Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Räjähteiden raivausta -uutiset:

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 07.02.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusvoimat etsii räjähteitä tulevalta asuinalueelta
  yle savo 7.2. klo 16:27


  Puolustusvoimat on aloittanut vanhojen räjähteiden kartoittamisen Kuopion Neula- ja Savilahdesta. Työt ovat tällä hetkellä käynnissä Neulalahdessa, josta edellisen kerran raivattiin räjähteitä vuosina 1997 ja 1998.

  Neulalahdesta on löydetty eilisen ja tämän päivän aikana sytyttimiä, käsikranaatteja ja panssarinyrkkejä. Räjähteiden alkuperä on periaatteessa selvillä, sillä 15.4.1945 valvontakomission käskystä kaikki epäkurantit räjähdystarvikkeet jouduttiin hävittämään Sorsasalon kenttäammusvarastolta.

  - Dokumentteja upottamisesta ei ole, mutta tiedossamme on käsky tällaisesta toiminnasta. Voidaan olettaa, että Neulalahden räjähteet ovat juuri Sorsasalosta, toteaa teknikkokapteeni Nurmela.

  Savilahden räjähteiden määrästä ei tällä hetkellä ole tietoa koska kartoitusta ei ole vielä tehty. Nykyiset tiedot perustuvat perimätietoon. Voidaan kuitenkin olettaa, että Savilahdesta löytyy sodanaikaisia räjähteitä. Saviniemessä, nykyisen Geologisen tutkimuslaitoksen kohdalla on sijainnut sota-aikaan ammuslataamo. Lataamolle oli aikoinaan annettu myös määräys epäkuranttien räjähdystarvikkeiden hävittämiseen.

  Kartoittaminen helpottunut

  Aiemmin 90-luvun lopulla tehtyjä räjähdepaikannuksia jouduttiin sukeltajan avulla etsimään vielä raivatessa, sillä räjähteen sijainti oli tiedossa noin kymmenen metrin tarkkuudella. Nyt raivaustyö on helpompaa, sillä räjähteiden sijainti voidaan määrittää nykytekniikalla jopa puolen metrin tarkkuudella.

  Taustalla Savilahden kaavoitus

  Kartoitus ja raivaustyön taustalla on Kuopion kaupungin Savilahteen suunnittelema asuinalue. Puolustusvoimien tekemä raivaustyö mahdollistaa töiden alkamisen turvallisesti. Puolustusvoimat tekivät aloitteen räjähteiden raivaamisesta, kun tieto mahdollisesta Savilahden kaavoittamisesta tuli ilmi. Lisäksi sotilasräjähteiden poistaminen kuuluu puolustusvoimille.

  Kartoitus- ja raivaustyöt Neula- ja Savilahden alueella voivat kestää jopa viisi vuotta.
   
 2. Touhottaja

  Touhottaja Majuri

  Liittynyt:
  12.01.2012
  Viestejä:
  1,108
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  156
  Tehokkaasti "hävitetty" r-aineet..

  http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/j%C3%A4rvest%C3%A4-l%C3%B6ytyi-miinoja-ja-kranaatteja-kuopiossa/733874

  Puolustusvoimat on löytänyt Kuopion Neulalahdesta järven pohjasta vanhoja räjähteitä. Puolustusvoimat kartoittaa aluetta, jotta kaupunki pääsisi jatkamaan alueen rakennussuunnitelmia.

  Vanhan asevarikon viereiseen lahteen tiedetään kipatun räjähteitä ainakin kahteen eri otteeseen. Osa materiaalista on toukokuulta 1945, jolloin valvontakomissio määräsi Kuopion Sorsasalon kenttäammusvarikon tyhjennettäväksi.

  Raivaajasukeltajat tutkivat aluetta tämän ja ensi viikon.

  Puolustusvoimat pyytää välttämään jäällä liikkumista lahdella kartoitusalueella. Paikalle on tehty avantoja ja jäällä on siksi myös jäälohkareita, jotka voivat olla vaaraksi etenkin moottorikelkkailijoille.

  Jääkasat merkitään niin, että niissä on varoituskepit ja -nauhat kevääseen asti.

  Itse kahden viikon kartoitustöiden jälkeen selviää tarkemmin jatkoaikataulu. Enimmillään Neulalahden ja Savilahden räjähdeupotusten kartoitukset sekä räjähteiden nosto ja hävitys voivat kestää jopa muutamia vuosia.

  ----------

  Ja viideo:

  http://www.savonsanomat.fi/video-kuva/videot/rasia-ansoja-robottikameran-kuvassa/733869
   
 3. Mainos 4. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  47
  Pisteet:
  1,286
  Tuohan oli noihin aikoihan sangen yleinen hävitystapa ihan mille tahanasa tarvikkeille ja aineille joista haluttiin eroon sekä sotilas- että siviilipuolella. Sinällään sen ajan mittakaavan mukaan jopa ihan toimiva, kun ympäristönkökohtia ei huomioitu eikä kuviteltu noita syrjäisiä alueita koskaan käytettävän mihinkään. Siellä ovat hyvin pysyneet kymmeniä vuosia ja löytäminen asiaa tuntemattomalle on melkoisen vaikeaa. Itse hävitystyö oli helppo ja nopea suorittaa. Ollut varemasti yksi kansainvälisesti suosituimpia hävitysmenetelmiä tuo upottaminen.
   
 5. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Tuho lähellä: Toimiva palopommi roikkui rautalangan varassa parvekkeella
  is 8.6.2012 11:27

  Poliisi löysi toimivan palopommin parvekkeelta Lahdessa. Sitä oli käytetty parvekekoristeena.
  Päijät-Hämeen poliisilaitoksen poliisipartio sai keskiviikkona tehtäväksi mennä Lahdessa Taapelikadulla sijaitsevaan kerrostaloon, jossa saadun ilmoituksen mukaan on mahdollisesti vanha palopommi.

  Paikalla asunnossa ilmeni, että kyseessä todella on sodanaikainen venäläinen lentopalopommi. Se oli ollut rautalangan varassa roikkumassa asunnon parvekkeella, ilmeisesti eräänlaisena parvekekoristeena.

  Asukas kertoi palopommin kulkeneen suvussa jo 60 vuotta, ja tänä kesänä hänen vaimonsa oli kehottanut häntä hankkiutumaan siitä eroon.

  Poliisin paikalle hälyttämä puolustusvoimien räjähderaivaaja totesi, että kyseinen palopommi on täydessä räjähdelatauksessa ja näin ollen vaarallinen.

  Kerrostalossa räjähtäessään pommi olisi voinut saada aikaan suurta tuhoa. Puolustusvoimat siirsi pommin alueelleen ja hävitti sen räjäyttämällä.

  Päijät-Hämeen poliisilaitos muistuttaa, että kaikki sotilasräjähteet ovat vaarallisia. Löydettäessä niihin ei tule koskea.

  Kaikista räjähdelöydöistä tulee ilmoittaa viipymättä hätäkeskukseen numeroon 112.
   
 6. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Vaaratilanne Lieksassa: Lapsi vei kotiinsa kranaatin
  Keskiviikko 21.8.2013 klo 15.19

  10-vuotias lapsi sukelsi kranaatin laiturin alta ja vei sen kotiinsa.

  Lieksassa Pohjois-Karjalassa koettiin vakava vaaratilanne tiistaina iltapäivällä. 10-vuotias poika oli uimassa paikallisella uimarannalla ja huomasi laiturin alla jotain mielenkiintoista. Lapsi sukelsi esineen pinnalle, laittoi reppuunsa ja vei kotiin.

  Perheenäiti ymmärsi esineen vaarallisuuden ja otti yhteyttä hätäkeskukseen. Poliisipartio tunnisti esineen kranaatinheittimen kranaatiksi ja pyysi virka-apua puolustusvoimilta. Maasotatakoulun raivaajapartio* nouti kranaatin ja hävitti sen myöhemmin.

  Poliisin mukaan kranaatti oli jäänyt aikoinaan suutariksi. Se oli todennäköisesti peräisin puolustusvoimien ampuma-alueelta tai sodan aikaiselta taistelupaikalta. Poliisin arvion mukaan se oli myöhemmin heitetty Lieksanjokeen laiturin viereen.

  Vaikka kranaatti oli suutari ja siitä puuttui sytytin, oli se poliisin mukaan yhä vaarallinen, sillä räjähdysaineet olivat tallella.

  Poliisi muistuttaakin, että maastosta tai vesistöstä löydettyihin sotilas- tai siviiliräjähteisiin ei saa koskea.

  *Lappeenranta n. 335km suuntaansa tapahtuva raivauskärryn ulkoilutus...
   
 7. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Ei kai sytyttimetön krh-kranaatti kovin helposti itsekseen räjähdä, käsittääkseni tnt ei ole kovinkaan herkkää vuosikymmentenkään jälkeen...? No eivät ne mitään lasten leluja toki ole!
   
 8. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,102
  Tykkäykset:
  5,427
  Pisteet:
  1,286
  Jos se on sota-ajan ammus, niin se ei ole pelkkää TNT:tä. Tiedä sitten, että muuttaako se asiaa. AN on kuitenkin stabiilia ihan itsekseen. Mutta kai noissa voi olla erillaisia epäpuhtauksia, jotka sitten voisivat aiheuttaa ongelmia.
   
 9. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,184
  Pisteet:
  1,286
  Käsittääkseni KRH:n kranaatti ei sytyttimenkään kanssa ihan niin helposti räjähdä mitä voisi luulla? Mutta turvallisuus ennen kaikkea.
   
 10. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,102
  Tykkäykset:
  5,427
  Pisteet:
  1,286
  Eihän se räjähdä, mutta pitää nyt kuitenkin muistaa, että kyseessä on räjähteitä käsittelevien henkilöiden työturvallisuudesta. Minulle yksi tuhannesta riski olisi räjähteiden kanssa ihan hyväksyttävä riski, mutta ammattilaiselle se tarkoittaisi aikaista hautaa.
   
 11. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,895
  Tykkäykset:
  2,266
  Pisteet:
  636
  Jep. Lisäksi täytyy muistaa että tietyt räjähdysaineet herkistyvät vanhetessaan, eli niitä navetan ylisiltä löytyneitä vaarivainaan sotamuistoja ihan oikeasti ei kannata hirveästi hipelöidä. Siihen on hyvät syyt että vanhoja a-tarvikkeita hävitetään Kittilässä räjäyttämällä massoittain.
   
 12. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,184
  Pisteet:
  1,286
  Juu, en minä sitä sanonutkaan että niitä pitäisi huolimattomasti käsitellä tai että tuollaisen morkulan käsittely varsinaisesti lisäsi elinaikaa (ainakaan näin rauhan aikana). Kunhan vain muistelin, että krh:n kranaatti jossa sytytin ei välttämättä kovin herkästi räjähdä - vaikka ei sellaista turhaan ja varomattomasti pidäkään räplätä.
   
 13. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,102
  Tykkäykset:
  5,427
  Pisteet:
  1,286
  Ja minä taas mietin asiaa siten, että EOD ukko ei tiedä loppujenlopuksi mitään siitä, että missä kunnossa se räjähde on.
   
 14. Mainos 15. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  306
  Tykkäykset:
  256
  Pisteet:
  36
  YLE:
  http://yle.fi/uutiset/kuopion_savilahdessa_raivataan_rajahteita_jalleen/6788375
  Kuopion Savilahdessa raivataan räjähteitä jälleen

  Puolustusvoimat jatkaa vanhojen räjähteiden raivaamista Kuopion tulevien asuntoalueiden rannoilta. 1980-luvulle asti järviin upotettujen räjähteiden nosto on iso urakka. Raivaustyöt rajoittavat vesialueilla liikkumista.

  http://img.yle.fi/uutiset/savo/article6460359.ece/ALTERNATES/w580/R%C3%A4j%C3%A4hteet+Neulalahti+arkisto+Kuopio+1998
  Näin kalasteltiin käsikranaatteja Neulalahden pohjasta vuonna 1998. Kuva: Yle (arkistokuva)

  Kuopion Neula- ja Savilahden pohjassa olevien vanhojen räjähteiden raivaustyöt alkavat taas. Puolustusvoimat käynnistää raivaukset ensi tiistaina, työt kestävät syyskuun puoliväliin.

  Turvallisuussyistä toiminta-aikana Savilahdessa, Neulalahden pohjukan ja Viinaniemen-Savisaaren keskiosan välisellä vesialueella on uiminen ja kalastaminen kielletty.

  Raivaamistöiden takia voidaan myös näiden alueiden vesiliikennettä joutua hetkittäin rajoittamaan tai ohjaamaan etäämmälle raivattavista alueista.

  Puolustusvoimat kippasi vanhoja räjähteitä järviin yleisesti aina 1980-luvulle asti. Nyt niiden nosto on iso urakka; Neula- ja Savilahdestakin räjähteitä on nostettu tuhansittain useaan otteeseen 1990-luvun loppupuolelta alkaen.

  Neulalahden rannoille on tarkoitus rakentaa tulevina vuosina uusi asuntoalue Neulaniementien varteen.  Lue myös


  Suositun asuinalueen liepeiltä raivattu yli 100 000 räjähdettä

  http://yle.fi/uutiset/suositun_asuinalueen_liepeilta_raivattu_yli_100_000_rajahdetta/6460330
   
 16. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,184
  Pisteet:
  1,286
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013091317486309_uu.shtml

  "- Autotallissa on toimittu tykinammuksen kanssa. Ja niitä on siellä vielä useita lisää, sanoo Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Lauri Manninen."

  Kuulostaa fiksulta touhulta.
   
 17. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,971
  Pisteet:
  1,286
  Uutisten mukaan Kemin darwinistit keräsivät maastosta kranaattien lisäksi myös kertasinkoja. Löytyykö maastosta tosiaan esimerkiksi panssarinyrkkejä?

  http://www.ess.fi/?article=428468
   
 18. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,184
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä tuota sotaromua varsinkin Lapista löytyy, joten miksipäs ei panssarinyrkkejäkin? Kemin pojat on varmaan lähialueiltaan niitä kerännyt.
   
 19. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,895
  Tykkäykset:
  2,266
  Pisteet:
  636
  Uskon että pitää paikkansa mitä Ylivaara sanoo, satun nimittäin tuntemaan miehen ja tiedän että hän ei puhu mitä sylki suuhun tuo.

  *******


  Raha houkuttaa etsimään räjähdysherkkiä sodan ajan ammuksia

  HS 14.9.2013 12:38

  Mika Parkkonen


  Sodanaikaisten ammusten kerääminen on sodankyläläisen kapteenin (evp) Markku Ylivaaran mukaan suurta bisnestä.

  "Niitä kerätään, koska niitä myydään asehistoriallisten seurojen myyntikojuissa ja internetissä", Ylivaara väittää.

  27-vuotias mies kuoli ja 24-vuotias mies loukkaantui tykin ammuksen räjähdettyä kemiläisessä autotallissa perjantaina. Poliisin mukaan miehet olivat ilmeisesti olleet purkamassa löytämäänsä ammusta, kun se räjähti.

  Ylivaara on eläkkeellä oleva sotilas, joka on virkatöinään raivannut vanhoja sodanaikaisia ammuksia Lapissa 25 vuotta. Ylivaaran mukaan erämaissa makaa Lapin sodan jäljiltä vanhoja saksalaisia ammuksia ja kranaatteja satoja tuhansia kappaleita.

  Saksalaiset jättivät ne jälkeensä, koska pystyivät Suomesta vetäytyessään viemään mukanaan vain pienen osan tänne tuomistaan ampumatarvikkeista. Loput he levittivät Lapin erämaihin.

  Nyt vanhoja ammuksia voi löytää kuka tahansa miinaharavan avulla.

  "Tänne tulee Etelä-Suomesta asti ihmisiä etsimään näitä ammuksia. Olen itse tavannut monta kertaa etsijöitä, joilla on mukanaan toimintakuntoisia räjähteitä. He ovat lukeneet Tex Willereitä ja Korkeajännitys-lehtiä ja luulevat olevansa asiantuntijoita", Ylivaara manaa.

  Hänen mukaansa räjähteet voivat sisältää pikriinihappoa tai termiittifosforia. Ne ovat hyvin vaarallisia aineita, jotka saattavat räjähtää pienenkin tärähdyksen tai vuodon seurauksena. Tällaisen ammuksen pystyy tekemään vaarattomaksi vain räjähteiden asiantuntija, ei siviili.

  Ylivaara on kierrellyt myös asenäyttelyissä ja nähnyt myyntipöydillä toimivia kiväärinammuksia ja jopa pieniä kranaatteja, joissa on sytyttimet paikalla.

  "Se on täysin laitonta hommaa. Sehän on räjähdysainerikos, ensinnäkin kaiken tämän kerääminen on laitonta hommaa. Niitähän ei missään tapauksessa saa myydä", Ylivaara jyrähtää. Hänen mukaansa sodanaikaisten ammusten keräilyyn ei puututa Suomessa riittävän terävästi.

  "Ainoa, mihin viranomaiset puuttuvat, ovat lailliset aseet. Niitä valvotaan ja rangaistaan, jotka pitävät aseita kaapeissa. Mutta vaarallisten ammusten keräilyyn ei puutu kukaan."

  Ylivaara kertoo nähneensä toimivia sodanaikaisia ammuksia myytävänä myös Sastamalassa kaksi kertaa vuodessa järjestettävässä Ellivuori Gun Showssa.

  "En ole käynyt siellä vähään aikaan, mutta siellä on myytävänä samanlaista tavaraa kuin kaikissa muissakin asenäyttelyissä. Siellä olen muistaakseni nähnyt kiväärin luoteja, joissa on sytyttimet paikalla. Kerran siellä oli myytävänä myös pieni kranaatti."

  Ellivuori Gun Shown järjestäjä Juha Ikonen tyrmää tiukasti, että asenäyttelyssä olisi myynnissä laittomia sodanaikaisia ammuksia.

  "Siellä myydään vanhojen kiväärien ja pistoolien patruunoita, mutta se on täysin laillista ja luvanvaraista puuhaa. Ostajalla täytyy olla ostolupa niiden hankkimiseksi. Mutta kranaatteja siellä ei ole myyty koskaan. Se on yleisötapahtuma, kranaattien tuominen paikalle on täysin mahdoton ajatus."

  Ikosen mukaan asenäyttelyn järjestäjät eivät pysty valvomaan ovella, mitä kaikkea myyntiin tulee, mutta tapahtuman aikana järjestysmiehet kiertelevät katselemassa myyntipöytiä.

  "Jos laiton räjähde löytyisi, se poistettaisiin sieltä välittömästi. Olen järjestänyt tätä näyttelyä kymmenen vuotta, eikä koskaan ole löytynyt mitään laitonta", Ikonen kertoo.
   
 20. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,102
  Tykkäykset:
  5,427
  Pisteet:
  1,286
  Uskotteko, että seuraava näyttely ratsataan ja varmuudella.
   
 21. winsu

  winsu Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  630
  Tykkäykset:
  329
  Pisteet:
  76
  Kiväärin luoteja, joissa on sytytin paikallaan...

  Veteleekö tässä nyt toimittaja Parkkonen omiaan, vai kapteeni Ylivaara?

  Toisekseen...inerttien ammusten kauppa ei ole luvanvaraista. Sellainen ei ole vaarallinen, kuin oman kineettisen energiansa puitteissa heitettäessä. Näitä on myynnissä vaikka kuinka paljon.


  Toimivien vanhojen räjähteiden autotallissa rukkaaminen on sitten asia ihan erikseen. Siitä pääsee Darwin- palkintoehdokkaaksi aika äkkiä.
   
 22. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,102
  Tykkäykset:
  5,427
  Pisteet:
  1,286
  Tuossa oli TV:ssä puhelinhaastattelu ja kuulemani perusteella teksti on sanasta sanaan. Olisiko haastattelu jännittänyt ja sanat lipsahtanut. Tuossa aikaisemminhan hän puhui kranaateista joissa on sytytin paikallaan.
   

Jaa tämä sivu