Suomen salamyhkäinen aseostos on pahasti myöhässä – Tällainen on järjestelmä, jolla on ollut suuri merkitys Ukrainassa
Suomen hankkimat vastatykistötutkat perustuvat kuuluisiin israelilaisiin ohjuspuolustusjärjestelmiin. Tutkien toimitukset ovat myöhässä.
Suomi osti vuonna 2019 Isralista ELM-2311 Compact Multi Mission Radar -vastatykistötutkia. KUVA: ELTA SYSTEMS
Jarmo Huhtanen HS
15:22 | Päivitetty 16:31
SUOMEN yli kolme vuotta sitten Israelista tilaamien vastatykistötutkien toimitukset ovat myöhässä.
Alkuperäisen aikataulun mukaan tutkajärjestelmät olisi pitänyt toimittaa vuonna 2021, ja varusmieskoulutuksen olisi pitänyt alkaa viime vuonna. Operatiiviseen käyttöön niiden piti tulla tänä ja ensi vuonna.
Maavoimien esikunnasta kerrotaan, että ensimmäinen vastatykistötutkajärjestelmä toimitettiin kuitenkin vasta viime vuoden lopulla. Tutkien vastaanottotestit ja toimitukset ovat yhä kesken. Viivästymisen syyksi kerrotaan koronaviruspandemia.
Varusmieskoulutuksen suunnitellaan alkavan ensi vuonna, mutta lopullisesti asiaa ei ole vielä päätetty. Koulutus alkaa Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä.
VASTATYKISTÖTUTKAN avulla pystytään määrittelemään muutamassa sekunnissa lähtöpiste, josta vihollinen käyttää epäsuoraa tulta, eli ampuu tykeillä, raketinheittimillä tai kranaatinheittimillä.
Paikannuksen jälkeen vihollisen tuliasemaan voidaan haluttaessa kohdistaa esimerkiksi oman tykistön tulta.
Vastatykistöjärjestelmä vaikeuttaa vihollisen tykistöaseiden käyttöä, koska se joutuu huomioimaan tutkien olemassaolon. Käytännössä vastapuoli joutuu vaihtamaan tuliasemaa hyvin nopeasti välttääkseen itseensä kohdistuvan tulen.
Puolustusvoimilla ei ole nyt käytössään vastatykistötutkia. Ne on kuitenkin todettu erittäin käyttökelpoisiksi vuonna 2014 Krimin miehityksen jälkeen alkaneessa Ukrainan sodassa.
Tuolloin havaittiin, että tykistöllä, kranaatinheittimillä ja raketinheittimillä on yhä erittäin suuri merkitys nykyaikaisessa sodankäynnissä. Ne aiheuttivat pääosan taistelukentän miehistötappioista.
SUOMEN puolustushallinto lähtikin vuonna 2017 hankkimaan vastatykistötutkia
mahdollisimman nopealla aikataululla.
Maavoimilla oli käynnissä erittäin kunnianhimoinen tykistön kehittämissuunnitelma. Sen tavoitteena oli Euroopan paras ja kehittynein tykistöjärjestelmä.
Suomen puolustusvoimilla oli jo pohjaksi valmiina erittäin vahva tykistö, jota on vahvistettu lisää muun muassa ostamalla panssarihaupitseja ja tykistön erikoisampumatarvikkeita.
Lue lisää:
Sota Ukrainassa osoittaa, että Puolustusvoimien 2000-luvun alussa tekemän tutkimuksen tekijät olivat oraakkelimaisen oikeassa
PUOLUSTUSMINISTERIÖ tiedotti tammikuussa 2019, että Suomi ostaa vastatykistöjärjestelmän Israelista. Hankintapäätökseen sisältyi myös optio lisähankinnoista.
Suomen ostama järjestelmä on Elta Systemsin valmistama ELM-2311 Compact Multi-Mission Radar. Suomen tehdessä ostopäätöksen Elta Systems kertoi myyneensä ympäri maailmaa yli sata tällaista järjestelmää.
Tutkien hankinnasta tiedotettiin tavanomaista niukemmin. Hankittavien tutkien määrää tai edes kauppahintaa ei kerrottu, mikä on hyvin harvinaista. Israelissa kauppaa kuvattiin kuitenkin
”merkittäväksi”.
Kuvaavaa on, että Puolustusministeriön ja Puolustusvoimien tiedotteissa ei tuolloin kerrottu edes hankittavan järjestelmän nimeä.
Salailua ja tiedottamisen niukkuutta perusteltiin HS:lle sillä, että kyseessä oli uusi kyky, josta vaikenemiselle oli ”maanpuolustuksellinen intressi”.
VALMISTAJA Elta Systems kuvailee laitettaan yhdellä ajoneuvolla helposti liikutettavaksi tutkaksi, jota pystyy käyttämään kaksi operaattoria. Käytännössä kyseessä on kuorma-autolla kuljetettava kontti.
Tutkajärjestelmä on alun perin kehitetty Israelin puolustusvoimille.
Sama järjestelmä on käytössä myös muun muassa Israelin maineikkaissa Iron Dome- ja David’s Sling -ohjuspuolustusjärjestelmissä. Niinpä tutkien valmistaja on voinut käyttää mainoksissaan asevalmistajille tärkeää combat proven- eli taistelussa testattu -mainoslausetta.
Havainnekuva ajoneuvoon sijoitetusta Elta Systemsin vastatykistötutkasta. KUVA: ELTA SYSTEMSIN HAVAINNEKUVA