Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Reservin downshiftaaminen?

Viestiketju osiossa 'Reserviläistoiminta' , aloittaja TomiDude, 17.02.2017.

 1. TomiDude

  TomiDude Kersantti

  Liittynyt:
  23.01.2015
  Viestejä:
  116
  Tykkäykset:
  224
  Pisteet:
  16
  Aina toisinaan ihminen ikääntyessään huomaa itsestään, ettei homma homma suju kuin ennen. Itselläni kohta 42-vuotiaana fysiikka ei tietenkään ole enää ihan sama kuin "aikain isäin astumaa", mutta luonne on yhä se sama jääräpää kuin nuorenakin. Neljännesvuosisata on nimittäin kohta virrannut vettä Tammerkosken sillan ali, kun ensimmäisen kerran marssin Suomen Puolustusvoimain lipun perässä tehden mitä käsketään. Saman vuoden loppupuolella sain jo antaa valvotusti käskyjä itsekin. Neljien kertausten kautta kaulukseen tuli sittemmin myös toinen ruusuke, mutta rajallisten rynnäkkövaunuresurssien ja muuttuneen taistelutavan myötä minusta tuli tämän vuosikymmenen alussa "obsolite", joka vahvennettiin männävuonna myös "sijoittamaton reservi" -statuksella, kun 40-vee kilahti täyteen. Tässä yhteydessä en puutu kuluneen viikon suunnitelmiin reservin laajentamisesta.

  Kysymykseni on tämä: Jos henkilö kokee yhä olevansa "tappelukuntoinen", niin voiko reserviläinen nykyisen lainsäädännön puitteissa ilmoittaa olevansa valmis myös alempiin tehtäviin? Minusta saisi raavaana miehenä varmasti yhä helevetin kovan "ammusmies kolmosen" kenttätykistölle tms. tehtäviin, jos esimerkiksi joku nykyinen sijoitettu katsoo parhaaksi häipyä Ruotsiin pilliin vihellettäessä, vaikken tykistöstä tulenjohdon perusteiden lisäksi mitään muuta tiedäkään. Eli onko downshiftaaminen mahdollista muuten kuin töppäyksen, tuomion ja arvonalennuksen kautta?

  Kiitti kaikille vastanneille!
   
  Honcho, skärdis, Nurkantakanen ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  4,514
  Tykkäykset:
  9,728
  Pisteet:
  1,286
  Kuule, itsekin olen miettinyt aivan samaa!
   
  Honcho ja Umkhonto tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Ingsoc

  Ingsoc Majuri

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,107
  Tykkäykset:
  2,102
  Pisteet:
  156
  Ei ole mitään lainsäädännöllistä estettä tai edes mitään käytännön estettä, että voisit toimia ryhmänjohtajana tai vaikka rk-miehenä.

  Ei muuta kuin pari kohteensuojauskurssia MPK:sta ja ilmoitat puolustusvoimille, että olet käytettävissä.
   
  Honcho, Fremen, Umkhonto ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 5. Umkhonto

  Umkhonto Majuri

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,374
  Tykkäykset:
  1,870
  Pisteet:
  156
  Jos resups on "hyvin suoriutunut ja kehityskelpoinen", niin sijoitus esikuntahommiin on kai aika yleistä. Tietysti jos edellinen harjoitus on ollut vuonna 2000 niin peli voi siltä osin olla menetetty.
   
  Viimeksi muokattu: 18.02.2017
 6. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  7,664
  Tykkäykset:
  13,367
  Pisteet:
  1,286
  Esikuntahommiin voi päästä, itsekin pääsin vaikka minkäänlaista sijoitusta ei sitä ennen ollut ja ikää reippaasti 40+. Tosin siihen saattoi vaikuttaa kantahenkilökunnassa aikoinaan palveleminen.
   
  Umkhonto tykkäsi tästä.
 7. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,106
  Tykkäykset:
  6,290
  Pisteet:
  1,286
  Yleensä keskusteluissa häiritsee se, kun aletaan puhumaan iäkkäämmän reserviläisen osallistumisesta aktiiviseen toimintaan, niin koko ajatus tyrmätään sillä, kun ei pysty osallistumaan taisteluyksiköihin ja ei ehkä juokse 3000m cooperissa. Eiks niinku mitään muuta hommaa ole? Haloo?!

  Onneksi valmiuskeskustelu menee siihen suuntaan, että risteysvartioon, pumppulaitokselle ja sillan kupeeseenkin tarvitaan ampumataitoisia reserviläisiä, eikä niinkään tarvitse juosta samaa kuin 20 v ikäiset.
  Kysyntää on jatkossa varmasti monelle vapaaehtoiselle ilman ikärasismia. Käykää ny silti ulkoilemassa ja pitäkää ukot ittenne vireessä.
   
  Honcho, MeriTJ, Tupajumi ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 8. Umkhonto

  Umkhonto Majuri

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,374
  Tykkäykset:
  1,870
  Pisteet:
  156
  2750 taisi olla minun paras cooper-tulokseni kokelasaikana. 20 vuotta myöhemmin meni enää 2500 ilman eri treenejä.
  Ihan järkihommia on silti ollut myös jälkeenpäin vaikka osaamiseni liittyykin muuhun kuin puun takaa ampumiseen ;)
   
 9. Stagideus

  Stagideus Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.10.2013
  Viestejä:
  825
  Tykkäykset:
  1,502
  Pisteet:
  76
  Yhteys aluetoimistoon ja paperit sisään Paikallispataljoonaan. 40v ei ole mikään vedenjakaja, vaan sulla on vielä 20v uraa edessä. Nyt on sitten itsestä kiinni, otatko tästä koppia.
   
  Rauhantekijä tykkäsi tästä.
 10. TomiDude

  TomiDude Kersantti

  Liittynyt:
  23.01.2015
  Viestejä:
  116
  Tykkäykset:
  224
  Pisteet:
  16
  Kiitos tähän mennessä vastanneille palautteesta. Muutama vastaus kuitenkin käsitteli aihetta kysymyksenasettelun ulkopuolelta, tai ehkä kysymykseasettelu oli huonosti laadittu, sillä en ollut hakeutumassa esikuntatehtäviin, enkä paikallispataljooniin rauhanajan velvoitteineen, koska muut nykyisen siviilielämän velvoitteet. Olen kyllä harrastukseni kautta hyvä ampuja, kohtuullisen kokenut ulkoilmaeläjä ja ymmärrän varmasti harrastuneisuuteni kautta keskivertoreserviläistä paremmin sodan käytäntöjä ja luonnetta, mutta yli-ikäisenä ymmärrän samalla, etten kertakaikkiaan voi olla enää Suomen Puolustusvoimien terävintä kärkeä. Esimerkiksi silmieni laserleikkaus on vienyt osan hämäränäöstäni, joten eihän minua nyt aikuisten oikeasti voi enää laittaa kärkimieheksi öiseen tiedustelupartioon.

  Ideanani olisi siis pistää tarvittaessa oma vaatimaton panostukseni rintamatehtäviin, joista itse uskoisin selviytyväni, mutta samalla samat hakemani tehtävät saattaisivat olla "yli" vähemmän motivoituneen jantterin itsesuojeluvaiston. Ei minun siis pelkän kunnian ja omanarvontunnon vuoksi tarvitse enää johtaa ketään, eikä olla vastuussa muusta kuin murkulan tykille kantamisesta (kyllä minä nyt vielä kuunvalossa kiiltävän tykin lukon löydän), tai oman ampumasektorin varmistamisesta. Kai tämänkaltainen toiminta olisi PV:llekin positiivinen juttu viimeaikaisten satojen nuorempienkin henkilöjen reservin sivaritäydennyspalvelukseen hakeutumisen sijaan?

  Voinko siis laittaa itseni "hanttihommiin" pelkällä ilmoituksella aluetoimistoon? Täytyy käydä hiihtolomalla kysymässä paikallisesta Päämajasta.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2017
  JR49 tykkäsi tästä.
 11. Aarne1

  Aarne1 Kersantti

  Liittynyt:
  13.01.2017
  Viestejä:
  158
  Tykkäykset:
  98
  Pisteet:
  16
  Tomi, kollega paskakakkosesta, PP:ssa on varmaankin suurin osa velvoitteista vapaata hommaa, paitsi nuo esikunnan ja komppanian johtohommat. PP:sta sota alkaa. Siellä orkesteri käyntiin ja tst-koulutusyksikön kautta itärintamalle? Mut toimistossa tietävät urapolun rakentaa.

  Offtopic: miksi laserleikkaus? Itse juuri totesin että menetykset maanpuolustuksen kannalta ovat semmoiset, että valitsin suojalasit+insertin vahvuuksilla. ESS ICE.
   
 12. TomiDude

  TomiDude Kersantti

  Liittynyt:
  23.01.2015
  Viestejä:
  116
  Tykkäykset:
  224
  Pisteet:
  16
  Joo, minulla leikattiin laserilla silmät ensin vuonna 1996 ja uudelleen 1998 "takuuseen". Sittemmin ollaan oltu ilman laseja, ja siitä on ollut suurta etua esim. urheilussa, mutta tässä paraikaa kun nukuttelen tytärtäni, niin en Padin hämyisästi valaisemassa huoneessa edes lapseni kasvoja kunnolla erota, vaikka hän pitää minua sormesta kiinni! Eli ei tämä ihan kaikille ole, vinkiksi vain muillekin leikkausta miettineille. Sitä en tiedä ovatko tekniikat kahdessakymmenessä vuodessa kehittyneet, mutta hämäränäön heikentyminen ainakin oli ominaista tälle leikkaukselle.

  Ps. Pistin privaa Aarne1:lle.
   
  Aarne1 tykkäsi tästä.
 13. Aarne1

  Aarne1 Kersantti

  Liittynyt:
  13.01.2017
  Viestejä:
  158
  Tykkäykset:
  98
  Pisteet:
  16
  Hämäränäkö heikkenee, tekniikasta viis.

  Ja huom ikänäköä lähestyvät:"Hieman päälle nelikymppisenä alkavaa ikänäköä korjatessa parhaat tulokset saadaan monovisiotekniikalla, jossa vahvempi silmä korjataan katsomaan kauas ja toiseen silmään jätetään miinusta, jolloin sillä näkee lähelle."
   
 14. Mainos
Jaa tämä sivu