PV:n videot

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja veffeade
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

KV KRH kärjessä HD 1971 (AI Remastered, uusi Versio 2023)

Pongasin juuri, täytyy katsoa tarkemmin paremmalla ajalla, mutta jo sitä ennen jakoon. Jos aiemmin postattu, niin tulkoon uudelleen postatuksi. Missähän näitä muuten tekoälyllä restauroidaan...? :unsure: Pyörän selästä jalkautuminen on esimerkiksi sellaista, josta olen kuullut monenlaista värikästä. Muuan Atakki oli palvellut kouluttajana Kainuun prikaatissa jonnekin 90-luvun vaihteeseen saakka...

 

KV KRH kärjessä HD 1971 (AI Remastered, uusi Versio 2023)

Pongasin juuri, täytyy katsoa tarkemmin paremmalla ajalla, mutta jo sitä ennen jakoon. Jos aiemmin postattu, niin tulkoon uudelleen postatuksi. Missähän näitä muuten tekoälyllä restauroidaan...? :unsure: Pyörän selästä jalkautuminen on esimerkiksi sellaista, josta olen kuullut monenlaista värikästä. Muuan Atakki oli palvellut kouluttajana Kainuun prikaatissa jonnekin 90-luvun vaihteeseen saakka...

Ko. herra sotaherra oli kuulemma suunnitellut myös itkk-asemat sotkun katolle.
 

KV KRH kärjessä HD 1971 (AI Remastered, uusi Versio 2023)

Pongasin juuri, täytyy katsoa tarkemmin paremmalla ajalla, mutta jo sitä ennen jakoon. Jos aiemmin postattu, niin tulkoon uudelleen postatuksi. Missähän näitä muuten tekoälyllä restauroidaan...? :unsure:

Piraattikopio valtiollisen KAVI n viime vuosikymmenellä digitoidusta intin 16 mm filmille kuvatusta opetuselokuvasta. Eivät näköjään pahemmin valvo oikeuksiaan, tarkistin että heidän aineistojen kaupallinen käyttö on kielletty.

Pätkä on kuvattu PV:n silloisella harjoitusalueella Hyvinkään lentokentällä, näin ainakin kerrotaan YT selostuksessa. Alun peltomaisema lienee kuitenkin silloisen UudJP:n vakiharjoitusalueelta Östersundomista, minne oli mukava polkupyörämatka Sandiksesta. Kopioin oheiset kommenttini 5 v takaa, onhan tänne tullut paljon uusia seuraajia:

00:16 Sotaharjoitusten perussääntö ennen Pasi-aikakautta oli: "Jos et tiedä mitä teet, hyökkää. Jos et tiedä miten hyökkäät, koukkaa. Jos et tiedä miten koukkaat, koukkaa oikealta. Jos oikealla on suo, koukkaa vasemmalta."

00:50 Harvinaisen hyvä kiintonaamiointi traktoreissa. Useinmiten tyydyttiin ainoastaan muutamaan malliksi laitettuun oksaan. Osin tietysti luonnonvarojen säästämiseksi.

01:30 Hytti ei vielä haitannu kuskin näkyvyyttä. Oli tuolloin jo pakollinen uusina myydyissä traktoreissa. Aika nopeasti kuvan Valmet 500 vaihtuivat PV:ssä 700-sarjaan, joissa oli hytti. Velsan peltilava kävi molempiin. Tieltäpoistumista helpottaa, että siinä kohdassa on vain minimaalinen oja, koska kangasmaasto.

01:45 Perussuunnan määritys käsiskehällä. Nykyisin käytettävää kevlar-kypärää ei enää tarvi ottaa pois päästä.

02:00 Heittimenjohtaja tähtää ojennetussa kädessä olevalla lapiolla, ettei ampumasektorissa ole puunlatvoja. Valitettavasti kuvaaja missaa lapion kahvan, joka on "tähtäysristikko". Tykkimiehillä on tähän hommaan kaltevuusmittarit käytössä.

02:10 Epäilyttävän heppoisesti tehty vastimen asettaminen maahan. Eka laukaus oli ns "vakauttamislaukaus" jossa vastin asettui paikoilleen. Tällaisessä "asennuksessa" on vaara että ase liikkuu joka kudilla.

02:22 Selostaja kertoo: "Käsiskehä riittää yhdensuuntaistamiseen" joka tarkoittaa että aseet saavat suunnan. Jatkaa "metodin tarkkuus riittää lyhytkantamenetelmään". Voisi myös sanoa että tarkkuus riittää kaikkeen muuhunkin ammuntaan kun ei kevyellä krh:lla vieläkään muita suunnanmittauskaluja ole.

02:48 Kaikille vanhemmille forumilaisille tuttu sodanaikana valmistettu kenttäpuhelin "Pute". Tummanruskea bakeliittikotelo ja paino vaatimattomat 5 kg.

04:30 Lyhytkantametodi käytössä jossa ilmoitetaan suoraan ampuma-arvot aseille. Tulenjohtajan tulikomennosta on tosin vahingossa leikattu ampumaetäisyys pois! Ei selvästi ole ollu leikkaaja eikä ohjaaja epiksen miehiä.

04:57 Laskija-au:n kädessä krh:n "saapas" eli ampumataulukko, joka oli samalla kulmaviivain. Siitä saatiin ampuma-arvot. Sivu(suunta) puolipyöreältä kaarelta ja koro suorasta mitta-asteikosta. Nyt kun käytetään lyhytkantametodia ei tarvi katsoa kun amet ja laskea sille sään sekä atarvikkeen korjaukset jotka löytyvät samasta taulukosta. Laskija on tässä jostain syystä vielä korpraali. Tähän aikaan ja myöhemminkin AUKista valmistui osa alikeiksi ja osa korpeiksi. Yleensä hommaan pantiin paras au koska hänen työtään ei kevyessä krh:ssa kukaan tarkista.

06:20 Jjoht käski "ammu minuutin ajan" mutta tukom muuttui matkalla "kuusi kertaa ampukaa" joka ei kestä 20 sek kauemmin. Tää olis jo pahempi juttu kun vihollinen sopivasti kerkiää taas uudelleen asemiin.

06:39 Tulenjohtotaso ja sen päällä yleistasomittari 1:20 000 ovat tulenjohtajan//tulenjohtoau:n työvälineet. Tuohon aikaan tj-au:ta kutsuttiin tosin vielä tiedustelu-au:ksi. Muuttui joskus 1970-luvun puolivälissä.

06:50 Käsketään: "Siirtykää tilapäiskoordinaatistoon". Tämän järkevyydestä olen kyllä eri mieltä, sillä se tarkoittaisi että pitäisi koko ajan mitata tulenjohtajan muuttuvaa sijaintia. Tuohon aikaan maali paikannettiin tällaisessa metsä/peltomaisemassa suoraan silloin käytetyltä 1:20000 kartalta. Pitäisi siis siirtyä suoraan koordinaattimenetelmään joka edellyttää että heittimien paikat mitataan. Mutta sen jälkeen homma on helppoa ja voidaan tarvittaessa ampua myös komppanian muiden joukkueiden maaleja. Krh:lla oli viime vuosisadalla ikävä tapa käydä usein ihan omaa sotaansa ja harjoitella enimmäkseen kaikkein helpoimpia juttuja ikäänkuin muuta epistä ei olisi olemassakaan.

07:45 Tja ilmoittaa tulen päättymisestä ja hän on myös kertonu varmuusetäisyyden, johon asti on voitu edetä ennen rynnäkköä. Kevyellä krh:lla se on hyvin vähän silloin, kun amet on lyhyt.
 
Back
Top