Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Rakennukseen tunkeutuminen

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja RPG83, 07.07.2014.

 1. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  "You can't have fun without high explosives."

  Eli tässä aiheessa voisi keskustella erinäisistä tunkeutumistavoista suljettujen ovien ja seinien lävitse. Myös tietysti mekaanisista, mutta koska pidämme pamauksista, niin aihe voi painottua vähän sinne päin.

  Jos paikkoja räjäytellään, kuten PV:n Sotilaspoliisi-videossa, niin pitäisikö suojakilven olla kova vai pehmeä kuten tässä?
  [​IMG]

  Entä mihin perustuu veden käyttö räjäytyspanoksissa? Vähentääkö se vaikutusta toisella puolella ovea/seinää vai kasvattaa sitä? Tavallaanhan vesi kai toimii ammuksena tuossa, mutta miksi?
  [​IMG]

  Miksi tällaisia yksittäisiä latauksia käytetään? Voisi kuvitella, että joko vedettäisiin teippiä tai sitten käytettäisiin yllä olevaa kehysmallista panosta, riippuen räjäytettävästä kohteesta ja kiireestä. Eikö tämän kaltainen lataus aiheuta väistämättäkin joko kollateraalivahinkojen tai riittämättömän vaikutuksen riskin?
  [​IMG]
   
  Second tykkäsi tästä.
 2. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Tunkeutumistekniikoita on muitakin kuin murtopanokset, ovien potkiminen (joka suomalaistaloissa on vähän haastavaa ellei ole tulossa ulospäin) ja murtovälinesarjat.

  Muutamia erilaisia tunkeutumistekniikoita mainitakseni:
  - köysilaskeutuminen
  - ponnahduslautatekniikka
  - seivästekniikka
  - “sian” käyttö askelmana
  - taistelijan käyttäminen tikkaina (jolloin noustaan kämmenkuppien kautta olkapäille ja siitä sisään)
  - sekä tietysti taistelijan selkäpuolle kiinnittyvien rynnäkkötikkaiden tai vaikkapa normaalien raksatikkaiden käyttö.

  Saako noita ottaa käsittelyyn vai pitääkö aina tulla pauketta jos mennään sisään rakennukseen?
   
 3. Mainos 4. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,564
  Tykkäykset:
  33,328
  Pisteet:
  1,286
  Yksi aspekti on vielä, että mistä vertikaalisesti tunkeudutaan. Jos on vain yksi suunta, parasta saattaisi olla tulla katolta - siis ylhäältä alas - mutta taitaapa se katutaso olla useammin vaihtoehto.
   
 5. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  @pstsika Tietysti saa! Foorumin aihepiirin tuntien vain epäilen, ettei kovin kauaa jakseta vääntää siitä, käytetäänkö junttaa vai sorkkarautaa oveen x. Mikä tuo ponnahduslautatekniikka oikein on?
   
 6. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  pomppulauta.jpg

  Lähde: PSJK asutuskeskustaistelun taskutieto - Kaikenlaista paskaa melkein taskukoossa.

  :cool:
   
  setämies tykkäsi tästä.
 7. Wnaheck

  Wnaheck Kersantti

  Liittynyt:
  06.02.2014
  Viestejä:
  164
  Tykkäykset:
  213
  Pisteet:
  16
  Käsittääkseni vedellä saadaan aikaan iskumassaan perustuva suunnattu räjähdysvaikutus vähän samalla tavalla kuin kylkimiinassa tai katkaisupanoksessa. Seinän toisella puolella oleville vesi on miellyttävämpi aine kuin sula metalli, vaikka teho ei (todennäköisesti) ole niin hyvä kuin metalleihin perustuvissa.  Videossa näyttäisi olevan paukku, joka on kääritty kokonaan vesipusseihin. Oveen kohdistuu isku panosta isommalle alueelle ja "ulkopuolella" oleva vesi toiminee vastamassana (lisää tehoja) ja suojaa omaa henkilöstöä.
   
 8. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Välttämättä suomalaisesta näkökulmasta ei kovin validi pointti, mutta r-vaunujen konetykit ovat aika tehokkaita seinän rikkojia, toki TST-vaunun etuna on se että koko aika monta huonetta tunkeutumispaikan ympäriltä on hetken aikaan poissa pelistä. Ja samalla tulituki rankennukseen tunkeutumiselle on on kohtuu hyvällä tolalla...

  12.7mm löytyy, mutta sen teho on aika kyseenalainen sisäänmenoreiän luomiseen edes betoniseinään tai lekaharkkoseinään (syynä ei materiaalin lujuus vaan sidos muihin harkkoihin). 40mm KrKK on sitten vähän toinen juttu, mutta mille materiaalille se sitten on tehokas? Luulisi että lekaharkko ja siitä keveämpi materiaali on helppoa, raudoitettu betoni liian sitkeää.

  Toki topikin nimi on rakennukseen tunkeutuminen, mutta aiheeseen kai voi luokitella myös rakennuksen sisällä tapahtuva vastaava toiminta. Koska kuitenkin se rakennukseen tunkeutuminen ulkoa käsin on suurimmassa osassa skenaarioita vain 1% koko toiminnan kuvasta. Toki merkittävässä osassa.

  Jota vaan ryhmäkohtaiset havainnot AKE-toiminnasta Fallujahssa kiinnostaa niin suosittelen:

  http://www.military.com/forums/0,15240,79595,00.html

  Tuo on minusta oikeastaan tekstin mielenkiintoisin osuus koska ainakin kaikki kotimainen AKE-materiaali (kuten yleensäkin AKE-materiaali) jauhaa että hyökkäys on tehokkaimmillaan ylhäältä alas päin... Tässä on saatanallisen hyvää pohdintaa siitä että onkohan asia ihan näinkään.

  Tuo alleviivattu kohta on aika merkittävä. Kuitekin olosuhteet meillä ovat hyvin toisenlaiset ja mm kaupunkijääkäreillä ei taida montaa rakennusta tyypilliseen hyökkäykseen kuulua. Siksi hommaa pitäisi osata lukea siinä kontekstissa kuin se on annettu. Tämä koskee oikeastaan koko tekstiä, siksi suosittelen lukemaan koko tekstin. Fallujahin arkkitehtuuri on hyvin toisenlaista kotimaahan verrattuna ja vihollinenkin on ainakin jossakin määrin: erityisesti marttyyrit-tyypit jotka taistelevat kuollakseen, sissi-taistelijat taas suosivat tuliylläköitä ja irtaantumista. Meillä vastapuoli ehkä kuitenkin taistelee sitä että se pyrkii pitämään sen mitä se saa haltuunsa.

  Kuitenkin väittäisin että 80-90% tekstistä on erittäin paikkaansa pitävää myös meillä.

  Tässä vaiheessa on myös sanottava että rakennukset olivat pääasiassa täyttä tiiltä, eli käkrien käyttömahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Sirpaleet eivät tule seinän läpi. Arkkitehtuuri aika monotonista läpi kaupungin joka helpotti varmaan aika paljon johtamistoimintaa.


  Tuo CAAT-osasto tarkoittaa on siis porukka joka liikkuu ajoneuvoilla sillä on sekä KK että PST-aseistusta. Noita tyypillisesti käytetään sivustojen tiedustelussa ja suojaamisessa, erittäin liikkuvia ja kokoonsa nähden tulivoimaisia. About 9-12 Hummeria käsittävä osasto jolla on niin .50cal KK:ta, 40mm KrKK:ta sekä TOW:ja. Ylättäen teksti ei mainitse TOW:ja kertaakaan... Tämä ei varmasti tarkoita etteikö niitä olisi käytetty vaan tarkoittaa sitä että niistä ei saa julkisesti puhella. Muistini mukaan Colby Buzzell blogissaan meinasi joutua aiheesta kuseen kun kertoi että TOW:lla ammuttiin minareettiin piiloitunutta sissiä.

  Osa vähän järeämpiä konstejä. :cool: Etenkin tuo "House Quest". Toki ei kuulu enää rakennukseen tunkeutumiseen itsessään :cool::cool::cool:
   
  Viimeksi muokattu: 07.07.2014
 9. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,434
  Tykkäykset:
  6,579
  Pisteet:
  1,286
  Jännä juttu. Jostakin syystä olen pyyhkinyt kaasukanisterit pois mielestäni käyttökelpoisten juttujen listalta, koska ne ei juuri tuota muuta kuin ison tulipallon avomaastossa ja ajoneuvoja vastaan niillä ole merkittävää vaikutusta. Mutta tuohon tarkoitukseen ne taas käy oikein hyvin. Noiden käyttö logistiikan kannalta on tietenkin hieman ongelma, kaasua kun vähemmän käytetään, toisin kuin tuolla päin maailmaa.
   
 10. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Juu paikallinen kaasupullokanta kannattaa ehkä säästää johonkin muuhun käyttötarkoitukseen.

  Tuo polttotaisteluaineiden käyttäminen on kyllä mielenkiintoinen juttu. Miten paljon sitä oltaisiin käyttämässä meillä? Vihollinen todennäköisesti kuitenkin on varautunut kaasunaamarein eli kovin toimiva konsti ei ole kyseessä, pienet kynsitulet eivät ole este myöskään. Rakennuksen täytyy olla varmaan käytännössä kokonaan tulessa.

  Hyökkäyksessä systeemi ei varsinaisesti toimi, koska se estää oman liikkeen ja vaikutukset nassella varustautunutta vihollista vastaan aika rajalliset/hitaat. Torjuntakomppaniat pystyisivät ehkä kiistämään joidenkin rakennusten käytön viholliselta noin päiväksi... Tai miten kauan pystyssä oleva rakennus nyt palaa? Toki kerrostalot on oma juttunsa, minussa ei ole tarpeeksi pyromaania tietämään että miten palot leviää ja miten niitä voitaisiin hyödyntää semmoisessa kohteessa. Kaippa ne pysyy huoneistoissa/rapuissa?

  Hankala keksiä mitään realistisia etuja verrattuna räjähteisiin.
   
 11. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,434
  Tykkäykset:
  6,579
  Pisteet:
  1,286
  Kannattaa lukea tarkkaan tuon "house guestin" kuvaus. Se siis on käytännössä FAE pommi! Ei polttoaisteluase.

  Mitä taas huoneistopaloihin tulee, niin varsin helpolla saat sellaisen palon aikaan, että huoneisto täyttyy 5 minsassa savulla niin pajon, että mahdollisesti pääset kontaten tai ryömien ympäri asuntoa ja näetkin jotakin. Kukaan ei vaan mene sinne silloin, koska huoneisto täyttyy kyllä pian kokonaan ja kaasumaski ei auta häkää vastaan. Kerrostalossa savu luonnollisesti nousee ylös ja alkaa täyttämään porraskäytäviä. Huoneistojen ovet käytävään kestävät paloa ainakin 30 minsaa, joten jos meinasit tehdä viholliselle jekut, niin ovet pitää rusikoida kunnolla tai poistaa kokonaan. Tällöinkin potentiaalinen uhri kykenee tekemään ainakin jotakin rikkomalla porraskäytävän ikkunat ja ylimmässä kerroksessa olevan kattoikkunan (huomatkaa kerrostaloissa ne jutut missä mainitaan "savutuuletus" alakerrassa, ne on juuri noiden savukaasujen tuulettamista varten) ja vetäytymällä syvemmälle huoneistoon (mahdollisesti tekemällä oman poistumisreitin).

  Niin, ja pitää varmaan sanoa sekin, että huoneistopalo leviää kyllä vaikka välissä ei olisikaan kuin kymmenen metrin pituinen käytävä, jossa ei ole mitään muuta kuin betonia ja terästä. Tämä siksi, että ne palokaasut (savu) ovat yleensä "rikkaita" eli sisältävät palavia aineosia, jotka vain odottavat happea ja tarvittavaa lämpötilaa. Jos taas tuolla käytävällä on vaikka ovi tai tarpeeksi iso ikkuna auki pihalle, niin ne kaasut voivat karata sinne, samalla tulipalo saa toki uutta ilmaa.
   
 12. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Siellä luetellaan mm fosforikranaatteja ja molotovin coktaileita. Moltovit toisen lukemani jutun mukaan saattaa tarkoittaa jerrykannua, ei suinkaan pelkkää kossupulloa tai ameriikan ihra- eiku ihmemaassa suosittua 2 litran kokispulloa.
   
 13. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,434
  Tykkäykset:
  6,579
  Pisteet:
  1,286
  2 litranenkaan ole ollut lasia enää pitkään aikaan.
   
 14. Mainos 15. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Mitäs väliä sillä on? Tarkoitus ei kuitenkaan ole saada sitä rikkoutumaan heitettäessä vaan se voidaan rikkoa/sytyttää muilla keinoin kuin isoisän tulitikku-rätti yhdistelmällä. Kyseessä on kuitenkin täystiilitaloja. Voi 2-4 vartin kossupullot käydä pieniksi.
   
 16. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,434
  Tykkäykset:
  6,579
  Pisteet:
  1,286
  Ei olekaan, kyseessä oli viittaus kohtaan "ei suinkaan pelkkää kossupulloa tai ameriikan ihra- eiku ihmemaassa suosittua 2 litran kokispulloa".
   
 17. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  669
  Pisteet:
  636
  Mikä idea on laittaa klooria bensiinin joukkoon molotovin cocktailissa?!? Kemiallista sodankäyntiä?
   
 18. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Napalam

  Detergent = pesuaine/puhidtusaine/tiskiaine.
   
 19. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  669
  Pisteet:
  636
  Miten tuo auttaa missään, päinvastoin, haittaa, kun ei pala.
  Ei se napalmi niin toimi että ängetään sinne jotain nestemäistä tiskiainetta joukkoon tai joku kokonainen saippua. Kyllä sen tavaran pitää olla pieninä paloina siellä joukossa. Rasva olisi tosin varmaan tehokkaampi, mutta anyway.
   
 20. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,701
  Tykkäykset:
  2,086
  Pisteet:
  1,286
  Joskus pentuna mentiin sorkkaraudalla autio talon seinästä sissään. Olivat mokomat laittanneet oven lukkoon silleen että oli helpompi nykästä laudat irti ja villat. Sisävuoraus rikki potkimalla.

  Mutta eipä mulla muuta
   
 21. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Napalm on aika laaja käsite. mm Jäykkyys voi vaihdella lähes kiinteästä siirappimaiseen.

  No en tiedä mitä tuolla on haettu, korkeampaa palolämpötilaa, pidempää/lyhyempää paloaikaa, parempaa roiskuvuutta (mutta kuitenkin jäykempää kuin bensiini itsessään) tai jotakin.
   
 22. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,912
  Pisteet:
  316
  Saippua on se juttu mikä tekee napalmista napalmia, eli bensaa geelimäisempää. Tämmöinen tavara ei kerran levittyään humahda räjähdysmäisesti ja/tai valu esim. maaperään, ojiin tai viemäreihin, vaan palaa pitkään ja hartaasti siinä, mihin roiskeet lennähtävät. Ei haittaa, että se ei pala; pikemminkin on parempi, kun siten se bensa kytee kauemmin.

  Nestesaippua tai pesuaine toimii vissiin varsin hyvin. Styroksi kuulemma kans. Bensa liuottaa sen aika hyvin ja tuloksena on siirappimaista tahnaa.
   

Jaa tämä sivu