Räjähteiden raivausta -uutiset:

winsu kirjoitti:
Kiväärin luoteja, joissa on sytytin paikallaan...

Veteleekö tässä nyt toimittaja Parkkonen omiaan, vai kapteeni Ylivaara?

Toisekseen...inerttien ammusten kauppa ei ole luvanvaraista. Sellainen ei ole vaarallinen, kuin oman kineettisen energiansa puitteissa heitettäessä. Näitä on myynnissä vaikka kuinka paljon.


Toimivien vanhojen räjähteiden autotallissa rukkaaminen on sitten asia ihan erikseen. Siitä pääsee Darwin- palkintoehdokkaaksi aika äkkiä.

Nimenomaan Darwin-palkinnon ehdoin tahdoin hakemisesta näyttää olleen kyse. Nämä älyn jättiläiset eivät pelkästään olleet raahanneet kotiin sata kranaattia, vaan vielä kaiken huipuksi peukaloivat niitä työkaluilla.......:lanssi:

****

Räjähtänyt ammus oli sirpalekranaatti - turmassa ainekset isompaan räjähdykseen

Kaleva


Peräpohjolan poliisin mukaan Kemin räjähdyksessä oli ainekset suurempaan räjähdykseen. Tutkinnassa selvitetään tarkemmin, miten vaarallista kyseisten räjähteiden ja materiaalien säilytys ja käsittely oli.

Kaikkiaan autotallista raivattiin noin sata erilaista ammusta. Pääosin ne olivat sytyttimiä ja erilaisia kranaatteja, kuten tykistön kranaatteja sekä panssari- ja sirpalekranaatteja.

Lisäksi löytyi muun muassa räjähdysainetta, sytyttimiä ja hyppymiinoja sekä tyhjä kertasinko.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Miia Lehtinen Peräpohjolan poliisista kertoo, että räjähdyksen uhrit olivat kahden vuoden ajan harrastaneet ammusten keräilyä. Apunaan he käyttivät muun muassa miinaharavaa.

"Kaverukset olivat keränneet kaikki ammukset itse Lapin metsistä. He eivät olleet ostaneet ammuksia tai myyneet niitä eteenpäin."

Lehtisen mukaan ammuksia oli niin paljon, että suuren onnettomuuden vaara oli todellinen.

Sirpalekranaattia käsiteltiin työkalulla

Poliisin mukaan menehtynyt mies oli käsitellyt sirpalekranaattia työkalulla. Siitä oli seurannut niin sanottu vajaa räjähdys, jonka vuoksi muutaman metrin päässä ollut toinen mies selvisi pienemmillä fyysisillä vammoilla. Hän on edelleen sairaalassa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

Talossa oli räjähdyksen aikaan sisällä talossa asuvat nainen ja lapsi. He eivät loukkaantuneet. Haavoittunut mies oli perheen isä.

Puolustusvoimat kuljetti ammukset kahdella eri autolla pois paikalta jatkokäsittelyyn.

Ensimmäisessä pakettiautolla ja peräkärryllä viedyssä kuormassa kuljetettiin pienempää tavaraa, kuten sytyttimiä. Toisessa kuormassa kuljetettiin isompaa materiaalia kuorma-autolla.

Asiaa tutkitaan räjähderikoksena.
 
SS:
Järvestä nostettiin 600 käsikranaattia
http://www.savonsanomat.fi/incoming/2013/09/17/5005826.jpg/binary/original/5005826.jpg
Kuva: Tomi Glad
Kallavedestä on nostettu muun muassa panssarinyrkin panososia.

Asta Tenhunen
07:00 (Päivitetty 16:09)


Kahden viime viikon aikana Puolustusvoimat on nostanut Kuopion Savi- ja Neulalahdesta tuhansia räjähdevaarallisia esineitä, joita alueelle upotettiin sodan jälkeen sekä vielä aina 1970-luvulle asti lähiseudun asevarikolta ja ammuslataamosta.

–·Järvestä nostettiin kahtena viime viikkona muutamia heittimistön kranaatteja, muutamia tykistön kranaatteja, viisi panssarinyrkin panososaa ja noin 600 käsikranaattia, teknikkokapteeni Jukka-Pekka Nurmela Itä-Suomen sotilasläänin esikunnasta kertoo.

– Lisäksi tykistön ja heittimistön kranaattien sytyttimiä kerättiin vajaa 1·500. Järvestä nostettiin myös satoja pienempiä esineitä.
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/jarvesta-nostettiin-600-kasikranaattia/1668852
 
yle Uutiset Kotimaa 24.9.2013 klo 14:21
Säkylän maat putsataan 60 vuoden ammuksista
Säkylän varuskunnan ampumarata laitetaan uuteen uskoon ja maaperästä seulotaan aimo annos vuosien kuluessa sinne kerääntyneitä raskasmetalleja.

Kuva: Jari Laasanen / Yle
Porin Prikaatissa on käynnissä mittava ampumaratojen perusparannustyö. Viime syksynä käynnistyneen urakan aikana on ehditty parantamaan jo meluntorjuntaa sekä tehostamaan pohjavesien suojausta.

- Tässä Säkylän Virttaanharjulla on ehkä yksi Lounasi-Suomen tärkeimmistä pohjaveden hankinta-alueista. Täällä on ammuttu 1960-luvulta lähtien ja taustavalleihin on kertynyt luoteja. Nyt ne kaikki kerätään sieltä pois maamassojen mukana ja pilaantuneet maa-ainekset siirretään Forssaan jatkokäsittelyyn. Pilaantunutta maata on arvioitu olevan noin 10 000 kuutiota, kertoo Porin prikaatin ympäristöpäällikkö kapteeni Jari Ruski.

- Taustavalleihin asennetaan tiivis asvaltti pohjaveden suojaamiseksi. Taustavallin läpi tuleva vesi ohjataan jatkossa siirtymään pois pohjavesialueelta.

Säkylänharjun alueella on yhteensä kahdeksan ampumarataa. Remontti koskee kuutta näistä, jotka ovat puolustusvoimien käytössä. Muita ratojen käyttäjiä ovat muun muassa ampumaseurat ja erilaiset maanpuolustusjärjestöt.

- Homma valmistuu jouluun mennessä niin että alkuvuodenalokkaat pystyvät täyspainoisesti korkkaamaan radat, kapteeni Jari Ruski lupaa.
 
Menisköhän tämä tänne.. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288603639601.html?pos=navnow


"Poliisi löysi massiivisen määrän räjähteitä Joensuussa: 38-vuotias ylipanostaja kiinni
Julkaistu: 27.9.2013 16:04
Niinivaara Autotallista löytyi hurja määrä räjähteitä Joensuussa.

Omakotitalon autotallista on löydetty suuri määrä räjähteitä sekä Puolustusvoimille kuuluvia sotilasampumatarvikkeita Joensuun Niinivaaralla.

Poliisi otti kiinni räjähderikoksesta epäillyn 38-vuotiaan joensuulaisen ylipanostajan eilen illalla.

Tänään poliisi on hävittänyt räjähdysaineita Kontiolahdella.

Autotallista löytyi muun muassa lähes sata kiloa trotyylia.

Poliisi sai tiedon räjähteistä, kun omakotitalon omistaja otti yhteyttä poliisiin ja kertoi haluavansa luovuttaa tallissaan olevat ilotulitteet."

" kertoi haluavansa luovuttaa tallissaan olevat ilotulitteet." :D
 
Kekkilän Hajusieppo-kuivike ilmeisesti räjäyttää sen hajun pois.:p

Iltalehti:
Eläkeläisen karmaiseva löytö:
Kekkilän kuivikepussissa käsikranaatti
Perjantai 27.9.2013 klo 16.28
Varsinaissuomalainen henkilö löysi Kekkikön Hajusieppo-pakkauksesta käsikranaatin.
Kekkilän Hajusieppo-kuivikepakkauksesta on löytynyt räjähtämätön käsikranaatti, kertoo Kekkilä tiedotteessaan.
Löydön teki torstaina varsinaissuomalainen eläkeläinen. Asiaa selvittävät Kekkilän lisäksi poliisi ja puolustusvoimat.
Viranomaiset huolehtivat kranaatin jatkokäsittelystä. Yhtiö puolestaan pahoittelee tapausta.
- Olemme tietenkin vastuussa tuotteidemme turvallisuudesta, vakuuttaa toimitusjohtaja Petri Alava tiedotteessa.
Alavan mukaan käsikranaatin kokoisen kappaleen ei olisi pitänyt päästä tuotantoprosessin seulan läpi, vaikka raaka-aineena käytetyn turpeen joukosta ajoittain löytyykin yllätyksiä.
- Kyseisessä tapauksessa turvallisuusongelma ei liity ainoastaan asiakkaisiimme, vaan koko tuotanto- ja jakeluketjuumme. Tässä meillä on parannettavaa, toimitusjohtaja toteaa.
Kekkilän mukaan kyseessä on kuitenkin yksittäistapaus, eikä muita Hajusieppo-pakkauksia vedetä markkinoilta.
KALLE JOKINEN
[email protected]
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013092717542399_uu.shtml
 
30.09.2013 14:24
Poliisi varautuu mittavaan ihmisten evakuointiin Ilomantsissa
Karjalainen

Poliisi varautuu yhdessä Ilomantsin kunnan kanssa mittavaan ihmisten evakuointiin tänään aamupäivällä löydetyn lentopommin vuoksi. Sodanaikainen lentopommi nousi esiin kaivausten yhteydessä kaivinkoneen kauhassa, Ilomantsin keskustassa Ylätiellä. Löytöpaikan läheisyydessä on muun muassa terveyskeskus ja useita asuintaloja.
Poliisi on eristänyt alueen ja sinne pääse on nyt estetty. Poliisin mukaan räjähteen siirtotöihin ei päästäne vielä tänään, vaan alueen eristäminen jatkuu yön yli. Näin ollen evakuoitavien on varauduttava olemaan poissa yön yli.

Poliisi tiedottaa asiasta lisää myöhemmin ja antaa tarkempia ohjeita evakuoimisiin liittyen.
 
30.09.2013 17:28
Ilomantsin pommi osoittautui vaarattomaksi palopommiksi - Evakuointi perutaan
Karjalainen

Ilomantsin Ylätieltä aamupäivällä löytynyt lentopommi on osoittautunut vaarattomaksi palopommiksi, jossa on vain kuoret jäljellä.
Keskustan alueella aloitettu asukkaiden evakuointi keskeytetään ja ihmiset pääsevät palamaan koteihinsa.

Poliisi pitää alueen kuitenkin vielä eristettynä sen aikaa, että pommin kuoret saadaan siirretyksi pois paikalta.

Ylätieltä löydettiin aamulla kooltaan 150-200 kiloa oleva pommi. Sodanaikainen lentopommi nousi esiin kaivausten yhteydessä kaivinkoneen kauhassa. Poliisi eristi noin 300 x 300 metrin kokoisen alueen.
 
Iltalehti:
Kartanon mailta löytyi sodanaikainen kranaatti
Lauantai 28.12.2013 klo 21.57
Etelä-Savon Rantasalmelta löytyi lauantai-iltana sodanaikainen heittimen kranaatti, tiedotti Pohjois-Karjalan poliisilaitos.
Ihmiset eivät olleet vaarassa kranaatin löytymisen takia.
Poliisi sai illalla ilmoituksen parhaillaan kunnostettavan Pyyvilän kartanon työmaalta. Rakennustyömiehet olivat havainneet rakennuksen seinustalla jotakin, mitä he epäilivät sotilasräjähteeksi.
Puolustusvoimien räjähdeasiantuntijat saapuivat paikalle ja tunnistivat kohteen sodanaikaiseksi kevyeksi heittimen kranaatiksi. Puolustusvoimat siirsi kranaatin toisaalla hävitettäväksi.
Poliisi eristi alueen esineen tunnistamisen ja siirron ajaksi, mikä kesti alle tunnin.
Puolustusvoimien raivaajat kävivät kartanon ympäristön läpi metallinpaljastimella mahdollisten muiden räjähteiden varalta eikä löytänyt niistä merkkejä.
STT
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013122817877794_uu.shtml
 
Savon Sanomat:
Kallavedestä nostetaan kranaatteja lähiviikkoina
Kuva: Paula Pohjamo

http://www.savonsanomat.fi/incoming/2014/01/18/5072177.jpg/binary/original/5072177.jpg
Kuopion Pohjois-Kallavedellä jatketaan vanhojen räjähdeupotusten raivauksia.
Asta Tenhunen
19.1.2014 13:00
Puolustusvoimat jatkaa viikon päästä räjähderaivauksia Kuopiossa Pohjois-Kallavedellä. Raivauksista vastaava Itä-Suomen sotilasläänin esikunta pyytää talvikalastajia nostamaan pyydyksensä pois Savilahden ja Neulalahden väliltä 27. tammikuuta mennessä.
Viikon päästä Savilahden vesialue suljetaan liikkumiselta. Silloin muun muassa kalastaminen, luistelu, hiihtäminen ja moottorikelkkailu alueella on kielletty. Kielto on voimassa 21. helmikuuta asti.
Jatketaan siitä, mihin syksyllä jäätiin
Savi- ja Neulalahteen upotettiin sodan jälkeen aina 1970-luvulla asti mittavat määrät räjähdevaarallisia esineitä lähiseudun asevarikolta ja ammuslataamosta.
Esineitä raivattiin vuosina 1997–1998, mutta työ jäi kesken. Puolustusvoimat aloitti upotettujen räjähdevaarallisten esineiden kartoitukset alueella uudestaan vuoden 2011 lopulla.
Viime vuonna järvestä päästiin kartoitusten jälkeen nostamaan muun muassa tykistön ja heittimistön kranaatteja hävitettäväksi.
Vuosi sitten talvella paikalta nostettiin ensimmäiset esineet. Viime syksynä nostot pääsivät täyteen vauhtiin.
Viime syksyn nosto-operaatio sujui hyvin ja Puolustusvoimat sai raivattua kahden viikon aikana paikalta yli 4 500 vanhaa räjähdevaarallista esinettä kuten noin 600 käsikranaattia, heittimistön kranaatteja, muutamia tykistön kranaatteja, viisi panssarinyrkin panososaa sekä satoja pienempiä esineitä kuten sytyttimiä.
– Tänä talvena jatkamme siitä, mihin viime syksynä jäimme eli Savilahdessa alkaa heti käsikranaattien nosto, teknikkokapteeni Jukka-Pekka Nurmela Itä-Suomen sotilasläänin esikunnasta kertoo.
Töitä ympäri viikon
Räjähderaivaukset alkavat 28. tammikuuta ja kestävät neljä viikkoa. Alunperin raivaussukellukset oli tarkoitus aloittaa jo viikkoa aiemmin, mutta talven tulo teki tepposet.
– Lauhan talven vuoksi ensimmäisen raivausviikko peruttiin. Vastaavasti työskentelemme loput viikot sitten yhtäjaksoisesti myös viikonloppujen ajan.
Lauha talvi hidasti jäiden kertymistä lahdelle. Sukeltajat työskentelevät jäältä käsin. Heidän käyttämänsä nostokori tukirakenteineen tarvitsee alleen kantavan jään.
– Jos jäätä on liian vähän, joudumme tekemään lisää avantoja ja vaihtamaan nostopaikkaa välillä, sillä sukeltajilta tulevat ilmakuplat syövät entisestään jään kestävyyttä alta päin.
Nyt sääennuste näyttää siltä, että sukeltajille ja heidän avustajilleen kertyy hyvät, kantavat jäät työskennellä.
– Jos jäätä on hyvin, emme tarvitse montaa avantoa alueelle.
Operaatio jatkuu vuoteen 2016
Jos jo tiedossa olevien paikkojen sukellukset ja kranaattien nostot etenevät hyvin, Puolustusvoimat muodostaa myös yhden paikannuspartion, joka jatkaa uusien kohteiden kartoittamista.
– Kaikkiaan henkilövahvuutemme vaihtelee 16–20 henkilön välillä, Nurmela kertoo operaatiosta.
Räjähdevaaralliset esineet nostetaan ennaltamääritellyllä, mahdollisimman turvallisilla tavalla ja toimitetaan isompina kuormina hävitettäväksi pääosin Ähtäriin.
Kuopion Neula- ja Savilahden vanhoja räjähdevaarallisten esineiden upotuksia joudutaan kartoittamaan ja raivaamaan, jotta aluetta voidaan kaavoittaa ja rakentaa asutus-, toimisto- ja virkistyskäyttöön. Lahden yli on suunnitteilla muun muassa silta, joka edellyttää töitä järven pohjassa.
Puolustusvoimien alustava arvio on, että operaatio Kuopiossa valmistuu vuoden 2016 aikana.
http://www.savonsanomat.fi/savo/kranaattien-nosto-kallavedesta-jatkuu/1754357
 
Jyväskylän poliisiasemalle tuotiin vanha pommi
is Tiistai 4.2.2014 klo 16.40 (päivitetty klo 17.45)

Poliisin asiakas toi poliisilaitoksella tiistaina räjähteen, jota oli säilytetty yksityisasunnossa vuosia.

Asiakas oli saapunut Jyväskylän poliisilaitoksen lupapalvelun tiloihin. Mukanaan hänellä oli räjähde, jota oli säilytetty koristeena yksityisasunnossa. Asiakas halusi luovuttaa räjähteen poliisille.

Räjähteen vastaanottanut poliisi totesi sen toisen maailmansodan aikaiseksi räjähtämättämäksi pommiksi. Kyseessä on todennäköisesti lentopommi, joka on painoltaan noin 2-3 kiloa.

- Henkilö ei ollut varmaan ajatellut mitään, kommentoi komisario Tuomo Korhonen Jyväskylän poliisista.

Korhosen mukaan henkilön tarkoituksena ei kuitenkaan ollut vahingoittaa ketään, vaan kyse oli puhtaasti ajattelemattomuudesta.

Rakennus tyhjennetään

Poliisin lupapalvelut sijaitsevat Urhonkatu 2. Sinetti-rakennuksen neljännessä kerroksessa. Samassa rakennuksessa on runsaasti muita viranomaisten toimipisteitä. Rakennus evakuoitiin pommin raivausta varten.

Raivauksen suorittaa puolustusvoimat, jonka vastuualueelle sodanaikaisten räjähteiden raivaaminen kuuluu.

Pommi tullaan kuljettamaan poliisiasemalta edelleen hävitettäväksi. Jyväskylän poliisi uskoo, että tilanne saadaan päätökseen kello 17.30 mennessä.

Räjähteitä ei saa itse siirtää

Korhonen muistuttaa, että räjähteitä ei saa itse siirtää. Ilmoitukset mahdollisesta räjähteestä tulee aina ilmoittaa hätänumeroon 112, jolloin poliisi tulee paikalle tarkistamaan esineen alkuperän.

- Missään tapauksessa räjähteitä ei saa kuljettaa itse, eikä niihin pidä edes koskea, vaikka niitä olisikin säilytetty ongelmitta vuosien ajan, poliisista alleviivataan.

Kuinka suurta vahinkoa 2 - 3 kiloinen pommi olisi voinut aiheuttaa?

- Sitä ei onneksi päästy testaamaan, Korhonen sanoo.

Komisario kuitenkin kertoo, että kyseisen kokoluokan räjähde voi vahingoittaa useiden kymmenien metrien säteellä.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä ja muun muassa sitä, syyllistyikö pommin asemalle tuonut henkilö johonkin rikokseen.
 
IL:
Mies toi pommin poliisiasemalle - ei epäillä rikoksesta
Keskiviikko 5.2.2014 klo 13.23 (päivitetty klo 13.55)
Jyväskylän poliisilaitokselle pommin eilen tuonutta miestä ei todennäköisesti epäillä rikoksesta.
Poliisin mukaan mies toimi ajattelemattomasti, mutta hänen tarkoituksenaan ei ollut vahingoittaa ketään.
Mies oli säilyttänyt pommia koristeena mutta halusi tiistaina luovuttaa sen poliisille. Räjähde todettiin toisen maailmansodan aikaiseksi räjähtämättömäksi pommiksi. Tapauksen takia tiloja Urhonkadulla jouduttiin tyhjentämään.
Tutkinnanjohtaja Kimmo Halmeen mukaan miestä saatetaan epäillä varomattomasta käsittelystä, mutta se on epätodennäköistä. Hän muistuttaa, että vastaavissa tilanteissa on syytä ottaa yhteys poliisiin puhelimitse.
Poliisi tekee päätöksen mahdollisesta rikosepäilystä kuultuaan kaikkia osapuolia.
Pommi on hävitettävänä Puolustusvoimilla.
STT
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014020518011692_uu.shtml
 
SS: 21.2.2014
Puolustusvoimien raivausoperaatiossa tehojakso

Kuopiosta nostettu 30 000 vanhaa räjähdettä
Kuva: Mika Latva-Hoiska

http://www.savonsanomat.fi/incoming/2014/02/20/5189953.jpg/binary/w800/5189953.jpg
Sukeltajat ovat nostaneet jäältä käsin räjähteitä Neulalahdesta nyt neljän viikon ajan. Sukellukset päättyivät tässä rupeamassa torstaina.
Kuva: Mika Latva-Hoiska
http://www.savonsanomat.fi/incoming/2014/02/20/5189963.jpg/binary/original/5189963.jpg
Kallavedestä on löytynyt etenkin sytyttimiä. Takana oleva pyöreä esine on ranskalainen käsikranaatti.
Asta Tenhunen
21.02.2014 04:45
Puolustusvoimat on nostanut Kuopiosta Pohjois-Kallavedestä viime ja tämän vuoden aikana nyt yhteensä noin 30 000 räjähdettä tai räjähteen osaa.
Määrä on suuri, kun kyse on lähellä ison kaupungin keskustaa ja asuinaluetta olevasta alueesta. Neulalahdesta on Kuopion torille matkaa alle neljä kilometriä ja yliopistokampukselle vain muutamia satoja metrejä.
Neljä viikkoa yhtäjaksoisesti kestäneet raivaussukellukset Neulalahdessa päättyivät tällä erää torstaina. Tällä neliviikkoisella jaksolla Puolustusvoimat sai nostettua Kallavedestä jopa 25 500 räjähdettä eli huomattavasti enemmän kuin viime vuoden sukelluksissa.
Järvestä löytynyt myös erikoisuuksia
Suurimmat järvestä hävitettäväksi nostetut esineet ovat olleet yli 40 kiloa painavia tykistön ammuksia, mutta pienimmät yksittäisiä sytyttimiä ja nalleja.
– Pienmateriaalia on Neulalahden eteläpäässä todella paljon, teknikkokapteeni Jukka-Pekka Nurmela Itä-Suomen sotilasläänin esikunnasta kertoo.
– Yksittäisiä suurimpia esineryhmiä ovat sytyttimet, räjäyttimet ja nallit. Lisäksi alueelta on löytynyt paljon käsikranaatteja.
– Järvestä on löytynyt myös erikoisuuksia kuten 1800-luvun lopun 229 millin mörssärin sytyin ja räjäytin, ranskalainen käsikranaatti sekä junanpysäytyspanos.
– Junanpysäytyspanos ja ranskalainen käsikranaatti ovat niin erikoisia, ettei niistä löytynyt tunnistuskuvia edes Puolustusvoimien kuvastosta. Käsikranaatin kuva löytyi lopulta netistä, ja henkilökunnassamme oli mukana henkilö, joka oli aiemmin nähnyt junanpysäytyspanoksen ja osasi tunnistaa sen.
Erikoiset vanhat räjähteet oli hävitetty Kallaveteen todennäköisesti 1945, kun valvontakomissio määräsi ammusvarastoja tyhjennettäviksi Suomessa.
Ylipäätään raivausten taustalla on, että Neulalahteen upotettiin vuodesta 1945 alkaen aina 1970-luvulla asti mittavat määrät räjähdevaarallisia esineitä lähiseudun asevarikolta ja ammuslataamosta. Se oli ajan tapa ympäri maan.
Esineitä raivattiin jo 1997–1998, mutta työ jäi kesken. Puolustusvoimat aloitti upotettujen räjähdevaarallisten esineiden kartoitukset alueella uudestaan vuoden 2011 lopulla.
Osa laatikoissa, osa sikin sokin
Puolustusvoimien raivausoperaatio Neulalahdessa oli viime viikot tehokasta toimintaa jo itse räjähteiden kimpussa.
Raivaajasukeltajat sukelsivat kohdille nostokorin ja metallinilmaisen kanssa. He tutkivat esineen vielä järvessä ja jos sitä oli turvallista liikuttaa, siirsivät sen koriin nostettavaksi.
– Räjähteitä löytyi upotettuina laatikoittain, mutta myös ilmeisesti kaadettuna pohjaan laatikoista. Osa oli sikin sokin, Nurmela selvittää.
– Sukeltaja tutki jokaisen kasan ympäristön kymmenen metrin tarkistuskehällä. Siltä alueelta meille tuli vastaan paljon materiaalia, jota ei ollut ennalta meillä tiedossa.
Savilahdesta ei ole löytynyt mitään
Räjähteet nostettiin pintaan, siirrettiin moottorikelkan rekeen ja kuljetettiin pommipeitteen alla tunnistamispaikalle. Siellä esineet tunnistettiin vielä, pakattiin turvakonttiin ja kuljetettiin hävitettäväksi Ähtäriin.
– Olemme tutkineet nyt myös jopa 500 kohtaa Savilahdesta ja vahvistunut käsitys on, että Savilahteen ei ole tehty ammuslataamon upotuksia, vaan räjähteet ovat upotettu Neulalahteen.
Tieto on helpottava, sillä se supistaa raivattavaa aluetta. Samaan aikaan Neulalahden esinemäärä on kuitenkin osoittautunut odotettua suuremmaksi.
– Raivaustyöt lautalta käsin jatkuvat ensi syksynä. Tavoitteena on kehittää välineistöä, jolla saamme nostettua pienmateriaalia järvestä myös jollain mekaanisella tavalla, ei vain sukeltajien työnä.
Raivaustöiden arvioidaan jatkuvan pätkissä ainakin vuoden 2016 loppuun.
Nyt saa mennä taas lahdelle
Puolustusvoimien mukaan kuopiolaiset ottivat alueelta hyvin talviverkkonsa pois ja välttivät raivausalueella liikkumista. Se helpotti töitä paikalla.
Liikkumisrajoitukset alueella on nyt purettu tältä talvelta. Alueelle jää kuitenkin vielä avantoja ja niistä nostettuja jäälohkareita. Paikat on merkitty kelta-punaisin kuitunauhoin, jotta jäällä kulkijat osaavat varoa kohtia.
http://www.savonsanomat.fi/savo/kuopiosta-nostettu-30-000-vanhaa-rajahdetta/1772496Mikäli junanpysäytyspanoksella ei tarkoiteta junaa kiskoilta suistavaa räjähdettä, niin kyseessä on ilmeisesti niin sanottu "paukkuopaste" josta löytyy tietoa vaunut.org:in puolelta.
http://vaunut.org/keskustelut/index.php/topic,6754.0.html
 
Viimeksi muokattu:
Ohjeita paukkurasian käytöstä vuodelta 1957.
 

Liitteet

  • paukkurasia.jpg
    paukkurasia.jpg
    2.8 MB · Luettu: 25
SS:
Neulalahden raivaustyöt rajoittavat virkistyskäyttöä elo-syyskuussa
Kuva: Mika Latva-Hoiska


Helmikuussa Puolustusvoimat nosti Neulalahden pohjasta neljän viikon jaksolla jopa 25 500 räjähdettä.

Heikki Toivanen

20:10
Puolustusvoimat kartoittaa ja raivaa Kuopion Savi- ja Neulalahden pohjassa olevia räjähteitä 11.8.–5.9. Päivittäinen työaika on kello 7–18 välillä.

Raivaaminen tapahtuu Neulalahden pohjukan ja Viinaniemen ja Savisaaren keskiosan välisellä vesialueella. Puolustusvoimat pyytää välttämään liikkumista kyseisellä vesialueella raivaamistyön aikana.

Turvallisuuden vuoksi uimista ja vesiliikennettä voidaan joutua hetkittäin rajoittamaan.

Kalastaminen on kielletty Neulalahden pohjukan ja Rautaniemen ja Savisaaren pohjoisosan välisellä vesialueella. Kalastajia pyydetään nostamaan pyydykset alueelta viimeistään 10.8.2014.

Raivaamistyö saattaa aiheuttaa paikallisesti pientä veden samentumista. Tärinä- tai meluhaittaa ei aiheudu.

Jo vuosia kestäneiden alueen raivaustöiden on arvioitu jatkuvan ainakin vuoden 2016 loppuun.

Neulalahteen upotettiin vuodesta 1945 alkaen 1970-luvulle asti mittavat määrät räjähteitä lähiseudun asevarikolta ja ammuslataamosta. Se oli ajan tapa ympäri maan.

Esineitä raivattiin jo 1997–1998, mutta työ jäi kesken. Puolustusvoimat aloitti upotettujen räjähdevaarallisten esineiden kartoitukset alueella uudestaan vuoden 2011 lopulla.
http://www.savonsanomat.fi/savo/neu...tavat-virkistyskayttoa-elo-syyskuussa/1860094
 
IL:
Työmaalta löytyi lentopommi Tampereella
Keskiviikko 30.7.2014 klo 16.51
Kaivinkoneen työntekijä löysi lentopommin työmaa-alueelta Tampereelta keskiviikkona.
Löytö tehtiin maansiirtotöiden yhteydessä Vuoreksen alueella Ruskontien läheisyydessä keskipäivällä.
Komisario Petri Kollasen mukaan kaivinkoneen käyttäjä huomasi sodanaikaisen lentopommin, joka oli kooltaan noin 30 senttimetriä paksu ja 70 senttimetriä pitkä.
Rakennusyhtiö Peab keskeytti työt työmaalla, ja otti yhteyttä poliisiin. Tapahtuma-aikana työmaalla työskenteli noin 15 rakennusyhtiön työntekijää.
Kollasen mukaan poliisi eristi työmaan ja tyhjensi lähellä sijaitsevan Vuores-talon.
- Sodanaikaiset pommit kuuluvat armeijan hoidettavaksi, joten poliisi kutsui paikalle heidän asiantuntijansa, Kollanen kertoo.
Puolustusvoimien asiantuntijaryhmä huolehti pommin pois paikalta. Kollasen mukaan räjähde ei aiheuttanut vaaratilannetta, mutta poliisi suhtautui löytöön vakavasti.
- Parhaillaan eristys on purettu, ja tilanne on ohi.
Rakennusyhtiö Peab rakentaa Vuoreksen Rautiolanrinteelle kerros- ja rivitaloja.
Lentopommi on lentokoneesta tai helikopterista pudotettava räjähde, joka laukeaa tavallisesti osuttuaan maahan. Lentopommi kehitettiin ensimmäisen maailmansodan aikana. Suomessa lentopommeja käytettiin pääasiassa jatkosodassa, esimerkiksi Talin-Ihantalan taistelussa.
KATRIINA YYPÄNAHO
[email protected] - Suomen suurin uutispalveluilmedia.fi

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014073018530586_uu.shtml
 
SS:
Räjähderaivaukset käyntiin Ohenmäessä
Jaana Martikainen

8.9.2014 17:19
Iisalmen Ohenmäessä jatkuu vielä neljän viikon ajan räjähderaivaus.

Sen takia Iisalmen katukuvassa voi liikkua useampia sotilasajoneuvoja sekä sotilashenkilöitä.

Poliisi pyytää ihmisiä välttämään tarpeetonta liikkumista Ohenmäen varikkoalueella. Tarkemmin räjähdekeräyksen tuloksista tiedotetaan myöhemmin.http[URL='http://www.savonsanomat.fi/savo/rajahderaivaukset-kayntiin-ohenmaessa/1892010']://www.savonsanomat.fi/savo/rajahderaivaukset-kayntiin-ohenmaessa/1892010[/URL]
 
SS.
Ohenmäen raivausalueelta löytyi lähes 800 räjähdettä
Asta Tenhunen

13:56 (14:32)
Poliisin mukaan Iisalmen Ohenmäen vanhalta varikkoalueelta ja sen viereisestä Harvanlammesta on neljän viime viikon aikana raivattu 767 räjähdettä.

Alueelta on raivattu vanhoja räjähdevaarallisia esineitä useissa jaksoissa. Tämän syksyn jakso päättyi nyt tähän. Raivaukset jatkuvat vuoden päästä syksyllä 2015.

Vanhalta varikkoalueelta poistetaan vanhoja esineitä sekä maasta että vesistöstä. Alueella tehdään raivauksia, jotta entistä Puolustusvoimien alueen maankäyttöä voidaan suunnitella ja kaavoittaa uusiksi siviilikäyttöön.

http://www.savonsanomat.fi/savo/ohenmaen-raivausalueelta-loytyi-lahes-800-rajahdetta/1910083

Poliisi:
Itä-Suomen poliisilaitos > Uutiset


Tiedote Ohenmäen raivaamisen päättymisestä 3.10.2014
07.10.2014


Puolustusvoimat on päättänyt neljä viikkoa kestäneen maahan ja vesistöön upotettujen räjähteiden raivaamisjakson Iisalmessa Ohenmäen vanhalla varikkoalueella sekä Harvanlammella.
Työjakson aikana tarkastettiin 4.5 hehtaaria maa-aluetta sekä osa Harvanlampea. Alueelta raivattiin 767 räjähdettä. Raivaamistyö jatkuu syksyllä 2015.
Puolustusvoimien organisaatiouudistukseen liittyen Ohenmäen raivaamisen johtovastuu siirtyy Karjalan Prikaatilta Kainuun Prikaatille vuoden 2015 alussa.

https://www.poliisi.fi/poliisi/ita-suomi/home.nsf/pfbd/152FBCE685260DD2C2257D6A003A883E?opendocument
 
IL:
Turun poliisipäivystykseen tuotiin räjähteitä
Keskiviikko 4.2.2015 klo 19.14
Turun pääpoliisiaseman päivystystila jouduttiin sulkemaan keskiviikkona aamupäivällä, kun päivystykseen tuotiin laatikollinen sodanaikaisia räjähdenalleja ja patruunoita.
Turvallisuussyistä suljettu päivystys pystyttiin avaamaan noin 20 minuutin kuluttua, kun poliisi oli varmistanut ja kuljettanut pois yllätystuliaiset.
Poliisi korostaa, ettei kansalaisten pidä kosketella saati lähteä siirtämään löytöräjähteitä. Poliisi tarkistaa paikan päällä räjähteen laadun, minkä jälkeen hävittämisestä huolehtii joko puolustusvoimat tai poliisi.
Pelkät patruunat voi kuitenkin toimittaa poliisille hävitettäviksi.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015020419146249_uu.shtml
 
Back
Top