Tuo viimenen pysäkki kuulostaa kyllä epäilyttävästi ongelmajätteen loppukäsittelypaikalta...(vitsi)
Voiko SA-sijoituksen oikeasti saada tuonne vai tarkoittiko tuo reservistä poistamista?
Kiitoksia kaikille vastauksista, todella avuliaita vastauksia. Pitääpä ottaa Rovaniemelle yhteyksiä jossain vaiheessa kun itsekin pääsen siellä käymään olisiko niillä vanhalle pierulle enää mitään käyttöä.
Väkisin en tosiaan itseäni tuppaa mihinkään ja kärkipään taistelujoukoissa mielestäni ei tämmöisen ikäukkelin paikka edes ole (olisin vain riippa). Rajassa ja muissa kovaa suorituskykyä vaativissa (erikois)joukoissa ei tosiaan ikääntyneitä tarvita ja jotenkin olen aina säälin sekaisen ihmetyksen vallassa seurannut niitä hemmoja, jotka kuvittelevat olevansa 45+ iässä jotain koviakin commandoja. Kunto on ehkä ikäisekseen kova, mutta eivätkö ne oikeasti käsitä mistä eturivin taistelujoukoissa palvelemisessa sodassa on kysymys?
Oma aselajini taitaa olla pitkälti kuollut eikä sitä edes Lapissa koskaan ollut olemassakaan. Enkä mitenkään kaipaa sen pariin sinänsä vaikkei siinä mitään vikaa ollutkaan, viihdyin erinomaisesti siellä aikoinaan. Kuten sanottua, mikä vain käy, millä voi palvella maanpuolustusta. Jos armeija löytää käyttöä. Kertauksiinkaan ei tarvitse mitenkään päästä. Voin lompsia vaikka "vapaaehtoisiin" kunhan vaan muodollisesti käskyttävät niin että on työnantajalle näyttää joku tärkeä lappunen. Eikös semmoinenkin "kertaaminen" ole mahdollista?
Jos ei sitten armeijalla ole käyttöä niin ehkä osallistun noihin maakuntakomppanioihin. Jotenkin vähän skeptisesti suhtaudun niihin. Onko niillä oikeasti roolia maanpuolustuksessa vai onko ne vain armeijan kulissiluomus, jonne yli-innokkaat 40+ ukkelit voidaan panna touhuamaan keskenään, paistamaan makkaraa ja uhoamaan pikku kaljoissaan menetetylle sotilasnuoruudelle? Olin joskus puolilaimeasti mukana vähän reserviläistouhuissa, mutta en oikein koskaan syttynyt niistä touhuista. Minusta ne olivat jotenkin vähän semmoista hirvijahtiporukointia ilman hirviä (ammuttavaa
![Smile :) :)](https://cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@14.0.2/assets/72x72/1f642.png)
? Ehkä ne olivat huonoja porukoita, mutta vähän sisäänpäinlämpiäviä + monia joiden oma egobuustailu tuntui olevan päällimmäisin asia siellä. Ei toki kaikki, mutta pari mätämunaahan pilaa aina paljon.
Kertausharjoituksia on kahta tyyppiä:
1) ”Kova” kertausharjoitus, eli ”KH”, johon
käsketään ja joihin paikalle saapumatta jättäminen ilman ennakkoon haettua vapautusta/lomaa johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Käskykirje on valkoiselle paperille painettu. Näihin lähtökohtaisesti työnantajan on päästettävä työntekijä, ellei ole tarpeeksi painavia syitä, joilla henkilölle saisi haettua vapautusta harjoituksesta. Useimmiten 4-9vrk kestoltaan.
2) Vapaaehtoinen kertausharjoitus, eli VEH. Näihin
kutsutaan ja kutsukirjeen mukana olevalla, palautettavalla vastausosalla voi ilmoittaa joko suostuvansa tai olevansa suostumatta saapumaan harjoitukseen. Kutsukirje on painettu vaaleanruskealle paperille. VEH on tyypillisesti viikonlopun mittainen, joko Puolustusvoimien, tai MPK:n Puolustusvoimien tilauksesta toteuttama koulutustapahtuma. Nämä ovat usein joko kurssimuotoisia, jollekin koulutushaaralle/erityisosaamisalalle jonkun osakokonaisuuden kouluttamiseen tai kertaamiseen suunniteltuja, tai sitten jonkin SA-kokoonpanon henkilöstön tulevaan kertausharjoitukseen valmistavia, tai esimerkiksi paikallisjoukkojen yksiköiden lyhytkestoisia taisteluharjoituksia/koulutustapahtumia.
Vapaaehtoiset harjoitukset eivät automaattisesti oikeuta poissaoloon työpaikalta, vaan henkilön pitää itse järjestää asiat työnantajan kanssa niin, että pääsee osallistumaan. VEHit tosin useimmiten ajoittuvat viikonloppuun ja alkavat perjantaina yleensä vasta klo 16 jälkeen, jolloin useimpien työssäkäyvien ja opiskelevien tarve erikoisjärjestelyille on minimaalinen.
Maakuntakomppaniat ovat nykyään osa Puolustusvoimien Paikallispataljoonia ja SA-yksiköitä siinä missä kaikki muutkin. Erona tavalliseen reserviyksikköön on se, että niihin pyritään rekrytoimaan koulutussitoomuksella ns. aktiivireserviä ikähaarukan ~25-40v reserviläisistä, jotka sitoutuvat harjoittelemaan vuosittain, pääasiassa vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa ja joille jaetaan maastosuojavaatetus ja muu perusvarustus taisteluvarusteita, aseita ja ammuksia lukuunottamatta kotisäilytykseen. Kaikki näistä yksiköistä on sijoitettu täyteen, aktiivijäsenten lisäksi loppuvahvuuden ollessa sopivaa aiemmasta sijoituksesta vapautunutta reserviä.
Aika-ajoin nämä yksiköt käsketään ”koviin” kertausharjoituksiin, joissa ne harjoittelevat yleensä omaa sodan ajan tehtäväänsä osana laajempaa harjoituskokonaisuutta.
Ikäsi puolesta et välttämättä enää pääse MAAKKiin, ellei sitten alueesi yksikössä ole pulaa aktiivireserviläisistä ja fyysinen suorituskykysi on riittävä tehtäviin. Paikallispataljoonien komento- ja huolto-osissa sitävastoin siviilierikoisosaamisella saattaa olla tarvetta viiskymppisenkin henkilön muodossa.
Sattui muualla foorumilla silmään, että sinulla taitaa olla rakennusalan koulutusta. Tuo tämä esille aluetoimiston ja MPK:n kanssa asioidessa, niin sinulle saattaa löytyä jokin tätä koulutusta hyödyntävä sijoitus jossain puolustusvoimien organisaatiossa. Mikäli aluetoimisto ei johda mihinkään, niin kuten aiemmassa viestissäni sanoin, katso MPK:n kurssitarjonnasta jotain mielenkiintoisia kursseja ja mene niille. MPK:n toimintaan rekrytoituminen kouluttajaksi tai tukiorganisaatioon on aivan validi tapa tehdä oma osansa maanpuolustuksen saralla.
Jos aiempi reserviläistoimintasi oli reserviläisyhdistystouhuja, niin ei kannata ottaa niiden perusteella mitään ennakkoasenteita esimerkiksi vapaaehtoista maanpuolustusta kohtaan. Ymmärtääkseni monissa (vaan ei kaikissa) noista yhdistystouhuista on enemmän tekemistä kahvi&pasteijajuttujen, kuin sotimisen kanssa. PV:n järjestämä vapaaehtoinen maanpuolustus ja koko ajan suurempi osa MPK:n kursseista on ihan sitä ihteään, eli perus sotilastoimintaa.