Puutarhahommat, kotiviljelykset jne

Abdullah Koo

Luutnantti
Löytyykö palstalta Mr Miyagi -tyyppisiä kotipuutarhureita?

Itsellä ikkunalaudalla itämässä kahta eri lajiketta chiliä, paria tomaattia, omenaa, päärynää ja sitruunaa.

Useamman vuoden yrittänyt erilaisia, mutta lähes joka kesä sadon vienyt jonkunlainen tuho, kuivuus, kirvat, lapset. Taas siis uudella innolla, tavoitteena saada edes jotain satoa.

Noi omenat, päärynät ja sitruunat olisi kiva saada elämään useamman vuoden, aikaisemmat kokeilut loppuneet viimeistään seuraavaan syksyyn.
 
Vähän tommoista kirsikka, omena, luumu, herukoita muutamaa lajia, kiviaidassa karviaisia jne. tyyppistä harrastuneisuutta.

Oli myös neljä pensasmustikan varpua mutta varkaat kävivät riipimässä ne hengiltä. (Tiedetään melko suurella varmuudella ketkä.) Aika paljon täytyy olla kusta päässä että käy tekemässä sen tyyppistä ilkivaltaa jossa kohteena loppujen lopuksi ne lapset, joiden riemuksi ne pensasmustikat on hankittu.
 
Löytyykö palstalta Mr Miyagi -tyyppisiä kotipuutarhureita?

Itsellä ikkunalaudalla itämässä kahta eri lajiketta chiliä, paria tomaattia, omenaa, päärynää ja sitruunaa.

Suosittelen teltan ja ledivalon hankkimista sulle, sekä lukemaan netistä ohjeita kotikasvattajille. Monilla kasveilla optimilämpötila on 20 tienoilla ja ne vaativat valoa kasvaakseen. Opiskele kun nyt on aikaa, kerrostalokämpässä on tilaa myös vertikaalikasvattamiselle, mutta homma vaatii hieman opiskelua ja pitkäjänteisyyttä ennenkuin voit kutsua itseäsi viherpeukaloksi. Eli tutki valoja, telttoja, ruukkuja, kasvatustapoja, kasvumedioita ja kasveja mitä haluat kasvattaa. Loppu on päätöksiä ja työn tekemistä.
 
Itse ajattelin laittaa tänä vuonna pienen kasvimaan - kotikoululaisille projektiksi ja toisaalta ihan huvin vuoksi ja varan varalle.
 
Yks työkaveri joka vaikutti ennen Espoon suunnalla sai poliisit vierailulle kun hankki tarpeistoa Chilin kasvattamiseen :D Epäilivät yli 50v espoolaista diplomi-inssiä höpöheinätarhuriksi :D
 
Viime kesänä laitettiin vähän marjapensaita ja viiniköynnöksiä takapihalle. Tänä keväänä pitäisi olla tulossa uusi satsi viinejä istutettavaksi. Omavaraisuusastetta tuolla harrastuksella ei viinien osalta vielä kovin paljon nosteta, eli luulen että on edelleen jatkettava valmiin tuotteen tilaamista ulkomailtakin... Mutta yllättävän mukaansatempaavaa hommaa tuo viinien kanssa puuhastelu. Siinäkin lajissa tieto on valtaa, eikä sitä koskaan ole liikaa. Ja sekin vielä, että rypälesatoa joutuu jokusen vuoden odottelemaan, opettaa kärsivällisyyttä tällaiselle hätäiselle miehelle.
 
Pitää varmaan ostaa tänä vuonna taas muutama karviaispensas. Ne ovat kivoja kiviaidan päällä vaikka eivät asiantuntijoiden mukaan selviäkään siinä.
 
Viiniköynnöskokeilu kiinnostaisi myös. Mitä lajiketta, mistä hommasit?
Paikallisesta puutarhamyymälästä muutama taimi, Zilgaa, Frankenthaleria ja Somersett seedlessiä. Sitten eräältä tutulta pistokkaita ja jokunen taimikin, Saperavi severnya, Dovgaa, Melna skaistulea ja Biancaa ja jokin muukin taisi olla. Noista pistokkaista osa lähti kasvamaan kesän mittaan maassa, osa ei, ja nyt jännitetään selvisivätkö talvesta. Liettualaisesta kaupasta pitäisi olla tulossa satsi uusia taimia tässä kevään mittaan, 4-5 uutta lajiketta. Saas nähdä lähteekö tämä homma ihan lapasesta, kivaa se kuitenkin on...
 
Mimmoista kokoa ja mallia?

Perinteinen koirankoppi vai lentokonehangaarin kokoinen sipulikatollinen vai...

Ihan näitä koppeja, omena ja luumupuu on mielessä myös laittaa pihaan, mökillä on taas jo valmiina marjapuskaa, omenoita ja perunaa.

 
Tässä tupakkaa kasvamassa v. 2005.Usa:sta tuli tilattua useampaa lajiketta siemeniä.Kasvihuoneesta sai jopa satoa,mutta avomaalla kasvu oli aika vaatimatonta,pitäisi laittaa aikaisemmin itämään keväällä taimet.Isä kertoi että varsinkin sotien aikaan lantalan takana heillä ollut kessua kasvamassa niin pitihän sitä itsekin kokeilla. HPIM1412.JPG
 
Back
Top