Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Puolustusyhteistyön arkea: Panssariautokauppa hyytyi säädöksiin heijastimista

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 18.01.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Kotimaa 18.1.2013 klo 18:51
  Puolustusyhteistyön arkea: Panssariautokauppa hyytyi säädöksiin heijastimista

  Pienenevien puolustusbudjettien Euroopassa maat etsivät säästöjä ostamalla puolustustarvikkeita yhdessä. Yhteishankinnat ovat kuitenkin usein vaikeita. Maavoimien materiaalilaitoksesta kerrotaan, että erilaiset vaatimukset heijastinten ja valojen sijoittelusta hyydyttivät Suomen ja Ruotsin yhteisen panssariautokaupan. Naton nettikaupasta on saatu puolestaan hyviä kokemuksia.

  Eri maiden puolustusvoimien yhteishankinnoista on vaihtelevia kokemuksia. Helpointa yhteishankinnan tekeminen on verrattain yksinkertaisissa tuotteissa kuten vaatetuksessa, vaikeinta taas suurissa asejärjestelmissä. Suomen ja muiden Pohjoismaiden yhteishankinnat ovatkin jääneet tähän mennessä hyvin vähäisiksi.

  Maavoimien materiaalilaitoksen kaupallinen johtaja Lars-Christian Schauman kertoo, että jopa Pohjoismailla on usein hyvin erilaiset vaatimukset kalustolle. Lisäksi hankinta-aikatauluja on usein vaikea sovittaa yhteen, sillä hankintaprosessi voi viedä vuosia.

  Joskus yhteishankinnat ovat hyytyneet melko pieniinkin yksityiskohtiin, mistä vaikkapa Afganistanissa käytettävien RG32-maastoautojen kauppa on esimerkki.

  Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat hankkineet ajoneuvoja samaan aikaan samalta valmistajalta, mutta päätyneet kuitenkin tekemään tilauksensa itsenäisesti.

  Schauman kertoo, että yhteishankinnan kaatumiseen vaikutti mm. se, että Suomessa ja Ruotsissa on erilaiset vaatimukset ajoneuvojen valoista ja heijastimista.

  Vaikka kokemukset ovat vaihtelevia, yhteishankintojen selvittelyä aiotaan jatkaa. Pohjoismaat jakavat toisilleen tietoa siitä, mitä ne ovat lähiaikoina hankkimassa. Materiaalilaitoksen mukaan esimerkiksi ampumatarvikkeiden, konekiväärien lavettien, akkujen ja koulutuksen yhteishankinnoista on käyty keskusteluja.

  Parhaillaan Norjalla ja Ruotsilla on myös käynnissä mittava kilpailutus: maat aikovat hankkia yhdessä satoja kuorma-autoja. Myös Tanskalla on optio tulla mukaan hankintaan, mutta Suomi ei ole mukana. Tarjouskilpailun on määrä ratketa tänä vuonna.

  Suomi ostoksilla Naton nettikaupassa

  Materiaalilaitoksesta kerrotaan, että Naton yhteishankintayksiköstä NSPA:sta on saatu hyviä kokemuksia. Yksikkö selvittää Naton jäsenmaiden sekä rauhankumppanimaiden tarpeita ja kilpailuttaa erilaisia puolustustarvikkeita. Näin maat pääsevät ostamaan tuotteita valmiiksi tingittyyn hintaan.

  Käytännössä ostokset tehdään yhteishankintayksikön nettikaupan kautta. Kaupassa on myös ylijäämäosasto, jonka kautta on Suomeenkin ostettu edullisesti mm. Leopard-taistelupanssarivaunun varaosia. Myös suomalaisyritykset kuten Finn-Savotta tarjoavat tuotteitaan kaupan kautta.
   
 2. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Kotimaa 18.1.2013 klo 18:40
  Euroopan talouskriisi vauhdittaa armeijoiden yhteistyötä

  Suomen ja Ruotsin puolustus- ja ulkoministerien tapaaminen ei tuonut uusia sopimuksia tai konkreettisia ehdotuksia yhteistyöstä. Käytännössä Suomi ja Pohjoismaat ovat kuitenkin jo mukana monissa yhteishankkeissa. Euroopan talouskriisi on vauhdittanut yhteistyötä.

  Sotilasteknologia kallistuu vuosi vuodelta ja samaan aikaan EU:n talouskriisi on pakottanut jäsenmaat etsimään säästökeinoja. Muutaman vuoden ajan pooling and sharing eli sotilaallisten suorituskykyjen yhteiskäyttö ja jakaminen on ollut muotitermi puolustusalalla. Ideana on, että jos rahat eivät riitä tekemään jotakin yksin, voidaan se tehdä yhdessä. Puolustusministeriön erityisasiantuntija Sanna Laaksonen toteaa, että säästöt eivät ola ainoa

  Puolustusbudjetit ovat pienentyneet lähes kaikissa maissa, mutta säästöt eivät ole ainoa syy yhteistyöhön. Joskus pooling and sharing-hankkeet ovat myös ainoa tapa ylläpitää jotakin kykyä, hän tiivistää.

  Euroopan puolustusvirastossa EDA:ssa on käynnissä 11 hanketta, joista seitsemän on kiinnostanut myös Suomea.

  Merkittävänä puutteena Euroopassa pidetään esimerkiksi sitä, että ilmatankkaukseen ei ole tarpeeksi lentokoneita. Ranskan vetämässä hankkeessa on tarkoituksena hankkia yhteinen ilmatankkeri. Suomikin on ollut kiinnostunut hankkeesta, silla Hornet-lentäjien pitää osata kansainvälisissä tehtävissä tankkausniksit, mutta kaluston ostamiseen Suomi ei aio osallistua.

  Ilmatankkauksen lisäksi Suomi on kiinnostunut helikopterikoulutuksesta, yhteisistä tietoliikennesatelliiteista, yhteiseurooppalaisesta lentäjäkoulutuksesta, sotilassairaalan rakentamisesta EU:n käyttöön sekä sotilaallisten kuljetusten ja välivarastoinnin kehittämisestä. Lisäksi suomi johtaa Euroopan puolustusviraston meritilannekuvahanketta, jossa 15 maata saa tilannekuvaa merialueilta.

  Ranskan ja Ison-Britannian yhteistyö pisimmällä

  Euroopan puolustusviraston hankkeiden lisäksi Euroopassa on käynnissä koko joukko eri maiden kumppanuushankkeita. Tavallisimpia yhteistyöaloja ovat koulutus, harjoitukset ja yhteishankinnat. Lähimpänä Suomea Baltian mailla on yhteinen maanpuolustuskorkeakoulu BALTDEFCOL, sekä yhteinen ilmavalvonta sekä laajaa yhteistyötä harjoituksissa ja koulutuksessa.

  Benelux-maat Belgia, Hollanti ja Luxemburg solmivat puolestaan viime keväänä yhteistyösopimuksen. Maat järjestävät yhteisiä harjoituksia ja niiden ilmavoimat voivat käyttää toistensa lentokenttiä. Jo aiemmin maiden merivoimat ovat sopineet yhteistyöstä.

  Euroopan ydinasevaltojen Ranskan ja Ison-Britannian päämiehet solmivat vuonna 2010 laajan sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Maat kehittävät mm. yhteisen joukko-osaston joka voi toimia maalla, merellä ja ilmassa.

  Tavoitteena on myös, että tulevaisuudessa maiden lentokoneet voivat operoida molempien maiden lentotukialuksilta. Maat tekevät yhteistyötä jopa aseisiin liittyvässä ydinteknologiassa, mutta varsinaisen ydinpelotteen ne pitävät itsellään.

  Nato-yhteistyötä suunniteltu jo vuosia

  Yhteistoimintaa on viety eteenpäin EU:n piirissä, mutta aivan samanlaisia ideoita kehitellään myös Pohjois-Atlantin puolustusliitossa Natossa. Naton vastine pooling and sharing -termille on smart defence.

  Vaikka Suomi ei ole Nato-maa, on Suomi mukana Pohjoismaiden, Hollannin, Ison-Britannian, Baltian maiden ja Puolan muodostamassa Northern Group -ryhmässä.

  Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkö Helena Partanen kertoo, että käytännön aloitteiden tasolle ei olla vielä päästy. Hän kuitenkin arvioi että todennäköisimmin yhteistyötä tehdään ainakin koulutuksessa.

  - Myös yhteiset hankinnat ovat yksi asia, hän arvioi.
   
 3. Mainos 4. TomTom

  TomTom Kenraali Mod

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,397
  Tykkäykset:
  3,769
  Pisteet:
  636
  Kertokaa miten tämä voi olla mahdollista? Kuinka vaikeeta voi olla vaihtaa heijastimet?
   
 5. OldSkool

  OldSkool Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  784
  Tykkäykset:
  269
  Pisteet:
  76
  Reinikainen ja maalaisjärki kuopattiin jo aikapäiviä sitten. Kukas se kirjoittikaan jossain tråådissa, miten yhteiskunnan kehitys menee kohti sääntöjä, määräyksiä ja niiden kirjaimen täydellistä noudattamista. Kuka virkamies uskaltaa soveltaa rauhan aikana? Syytehän siitä nappaa. "Juristit perivät maan" (jos siitä on mitään jäljellä).

  JOS olisin optimisti, niin joku rohkeutta ja reilua itsevarmuutta osoittava persoona voisi hoitaa tuollaiset valojen ja heijastinten vaihdot. Mutta julkisessa hankinnassa?
  Tai: onkohan NATO-standardeja tarkennettava...??? (lisää töitä juristeille, kun harmoniseerataan puolustustarvikkeiden määräykset viimeistä nipukkaa myöten?)
   
 6. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Mitkä vitun nato-standardit? On se kumma kun ei osata tehdä yhtenäisiä säädöksiä EU:ssa heijastimista autoissa. Kurkun käyryydestä osataan kyllä vääntää kättä vuosikausia. Mitä väliä yleensäkään? Ei näitä autoja ostettu kotimaan käyttöön ja mistä lähtien PV:n autoja päteneet jotkut turvallisuussäädökset? Neuvostoliittolaisilla kuolemanloukuilla ajellaan yhä. Vielä kummempi on ettei osata tehdä yhteistä ostotarjousta johon eritellään tietyille autoille tietty heijastintarve.
   
 7. Creidiki

  Creidiki Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,831
  Tykkäykset:
  1,156
  Pisteet:
  316
  Ehkä yhteishankinnan peruuntumiselle on jokin oikea syy jota ei voi poliittisista syistä ääneen lausua.
   
 8. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  67
  Pisteet:
  636
  En nyt mitenkään puolustele ex. neukkulan kalustoa, mutta tiedustelisin kuinka moni suomalainen on kuollut neuvostoliittolaisella kalustolla ajellessaan? Tai edes kyydissä ollessaan? Ja se Taipalsaaren BTR-turma ei kelpaa, koska se oli käyttäjän moka.
   
 9. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,529
  Tykkäykset:
  1,630
  Pisteet:
  636
  Voi veljet mitä uutisointia! "Koska halusimme pyöreät umpiot ja ruotsalaiset halusivat neliönmalliset umpiot, päätimme tilata erikseen."
  Ei mainintaa hävittiinkö kyseisellä asialla rahaa, ei mainintaa mitä saavutettiin jne...
   
 10. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  4,885
  Tykkäykset:
  2,731
  Pisteet:
  1,286
  Niin siis ymmärsin että tuossa heijastin hommassa on kyse erillaisesta tieliikennelaista ja tämän tuomasta erillaisista vaatimuksista.
   
 11. TomTom

  TomTom Kenraali Mod

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,397
  Tykkäykset:
  3,769
  Pisteet:
  636
  Jos kilpailutetaan ja arvotaan mistä löydetään parhaat vehkeet, niin silloin on jo mennyt rahaa ihan riittävästi. Jos se siinä vaiheessa kosahtaa johonkin valoihin/heijastimiin niin ei voi muuta kun ihmetellä.
   
 12. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,529
  Tykkäykset:
  1,630
  Pisteet:
  636
  Jep.. lähinnä naurattaa tuo otsikko: Panssariautokauppa hyytyi säädöksiin. Tosiasiassahan RG:t ostettiin, mutta tilaus ei ollut yhtenäinen vaan molemmat tilasivat omansa. Itsehän luen uutisen suurinpiirtein "Tosikovassa paikassa jää pst-ohjukset ostamatta koska ruotsalaiset tykkäävät erilaisesta vihreän sävystä."

  Todellisuudessahan näin ei ole vaan tavara kulkee, mutta hinta on EHKÄ kustannustehokkaampi yhdessä tilattuna.
   
 13. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  67
  Pisteet:
  636
  Niinpä, otsikkko houkuttelee lukemaan ja lukija pettyy, kun leipäteksti ei olekaan otsikon mukaista. Tyypillistä Iltapaskaa.
   
 14. Mainos 15. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Siviilibyrokratia on päässyt survomaan lonkeronsa puolustusvoimien ajatteluun. Siinä syy älyttömyyksiin.
  Ennen puolustusvoimien toiminnasta määrättiin erikseen ja siviililainsäädäntö ei ollut se johtotähti toiminnassa vaan valmistautuminen sotaan.
   
 16. Zero The Hero

  Zero The Hero Kersantti

  Liittynyt:
  26.09.2010
  Viestejä:
  220
  Tykkäykset:
  188
  Pisteet:
  16
  En ole yhtään vakuuttunut, että siviilibyrokratia olisi tunkenut lonkeronsa puolustusvoimiin. Puolustushallinto on käsittääkseni omaksunut hölmöydessään tavan noudattaa siviilimääräyksiä esimerkiksi kuljetusalalla vaikka laki ei sitä varsinaisesti edellytä.
   
 17. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,044
  Tykkäykset:
  17,933
  Pisteet:
  1,286
  Tai sitten jätetään kylymästi kertomatta, mistä oikeasti oli kyse?
   

Jaa tämä sivu