venäjän hyökkäys yksinään Puolaa vastaan ollenkaan realistinen. En tiedä, maailmassa tapahtuu outoja asioita! Vuonna 1982 paikallinen sotilasdiktaattori päätti vallata tuolloin vielä yhdeltä vahvimmista merimahdeista kaukaiset saaret. Tuskin sitäkään moni oli uskonut! Tai sitä, että Suomi joutui hyökkäämään saksalaisia vastaan pohjoiseen. Sitä ei oltu varmasti sotakouluissa mietitty!

Tämä kirjoittamani skenaario olisi todella haastava, jopa lähellä mahdotonta. Pataljoona ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä pysty lyömään hyökkäävää taisteluosastoa. Samoin meidän hyökkäävällä Bravo-komppanialla olisi todella haastava tehtävä. Jos (tai kun) joukko törmää BTG:n pääosiin, vastassa on selvästi ylivoimainen vihollinen. Lyöminen on todennäköisesti mahdotonta! Toisaalta, aina ei voi valita vastustajaansa niin, että se olisi mukavan pieni, tehoton ja surkea. Joskus käy huonompi säkä ja ehkä niin kävi myös 171. MEKP:lle! Jos vihollista ei pystytä lyömään, ainakin sen taistelujärjestys saadaan rikottua ja BTG:n hyökkäystehtävä saadaan estettyä. Lisäksi varmaa on, että poteroissa käkkimällä noutaja saapuu varmasti ja ehkä selviytymismahdollisuus on parempi aktiivisessa hyökkäyksessä, siinä ainakin voi valita taisteluajan ja -paikan sekä ottaa aloitteen itselleen. Vanhaa jalkaväkijohtajien ohjetta siteeraten: "Jos et tiedä, mitä tehdä, niin hyökkää. Jos et tiedä, miten hyökätä, niin koukkaa. Jos et tiedä, mistä koukata, niin koukkaa vasemmalta!"

1. Miten toteutat annetun tehtävän ja mikä on taisteluajatuksesi?

Augustowin ja Lipskin välille Wilkownian kohdalle johtaa kaksi pikkutietä. Suuntaan päähyökkäyksen näiden kautta. Hyökkäys ylittää lähtökynnyksen klo 24.00 ja tavoitteena on hyökkäyksen kärjen saapuminen 664-tielle pimeän aikana - maksimoidaan puolalaisjoukkojen pimeätaistelukyky! Ennen H-hetkeä radioiden ja näkyvän valon käyttö ovat kiellettyjä. Tiedustelupartio tiedustelee moottoripyörin etenemisurat ja hyökkäys etenee uralla järjestyksessä 1J, KNTO-OSA, TKR (toinen ajoneuvoista), PSTOR, 2J, 3J(-) ja huolto. Tavoitteena on päästä tielle yllättäin.

Hyökkäyksen vasen sivusta huolettaa, se muodostaa pahimmillaan suuren riskin koko hyökkäykselle. Vasemman sivustan suojaksi käsken TKR:n toisen ajoneuvon, ryhmän kolmannesta joukkueesta, TJ-partion ja yhden PSTO-ryhmän. Varapäällikkö johtaa tämän osaston taistelua. Osasto ryhmittyy Jazyn kylän maastoon. Osaston tiedustelua tukee pataljoonan lennokkiryhmä (kts. esitykset pataljoonankomentajalle). Osastolla on epäsuoran tulen välitön käytöoikeus. Osasto miinoittaa telamiinoilla tien 672 (Suomessa puhuttaisiin varamiinoitteesta, mutta vastaava puolalainen miinoite)

2. Minkä tehtävän annat tiedustelupartiolle?

Tiedustelupartio tiedustelee Plaskan ja Wilkownian väliseltä alueelta sopivan etenemisreitin. TIEDPTIO aloittaa tehtävän suorittamisen klo 20.00. TIEDPTIO ei välitä tiedustelutietoja radioitse, vaan sovimme paikat, joissa komppanian lähetti käy noutamassa tiedustelutiedot. TIEDPTIOn tulee toimia niin, ettei sitä havaita.

3. Minkä tehtävän annat PSTOR:ille?

Toinen ryhmä toimii osasto Jazyssä ja tuhoaa varapäällikön käskystä alueella liikkuvat vihollisen vaunut kriittisyysjärjestyksessä.
Ensimmäinen ryhmä hyökkää tukiryhmän perässä ja lähellä 664-tietä ryhmittyy tuliasemaan niin, että se kykenee ampumaan tielle 664. Tulenavaus ainoastaan komppanianpäällikön luvalla ja ryhmä tuhoaa vihollisen vaunut kriittisyysjärjestyksessä.

4. Miten suojaat hyökkäyksen vasemman sivustan?

Osasto Jazyllä ja pataljoonan lennokkitiedustelulla, kuvattu ylä.

5. Onko esityksiä pataljoonankomentajalle?

a) Pataljoonan käsky ei sisältänyt pataljoonan komentajan toiminta-ajatusta eikä pataljoonan tehtävää. Nämä tulee ilmoittaa.
b) esitetään, että pataljoona tukee komppanian hyökkäystä alistamalla lennokkiryhmän tehtävällä komppanian käyttöön hyökkäyksen ajaksi
c) esitetään, että pataljoonan JTAC-partio alistetaan tehtävällä komppanialle hyökkäyksen ajaksi. Esitetään, että komppanialla on mahdollisuus käyttää ilmavoimien tulitukea kriittiisiin maaleihin.
d) pyydetään pataljoonan komentajaa varmistamaan, että pataljoonan KRH pystyy tukemaan hyökkäystä ryhmittymällä tuliasemiin esimerkiksi Sucha Rzezckan alueelle (tätä komentaja on varmasti itsekin miettinyt)
e) esitetään, että komppanialle porrastetaan a-tarvikkeita ja muonaa 2 päivän taistelujen tarpeiksi.
f) esitetään, että komppanialle porrastetaan 20 telamiinaa nykyisten lisäksi
g) esitetään, että komppanialle alistetaan tehtävällä hyökkäyksen ajaksi yksi pataljoonan huoltokomppanian lääkintäryhmistä
h) pyydetään päivittämään viimeiset vihollistiedot tiellä 664 toimivista vihollisista

LUKA KURWA!
 
Viimeksi muokattu:
 • Miten toteutat annetun tehtävän ja mikä on taisteluajatuksesi?
Puolan pressa soittaa USAn pressalle, joka valtuuttaa käyttämään yhtä F16 konetta, joka on varustettu B-83 pommilla.


B83.jpg
 
 • Miten toteutat annetun tehtävän ja mikä on taisteluajatuksesi?
Puolan pressa soittaa USAn pressalle, joka valtuuttaa käyttämään yhtä F16 konetta, joka on varustettu B-83 pommilla.


Katso liite: 45944
Epärealistinen skenaario. Miksi usa muka suostuisi moiseen pyyntöön? Tuskin usa:lla olisi mitään intressäjä aloittaa ydinsotaa jonkun puolan vuoksi.
Pyyntö ehkä vielä saattaisi tullakkin, mutta tilausta tuskin koskaan toimitettaisiin.

Samaa kanattaa miettiä suomenkin pyyntöjen kohdalla(vaikka ei nyt ihan ydäriä pyydettäisikään). Mikä järki niillä olisi venäjän kanssa sotkeutua sotaan meidän vuoksi? Varsinkin kun natokaan ei siihen velvoita. Vasta jossain keskieuroopan paikkeilla yhdysvalloilla rupeaisi olemaan ehkä omiakin intressejä lähteä venäjää vastaan, mutta silloinkin ydärit pysyisivät kyllä siiloissaan. Siinä leikissä kun ei ole voittajia, eikä kukaan sodi hävitäkseen.
 
@Hanski Eikö sinusta tunnu ettei tämä kiinnosta ketään "tietäjää"? Kohta viikko sitten aloitit ketjun eikä yhtään osallistujaa. Varmaan siksi että liian monimutkainen ja vaikea. Kuka ymmärtää pataljoonien tasoisesta sodankäynnistä ellei ole korkeamman tason upseeri. Ota nyt vaikka joukkuetason liikuttelua aluksi, katsotaan sitten kiinnostaako.
Voin sanoa suoraan, että pikkuisen tietysti harmittaa täysin turhat kommentit ketjuun, jonka sisältöön olen nähnyt jonkin verran vaivaa. Suosittelisin lukemaan esimerkiksi tätä ketjua ihan huolella, siitä saattaa jotain myös oppia! Skenaario on keksitty ja ratkaisuehdotuksen miettimiseen en käyttänyt aivan hirveästi aikaa, mutta voit olla varma, että kirjoittamani ratkaisu sisältää ainakin osajoukon niistä elementeistä, joita sotilasjoukon johtaja joutuisi ottamaan huomioon.

Tilanne päivittyy tänään illalla, eilen en ehtinyt tehdä päivitystä.
 
Viimeksi muokattu:
Voin sanoa suoraan, että pikkuisen tietysti harmittaa täysin turhat kommentit ketjuun, jonka sisältöön olen nähnyt jonkin verran vaivaa. Suosittelisin lukemaan esimerkiksi tätä ketjua ihan huolella, siitä saattaa jotain myös oppia! Skenaario on keksitty ja ratkaisuehdotuksen miettimiseen en käyttänyt aivan hirveästi aikaa, mutta voit olla varma, että kirjoittamani ratkaisu sisältää ainakin osajoukon niistä elementeistä, joita sotilasjoukon johtaja joutuisi ottamaan huomioon.

Tilanne päivittyy tänään illalla, eilen en tehdä päivitystä.
Mitä? Eikö tämä olekaan taas yksi haittamaahanmuuttoketju?

Ja sitten ihan irvailematta: Hieno aloitus joka todellakin ansaitsee arvoisensa kohtelun. Minulla ei ole tälle aihepiirille mitään annettavaa mutta seuraan mielenkiinnolla :salut:
 
Mitä? Eikö tämä olekaan taas yksi haittamaahanmuuttoketju?

Ja sitten ihan irvailematta: Hieno aloitus joka todellakin ansaitsee arvoisensa kohtelun. Minulla ei ole tälle aihepiirille mitään annettavaa mutta seuraan mielenkiinnolla :salut:
Skenaariossa todella on kyse haittamaahanmuutosta, mitä sitä turhanpäiten mobilisoimaan muuten :cool:
 
TILANNE 24.5.2021 KLO 06.00

YLEISTILANNE


Vihollinen on jatkanut hyökkäystään Suwalkin käytävässä. Tiedustelutietojen alueella hyökkää 2-3 BTG:n vahvuinen vihollisosasto. Valko-Venäjän alueelle on siirtynyt arvioiden mukaan kahden venäläisen maahanlaskudivisioonan pääosat. Sotilasjoukkojen kuljetukset Venäjältä Valko-Venäjälle ovat jatkuneet tiiviinä. Minskin lentokentällä on havaittu SU-35S -hävitttäjiä, joissa on Valko-Venäjien ilmavoimien tunnukset. Läntiset tiedustelulähteet arvioivat, että kentälle on siirtynyt venäläisiä hävittäjäyksiköitä ja koneen tunnukset on muutettu hämäämistarkoituksissa.

Puola, Saksa, EU ja Yhdysvallat ovat yrittäneet kontaktoida Venäjän poliittisia päättäjiä, mutta yhteydenottopyyntöihin ei ole vastattu. Suomen presidentin Sauli Niinistön huhutaan soittaneen Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja varoittaneen tätä hallitsemattoman sodan riskeistä. Suomen presidentti tai presidentinkanslia eivät ole vahvistaneet huhuja.

Suwalkin alueella on käyty ilmataisteluja valkovenäläisten hävittäjien kanssa. Valko-Venäjä ilmoitti tiputtaneensa 10 puolalaishävittäjää. Puola on kiistänyt tämän ja ilmoittanut tiputtaneensa kaksi Valko-Venäjän Su-25 -maataistelukonetta. Toisen koneen hylystä näytettiin Puolan TV:n 1-kanavan uutislähetyksessä lähikuvia.

USAFE on siirtänyt Länsi-Puolan lentokentille kaksi hävittäjälaivuetta F-15 -kalustolla. Saksaan siirretty US Armyn panssaridivisioona on hälytetty ja se on aloittanut marssin kohti Puolaa. Varsovaan on siirretty US Armyn taisteluhelikopterirykmentti. Rykmentti on taisteluvalmis ja se on tarvittaessa Puolan niin pyytäessä käytettävissä taistelutoimiin Suwalkin käytävässä. Puolan liikekannallepano on käynnistynyt ja ensimmäiset yksiköt saadaan perustettua 24.5. aikana.

EU on toistanut huolestumisensa ja kehottanut jälleen kaikkia osapuolia pidättymään voiman käytöstä.

VIHOLLINEN

Vihollisen 6. MEKPR:stä muodostettu BTG-taisteluosasto on jatkanut hyökkäystään tien 664 suunnassa. Mahdollisesta hyökkäyksen etuosastosta ei ole ollut havaintoja. Arvion mukaan hyökkäyksen ensimmäinen porras saavuttaa Hruskien tasan 24.5. aamun aikana. Augustowin alueella on ollut tulitaisteluita vihollisen tiedusteluosien kanssa.

OMAT JOUKOT

171. MEKP:n komentaja hyväksyi Bravo-komppanian taistelusuunnitelman. Pataljoonan komentaja hyväksyi myös Bravo-komppanian esitykset ja komppaniaa vahvistettiin esitysten mukaisesti. Komppanian hyökkäys käynnistyi 23.5. klo 24.00 ja komppanian kärki saavutti tien 664 24.5. klo 4.12. Hyökkäys sujui ilman viholliskosketusta, mutta välittömästi komppanian saavuttua tielle 664 vasemmalla hyökännyt 1J joutui taistelukosketukseen vihollisen mekanisoitujen joukkojen kanssa. Taistelut ovat jatkuneet kiivaana ja 1J:n taistelua on tuettu pataljoonan KRH:n tulella.


1607723069981.png

TEHTÄVÄT

Hyökkäys tielle oli helppo, mutta nyt punnitaan komppanianpäällikön pallit!

1. Mikä on analyysisi tilanteesta Wilkownian-Hruskien alueella?
2. Miten jatkat taistelua, mikä on taistelusuunnitelmasi?
3. Miten ryhmität joukot, jotta taistelusuunnitelma onnistuu (tästä voi piirtää tarkemman kuvan, jos innostusta riittää!)
4. Esitykset pataljoonankomentajalle

(Komppanianpäälliköllä pitäisi todellisessa tilanteessa olla tiedossaan pataljoonan tehtävä ja taisteluajatus. Nämä on minulla jo valmisteltuina mutta en julkaise niitä vielä, ennen kuin kaikki virtuaalikomppanianpäälliköt ovat ehtineet miettiä tehtäviä.)
 
Viimeksi muokattu:
Nopea töherrys. Punaisella tapporantereet (hajautettu taistelutapa), vihreät pisteet partion väijyjä, siniset kolmiot tähystyspaikkoja joissa JTAC ja TJ-kyky.

1. Länsipuolen tulppaa pataljoona, siellä siis vain vihollisen tiedusteluosasto.

2. Bravon pitäis kyetä tuhoamaan vihollisen kärkikomppania, eikä se pääse Wilkownian isolle tantereelle. Siinä pysäytetään vihollisprikaatin etummainen taisteluosasto, ja pääosat ohjautuvat etelän Nowo Lipskyn pienemmälle tielle. Tai jatkavat 664-tietä. Tai molempia.
Screenshot_20201212-083929_Maps~2.jpg

Tuossa on hyvää peitteistä maastoa, pataljoonan pitäisi kuluttaa joka kilometrillä vihollista.
 
Itämeren kiristyneen tilanteen ja Suwalkin alueen konfliktin vuoksi Suomen turvallisuusympäristössä ilmenevän välttämättömän tarpeen edellyttäessä on reserviin kuuluvia asevelvollisia määrätty 48 §:n 4 kohdassa tarkoitettuun kertausharjoitukseen 2 momentissa säädetystä määräajasta poiketen. Määräys kertausharjoitukseen annettu kunkin asevelvollisen osalta ensisijassa 30 päiväksi.

Päätöksen 3 momentissa tarkoitetusta kertausharjoituksesta teki tasavallan presidentti Sauli Niinistö 1.2.2021 klo 6.00 puolustusvoimain komentajan esittelystä puolustusvoimista annetun lain 32 §:n 2 momentissa tarkoitetussa päätöksentekomenettelyssä siten, että puolustusministeri oli läsnä ja lausui käsityksensä asiasta. Lisäksi pääministeri oli läsnä ja antoi tukensa asiasta. Tasavallan presidentin päätös ja sen nojalla annetut määräykset peruutetaan, kun kertausharjoitukseen johtanut tilanne sen sallii tai määräys uusitaan. Sotilaskäskyasian siirtämisestä presidentin valtioneuvostossa ratkaistavaksi säädetään puolustusvoimista annetun lain 32 §:n 3 momentissa.

Kukin asevelvollinen ja kutsuttu on saanut tekstiviestin asiasta ja lisätietoa löytyy myös tekstitv:n sivulta 112 sekä yleisradion toistuvasta tiedotuksesta. Myös jokaisen kirkon tiloissa on infopiste ja luettelo kunkin velvoitetun kokoontumispaikasta. Alueelliset yksiköt ja poliisi ovat yhteydessä asevelvollisiin jotka eivät ole välittömästi vastanneet kutsuun. Osalle asevelvollisista kutsussa edellytetään vain valmiuden nostamista ja osalle kutsu on välitön.

Poliisin, Rajavalvonnan ja Tullin virkahenkilöiden määräykset on säädetty erikseen. Samoin on Pelastuslaitoksen, sairaanhoitopiirien ja väestönsuojeluvelvollisten laita.
 
Viimeksi muokattu:
Onko kukaan käynyt katsomassa Google Street View;llä minkälainne metsä tuolla on? Minä kävin.


Yritäpä hyökkäillä tuolla teiden ulkopuolella.
 
Epärealistinen skenaario. Miksi usa muka suostuisi moiseen pyyntöön? Tuskin usa:lla olisi mitään intressäjä aloittaa ydinsotaa jonkun puolan vuoksi.
Öö..no ehkä siksi, että NATO on sitoutunut torjumaan jäsenmaahansa kohdistuvaa hyökkäystä kaikin mahdollisin keinoin.
Toisaalta, jos NATO käyttää ydinasetta omalla maaperällään, niin edes Venäjällä ei luulisi olevan mitään sitä vastaan.
Tai jos on, niin sitten se on WW3 kaikkine skenaarioineen.
 
...
 

Liitteet

 • B83.jpg
  B83.jpg
  284.8 KB · Luettu: 25
Back
Top