Rinteen/Marin hallituksen politiikka ja siitä keskustelua.

Otaksun, että jäsen @Bwana voi halutessaan avata tätä teemaa.

Saattaisin voidakin, vähän. Vaan enpä paljon kehtoo. Sanotaanko vaikka niin, että tuossa on ulkoministeriltä esimerkkiä siitä rautapöksyisyydestään. Siihen kun kuuluu täysi häikäilemättömyyskin. Nyt taitaa vaan käydä sillä viisiin että on hybriksessä saatettu haukata hieman liian iso kakunpala. Valtaa oli odotettu niin kauan että ei lopulta ihan maltettu. Sen tiedän, että esim. Ulkomaanavulla on jo touko-kesäkuussa kartoitettu noita al holilaisia. Ulkoministeri istui Ulkomaanavun(kin) hallituksessa...
 
Voiko muutes Haavistolle tulla mitään juridisia seurauksia, jos käy ilmi että on todellakin antanut potkuja siitä hyvästä että virkamies ei lakia riko ja lähde raijaamaan paperittomia lakien ja kansainvälisten sopimusten vastaisesti maahan konsulikyydeillä?

Kyllä omasta mielestäni täytyisi tulla juridisia seurauksia, koska virkasuhteen poikkaiseminen siitä että ei suostuta lakia rikkomaan on de facto jo oman valta-aseman täydellistä väärinkäyttöä.

 
Valtioneuvoston jäsenen oikeudellista vastuuta ei ole haluttu säätää yhtä yksityiskohtaiseksi ja tarkaksi kuin virkamiehen vastuuta. Tämän joskus vanhentuneeksi väitetyn järjestelmän ajatuksena on se, että valtioneuvoston jäsenten, jotka käyttävät presidentin esittelyssä, valtioneuvoston yleisistunnossa ja ministeriönsä päällikkönä ylimmäntasoista valtiollista päätös ja johtovaltaa, tulee voida toimia verrattain vapaasti. Tiukan virkavastuisuuden on ajateltu heikentävän ministerin mahdollisuuksia oma aloitteiseen johtamiseen ja päätöksentekoon. Ministerit on myös tahdottu saattaa tavanomaisen syyttämismenettelyn ulottumattomiin: syyttäjäviranomaiset ja asianomistaja eivät voi päättää ministerin syyttämisestä.

Lisäksi ministerisyytteen käsittely on määrätty erityistuomioistuimen (valtakunnanoikeuden) toimivaltaan. Tähän tuomioistuimeen nimitetään ylimpien virkatuomarien lisäksi eduskunnan valitsemia jäseniä. Ministerisyytteen käsittelyn on ajateltu vaativan tuomioistuimelta sekä ylimmäntasoista oikeudellista asiantuntemusta että tietämystä poliittisen järjestelmän toiminnasta.

Ministerin syyttäminen edellyttää eduskunnan päätöstä (ns. ministerisyytealoite). Valtioneuvoston jäsenen virkatoimen lainmukaisuuden tutkinta tulee vireille perustuslakivaliokunnassa oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen eduskunnalle tekemällä ilmoituksella, vähintään kymmenen kansanedustajan allekirjoittamalla muistutuksella tai eduskunnan muun valiokunnan esittämällä tutkintapyynnöllä. Perustuslakivaliokunta voi myös omasta aloitteestaan ryhtyä tutkimaan valtioneuvoston jäsenen virkatoimen lainmukaisuutta.

Perustuslakivaliokunnan tulee, milloin aihetta siihen esiintyy, tutkia valtioneuvoston jäsenen virkatointen lainmukaisuutta. Täysistunto päättää valiokuntavalmistelun jälkeen siitä, nostetaanko syyte.

Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.
Ei muuta kuin ministerisyyte Haavistoa kohtaan aluilleen.
 
Jotenkin koen tämän hallituksen toimia seuratessa sadistista nautintoa ja vahingoniloa... :D
 
Kommentti: Haaviston jälkeen katse sisäministeriöön – Ohisalo pääsee vaihtamaan koko maahanmuuton virkamiesjohdon
08d4065d71f14b6db287df9286550fd3.jpg

(KUVA: TIMO AALTO)
Julkaistu: 2.12. 12:14

Pekka Haavisto (vihr) syrjäytti ministeriönsä konsulipäällikön. Nyt seurataan, mitä Maria Ohisalo (vihr) tekee sisäministeriössä, sillä koko maahanmuutosta vastaava virkamiesjohto vaihtuu ensi vuonna, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toiminta nostatti myrskyn ulkoministeriössä.

Se, että ministeri yritti teettää likaisen työn al-Holin pakolaisleirillä olevien lasten kotiuttamisessa Suomeen konsuliosaston päälliköllä Pasi Tuomisella, ei jääne pelkän taivastelun ja kauhistelun asteelle.
Kun Tuominen ei käskytykseen suostunut, hänet syrjäytettiin. Uutta henkilöä etsitään Tuomisen paikalle.

Oikeuskansleri saanee valituksia asiasta.

KESKUSTELU HAAVISTON toiminnasta viriää myös eduskunnassa. Kansanedustaja Sari Essayah (kd) jätti jo tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen vastattavaksi ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta.

On ennen kuulumatonta, että ministeri yrittää painostaa virkamiestä ohittamaan virkamiesvastuunsa. ”Operaatio Korpi”, jolla lapset olisi tuotu Suomeen konsulikyydillä ja Tuomisen henkilökohtaisella vastuulla, on räikeä esimerkki ministerin perusteettomasta vallankäytöstä, tai sen yrityksestä.

Haavisto itse kieltää IS:lle painostusväitteet. Ministeriön virkamieskunnassa ollaan toista mieltä. Vielä kesäkuussa valtioneuvosto määräsi Tuomisen jatkamaan tehtävissään vuoteen 2022 saakka.

Siivottiin alta pois, Tuomisen kohtelun voisi tiivistää.

MUTTA NYT KATSEEN voi jo suunnata Maria Ohisalon (vihr) johtamaan sisäministeriöön, jonka virkamiesjohtoa ollaan myllertämässä totaalisesti. Sisäministeriössä puhutaan jo ”puhdistuksesta”, joka sisäministeriössä on edessä, sillä koko suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta vastaava virkamiesjohto on vaihtumassa ensi vuonna.

Ensimmäisenä vaihtuu sisäministeriön kansliapäällikkö. Ilkka Salmi jättää ministeriön kansliapäällikön tehtävät, kun hänet nimitettiin EU-komissioon vastuualueenaan varautuminen suuronnettomuuksiin ja niiden ehkäisy.

Salmen paikalle vahvoilla on IS:n tietojen mukaan yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä, jonka toimikausi nykyisessä tehtävässä päättyy sopivasti ensi vuonna. Pimiällä on kova tausta vihreissä, sillä hän on ollut vihreiden eduskuntaryhmän juristina ja oikeusministeri Tuija Braxin (vihr) erityisavustajana 2007–2008.

MYÖS sisäministeriön alaisen maahanmuuttoviraston Migrin johtaja vaihtuu, sillä ylijohtaja Jaana Vuorion seitsemän vuoden kausi päättyy ensi vuonna. Lisäksi myös ministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkö Jorma Vuorio (ei sukua Jaana Vuoriolle) jää eläkkeelle ensi vuonna. Vuoriolla on silti ”taustavirka” Maahanmuuttoviraston ylijohtajana kesäkuuhun 2021 asti.

Eikä tämäkään riitä, vaan myös Suojelupoliisin päällikön, kokoomustaustaisen Antti Pelttarin viiden vuoden toimikausi päättyy helmikuussa 2021. Pelttari on hakenut jo sisäministeriön kansliapäälliköksi, mutta kokoomustaustalla ennuste ei nykyhallituksen aikana ole lupaava. Supon päällikön paikasta syntyy lihava keskustelu, sillä Sdp haluaa paikan itselleen.

Joka tapauksessa edessä on tilanne, jossa siis liki kaikki keskeiset maahanmuuttoon liittyvät virat ovat aukeamassa. Nimitykset herättävät taatusti poliittisia intohimoja. Kaiken lisäksi harva on vielä sisäistänyt, että nimitykset sattuvat päällekkäin.

Sen, keitä avautuviin virkoihin valitaan, päättää siis vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Juttua päivitetty kello 15.13: Täsmennetty sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikön Jorma Vuorion eläkkeelle siirtymistä.

 
Noin teoriassa hallituksen hajottamisessa voisi olla pointtinsa. Kun ottaa huomioon todennäköisesti edessä olevat vaikeat ajat taloudessa ja muillakin alueilla. Arvaukseni on ettei kukaan nyt hallituksessa olevista puolueista tule kasvattamaan kannatustaan, jos hallitus pysyisi kasassa koko kauden. Olisi ehkä helpompi "päästää" etenkin PS hallitukseen ja vastuuseen. Joutuisivat kovaan paikkaan ja varmasti eivät pysty koko kannattaja kuntaansa miellyttämään. Voisi tapahtua siirtymää takaisin PS. Ei varmasti isoa halua ole luopua vallasta, mutta melko varmaa on etteivät seuraavissa vaaleissa ennenaikaisissa tai vuoden 2023 tule menestymään. Toki kaikki eivät näin voi tehdä, mutta saa nähdä lähteekö kukaan pelaamaan.
 
Back
Top