Puolustusvoimat vastaa: Kenraaleita on oikea määrä

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Jyrki Heinonen kommentoi Talouselämän kirjoitusta kenraalien määrän kehityksestä.

Talouselämä-lehti julkaisi verkkojuttuna sunnuntaina 15.1.2012 toimituspäällikkö Olli Ainolan artikkelin kenraalikunnan kasvusta presidentti Tarja Halosen virkakaudella. Kirjoituksessa annetaan täysin väärä kuva Puolustusvoimien henkilöstöpolitiikasta.

Puolustusvoimat on ennen kaikkea kriisiajan tarpeisiin suunniteltu organisaatio, joten sen rauhan ajan kokoonpano samoin kuin koulutetun reservin määrä ja tehtävät perustuvat sodan ajan tarpeeseen. Upseerien, kenraalit mukaan luettuna, määrä ei ole poikkeus tästä. Puolustusvoimien henkilöstörakenteen kehittäminen on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Henkilöstörakenteeseen tehtävät muutokset perustuvat puolustushallinnon ja Puolustusvoimien henkilöstöstrategiaan.

Puolustusvoimissamme on 29 kenraalin/amiraalin virkaa, joista kaksi on tehtävään sidottua, eli puolustusvoimain komentaja ja pääesikunnan päällikkö. Tällä hetkellä kenraalin/amiraalin sotilasarvossa palvelee 35 kenraalia, joista 4 on erikoisupseereita. Erikoisupseereilla ei yleensä ole upseerin perustutkintoa, vaan he ovat oman erikoisalansa siviilikoulutettuja.

Ylimpien upseerien määrä Suomessa ei poikkea verrattaessa esimerkiksi naapurimaihimme Ruotsiin ja Norjaan. Molemmissa maissa ylimmän upseeriston (kenraalit ja everstit) määrä on Suomen vastaavia määriä korkeampi. Ero korostuu entisestään, jos luvut suhteutetaan kunkin maan rauhan ja sodan vahvuuteen.

Kenraalien keski-ikä on 56 vuotta. Viime vuosina sotilas on ylennyt kenraalin arvoon 51-52-vuotiaana. Kenraalien ja amiraalien lakisääteinen eläkeikä on 60 vuotta, pl. Puolustusvoimain komentajan 63 vuotta. Kenraalin arvoissa palvellaan 8-9 vuotta, minkä jälkeen he jäävät eläkkeelle. Tätä taustaa vasten toimittaja Ainolan väite, että tasavallan presidentti olisi kaudellaan vaihdattanut kaikki kenraalit, on vähintäänkin ihmeellinen.

Toimituspäällikkö Ainolan esittämä käsitys, että kenraalin sotilasarvo olisi palkinto pian eläkkeelle lähtevän upseerin rikkeettömästä palveluksesta, väheksyy räikeästi paitsi puolustusvoimissa päivittäin tehtävää työtä myös suomalaista upseeria ja upseerikoulutusta.

Kaikissa työyhteisöissä, etenkin poikkeusolojen vaativiin tehtäviin keskittyvässä, on suorituskyvyn kannalta ensiarvoisen tärkeää, että avaintehtävissä on kokeneita ja harjaantuneita ammattilaisia. Päätöksenteossa ja johtotason tehtävissä se on välttämätöntä.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja,

Eversti Jyrki Heinonen

http://www.talouselama.fi/uutiset/puolustusvoimat+vastaa+kenraaleita+on+oikea+maara/a762077
 
Laitetaanpa se närää herättänyt tekstikin vielä:

http://www.talouselama.fi/uutiset/kenraalikunta+kasvanut+halosen+kaudella++sotaherroja+enemman+kuin+talvisodassa/a756159

Kenraalikunta kasvanut Halosen kaudella - sotaherroja enemmän kuin talvisodassa

Tuottavuusohjelmat kutistavat valtion virkakuntaa, mutta eivät kaikkialla hallinnossa. Kenraalikunta on säilynyt koskematttomana ja jopa kasvanut ylipäällikkönä 12 vuotta toimineen presidentti Tarja Halosen aikana.

Ylimpiä upseereita on enemmän huolimatta siitä, että samana aikana Suomen sodanajan joukkojen ja koulutettavien määrä on laskenut.

Halonen jättää seuraajalleen komennettavaksi 35 kenraalin tai amiraalin arvoista ylimpään upseeristoon kuuluvaa sotilasta, mikä on neljä enemmän kuin mitä Halonen peri edeltäjältään Martti Ahtisaarelta 12 vuotta sitten.
Vain jatkosodassa oli enemmän

Kenraaleita on enemmän kuin koskaan rauhan aikana, sanovat Talouselämän haastattelemat tausta-asiantuntijat.

Aina edes sota-aikana ei ole ollut yhtä paljon kenraaleita. Talvisodan kenraalikuntaan 1939-40 kuului 25 kenraalia. Jatkosodassa 1941-44 luku oli korkeimmillaan 50.

Sota-aikaa ja nykyvuosia ei tosin voi rinnastaa, sillä Naton kanssa aloitettu kuhertelu toi 1994 Suomeen neljä kenraaliarvoa aiemman kolmen sijaan.
Koko kenraalikunta vaihtunut

Se, että kenraaleiden määrä ei ole pasifisti-presidentin aikana supistunut, ei johdu ainakaan siitä, että virkoja ei olisi avautunut.

Halonen on ylipäällikkönä vaihdattanut koko kenraalikunnan kahden virkakautensa aikana. Kaksi kertaa hän on vaihtanut myös puolustusvoimien komentajan. Vuoden 2000 kenraalikunnasta yksikään ei ole enää aktiivipalveluksessa Suomen puolustusvoimissa.

Syynä kenraalikunnan kasvuun pidetään byrokratian lisääntymistä. Puolustusvoimien päätehtävät eivät ole kasvaneet.

"Brysselissä on melkein esikunnan kokoinen suomalaisupseeristo. He kirjoittelevat raportteja pääesikuntaan", letkauttaa eräs entinen eversti.

Kenraalikunnan kasvaminen johtuu osin virka- ja ikärakenteesta.

Siististi palvelleet everstit saattavat saada kiitokseksi "mirrin" kauluslaattaan merkiksi prikaatikenraalin arvosta hieman ennen eläköitymistään.

"Sotilasurani kohokohta oli, kun sain äskettäin kenraaliylennyksen", totesi takavuosina muuan sotilasläänin komentaja ylpeänä kertausharjoitusjoukoilleen muutama kuukausi ennen eläkettä.
"Liian vähän kersantteja"

Riippumattomassa Suomen Sotilas -aikakauslehdessä on arvosteltu kipakasti kehitystä. Lehden suorasanainen päätoimittaja Jaakko Puuperä sanoo, että Suomessa on liikaa kenraaleita ja liian vähän kersantteja.

Lehden julkaiseman raportin mukaan puolustusvoimien henkilöstömäärän säätelyä vaikeuttaa se, että useimmille upreereille taataan virka, joka ei ole katkaistavissa koko uran aikana, jollei yksittäinen henkilö töpeksi oikein kunnolla asioitaan.

Ylemmän upseeriston ammattiliiton, Upseeriliiton pääsihteerin Hannu Sipilän mukaan Suomessa on vähemmän kenraaleita kuin vastaavissa muissa maissa kuten esimerkiksi Ruotsissa tai Itävallassa.
 
"Puolustusvoimien henkilöstörakenteen kehittäminen on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Henkilöstörakenteeseen tehtävät muutokset perustuvat puolustushallinnon ja Puolustusvoimien henkilöstöstrategiaan."

-Ali-, toimi-, opistoupseeri -> Aliupseeri -toimintakaavio tästä ihan parhaana osoituksena...
 
Tvälups kirjoitti:
-Ali-, toimi-, opistoupseeri -> Aliupseeri -toimintakaavio tästä ihan parhaana osoituksena...

hyvä että osataan ottaa oppia virheistä ja korjata ne
 
Ruotuväkihän vasta otskikoi "Rinnalle ja ohi" muistaakseni etusivullaan.. kyse oli vissiin aliupseerien määrästä upseereihin verrattuna.

Olikin opistoupseerit vs. ammattialiupseerit... muisti on hyvä, muttei pitkä:

http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/0526cf0049aea322a0cce47cf3ea813a/Ruotuvaki+1_2012+low.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=0526cf0049aea322a0cce47cf3ea813a
 
ja mikä on luku jos lasketaan pois prikaatinkenraalit, joka arvo perustettiin erinäisistä syistä, ja joiden hommia ennen everstit tekivät?

jossain luin että Ruotsissa on 127 kenraalin arvoista. en tiedä pitääkö paikkansa. siellä ainakin ylempien upseerien määrä on täysin suhteeton sodan ajan joukkoihin.

miksi muuten tuolla varuskuntien lakkautuspalstassa puolustetaan (suomalaisten) sotilaiden työpaikkoja ja ruotsin uutisten palstalla annetaan kenkää vaan ;) (retorinen kysymys)
 
Nyt on kyllä sanottava, että pv unohti omat oppinsa. Selittely vaan pahentaa asiaa. Mielestäni fiksuin teko olisi ollut pysyä hiljaa ja vaieta juttu kuoliaaksi. Nyt siitä nousee vaan kohu ja pv näyttäytyy entistä naurettavammassa valossa.
 
2 General / Admiral
43 Maj, General / Rear Admiral, Lt. General / Vice Admiral
86 Brigadier General / Rear Admiral LH
263 Colonel / Captain (N)
1217 Lieutenant Colonel / Commander
2891 Major / Lieutenant Commander
7433 Captain / Lieutenant (N)

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_ranks_of_the_Swedish_armed_forces
 
adam7 kirjoitti:
ja mikä on luku jos lasketaan pois prikaatinkenraalit, joka arvo perustettiin erinäisistä syistä, ja joiden hommia ennen everstit tekivät?

jossain luin että Ruotsissa on 127 kenraalin arvoista. en tiedä pitääkö paikkansa. siellä ainakin ylempien upseerien määrä on täysin suhteeton sodan ajan joukkoihin.

miksi muuten tuolla varuskuntien lakkautuspalstassa puolustetaan (suomalaisten) sotilaiden työpaikkoja ja ruotsin uutisten palstalla annetaan kenkää vaan ;) (retorinen kysymys)

:kippis:
 
Back
Top