Onnea Helsinki!
Lastensuojelun työntekijät tietävät jo nimeltä heille tulevat al-Holin perheet – valmistelut palaajien varalta ovat pitkällä
Ohisalo painotti lasten oikeuksia al-Hol -asiassa
Julkaistu: 6:05
IS:n tietojen mukaan al-Holin perheet on jo jaettu Helsingin lastensuojelussa, terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa nimetyille henkilöille.
Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen toteaa, että viranomaiset ovat yhteistyössä valmistautuneet maaliskuusta lähtien reagoimaan erilaisiin vaihtoehtoisiin tilanteisiin koskien Syyrian al-Holin leiriltä palaavia Suomen kansalaisia.
Alueelta saattaa pyrkiä omatoimisesti palaamaan suomalaisia, mutta poissuljettua ei ole edelleen sekään, että Suomi lähtisi aktiivisesti auttamaan kansalaisiaan palaamaan takaisin.
– Meillä on lähtökohta se, että mikä tahansa vaihtoehdoista toteutuu, mitä tässä on ollut, niin pitää olla valmius toimia, Mankkinen sanoo.
IS:N TIETOJEN mukaan al-Holin perheet on jo jaettu Helsingin lastensuojelussa, terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa nimetyille henkilöille. Myös työntekijät tietävät nimeltä heille tulevat ihmiset al-Holin leiriltä.
Tämän lisäksi poliisi on IS:n tietojen mukaan tehnyt varauksia Helsinki-Vantaan lentoaseman VIP-tiloihin, joihin olisi helppo kulku koneelta saavuttaessa. Viime viikolla kentällä olikin koolla runsaasti virkamiehiä, kuten poliiseja ja rajavartijoita, mutta myös sosiaalityöntekijöitä.
– Mehän olemme puhuneet näistä tiloista ihan alusta lähtien, että mikäli jotain tapahtuu, jos joudutaan toimimaan, niin pitää olla myös tilat, Mankkinen sanoo.
– Ne ovat lentokentän toimintaa, en pysty siihen sanomaan sen enempää.
MANKKISEN mukaan hänellä ei ole tiedossa tarkkoja aikatauluja al-Holin mahdollisista palaajista.
– Valmistautumiseenhan liittyy monenlaisia erilaisia vaiheita. On suunnittelua, harjoittelemista. Sitä työtä tässä on tehty.
– Nämä kysymykset mitä mainitsit ovat olleet ihan sitä, mitä on tehty maaliskuusta lähtien.
Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen.
Kuva: Terhi Ylimäinen
Mankkisen mukaan Suomesta käsin on seurattu suomalaisten tilannetta paikan päällä ja pyritty varmistamaan, että heillä on kaikki kunnossa. Mikäli suomalaisille kuitenkin varmistetaan liian hyvät oltavat, altistaa se heidät Mankkisen mukaan leirillä erilaisille ryöstöille ja varkauksille.
MYÖS poliisilähteestä kerrotaan IS:lle, että poliisi on valmistautunut al-Holin leiriläisten mahdolliseen saapumiseen jo kuukausien ajan, kesästä lähtien. Mukana varautumisessa ovat Itä-Uudenmaan poliisi ja rajavartiolaitos, joiden vastuualueeseen Helsinki-Vantaan lentoasema kuuluu.
Helsingin poliisi on mukana valmisteluissa, koska maan suurimpana poliisilaitoksena sieltä löytyy eniten resursseja.
Keskusrikospoliisille puolestaan lankeaa ainakin tutkintavastuu siltä osin kuin on aihetta selvittää, ovatko Syyrian leiriltä palaavat mahdollisesti syyllistyneet rikoksiin konfliktialueella.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei kommentoi tarkemmin poliisin varautumista Syyriasta palaamisiin.
– Asia on ulkoministeriön käsissä. Kuka tahansa Suomeen tuleekin ja mistä tahansa, niin meillä on normaali lainsäädäntö ja normaalit toimintamallit, Kolehmainen sanoo.
IS ON aiemmin kertonut, miten Haavisto painosti ulkoministeriön konsulipäällikköä ylittämään virkavastuunsa al-Holin leirissä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamisoperaatiossa.
Operaatio Korpi -koodinimellä tunnetussa operaatiossa suomalaiset olisi tuotu konsulikyydillä tarvittaessa nopeasti kotimaahan. Ilta-Sanomat on kertonut, että kun konsulipäällikkö Pasi Tuominen ei suostunut ulkoministerin vaatimukseen, hänet syrjäytettiin.
Ministerit ovatkin tähän mennessä puhuneet lähinnä virkamiesten valmistautumisesta tilanteeseen, jossa paikan päältä saapuisi Suomen kansalaisia takaisin omatoimisesti.
YLEN TIETOJEN mukaan Suomella olisi kuitenkin jo olemassa aiemmin tiedettyä tarkempi suunnitelma siitä, miten suomalaiset aikuiset ja lapset palautettaisiin aktiivisesti al-Holin leiristä takaisin Suomeen.
Ylen mukaan esillä on ollut myös HUS:n lääkäreiden siirtäminen paikan päälle auttamaan leiriläisiä. HUS ei kuitenkaan ole suostunut heitä lähettämään turvallisuussyistä.
Ylen mukaan palauttamista on selvitetty ulkoministeriön johdolla, ja mukana ovat olleet sisäministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö.
Hallitus ei ole kuitenkaan tehnyt Suomen kansalaisten palauttamisesta poliittista päätöstä, vaan käynyt keskustelua aiheesta hallituksen iltakoulussa.
SISÄMINISTERI Maria Ohisalon (vihr) mukaan virkahenkilöiden velvollisuus selvittää mahdollisuuksia auttaa lapsia perustuu kuitenkin perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin.
– Oikeuskansleri on todennut, että lainsäädännöllinen pohja sille että virkahenkilöt selvittävät keinoja, kuinka lapsia voidaan auttaa on meidän perustuslaissa, kansainvälisissä sopimuksissa ja lapsen oikeuksien sopimuksessa. Suomen täytyy niitä noudattaa. Ja tästä on myös hallitus käynyt iltakoulussa neuvotteluja, Ohisalo totesi maanantaina.
Hänen mukaansa on myös selvää, että eri viranomaiset tekevät asiassa yhteistyötä.
– Sisäministeriön osalta viimeiset kaksi vuotta on virkahenkilöillä ollut tiedossa että jos suomalaisia palaa, niin virkahenkilöt ovat valmistautuneita tähän asiaan.
Tällaiset suunnitelmat ovat totta kai olemassa, ja se on virkahenkilöiden tehtävä varmistaa, että yhteistyö pelaa ja ihmisiä autetaan.
– Se peruskuvio, mikä täytyy pitää mielessä on, että virkahenkilöiden tehtävä on valmistella asioita, jotka ovat usein hyvin operatiivisen tason kysymyksiä, joihin poliitikko ei edes lähde mukaan, Ohisalo sanoi.
IS:n tietojen mukaan al-Holin perheet on jo jaettu Helsingin lastensuojelussa, terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa nimetyille henkilöille.
www.is.fi