Antti Rinne tarkentaa Posti-ideoitaan: Jakajat koputtelisivat kysymässä, voitko hyvin ja tarvitsetko maitoa
Pääministeri Antti Rinne uskoo, että työntekijöille maksettava kertakorvaus voisi olla yksi keino päästä ulos Postin ja PAU:n sopimuskiistasta.
Pääministeri Antti Rinne toivoo, että Postin tilanteessa hahmotettaisiin paremmin kokonaisuus ja pohdittaisiin laajasti eri vaihtoehtoja. JUSSI ESKOLA
Pääministeri
Antti Rinne (sd) kertoo, mitä hän ajattelee Postin tilanteesta ja miten se ratkaistaisiin.
Kohu Postin ympärillä sai alkunsa, kun Posti ilmoitti siirtävänsä yli 700 pakettilajittelun työntekijää halvemman työehtosopimuksen piiriin. Posti ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan tämä aiheuttaisi työntekijöille 30-50 prosentin ansionalennukset. HS:n
mukaan palkanalennus koskisikin jopa 8000 työntekijää.
Samaan aikaan julkisuuteen nousi uudelleen tieto Postin toimitusjohtaja
Pekka Malisen muhkeista ansioista. Tuntuvat bonukset- ja kannustinpalkkiot saanut Malinen tienasi 987 764 euroa vuonna 2017 eli 12 kuukaudelle jaettuna se on yli 82 000 euroa kuukaudessa bonuksineen ja kannustinpalkkioineen.
Malisen rahapalkka on 46 000 euroa kuukaudessa, mutta tähän päälle tulee vielä bonukset ja kannustinpalkkiot. Pääministerin palkkio puolestaan on 13 390 euroa kuukaudessa.
Miten kommentoitte valtionyhtiön toimitusjohtajan ansiotasoa, hän tienaa huomattavasti enemmän kuin te pääministerinä, Antti Rinne?
– Varsinkin niissä tilanteissa, kun on sataprosenttisesti valtion omistamia yhtiöitä, tämmöiset palkat mistä nyt puhutaan, kyllä ne minun mielestäni ovat perusteettomia ja aivan liian korkeita palkkoja. Jos peruspalkka on 46 000 euroa kuukaudessa ja sen päälle tulee vielä bonuksia tilanteessa, jossa yhtiö on pistänyt kilometritehtaalle ihmisiä vuosikausia siksi, että teknologinen murros on murtanut Postin tilannetta, en millään tavalla pysty itselleni perustelemaan tuollaisia palkkoja. Sen takia siihen pitää puuttua ja siihen puututaan, niin kuin omistajaohjausministeri on varsin oivallisesti todennut, Rinne sanoo Iltalehdelle.
”Ei paljon makseta”
Rinne sanoi Ylen
Ykkösaamussa, että ”emme tule hyväksymään ihmisten palkanalennuksia”. Omistajaohjausministeri
Sirpa Paatero (sd) puolestaan
linjasi tiedotustilaisuudessaan ainoastaan sen, että PAU:n ja Postin neuvotteluihin otetaan lisäaika ja neuvotteluissa pyritään löytämään asiaan ratkaisu. Paatero myös edellyttää, että Postin hallitus käy johdon palkkiojärjestelmän läpi.
Sidotteko te nyt ministeri Paateron käsiä? Onko niin, ettei hallitus hyväksy minkäännäköisiä palkanalennuksia Postin työntekijöille?
– Olemme hyvin tiiviissä yhteistyössä ministeri Paateron kanssa Postin tilannetta käyneet läpi ja on täysin yhteinen näkemys siitä, miten asiat hoidetaan. On ministeri Paateron vastuulla asiaa toteuttaa. Iso poliittinen kuva on pääministerin vastuulla, että kansalaisille syntyy oikea käsitys siitä, mitä hallitus tässä suhteessa tekee. Niin kuin todettu, Postin sisällä palkat liikkuvat siinä kahden tonnin pinnassa, siellä on paljon osa-aikatyötä ilman, että työehtosopimus on muuttunut. Jos ajattelee tavallisen ihmisen arkea pääkaupunkiseudulla, noilla palkoilla ei paljon makseta.
Eli sanotte ei palkanalennuksille?
– Lähtökohta on se, että siellä pitää neuvotella ratkaisu. Toivon näiden ihmisten näkökulmasta löydetään ratkaisu, jossa palkat eivät alene.
Rinne: Kertakorvaus voisi olla ulospääsy
Rinne
väläytti HS:n haastattelussa, että yksi vaihtoehto Postin tilanteen ratkaisuksi voisi olla se, että kehnomman työehtosopimuksen piiriin joutuville postilaisille maksettaisiin tuntuva rahallinen kertakorvaus. Esimerkiksi PAU:n Pirkanmaan pääluottamusmies
huomautti, että kertakorvaus lämmittää vain hetken, mutta monen työntekijän pitäisi tulla palkallaan toimeen vielä kymmeniä vuosia.
Miten vastaatte?
– Olen sanonut, että kannattaisi miettiä tätäkin vaihtoehtoa. Olen aikaisemmissa töissäni ollut tilanteissa, joissa se (kertakorvaus) on ollut ulospääsy ja työehtojen pidempi kaari ehkä muutetaan uusien työntekijöiden osalta. Mutta sen joukon osalta, joka on töissä nyt, turvataan toimeentulon taso riittävän pitkäksi aikaa, jos on tarvetta sopeutua, sopeudutaan, Rinne sanoo.
Rinne toimi ennen poliittista uraansa muun muassa ammattiliitto Pron puheenjohtajana.
Postinjakajat huolenpitopalveluun
Rinne ehti myös esittämään
Ylellä idean Postille siitä, että postinjakajat voitaisiin kytkeä osaksi sote-ratkaisua siten, että postia jakaessaan jakajat kurkkaisivat ikkunasta, onko asukkaalla kaikki hyvin ja jos ei ole, kysyisivät, miten voisivat auttaa.
Eli olisiko tässä kyse Postin lisämaksullisesta ”ovellekoputuspalvelusta”?
– Jos mietin tällä hetkellä erityisesti ikäihmisten yksinäisyyttä varsinkin maaseudulla, jossa ei ole naapuria lähellä ja jossa on entistä iäkkäämpiä ja huonokuntoisempia ihmisiä yksin asumassa. Näiden ihmisten näkökulmasta voisi luoda lisää turvallisuutta ja vähentää yksinäisyyttä, että siellä kävisi henkilö, joka joka tapauksessa kiertää siellä jakamassa postia, jos siihen voisi liittää tällaisen huolenpitopalvelun. En puhu nyt hoivapalvelusta, vaan ihminen ihmiselle käytäisiin kysymässä, voitko hyvin ja tarvitsetko jotain, voinko huomenna tuoda sinulle jotain, puuttuuko sokeria tai maitoa, Rinne visioi.
Rinteestä tällainen Postin hyvinvointipalvelu voisi olla osa sote-ratkaisua ja samalla Postin kehittämistä. Rinne kertoo, että eräs geriatrian lääkäri kehui hänen ideaansa.
Pääministerin mukaan nyt olisi tärkeää nähdä kokonaisuus Postin tilanteessa. Rinne sanoo haluavansa avauksillaan saada Postin pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja.
– Vaikka teknologinen murros on vaikuttanut Postiin, voisin kuvitella, että tällaisella aktiivisella kehittämisotteella voitaisiin varmistaa Postin kilpailukyky tulevaisuuteen ja samalla huolehtia siitä, Posti pystyy kilpailukykyisenä yhtiönä maksamaan säälliset palkat työntekijöille.