Toivottavasti on. Ja jos on, niin alan valitettavasti epäillä jonkinlaista narsismia tai suuruudenhulluutta, jos ministeri on ajatellut, että joku virkamies tottakai on valmis uhraamaan oman uransa ministerin presidenttiunelman toteuttamiseksi. Ikään kuin ministeri presidenttinä olisi jotenkin niin tärkeä juttu, että kaikkihan mielellään uhraavat itsensä sen eteen.
Käyttäytyminen on usein yhtenäinen jatkumo. Toiminta on vielä useammin. Narsimia voi tarkastella tarkastelemalla näitä kahta kytkemättä niitä kehenkään tiettyyn henkilöön.
Nykyisin käytetään paljon jakoa overt/covert - avoimesti havaittava / kätketty tai peitelty. Näistä voisi kurkistaa vaikka jälkimmäisen suuntaan. Narsismiasiantuntija tohtori Les Carter pohjustakoon.
Narsisti näkee itsensä todellisuutta parempana, fiksumpana, ihmeellisempänä ja ainutlaatuisempana. Muut hän näkee väheksymisen ja alaspäin arvioimisen kautta. Eli lähtökohta olisi sellainen, missä toinen nähdään ihmisarvoltaan niin paljon vähäisempänä, että se voidaan heittää bussin alle + niin tyhmänä, ettei se kuitenkaan huomaa että sille ollaan rakentamassa tulevaisuutta hidastustöyssynä.
Overt/avoin -tyyppisessä tyypillinen tapa hidastustöyssyttää toinen olisi avoimeen voimaan ja sillä uhkaamiseen perustuva. Covert/häivytetty, peitetty narsismi tyyppisessä tapauksessa tyypillinen tapa toteuttaa asia olisi sellainen, että toinen osapuoli manipuloidaan "päättämään itse" että toimii niin kuin narsku haluaa. Jos manipulointi ei onnistu, niin edessä voi olla raivari joko passiivisaggressiivisessa tai avoimen aggressiivisessa muodossa.
Overt/avoimesti havaittavan narsismin logiikka puhutun tapaisessa tilanteessa: "Sä et mahda mulle mitään. Mulla on valta, voima, kunnia. Kukaan ei usko sua eikä välitä susta. Alistu. Et pysty mihinkään muuhun koska et ole minuun verrattuna mitään."
Covert/kätketty narsismi logiikaltaan: "Sun pitää itse ymmärtää toimia tässä näin. Mun puolesta sä voit päättää tehdä niin. Me molemmat tajutaan, että tässä pitää toimia tälleen. Pakkohan sun on tajuta että sitäsuntätä."
Overt käy usein suorempaan hyökkäykseen, jopa järkyttävän suoraan.
Covert rakentaa usein ensin tilanteen sellaiseksi, missä toinen on maksimaalisen kuormittunut ja tarjoaa sitten haluamaansa toimintatapaa nopeana, helpoimpana ja oikeutetuimpana ulospääsynä tilanteesta. Todellisuudessa se "ulospääsy" on ansa. Hyvin usein se on uraitsemurha tai oman sosiaalisen aseman ja/tai omanarvontunnon tuhoava reitti. Paras ja nopein ulospääsy on usein se, ettei etene, ei ainakaan manipuloivan tahon tahtomalla tavalla ja aikataululla vaan odottaa että toisen osapuolen kiire ja vallanhimo saavat ansa-aitaukseen aikaan rakoja tai jokin muu taho pääsee apuun.
Ulkomuistista sanoisin että overt on miesvaltaisempi ja covert naisvaltaisempi tyyli. Molemmissa on kuitenkin molempia.
Kumpikaan ei tykkää jättää kirjalisia todisteita mistään. Kohteen taas on pakko saada kaikki paperille, muuten käy huonosti. Ja voi käydä huonosti vaikka kaikki olisi paperilla. Lisäksi kannattaa tehdä ahkerasti omia muistiinpanoja. (Ei ole sattuma että jokainen pressa on pitänyt päiväkirjaa ja useimmiten vieläpä käsin kirjoitettuna.)
Covert -tyyppisen narsismin toimintamallien tunnistaminen on suurimmalle osalle ihmisistä vaikeaa. Näistä vihjeistä voi olla yleisten narsismin tunnusmerkkien ohella hyötyä:
- Käyttäytyminen ja toiminta ovat keskenään jyrkässä ristiriidassa. Käyttäytymisen piiriin kuuluva sosiaalinen mielikuvavaikuttaminen, esiintyminen jne. ovat usein erittäin miellyttäviä - siihen asti kunnes kulissit repeävät.
- Näennäisavoimuuden ja todellisen syvälle yltävän tutustumisen mahdottomuuden yhdistelmä.
- Manipuloi koko ajan ihmisiä sillä että tuottaa muille pientä narsistisiin tarpeisiin liittyvää mielihyvää. (Tutustut uuteen ihmiseen ja tunnet itsesi älykkäämmäksi, kyvykkäämmäksi, arvokkaammaksi... hänen kanssaan tekemisissä ollessasi. Varo! Katso millä tavoin se tunne on tuotettu!)
- Johdattaa sinut "ymmärtämään itse" tai "huomaamaan itse" inhokkeihinsa liittyviä ikäviä asioita samaan aikaan kun ei usein suostu suoraan esittämään näistä mitään voimakkaan negatiivista. (Suomeksi: ohittaa sinun defenssisi ja manipuloi sinut uskomaan että hänen tarjoamansa näkemys on sinun oma oivalluksesi.)
- Käyttää aina laajaa proxytoimijoiden verkostoa josta kuka vain on uhrattavissa. Englanninkielisessä keskustelussa näistä käytetään usein nimitystä...
en.wikipedia.org
- Näilllä lentoapinoilla on erityisen keskeinen rooli sosiaalisen tiedon hankkimisessa, kohteen maineen ja aseman tuhoamisessa ja uhrattavina sijaissyyllisinä, joiden toiminnasta narskeliini voi milloin tahansa irtisanoutua.
- Covert-tyyppisen narskun tunnistamisessa kätevä kikka on se, että katsoo millaista henkilöhahmoa hänen käyttäytymisensä kuvaisi. Sen jälkeen katsoo että millaista henkilöhahmoa hänen toimintansa kuvaisi. Jos nämä kaksi simuloitua henkilöhahmoa eivät ole persoonallisuudeltaan, agendoiltaan/tavoitteiltaan ja moraaliselta integriteetiltään kovin hyvin yhteensovitetettavissa, niiin kannattaa tarkastella että voisiko kyse olla covert -tyyppisestä narskuilusta.
- Tyypillinen edellisessä kohdassa käsitelty yhteensovittamattomuus: Yli-idealisoitu sosiaalisten, ammatillisten jne. identiteettien nippu jota ilmennetään voimakkaasti näitä identiteettejä signaloivalla käytöksellä + raadolinen, epäluotettava, hyväksikäyttävä ja muista piittaamaton toiminta, vastuunpakoilu, epärehellisyys ja asioiden vääristeleminen toiminnan jatkumossa.
Yli-idealisoitu identiteettien alue on kaikille narsismin kirjon häiriöille ja niiden sisäiselle logiikalle tyypillinen. Sillä peitellään identiteettien alla olevan syvemmän minuuden sirpaleisuutta ja vääristyneisyyttä.
Jos kaikki käyttäytyminen jaetaan esitys-toteutus -dikotomia-akselille käytökseen (esitys) ja toimintaan (toteutus) niin tolkun ihmisillä nämä ovat keskenään integroituneita. Narskuilla ne ovat integroitumattomia. Niiden välissä on kuilu. Jos osaa katsoa sen kuilun syvään pimeyteen, niin pimeys tuijottaa sieltä takaisin.
Varmin tapa saada narsisti kimppuunsa on huomata tuo kuilu ja siihen liittyvä sielun pohjaton tyhjyys. Sitä narsisti ei voi ikinä antaa anteeksi, koska se, että joku muu näkee tuon tyhjyyden altistaa narsistin itsensä huomaamaan saman asian.