Rinteen/Marin hallituksen politiikka ja siitä keskustelua.

Niin mites sitten nämä nykyaikaiset juhlitut dynaamiset yritysjohtajat. Otetaan vaikka Steve Jobs: ihmisläheinen syväjohtaja? Nöyp...

Ruotsin ampumahiihtomaajoukkue on kokenut huikean nousun viime vuosina. Urheilijat ylistivät heille hankittua valmentaja Wolfgang Pilcheriä, tämä kun on "hirveä diktaattori" joka pisti treenaamaan vaikka oksennuksen maku suussa.
Niin, eikös se Jobsinkin sädekehä ole postuumisti aika komeita kolhuja saanutkin? Änärissä viimeiset dinosaurukset saavat lähteä jne. Tottakai management by perkeleeseen tullaan turvautumaan ja ajoittain se saadaan jopa hetkeksi edelleenkin toimimaan. Mitään kestomenestystä sillä ei enää laillisessa bisneksessä pahemmin rakenneta. Ei osaavat nyky-"tissiposket" enää katsele moista.
 
Mitäs veikkaat, että harjataanko Postin hallitus, jos vielä yrittävät jotain?

Veikkaisin että Postin hallitus uusitaan kokonaan.

En tiedä olenko käsittänyt oikein vai väärin Marinin tavan ajatella, mutta uskon hänen toimivan niin, että poistaa ensin maksimaalisen määrän kanssaan eri mieltä olevista henkilöistä ja ajaa sen jälkeen tahtonsa läpi.

Tämä käsitys ei rajaudu Postiin vaan liittyy lähes kaikkeen.
 
Mikä oli oikeasti Kepun tarkoitus, kun Antti haluttiin vaihtoon?
Onko tosiaan niin, että Kepu on tyytyväinen kun Sanna on ruoris?

Itse ajattelisin hallituksen menneen huonompaan suuntaan , jopa kepulaisten kannalta.
 
Mikä oli oikeasti Kepun tarkoitus, kun Antti haluttiin vaihtoon?
Onko tosiaan niin, että Kepu on tyytyväinen kun Sanna on ruoris?

Itse ajattelisin hallituksen menneen huonompaan suuntaan , jopa kepulaisten kannalta.
Ehkä KePu ei juurikaan asiaa miettinyt vaan tuuttasi Rinteen pihalle ajattelematta, että kuka häntä seuraa.
 
Mikä oli oikeasti Kepun tarkoitus, kun Antti haluttiin vaihtoon?
Onko tosiaan niin, että Kepu on tyytyväinen kun Sanna on ruoris?

Itse ajattelisin hallituksen menneen huonompaan suuntaan , jopa kepulaisten kannalta.
Onkohan tuo nyt hieman aikaista manata kun uusi pm ei ole edes valaansa vannonut? Annetaan nyt vähän aikaa eikä hermoilla :). Ei näillä poliitikoilla mitä tästä maasta löytyy, saa kovin kummoista aikaan puolueesta huolimatta.

Rinne ei oikein istunut pääministerin rooliin. Syynä lienee tuo liiankin pitkä ja vahva ay-tausta, joka koitui hänen kohtalokseen valkoisten valheiden lisäksi. Rinne ei kyennyt pysymään erossa työmarkkinakuvioista pääministerinä ja sitten hänen epäselvä tyylinsä viestiä ei sopinut pääministerille. Antin vahvuus oli varmaankin neuvottelijana ja sovittelijana, koska nuo 5 puoluetta saatiin hallitukseen melko nopeasti ja puoluejohtajien kiitoksella. Se on eri asia että onko hallitusohjelma selkeä ja toimiva.

Jos tilanne puolueiden kesken ei rauhoitu, niin loppuhallituskaudesta tulee myrskyisä ja hankala. Taustalla ohjailevat vahvat miehet Sipilä ja Rinne. Tässä on Sannalle kova haaste ja johtajuutta sekä pelisilmää tarvitaan. Kepu on melko hankala kumppani, kun ahdistus on suuri kannatuksen romahdettua täysin, eikä uusi pj ole kovin vakuuttava minusta. Persut ja kokoomus odottavat iskun paikkaa ja demareilla sekä muilla hallituspuolueilla ei ole varaa mokata enää.
 
Pitää katsoa positiivisesti. Hallitus toimii todellisuuden aika kapean toimintavapauden raameissa ja odotusarvoihin nähden Marin voi yllättää vain positiivisesti. Ja jos ei yllätä on se ainakin SDP:n ja keskustan - ehkä vihreidenkin kannatuksesta poissa.

Rinnettä huonompaa pääministeriä on vaikea Marinista kuvitella - enemmän olisin huolissani tästä Ohisalo - Kulmuri kombosta jota Marin kaitsee. Velkaa nyt otetaan joka tapauksessa joten pari vuotta tässä menetetään mutta sitten asetelmat voivat olla hyvinkin ryhtiliikkeelle otolliset. Pohjan kautta.

Ja tuo hallitus on kyllä hyvässä lykyssä niin kissatappelussa, että siinä voi tulla vielä kiusallisia välikysymyksiä lisää ja napsahtaa uudet hallitusneuvottelut saati vaalit. Halla-ahon ei toiseksi suurimpana kannata hallitusneuvotteluja SDP:n jälkeen maaliin viedä vaan ajaa tilanne uusiin vaaleihin.
 
Viimeksi muokattu:
Vihreät jatkaa hallituksessa samoilla ministereillä – Haavisto sai yksimielisen tuen

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.
Johanna Erjonsalo

Vihreät jatkaa hallituksessa nykyisillä ministereillä. Asiasta päätti vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä yhteiskokouksessaan maanantaina iltapäivällä.

 
Rinne ei kyennyt pysymään erossa työmarkkinakuvioista

Kuinkahan käy keväällä meidän feministien?

Tulee kova paikka. Mille puolelle hallitus itsensä asemoi vai asemoiko ollenkaan.
Käsittääkseni kuntataloudet ei kestä minkäänlaisia palkankorotuksia.

"Tehy ja Super ovat jo esittäneet 10 vuoden palkkatasa-arvo-ohjelmaa. Naisvaltaisen hoitohenkilöstön palkankorotuksiin tarvitaan vajaat kaksi prosenttia enemmän miesvaltaisten alojen korotusten päälle."

https://www.tehylehti.fi/fi/blogit/mainio/hoitajien-palkankorotusten-aika-ensi-kevaana
 
koska nuo 5 puoluetta saatiin hallitukseen melko nopeasti ja puoluejohtajien kiitoksella. Se on eri asia että onko hallitusohjelma selkeä ja toimiva.
Tämä näinkin. On helppoa saada nuo hallitukseen kun hallitusohjelmat raamit talouden suhteen ovat täysin epärealistiset ja kaikkeen 10 hyvään ja 11 ihanaan on muka rahaa, jota ei todellisuudessa ole.
 
Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti, konsulipäällikön kanta al-Holin lapsista ”näytti siltä, että emme voi tehdä mitään”
Ulkoministeriön alivaltiosihteerin mukaan kiistan taustalla on ”vakava näkemysero” siitä, mitä ulkoministeriö voi tehdä al-Holin suomalaislasten tuomiseksi turvaan.
5f46cccbc3cf49ee97018156c9f0a496.jpg

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on joutunut kovan kritiikin kohteeksi Al-Holia koskevassa kiistassa. (KUVA: OUTI PYHÄRANTA / HS)
Maria Manner HS, Paavo Teittinen HS
Julkaistu: 9.12. 17:43

ULKOMINISTERIÖN alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kiistää HS:n näkemässä ulkoministeriön sisäisessä tiedotteessa väitteet siitä, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) olisi toiminut lainvastaisesti ministeriön konsulipäällikön kohtelussa. Alivaltiosihteerin mukaan kiistan taustalla on ministerin ja joidenkin virkamiesten ”vakava näkemysero” siitä, miten Syyrian Al-Holin leirillä olevia suomalaisia voidaan auttaa.

Alivaltiosihteeri Puustinen on yksi ulkoministeriön korkeimmista virkamiehistä. Hänen tekstinsä ulkoministeriön henkilökunnalle julkaistiin maanantaina ministeriön sisäisissä kanavissa.

”Tuntuu siltä, että alun perin pohjalla oli näkemysero siitä miten tulipalo sammutetaan oikein”, Puustinen kirjoittaa.

Puustinen sanoo, että joidenkin ”ulkoministeriön virkamiesten” vastaus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta ”näytti siltä, että emme voi tehdä mitään”.

Käytännössä asiaa hoiti konsulipäällikkö Pasi Tuominen, joka kritisoi Haaviston toimintatapoja myös HS:n haastattelussa perjantaina. Näkemysero johti Puustisen mukaan siihen, että Haavisto päätti syrjäyttää Tuomisen.

ALIVALTIOSIHTEERIN viesti henkilöstölle on poikkeuksellinen. Sen taustalla on kuukausia kytenyt kiista siitä, mitä Suomen pitäisi tehdä pakolaisleirillä olevien suomalaisten suhteen.

Leirillä on Suomen kansalaisuuden omaavia naisia ja lapsia. Monilla leirin aikuisista on tiiviit suhteet Isis-terroristijärjestöön.

Lokakuussa ulkoministeri Pekka Haavisto otti al-Holia koskevat asiat pois Tuomiselta ja nimitti niitä hoitamaan erityisedustajan. Haavisto oli ollut tyytymätön Tuomisen tapaan edistää asiaa.

HS:n haastattelussa Tuominen syytti Haavistoa lainvastaisesta toiminnasta.

”Käsitykseni mukaan ministerin päätös on myös lainvastainen. Päätöksessä ei ole esittelijää eikä siinä kerrota, mikä on ministerin toimivalta. Päätöksessä ei myöskään kerrota, millä perusteella ministeri voi ottaa lakisääteisen tehtävän virkamieheltä eli minulta pois”, Tuominen sanoi HS:lle.

Nyt alivaltiosihteeri Puustinen kertoo viestissään, että toiminta oli laillista.

”Esitettyjä väitteitä tehtävän laittomuudesta ei voida tukea. Asia on valmisteltu UM:n työjärjestyksen 56 pykälän mukaan, joka antaa niin virkamiesjohdolle kuin ministerillekin laajat mahdollisuudet vaikuttaa osastojen toimintaan ja työnjakoihin. Em. nimityksellä ei oteta pois mitään KPAn [konsulipäällikkö] tehtävistä, mutta luonnollisesti al-Holin suomalaislasten hoidon osalta työn johto siirtyi erityisedustajalle”, Puustinen kirjoittaa.

”Johdon puolelta pyrittiin varmistamaan tiedon kulku konsulipäällikölle, jolle kuuluvat mm. kysymykset vierastaistelijoiden paluusta. Silti on selvää, että konsulipäällikön kannalta tämä poikkesi normaalista työnjaosta. KPAn al-Hol-asioita hoitavat virkamiehet toimivat erityisedustajan erinomaisena tukena eikä työ olisi mahdollista ilman heitä.”

PUUSTINEN otti kantaa myös siihen, että Haavisto oli päättänyt syrjäyttää Tuomisen kokonaan tehtävistään. Ilta-Sanomat uutisoi tästä marraskuussa. Myöhemmin IS kertoi, että Haavisto olisi painostanut Tuomista toimimaan al-Hol -asiassa ja koska Tuominen kieltäytyi, hänet syrjäytettiin.

Puustisen mukaan päätös syrjäyttämisestä johtui al-Holia koskevasta kiistasta.

Kaikki ovat halunneet tuoda turvaan al-Holin leirillä olevat suomalaislapset – ja heidän äitinsä jos se katsotaan lapsen eduksi. Näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta tässä hyvin vaikeassa kysymyksessä, vai tehdäänkö edes sitä, mihin UM voi toimivallallaan ryhtyä”, Puustinen kirjoittaa.

Tuominen kertoi HS:n haastattelussa, että hänen mielestään asiasta olisi pitänyt tehdä ”poliittinen päätös”. Puustisen mukaan asetelma ei ollut näin ehdoton.

UMn virkamiesten vastaus tilanteeseen näytti siltä, että emme voi tehdä mitään. Kun tämä ei varmaankaan ollut ainoa mahdollinen vastaus niin haluttiin löytää tapa, jolla UM voi päästä työssä eteenpäin.”

Puustinen sanoo myös, että ”vakava näkemysero” al-Holiin liittyvän asian hoidossa ”näkyi virkamiesjohdolle tulleena pyyntönä selvittää, löytyisikö konsulipäällikölle muita sopivia tehtäviä”. Tämän pyynnön teki Haavisto esikuntineen.

”Pyyntö oli harvinainen ja poikkeuksellinen”, Puustinen kirjoittaa.

Siirtopyynnöstä ei kuitenkaan kerrottu Tuomiselle heti. Alivaltiosihteeri Puustisen mukaan Tuomiselle haluttiin antaa mahdollisuus esitellä ensin rauhassa muun muassa maahantuloasioihin liittyviä suunnitelmia virkamiesjohdolle.

”Tällä tavoin haluttiin tuoda näkyviin konsulipäällikön työtä ja kokemusta. Samalla ymmärrettiin, että erimielisyydet koskivat al-Hol-asioiden hoitotapaa. Tämän pohjalta katsottiin, että perustelut tehtävästä toiseen määräämiselle täyttyvät UM:n siirtymisvelvollisuuden nojalla. Diplomaattivirkamies voidaan siirtää toiseen tehtävään perustellusta syystä. Valmistelua jatkettiin.”

Puustisen mukaan tilanne kehittyi myöhemmin niin, että Haavisto ja Tuominen kävivät keskustelun. Sen seurauksena Haavisto on ”toivonut konsulipäällikön jatkavan tehtävässään”, Puustinen kirjoittaa.

”Tätä kirjoittaessani tiedossani ei vielä ole konsulipäällikön kantaa. Itse toivon luonnollisesti myönteistä vastausta.”

Tuominen itse ilmoitti HS:lle, ettei kommentoi Puustisen viestiä millään tavalla.

PUUSTINEN ottaa kantaa myös ministeriön työilmapiiriin, josta on esitetty julkisuudessa kielteisiä näkemyksiä.

”Varmasti tällaisiakin kokemuksia on. Olen kuitenkin ymmärtänyt keskusteluissani, että kaikki eivät jaa julkisuudessa esiin tuotua kuvaa. Myös valtionhallinnon tasolla työtyytyväisyystuloksemme ovat hyvät. Työilmapiiristä täytyy kuitenkin jokaisella työpaikalla jatkuvasti pitää huolta.”

Puustisen mukaan Haavisto tapasi tänään molempien ulkoministeriön työntekijäjärjestöjen hallitukset keskustellakseen kiistakysymyksistä.

ULKOMINISTERIÖN akavalaisia virkamiehiä edustavan UH Akavan edustajat kommentoivat asiaa maanantaina. He arvostelevat etenkin virkamiesjohtoa huonosta tiedonkulusta.

”UM:n sisäinen tiedonkulku on takunnut pahasti. Henkilökunta on joutunut seuraamaan asiaa median kautta. Olemme olleet hämmästyneitä siitä, ettei UM:n virkamiesjohto ole kommentoinut asiaa sisäisesti, saati sitten julkisesti mitenkään. Henkilökunta kaipaa virkamiesjohdolta ulostuloa tilanteessa, jossa ministeriötä on syytetty mm. laittomista päätöksistä. UH Akava on viikonlopun aikana ollut virkamiesjohtoon yhteydessä, ja vaatinut siltä aktiivisuutta asiassa”, järjestön edustajat kirjoittavat.

”Monen ulkoministeriöläisen mielestä UM:n työilmapiiriä on julkisuudessa kuvattu tavalla, joka ei kaikelta osin vastaa talon sisällä vallitsevaa todellisuutta. Saamiemme yhteydenottojen perusteella esimerkiksi mahdollisen ’pelon ilmapiirin’ koetaan johtuvan ennen kaikkea järjestelmästä, jossa uralla etenemisen turvaamiseksi on vältettävä virheitä ja väärällä tavalla profiloitumista.”

 
54886119-1118x629.jpg

Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Pekka Haavisto: Al-Holin suunnitelmaa ei ole – Yle: Suunnitelma on

KASPERI SUMMANEN | 09.12.2019 | 17:50- päivitetty 09.12.2019 | 17:55

Ulkoministerin mukaan suunnitelmaa leirin suomalaisten hakemiseksi ei ole, vaan asiassa noudatetaan yksittäistapausten harkintaa.

Yle uutisoi maanantaina useisiin lähteisiin viitaten, että Suomella on aiemmin julkisuuteen kerrottua tarkempi suunnitelma siitä, miten kaikki Syyrian al-Holin niin kutsutun ISIS-leirin suomalaiset tuotaisiin takaisin Suomeen.

Jutun mukaan hallitus ei ole tehnyt leiriläisten siirtämisestä mitään poliittista päätöstä, ja ”asiaa on vain sivuttu hallituksen iltakoulussa”.

Suomalaisten siirtoa on Ylen tietojen mukaan selvitetty ulkoministeriön johdolla ja mukana on ollut myös ainakin sisäministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö. Suunnitelmaa kuvataan ”melko täsmälliseksi”.

Tilanteen kerrotaan vaihdelleen niin, että välillä on suunniteltu koko ryhmän ja välillä vain osan siirtämistä. Kaikkien suomalaisten siirtämistä on suunniteltu jutun mukaan siksi, koska leiriltä ei luovuteta pelkkiä lapsia. Asiaan liittyvät asiakirjat on Ylen lähteiden mukaan turvaluokitettu niin, ettei niitä voida käsitellä julkisuudessa.

Virkamieslähde toteaa Ylelle, että jos olot huonontuisivat äkkiä esimerkiksi talvisäiden takia, Suomella olisi valmis suunnitelma siirtoa varten. Suunnitelman kerrotaan olevan yhä voimassa.

Leirillä olevien suomalaisten avustaminen on ollut keskeinen kysymys ulkoministeri Pekka Haaviston ympärillä vellovassa kohussa. Haaviston on muun muassa syytetty painostaneen ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista tekemään virkamiehenä päätöksen al-Holin leiriläisten tuomisesta Suomeen.

Tämän jälkeen Haaviston on kerrottu siirtäneen poikkiteloin asettuneen Tuomisen syrjään.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat, joka julkaisi myös väitteitä tukevia sähköposteja.
Pekka Haavisto vieraili viime viikon keskiviikkona Ylen A-studiossa ottamassa kantaa tapaukseen. Ohjelma löytyy tästä.

Ulkoministeri Haavisto kertoi haastattelussa, että suunnitelmaa vain al-Holin lasten tai ”massasuunnitelmaa” kaikkien leiriläisten hakemiseksi ei ole olemassa vaan kyse on ”yksittäisestä tapauskohtaisesta harkinnasta”. Haaviston mukaan ulkoministeriön toiminta asiassa on ollut hallituksen iltakoulun neuvottelussa 31.10.

Verkkouutiset keräsi haastattelun tämän osuuden alle kysymyksineen ja vastauksineen.

Palataan nyt vielä siihen, mitä suunnitelmia mahdollisesti on ollut. Tässä samaisessa Ilta-Sanomien artikkelissa edelleen julkaistiin myös ote muistiosta, jossa erityisavustajasi toteaa, että lähtökohtana on, että ainakin lapset al-Holin leiriltä saadaan turvaan kohtuullisen ajan kuluessa ja tarvittaessa nopeasti, jos turvallisuusriskit alueelle kasvavat. Vielä kerran, onko niin, että on ollut joku suunnitelma, jossa vain lapset tuodaan?
Tähän Pekka Haavisto vastasi:
– Tämä ainakin lapset määritelmä on sitä kieltä, jota oikeuskansleri on omassa päätöksessään 10.10 käyttänyt, jossa on mietitty – kun on mietitty, mikä on tällaisen operaation, ihmisten auttamisen, laillisuuspohja. Ollaan todettu, että konsulipalvelulakia tässä ei voi käyttää – se ei sinänsä velvoita meitä – mutta Suomen perustuslaki ja lapsen oikeuksien sopimus suojaa näitäkin lapsia, jotka ovat siellä leirillä.
– Joten johonkin toimiin on ryhdyttävä, ja silloin oikeuskanslerin ratkaisu käytti tätä muotoilua ”ainakin lapset pitäisi saada turvaan”. Meillä on ollut tiedossa pitkään, että lasten turvaan saaminen, jos on perheitä, joissa lapset ovat erittäin hyvin heikossa tilanteessa, saattaa edellyttää, että koko perhe siirretään sieltä jonnekin.
Onko ollut suunnitelma tuoda vain lapset?
Ei ole ollut.
Entä onko ollut suunnitelma tuoda sekä lapset että äidit?
Yksittäinen tapauskohtainen harkinta on tässä sellainen, jota virkamiehet valmistellessaan voivat käyttää, jos siellä olisi vaikka sellainen perhe, joka tarvitsee välittömästi lapset lääkäriapua, vaikeita tapauksia. Siellähän täytyy myöskin katsoa sitä, että minne ihmiset ovat ehkä niin kuin lopuksi matkalla, haluavatko kaikki Suomeen ja siellä täytyy katsoa sellaisia asioita kuin ihmisten rikostaustat ja tämän tyyppiset asiat.
– Tämä on hyvin vaativa konsulipalvelutehtävä ja sen takia voidaan tehdä vain yksilöllisiä ratkaisuja tällä kohdalla. Ei ole mitään massasuunnitelmaa.

Selvennetään vielä. Massasuunnitelmaa ei ole, onko siis mitään poliittista päätöstä siitä, että lapset ja äidit tuodaan Suomeen?
– Ei ole poliittista päätöstä. Että tämä ulkoministeriön toimintalinja, joka on ollut tämä valmistelulinja, se on 10.10 oikeuskanslerin päätöksen pohjalta valmisteltu. Se on ollut iltakoulun neuvottelussa, jossa oikeuskansleri on ollut läsnä 31.10, ja sen jälkeen on ulkoministeriö alkanut valmistella tätä tehtävää. Sitten poliittiset päätökset, että jos tulisi joku tilanne, että siellä joku ryhmä tarvitsee apua, joku pitäisi siirtää sieltä ja muuta – tästä olen pääministerin kanssa keskustellut – vaatisi sitten pääministerin, tarvittaessa presidentin informaatiota, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan informaatiota ja niin pois päin. Eli tämä on vasta se valmisteluvaihe. Katsotaan, missä tilanteessa ne perheet siellä ovat

 
Vihreiden tuki on selkeästi ja vahvasti Haaviston takana.

Olemme ylpeitä, että meillä on ulkoministeri, joka on tehnyt kaikkensa, jotta leirillä olevia suomalaislapsia voidaan auttaa, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari totesi.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo puolusti Haaviston toimintaa siinä, että al-Holin leirin suomalaislasten palauttamista on valmisteltu periaatteellisella tasolla.

– Sisäministeriön virkamiehillä on ollut viimeiset kaksi vuotta tiedossa, että on oltava olemassa suunnitelmat, jos suomalaislapsia aletaan palauttaa, Ohisalo sanoi.

 
Kuinkahan käy keväällä meidän feministien?
Tarkoitatko itseäsi? Älä tyrkytä tapojasi muille!

Näin yleisesti itse en oikein pidä siitä että eri aloja aletaan arvotella sukupuolirooleilla, koska suomessa on vapaus sukupuolesta riippumatta valita alansa.
 
Suomella on "melko täsmällinen" suunnitelma, miten al-Holin leiriläiset siirrettäisiin Suomeen
Suunnittelua on johtanut ulkoministeriö. Myös HUS:in lääkäreitä on suunniteltu lähetettävän auttamaan leiriläisiä.
Syyria
9.12.2019 klo 14.56
Al-Hol, Syyria

Syyrian Al-Holin leirille on eristetty noin 11 000 ulkomaalaista, jotka on tuotu Isisin hallitsemilta alueilta.Antti Kuronen / Yle
13-3-7157948.jpg

Maria Stenroos

@mariastenroos
Jaa artikkeli:
Jaa artikkeli Whatsapissa
Jaa artikkeli Facebookissa
3138
Jaa artikkeli Twitterissä
Ylen tietojen mukaan Suomella on olemassa aiemmin tiedettyä tarkempi suunnitelma siitä, miten Syyriasta al-Holin leiristä siirrettäisiin Suomen kansalaiset takaisin Suomeen.
Siirtoa on selvitelty ulkoministeriön johdolla. Suunnittelussa on ollut mukana muitakin ministeriöitä, ainakin sisäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Ylelle puhuvat lähteet eivät halua nimeään julkisuuteen. Asiakirjat, joissa suunnitelmaa on käsitelty, on lähteiden mukaan turvaluokiteltu niin että niitä ei voida julkistaa.

Ylen tiedot useista lähteistä kertovat, että virkamiehet ovat valmistelleet ulkoministeriön johdolla sekä lasten että aikuisten tuomista Suomeen. Tilanne on vaihdellut niin, että välillä on suunniteltu koko ryhmän, välillä vain osan siirtämistä. Suunnitelmaa kuvataan melko täsmälliseksi.
Suunnitelma on edelleen voimassa. Tällä varaudutaan siihen, että Suomen kansalaisia ei kuolisi leirillä olojen huonontuessa. Jos olot huonontuisivat äkkiä esimerkiksi talvisäiden takia, Suomella olisi valmis suunnitelma siirtoa varten, virkamieslähde kertoo Ylelle.

Lähtökohta on ollut lasten siirtäminen, mutta käytännössä leiriltä ei luovuteta lapsia ilman aikuisia, Suomelle on selvinnyt keskusteluissa. Siksi Suomi on päätynyt valmistelemaan kaikkien leiriläisten siirtämistä.

Suomesta on suunniteltu myös avustavan henkilökunnan ottamista mukaan auttamaan siirrossa. Ylen tietojen mukaan on suunniteltu, että esimerkiksi HUS:ista siirrettäisiin lääkäreitä auttamaan leiriläisiä. HUS ei kuitenkaan ole suostunut heitä lähettämään, muun muassa siksi ettei lähetettävien henkilöiden turvallisuutta olisi pystytty takaamaan.

Myös muiden EU-maiden kanssa on käyty keskustelua leiriläisten siirtämisestä.

Ilta-Sanomat(siirryt toiseen palveluun) kertoi viikko sitten, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) syrjäytti virkamiehen, jolla oli eri näkemys leirillä olevien auttamisesta. Haavisto on pyytänyt tilannetta anteeksi ja sanonut, että virkamies voi jatkaa tehtävässään.
Hallitus ei ole tehnyt leiriläisten siirtämisestä poliittista päätöstä. Asiaa on sivuttu vain hallituksen iltakoulussa.

Juttua muokattu 9.12. 2019 kello 16.15. Lause: 'Haavisto on pyytänyt tilannetta anteeksi ja sanonut, että virkamies voi palata tehtäviinsä' on muokattu muotoon: 'Haavisto on pyytänyt tilannetta anteeksi ja sanonut, että virkamies voi jatkaa tehtävässään.'

 
Back
Top