Pyytäisin apua erään kirjan/lehtijutun löytämisessä

Mp.net tiedustelu löytää. :)
 
Vakooja Irene Janhonen oli Päämajan hommissa. Hän pääsi Ruotsiin 1944 ja sai nimen Kaarina Kokko ja amerikkalaisen passin.

Mutta Aarne Kumpumäki siis pakeni Ruotsiin pidätystä 1942, mikäli en uutta tietoa löydä. Nyt oleellista olisi löytää kysyjälle se lehtijuttu.

Miten pääsi Ruotsiin onko tietoa?
 
Rovaniemen Reippaan historiikki, muistelijana Pentti Mikkonen, Reippaan sihteeri 1954-1957.

"Rovaniemen Lappi-seura oli silloin se, jolla oli talossa urheilutoimintaa, Reipashan oli lakkautettu aiemmin. Laukkasen Oka oli muun muassa Lappiseuran urheilussa siihen aikaan aktiivisesti mukana. - Tämä ei varsinaisesti koske urheilua, mutta raittiusjaoston puheenjohtajana toimi siihen aikaan Jukka Kumpumäki, joka myöhemmin Jatkosodan aikana teloitettiin Kemissä desanttina. Hänelle on pystytetty sinne oikein muistomerkkikin. Kumpumäki oli myöskin Suomi-Neuvostoliitto-seuran jäsen ja pyysi kerran minua tekemään listaa Neuvostoliitosta myönteisesti ajattelevista rovaniemeläisistä. Kieltäydyin, se oli silloin hyvin vaarallista puuhaa, ja tiemme käytännössä erosivat tämän jälkeen. Minulle SN-seura ei merkinnyt mitään."
 
Kattelin Vihreän Kirjan v. 1961 luettelon. Siellä on 7 Kumpumäki-nimistä. Ei kuitenkaan alussa kysyttyjä. Edellisen vuoden laitoksessa on vain kaksi Kumpumäkeä mainittuna.
 
Tarkistelin tätä Janhosta. Desantti Irene Janhonen ryhtyi kiinni jäämisen jälkeen yhteistyöhön Päämajan Valvontaosaston kanssa. Nimen esiintyminen toistuvasti, vuosien ajan Neuvostoliittoon palauttamista varten etsintäkuulutettujen luettelossa on PM:n valvontaosaston taholta pelkkää tietoista harhautusta. Irene Janhonen on 30.6.1947 mennessä turvallisesti avustettu PM:n valvontaosaston toimenpitein Ruotsiin.

Mutta hassua, että Aarnesta löytyy niin vähän mitään. Jukan teloituspaikka ei muuten ole ollut Kemi. Rovaniemellä teloitettu Jukka Kumpumäki haudattiin uudelleen Kemissä 27.5.1945.
 
SKP:lla oli kai Lapissa ainakin auttavasti toimintakykyinen etappiverkosto.
Joo, kannattaa muistaa, että kommunistien liikehdintä (tai sellaiseksi luonnehdittava toiminta) oli Lapissa 1940-41 sillä tasolla, että saksalaiset pyysivät, että saisivat hoitaa Gestapon ja Gefepon voimin Lapin läänin rauhoittamisen. Suomalaiset viranomaiset ymmärrettävästi kielsivät tämän. Esim. jonkun kymmenen kilometrin päässä tästä Kallon kylässä käytiin tulitaistelu kutsuntakarkureiden ja viranomaisten välillä jatkosodan alettua. Tosin poliittisen suuntauksen lisäksi Länsi-Lapin aseistakieltäytymistä -41 selittää JR 27:n talvisodassa kärsimät tappiot Suomussalmella ja Kuhmossa (9.D kärsi kaikkein raskaimmat tappiot koko sodassa).

Kommunisteilla oli paljon kannatusta myös Pohjois-Ruotsissa ja rajan yli tuli ohjeita ja resursseja toimintaan. Länsirajahan on aina vuotanut kuin seula.
 
Tästähän tuli aika milenkiintoinen juttu. :)
 
Wau, täällähän on illan aikana tullut vastauksia vaikka kuinka, osa oli minulle tuttua asiaa ja osa uutta, mutta ISOT kiitokset kaikille auttamishalusta! :)

Kattelin Vihreän Kirjan v. 1961 luettelon. Siellä on 7 Kumpumäki-nimistä. Ei kuitenkaan alussa kysyttyjä. Edellisen vuoden laitoksessa on vain kaksi Kumpumäkeä mainittuna.
Tämä kiinnostaisi erityisesti, olisiko mahdollista, että laittaisit nuo nimet tänne kun en löytänyt sitä netistä? Tai jos on epäkorrektia laittaa alle 100v vanhoja tietoja niin voisitko laittaa yv:llä? Yritin googlettaa tuota Vihreää Kirjaa, mutta en oikein päässyt käsitykseen, että mikä se on?

Joku kysyi milloin ja miten Aarne meni Ruotsiin. Valitettavasti en ole löytänyt sitä tietoa mistään. Oletan vain, että heti pidätysyrityksen eli 20.9.1942 jälkeen. Virallisista passitiedoista ja matkustajarekistereistä ei löydy tietoa, joten kyllä sinne on oletettavasti menty "puskien kautta". Ellei sitten ollut joku "kaksoisdesantti" ja mukana tuossa Stella Polariksessa.

Laitan tähän yhteenvedon, mitä olen saanut kaivettua veljeksistä:

Arvo Johannes "Jukka" Antinpoika Kumpumäki on syntynyt 1.12.1909 Alatorniolla ja teloitettu 11.12.1942 Rovaniemellä. Oli Suomen ja Neuvostoliiton Rauhan ja Ystävyyden seuran jäsen. (Oma huomautus: kuinka voi olla, koska seura on perustettu 1940, jolloin Jukka on ollut jo oletettavasti Venäjällä?) Oli Rovaniemen raittiusjaoston puheenjohtaja.

Jukka oli mukana 1930 Rovaniemen tuhopolttojutussa epäiltynä. Palo alkoi 7.7.1930 Rovaniemen Sähkömylly Oy:n rakennuksista ja siinä tuhoutui useita varastorakennuksia. Vahingot olivat noin 5 milj silloista markkaa. Palosta pidätettiin välittömästi kolme nuorisoliittolaista: 18v Jukka Kumpumäki, 16v Väinö Paaso ja 15v Helena Leppänen. Tuhopoltosta löytyy kahdenlaista tietoa, toisissa kommunistit (mm Jukka) todettiin syyllisiksi ja toisissa väitetään, että Lapuan liikkeen kannattajat lavastivat heidät syyllisiksi ja tunnustukset saatiin pahoinpitelemällä. En ota kantaa kumpi on oikea tieto, yritän vain laittaa faktat.

Syyttömyyden puolesta: Löytyi silminnäkijätodistaja, joka oli nähnyt paikallisen Mansikka-nimisen huligaanin poistuvat palopaikalta syttymisen yhteydessä. Pahoinpitelyille on paljon todistajia. Lisäksi löytyy todistajia ja todisteita* sille, että rakennukset olivat todella hyvin (jopa yli)vakuutettuja ja lähes kaikki tavarat oli tyhjennetty etukäteen pois sieltä. Oikeudessa Jukkaa vastaan todistanut henkilö tunnusti jälkeenpäin saaneensa todistuksesta 2000mk rahaa. Syytettyjen asianajaja vaihtui ainakin kerran, koska edellinen hakattiin sairaalakuntoon. Tuomari vaihtui, koska edellinen joutui lapualaisten "kyyditykseen".

Syyllisyyden puolesta: Todistajat olivat paikallisia ja paikalliset olivat suurimmaksi osaksi kommunisteja. En laske siis kovin paljon arvoa noille silminnäkijäkertomuksille. *Ylivakuutus ei ole varma tieto, en ole löytänyt siitä mitään faktaa. Myöskään tuomareiden tai asianajajan kyydityksistä ja pahoinpitelyistä en ole löytänyt faktoja.

Tuomiot olivat 4-10 vuotta kuritushuonetta tuhopoltosta, 0,5 - 3,5 vuotta lisää kuulumisesta kiellettyyn järjestöön, kansalaisluottamuksen menetys sekä vaatimus korvata vahingot. Sen ajan palkoilla aika mahdoton maksu.

Sodan jälkeen Valpo aloitti uudelleen jutun tutkimukset ja Einar Mäkisen laatiman raportin mukaan tuomitut olivat olleet syyttömiä. (Tätä raporttia en ole löytänyt.)

Kumpumäki Aarne, lautatarhatyömies, syntynyt Alatorniolla 1900, kuollut 1975, oli naimisissa. Kansan tahto / Elämää Röytässä on kuva Aarnesta ja maininta, että hän lähti myöhemmin Venäjälle. Samasta lähteestä löytyy toinen kuva, jossa on ehkä Arvo "Jukka"; kuvatekstissä lukee Arvo/Aaro, ei sukunimeä.

Tähän väliin tulee sitten oletusta, koska en ole löytänyt faktoja: Veljekset olivat turvasäilössä; Jukka joko edellämainitusta rikoksesta tai jostain myöhemmästä ja Aarne jostain muusta, koska häntä ei tuomittu tuhopoltosta. Tai sitten molemmat kommunismin takia. Pääsivät sodassa Nikke Pärmin porukkaan ja loikkasivat Venäjälle. Kävivät siellä desanttikoulutuksen tiedustelupuolelle.

Sitten taas löydettyä faktaa: Veljekset tulivat lennolla Arkangelista 14.9.1942 ja heidät pudotettiin Kemin Kivaloille. Hankkiutuivat Aarnen vaimon luo Karihaaraan. Matkalla tavattu nainen ilmiantoi. Pidätysyritys 20.9.1942, jolloin Aarne livahti ja piileskeli sodan loppuun Pohjois-Ruotsissa. Palattuaan toimi SKP:ssä, erotettiin siitä 1953 syytettynä pehmeydestä nuorena Valpossa, palasi SKP:hen 1966.

Aarnen veli Arvo "Jukka" pidätettiin 20.9.1942, kuulustelupöytäkirja pitäisi löytyä päiväyksellä 8.12.1942, tuomittiin Pohjolan suojeluskuntapiirin kenttäoikeudessa 10.12.1942 rikoksen uusijana tehdystä sotapetoksesta kuolemaan ja teloitettiin ampumalla seuraavana päivänä 11.12.1942 Rovaniemellä. Hänet haudattiin ensin Rovaniemelle (ilmeisesti hautausmaan aidan ulkopuolelle). Vuosia myöhemmin kaivettiin ylös ja haudattiin uudelleen Kemiin 27.5.1945. Jälkimmäisistä hautajaisista löytyy kuvia netistä. Hänet on haudattu Ristikankaan hautausmaalle Kemiin. Ristikangas on ateistien hautausmaa.


Jukasta löytyy siis jonkinverran tietoa, Aarnesta vain muutama rivi. Se on yksi syy miksi haluaisin löytää tuon alunperin kysymäni teoksen, koska siinä kerrottaisiin Aarnen (ja mahd myös Jukan) tarina tarkemmin. Toinen vielä tärkeämpi syy on se, että vielä kiinnostavammaksi tämän tarinan tekee se, että näiden veljesten mahdollinen sukulainen (veli tai serkku) nimeltään Viljam tai Viljami Kumpumäki, Rovaniemen työväentalon vahtimestari, katosi totaalisesti tuon Rovaniemen 1930 palon yhteydessä tai heti sen jälkeen.

Ainut maininta, minkä olen hänestä löytänyt on Ilkka Levän teoksessa "Rovaniemen murhapoltto 1930".
Sen mukaan Verner Paaso olisi kertonut poliisikuulustelussa "miten lapualaisuus ja fasismi olivat alkaneet ahdistaa paikkakunnan työväestöä alkukesästä. Paaso oli tämän vuoksi ryhtynyt keskustelemaan asiasta tämän jälkeen paikkakunnalta poistuneiden toimittaja Heikki Virtasen, toimitsija Akseli Timosen ja työväentalon vahtimestari Viljami
Kumpumäen
kanssa. He toivat näissa keskusteluissa hanelle julki ajatuksensa, etta lapualaisten edesottamukset olisi kostettava jotenkin. Kun sitten paikkakunnan
nuorkommunistien johtaja ja kauppias Aleksanteri (Alex) Hyvönen joutui kesäkuun viimeista viikonloppua ennen 28.-29. kesäkuuta 1930 kyyditetyksi Neuvosto-Venäjälle kiihtyivät työläisten mielet edelleen, kuten Paaso poliisille esitutkinnassa kertoo. Kosto muilutuksesta päätettiin toteuttaa sytyttämälla tulipalo kauppalaan."


Mihin tämä Viljam/Viljami katosi? Oliko hän Jukan ja Aarnen veli vai serkku? Jos hän olisi ollut elossa ja/tai olinpaikka tiedossa, miksi häntä ei tuomittu tuhopolttojutussa? Muut saivat todella ankarat tuomiot, mutta tästä yhdestä pääsuunnittelijasta ei löydy edes mainintaa? Olisiko tämä Viljam ollut sakinpetturi ja ilmiantanut toiset ja päässyt itse pälkähästä? Vai oliko hän porukassa mukana ja hakattiin tunnustusta hakiessa hengiltä ja kuopattiin jonnekin? Kyydittiin Venäjälle? Pakeni itse Venäjälle? Paikkakunnalta peräisin oleva huhu kertoo, että hän olisi mennyt Venäjälle, mutta passitietoja ja matkustustietoja ei löydy ja Venäjältä ei löydy hänestä tietoa. Tosin en ole koko Venäjää vielä etsinyt... ;)

Kommunisti hän ainakin oli, koska tuskin työväentalon vahtimestariksi muut pääsivät. Tosin kommareita taisi olla tuolla alueella aika iso prosentti porukasta siihen aikaan.

Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen juttu...
 

Liitteet

  • upload_2016-12-6_12-14-34.png
    upload_2016-12-6_12-14-34.png
    120.4 KB · Luettu: 6
Viimeksi muokattu:
SKP:lla oli kai Lapissa ainakin auttavasti toimintakykyinen etappiverkosto.

Sukulaisilla oli kuulemma Lapualla myös...toimiva etappiverkosto. Tosin liikenne kommunisteille 30-luvulla oli toiseen suuntaan kuin Ruotsiin... Kaikkea sitä selviää kun rupeaa kaivelemaan. :D
 
Wau, täällähän on illan aikana tullut vastauksia vaikka kuinka, osa oli minulle tuttua asiaa ja osa uutta, mutta ISOT kiitokset kaikille auttamishalusta! :)


Tämä kiinnostaisi erityisesti, olisiko mahdollista, että laittaisit nuo nimet tänne kun en löytänyt sitä netistä? Tai jos on epäkorrektia laittaa alle 100v vanhoja tietoja niin voisitko laittaa yv:llä? Yritin googlettaa tuota Vihreää Kirjaa, mutta en oikein päässyt käsitykseen, että mikä se on?

Joku kysyi milloin ja miten Aarne meni Ruotsiin. Valitettavasti en ole löytänyt sitä tietoa mistään. Oletan vain, että heti pidätysyrityksen eli 20.9.1942 jälkeen. Virallisista passitiedoista ja matkustajarekistereistä ei löydy tietoa, joten kyllä sinne on oletettavasti menty "puskien kautta". Ellei sitten ollut joku "kaksoisdesantti" ja mukana tuossa Stella Polariksessa.

Laitan tähän yhteenvedon, mitä olen saanut kaivettua veljeksistä:

Arvo Johannes "Jukka" Antinpoika Kumpumäki on syntynyt 1.12.1909 Alatorniolla ja teloitettu 11.12.1942 Rovaniemellä. Oli Suomen ja Neuvostoliiton Rauhan ja Ystävyyden seuran jäsen. (Oma huomautus: kuinka voi olla, koska seura on perustettu 1940, jolloin Jukka on ollut jo oletettavasti Venäjällä?) Oli Rovaniemen raittiusjaoston puheenjohtaja.

Jukka oli mukana 1930 Rovaniemen tuhopolttojutussa epäiltynä. Palo alkoi 7.7.1930 Rovaniemen Sähkömylly Oy:n rakennuksista ja siinä tuhoutui useita varastorakennuksia. Vahingot olivat noin 5 milj silloista markkaa. Palosta pidätettiin välittömästi kolme nuorisoliittolaista: 18v Jukka Kumpumäki, 16v Väinö Paaso ja 15v Helena Leppänen. Tuhopoltosta löytyy kahdenlaista tietoa, toisissa kommunistit (mm Jukka) todettiin syyllisiksi ja toisissa väitetään, että Lapuan liikkeen kannattajat lavastivat heidät syyllisiksi ja tunnustukset saatiin pahoinpitelemällä. En ota kantaa kumpi on oikea tieto, yritän vain laittaa faktat.

Syyttömyyden puolesta: Löytyi silminnäkijätodistaja, joka oli nähnyt paikallisen Mansikka-nimisen huligaanin poistuvat palopaikalta syttymisen yhteydessä. Pahoinpitelyille on paljon todistajia. Lisäksi löytyy todistajia ja todisteita* sille, että rakennukset olivat todella hyvin (jopa yli)vakuutettuja ja lähes kaikki tavarat oli tyhjennetty etukäteen pois sieltä. Oikeudessa Jukkaa vastaan todistanut henkilö tunnusti jälkeenpäin saaneensa todistuksesta 2000mk rahaa. Syytettyjen asianajaja vaihtui ainakin kerran, koska edellinen hakattiin sairaalakuntoon. Tuomari vaihtui, koska edellinen joutui lapualaisten "kyyditykseen".

Syyllisyyden puolesta: Todistajat olivat paikallisia ja paikalliset olivat suurimmaksi osaksi kommunisteja. En laske siis kovin paljon arvoa noille silminnäkijäkertomuksille. *Ylivakuutus ei ole varma tieto, en ole löytänyt siitä mitään faktaa. Myöskään tuomareiden tai asianajajan kyydityksistä ja pahoinpitelyistä en ole löytänyt faktoja.

Tuomiot olivat 4-10 vuotta kuritushuonetta tuhopoltosta, 0,5 - 3,5 vuotta lisää kuulumisesta kiellettyyn järjestöön, kansalaisluottamuksen menetys sekä vaatimus korvata vahingot. Sen ajan palkoilla aika mahdoton maksu.

Sodan jälkeen Valpo aloitti uudelleen jutun tutkimukset ja Einar Mäkisen laatiman raportin mukaan tuomitut olivat olleet syyttömiä. (Tätä raporttia en ole löytänyt.)

Kumpumäki Aarne, lautatarhatyömies, syntynyt Alatorniolla 1900, kuollut 1975, oli naimisissa. Kansan tahto / Elämää Röytässä on kuva Aarnesta ja maininta, että hän lähti myöhemmin Venäjälle. Samasta lähteestä löytyy toinen kuva, jossa on ehkä Arvo "Jukka"; kuvatekstissä lukee Arvo/Aaro, ei sukunimeä.

Tähän väliin tulee sitten oletusta, koska en ole löytänyt faktoja: Veljekset olivat turvasäilössä; Jukka joko edellämainitusta rikoksesta tai jostain myöhemmästä ja Aarne jostain muusta, koska häntä ei tuomittu tuhopoltosta. Tai sitten molemmat kommunismin takia. Pääsivät sodassa Nikke Pärmin porukkaan ja loikkasivat Venäjälle. Kävivät siellä desanttikoulutuksen tiedustelupuolelle.

Sitten taas löydettyä faktaa: Veljekset tulivat lennolla Arkangelista 14.9.1942 ja heidät pudotettiin Kemin Kivaloille. Hankkiutuivat Aarnen vaimon luo Karihaaraan. Matkalla tavattu nainen ilmiantoi. Pidätysyritys 20.9.1942, jolloin Aarne livahti ja piileskeli sodan loppuun Pohjois-Ruotsissa. Palattuaan toimi SKP:ssä, erotettiin siitä 1953 syytettynä pehmeydestä nuorena Valpossa, palasi SKP:hen 1966.

Aarnen veli Arvo "Jukka" pidätettiin 20.9.1942, kuulustelupöytäkirja pitäisi löytyä päiväyksellä 8.12.1942, tuomittiin Pohjolan suojeluskuntapiirin kenttäoikeudessa 10.12.1942 rikoksen uusijana tehdystä sotapetoksesta kuolemaan ja teloitettiin ampumalla seuraavana päivänä 11.12.1942 Rovaniemellä. Hänet haudattiin ensin Rovaniemelle (ilmeisesti hautausmaan aidan ulkopuolelle). Vuosia myöhemmin kaivettiin ylös ja haudattiin uudelleen Kemiin 27.5.1945. Jälkimmäisistä hautajaisista löytyy kuvia netistä. Hänet on haudattu Ristikankaan hautausmaalle Kemiin. Ristikangas on ateistien hautausmaa.


Jukasta löytyy siis jonkinverran tietoa, Aarnesta vain muutama rivi. Se on yksi syy miksi haluaisin löytää tuon alunperin kysymäni teoksen, koska siinä kerrottaisiin Aarnen (ja mahd myös Jukan) tarina tarkemmin. Toinen vielä tärkeämpi syy on se, että vielä kiinnostavammaksi tämän tarinan tekee se, että näiden veljesten mahdollinen sukulainen (veli tai serkku) nimeltään Viljam tai Viljami Kumpumäki, Rovaniemen työväentalon vahtimestari, katosi totaalisesti tuon Rovaniemen 1930 palon yhteydessä tai heti sen jälkeen.

Ainut maininta, minkä olen hänestä löytänyt on Ilkka Levän teoksessa "Rovaniemen murhapoltto 1930".
Sen mukaan Verner Paaso olisi kertonut poliisikuulustelussa "miten lapualaisuus ja fasismi olivat alkaneet ahdistaa paikkakunnan työväestöä alkukesästä. Paaso oli tämän vuoksi ryhtynyt keskustelemaan asiasta tämän jälkeen paikkakunnalta poistuneiden toimittaja Heikki Virtasen, toimitsija Akseli Timosen ja työväentalon vahtimestari Viljami
Kumpumäen
kanssa. He toivat näissa keskusteluissa hanelle julki ajatuksensa, etta lapualaisten edesottamukset olisi kostettava jotenkin. Kun sitten paikkakunnan
nuorkommunistien johtaja ja kauppias Aleksanteri (Alex) Hyvönen joutui kesäkuun viimeista viikonloppua ennen 28.-29. kesäkuuta 1930 kyyditetyksi Neuvosto-Venäjälle kiihtyivät työläisten mielet edelleen, kuten Paaso poliisille esitutkinnassa kertoo. Kosto muilutuksesta päätettiin toteuttaa sytyttämälla tulipalo kauppalaan."


Mihin tämä Viljam/Viljami katosi? Oliko hän Jukan ja Aarnen veli vai serkku? Jos hän olisi ollut elossa ja/tai olinpaikka tiedossa, miksi häntä ei tuomittu tuhopolttojutussa? Muut saivat todella ankarat tuomiot, mutta tästä yhdestä pääsuunnittelijasta ei löydy edes mainintaa? Olisiko tämä Viljam ollut sakinpetturi ja ilmiantanut toiset ja päässyt itse pälkähästä? Vai oliko hän porukassa mukana ja hakattiin tunnustusta hakiessa hengiltä ja kuopattiin jonnekin? Kyydittiin Venäjälle? Pakeni itse Venäjälle? Paikkakunnalta peräisin oleva huhu kertoo, että hän olisi mennyt Venäjälle, mutta passitietoja ja matkustustietoja ei löydy ja Venäjältä ei löydy hänestä tietoa. Tosin en ole koko Venäjää vielä etsinyt... ;)

Kommunisti hän ainakin oli, koska tuskin työväentalon vahtimestariksi muut pääsivät. Tosin kommareita taisi olla tuolla alueella aika iso prosentti porukasta siihen aikaan.

Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen juttu...

Veikkaisin, että on muilutettu tai pakeni Venäjälle. Vaikka kyydittäjät olivatkin aika mulkkua sakkia, niin yleensä porukkaa ei sentään murhattu noin tuosta vaan, mutta mahdollista sekin on. Työväentalon vahtimestari on varmasti ollut melkoinen punainen vaate monelle oikeistolaiselle 30-luvulla. Harmi sinänsä, että noista asioista paljon tietävät Etelä-Pohjanmaan sukulaiset ovat jo vainajia.
 
Tämä kiinnostaisi erityisesti, olisiko mahdollista, että laittaisit nuo nimet tänne kun en löytänyt sitä netistä? Tai jos on epäkorrektia laittaa alle 100v vanhoja tietoja niin voisitko laittaa yv:llä? Yritin googlettaa tuota Vihreää Kirjaa, mutta en oikein päässyt käsitykseen, että mikä se on?


https://fi.wikipedia.org/wiki/Sven_Laine

julkaisi noita muutaman vuoden ajan, ainakin 59, 60 ja 61 vuosilta on. Mulle on jostain pari osaa päätynyt...
Laitan yksityisviestinä, saat kuitenkin samat tiedot etsimällä kirjat käsiisi kansalliskirjastosta. Luultavasti löytyvät myös työväenliikkeen kirjastosta Sörnäisten rantatieltä.
 
Veikkaisin, että on muilutettu tai pakeni Venäjälle. Vaikka kyydittäjät olivatkin aika mulkkua sakkia, niin yleensä porukkaa ei sentään murhattu noin tuosta vaan, mutta mahdollista sekin on. Työväentalon vahtimestari on varmasti ollut melkoinen punainen vaate monelle oikeistolaiselle 30-luvulla. Harmi sinänsä, että noista asioista paljon tietävät Etelä-Pohjanmaan sukulaiset ovat jo vainajia.
Minäkin uskon, että Venäjälle se on mennyt. Joko itse tai "saateltuna". ;)
Näissä sota-aikojen jutuissa on lähes kaikissa sama ongelma, että ne jotka tietävät asioista, ovat joko vainajia, vanhuuden höppänöitä tai muiden sairauksien vaivaamia, ettei kertojia oikein montaa enää ole jäljellä. Valitettavasti. :(

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sven_Laine

julkaisi noita muutaman vuoden ajan, ainakin 59, 60 ja 61 vuosilta on. Mulle on jostain pari osaa päätynyt...
Laitan yksityisviestinä, saat kuitenkin samat tiedot etsimällä kirjat käsiisi kansalliskirjastosta. Luultavasti löytyvät myös työväenliikkeen kirjastosta Sörnäisten rantatieltä.
Kiitoksia kovasti! Itse asiassa en olisi kovin helposti noita tietoja saanut. Tuonne Sörnäisten rantatielle on meiltä matkaa muutama sata kilometriä. Sehän tämän tapahtuman jäljittämisen niin hankalaksi tekeekin kun tapahtumat ovat aikoinaan olleet Rovaniemellä (eli jotain tietävät asuvat siellä) ja kaikki parhaat arkistot ovat Helsingissä ja minä asun suurinpiirtein niiden puolessa välissä. :(
 
Minäkin uskon, että Venäjälle se on mennyt. Joko itse tai "saateltuna". ;)
Näissä sota-aikojen jutuissa on lähes kaikissa sama ongelma, että ne jotka tietävät asioista, ovat joko vainajia, vanhuuden höppänöitä tai muiden sairauksien vaivaamia, ettei kertojia oikein montaa enää ole jäljellä. Valitettavasti. :(


Kiitoksia kovasti! Itse asiassa en olisi kovin helposti noita tietoja saanut. Tuonne Sörnäisten rantatielle on meiltä matkaa muutama sata kilometriä. Sehän tämän tapahtuman jäljittämisen niin hankalaksi tekeekin kun tapahtumat ovat aikoinaan olleet Rovaniemellä (eli jotain tietävät asuvat siellä) ja kaikki parhaat arkistot ovat Helsingissä ja minä asun suurinpiirtein niiden puolessa välissä. :(

Venäjälle menon/joutumisen ongelma on sitten Stalinin 30-luvun lopun vainot. Niissä kun ulkomaalaisen kommunistin kohtalo oli monesti aika karu. Eli joko leiritystä Siperiassa pitkään tai teloitus...monesti suhtkoht sama lopputulos. Ja noista on yleensä tietoa vain NKVD:n arkistoissa, jotka eivär ole julkisia.
 
Ei heitä muilutettu. Sekä Jukka että Aarne olivat poliittisia vankeja turvasäilössä ja vapautuivat liityttyään 1941 Pärmin rangaistuspataljoonaan, josta loikkasivat tilaisuuden tullen Neuvostoliittoon.

Erityisryhmän poliittisista rikoksista tuomittujen joukossa muodostavat ne Pärmin pataljoonasta Neuvostoliiton puolelle loikanneet, jotka lähetettiin desantteina takaisin tänne Suomeen. ”Pärmiläisiä” pidettiin ilmeisesti erityisen vaarallisina, sillä valtaosa heistä sai tavalla tai toisella surmansa. Tehdyt tunnustukset eivät myöskään auttaneet heitä saamaan kuolemantuomiota lievempiä tuomiota. Heillekään matka desanttina Suomeen ei ollut vapaaehtoinen, sillä tehtävän mielekkyyteen kohdistuneista epäilystä huolimatta niillä, jotka oli tiedustelukoulutukseen määrätty, ei juuri ollut kieltäytymisen mahdollisuuksia.

Pärmiläisistä pudotettiin desanttina Suomeen ainakin 22 miestä. Näistä teloitettiin 5 (Yrjö Klippi, Jukka Kumpumäki, Erkki Polojärvi, Johan Soininen, Risto Vesterlund), sai pidätettäessä surmansa tai kuoli silloin saamiinsa vammoihin 9 (Pauli Aalto, Akseli Ahvenainen, Arvo Aronen, Yrjö Kerkkänen, Johan Koskinen, Vilho Laine, Matti Lång, Simo Puputti, Arvo Viitanen), kuoli muulla tavalla 2 (Yrjö Heleniuksen ja Jorma Johteisen kuolemat olivat virallisen tiedon mukaan itsemurhia) ja jäi eloon 6 (Reino Kosunen, Aarne Kumpumäki, Eino Laakso, Arvo Lamminen, Väinö Niilo-Rämä ja Rudolf Vinsten).
 
Venäjälle menon/joutumisen ongelma on sitten Stalinin 30-luvun lopun vainot. Niissä kun ulkomaalaisen kommunistin kohtalo oli monesti aika karu. Eli joko leiritystä Siperiassa pitkään tai teloitus...monesti suhtkoht sama lopputulos. Ja noista on yleensä tietoa vain NKVD:n arkistoissa, jotka eivär ole julkisia.
Täältä löytyy osa niistä, jos osaa ruskin aakkoset. http://www.lists.memo.ru/index.htm

Ellei osaa, niin netistä kyllä löytyy sivusto, jonka avulla voi kääntää. Google-kääntäjäkin toimii jotenkuten. Tuskin tuolla sentään on lähellekään kaikkia, minä en ainakaan usko.

Itse osaan jotenkuten hakea tuolta. Joten jos joku henkilö kiinnostaa, laittakaa nimi, niin voin hakea tiedot jos löytyy.
 
Viimeksi muokattu:
Ei heitä muilutettu. Sekä Jukka että Aarne olivat poliittisia vankeja turvasäilössä ja vapautuivat liityttyään 1941 Pärmin rangaistuspataljoonaan, josta loikkasivat tilaisuuden tullen Neuvostoliittoon.

Erityisryhmän poliittisista rikoksista tuomittujen joukossa muodostavat ne Pärmin pataljoonasta Neuvostoliiton puolelle loikanneet, jotka lähetettiin desantteina takaisin tänne Suomeen. ”Pärmiläisiä” pidettiin ilmeisesti erityisen vaarallisina, sillä valtaosa heistä sai tavalla tai toisella surmansa. Tehdyt tunnustukset eivät myöskään auttaneet heitä saamaan kuolemantuomiota lievempiä tuomiota. Heillekään matka desanttina Suomeen ei ollut vapaaehtoinen, sillä tehtävän mielekkyyteen kohdistuneista epäilystä huolimatta niillä, jotka oli tiedustelukoulutukseen määrätty, ei juuri ollut kieltäytymisen mahdollisuuksia.

Pärmiläisistä pudotettiin desanttina Suomeen ainakin 22 miestä. Näistä teloitettiin 5 (Yrjö Klippi, Jukka Kumpumäki, Erkki Polojärvi, Johan Soininen, Risto Vesterlund), sai pidätettäessä surmansa tai kuoli silloin saamiinsa vammoihin 9 (Pauli Aalto, Akseli Ahvenainen, Arvo Aronen, Yrjö Kerkkänen, Johan Koskinen, Vilho Laine, Matti Lång, Simo Puputti, Arvo Viitanen), kuoli muulla tavalla 2 (Yrjö Heleniuksen ja Jorma Johteisen kuolemat olivat virallisen tiedon mukaan itsemurhia) ja jäi eloon 6 (Reino Kosunen, Aarne Kumpumäki, Eino Laakso, Arvo Lamminen, Väinö Niilo-Rämä ja Rudolf Vinsten).

Juu. Kyllä Jukka ja Aarne loikkasivat pärmiläisinä. Puhe oli Viljamista, joka on kolmas Kumpumäki ja hän katosi totaalisesti. Kirjoitin hänestä muutama viesti sitten (sen pitkän selostuksen lopussa.)
 
Juu. Kyllä Jukka ja Aarne loikkasivat pärmiläisinä. Puhe oli Viljamista, joka on kolmas Kumpumäki ja hän katosi totaalisesti. Kirjoitin hänestä muutama viesti sitten (sen pitkän selostuksen lopussa.)

Sinun täytyy päästä Valpon arkistoon.

"EK-Valpon arkisto on jaettu arkistoteknisesti EK-Valpo I:een (1919–1944) ja Valpoon eli Valpo II:een (1945–1948), mutta raja ei ole täsmällinen joidenkin asiakirjasarjojen eikä vuosilukujen osalta. Tietojen keruu oli henkilökeskeistä, joten aineistossa painottuvat henkilöaineistot, kuten henkilökortistot, henkilömapit ja kuulustelupöytäkirjat.

EK-Valpon pääosaston ja paikallisosastojen arkistot on luetteloitu turvallisuuspoliisin omalla järjestelykaavalla. Luetteloinnissa on käytetty yleisen järjestyskaavan sarjoja, mutta ryhmittely poikkeaa hieman tavanomaisesta. Jokainen EK-Valpon paikallisosasto toimi itsenäisenä arkistonmuodostajana.

EK-Valpon arkistoaineisto on julkista, mutta sen käyttöä on rajoitettu lakiin perustuen. Kyse on näyttörajoituksesta eli digitoitua, mutta rajoituksen alaista aineistoa voi tällä hetkellä nähdä ainoastaan arkistolaitoksen tutkijasalien asiakaspäätteillä.

Viranomaisten toiminnan tuloksena syntynyt asiakirja-aineisto on yleensä luotettavaa ja puolueetonta. Turvallisuuspoliisin materiaalin kohdalla on kuitenkin poikkeuksia. Tämä johtuu esimerkiksi monimuotoisista tavoista (viranomaisyhteistyö, kuulustelut, puhuttelut yms.) kerätä tietoa. Aineiston käyttöön vaikuttaa sen hajanaisuus ja monisarjaisuus. Lisäksi materiaalia on aikoinaan hävitetty. Henkilömappeja ja henkilökortistoja sekä asiamappeja tuhottiin kesällä ja syksyllä 1944. Punainen Valpo tuhosi arkistoaan vuonna 1948. Karjalankannaksella toimineiden paikallisosastojen arkistoja on jonkin verran Viipurissa venäläisten arkistoviranomaisten hallussa."

http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Valtiollinen_poliisi


Voit myös tehdä asiakirjapyyntöjä:

https://astia.narc.fi/astiaUi/index.php
 
Back
Top