Forumin nuoremmille on aika ennen joukkotuotantoa ihan tuntematonta. Samoin pienempien joukko-osastojen (patl/psto vs prikaati/KTR) erityisluonne myös näissä suuremmissa joukoissa palvelleille. 1980-luvun joukko-osastojen yhdistämisen toinen tavoite oli päästä pois näiden pienten joukkojen miehistön hupenemisesta erikoistehtävien lisäksi erilaisiin varuskunnallisiin komennushommiin. Näitä oli vuosikymmenien kuluessa siunaantunut siinä määrin, ettei joukot juuri enää kunnolla koulutettua rivimiehistöä tuottanu. Sa-joukot koottiin vasta ressuista siten että ryhmänjohtajat oli saanu tehtävänsä mukaisen koulutuksen mutta osa tai joskus kaikki miehistö oli panssarimiehiä, apumekaanikkoja ja matruuseja. Näitä jälkimmäisiä "tuotti" Laivasto myös jatkuvasti ajossa oleilta laivoilla,Laivaston jalkaväessä miehistönä sitten oli se porukka joka oli jäänyt jäljelle kun oli ensin valittu porukka johtajakoulutukseen, laivapalveluun, sotilaspoliisiksi, huoltopalveluun, kuskeiksi, lääkintään ja viestiin.
joiden kotiutuneet matruusit siirtyivät muiden aselajien reserviin miehistöksi.
Ite oon ollu käsityksessä että RannJP:n supistuminen pelkäksi johtajakouluksi oli seurausta ajattelusta, jonka mukaan näin saadaan parempi lopputulos. Vapaaehtoisista koostuva eliittijoukko tuottaa hyviä johtajia, jotka sitten osaavat kouluttaa oman miehistönsä. Eihän silloisessa ajattelussa ollut nykyistä lähtökohtaa, että sota on jo käynnistynyt ennenkuin kohdevaltio edes asiaa huomaa, vaan kuviteltiin. että laajamittainen lkp voidaan aloittaa pidemmällä tai lyhyemmällä YH:n ajalla v 1939 tapaan. Ainakin siinä onnistuttiin, että eliittijoukko koulusta tuli. Ei tietenkään LjK:n veroinen mutta pääkaupunkiseudun läheisyys takasi hyvät motivoituneet varusmiehet, joiden fysiikkakin kesti koulutuksen rasitukset nykynuoria huomattavasti paremmin.
Kun merijalkaväki suurvalloissa oli eliittijoukko niin meidän edellä kuvattu 1990-luvun "merijalkaväki" oli enemmän vain semantiikan keinoin koottu sopivista suomenkielen sanoista. Siis Merivoimien mies ja jv-koulutus. Tietenkään väheksymättä sitä, että osa lakkautettua "rannarikulttuuria" todella siirtyi kouluttajien mukana Merivoimiin, ainakin joksikin aikaa.