Rinteen/Marin hallituksen politiikka ja siitä keskustelua.

Hallituspuolueiden edustajat liioittelivat hallituksen saavutuksia: HS tarkisti faktat​

Suomen talouskehitys on ollut suotuisaa, mutta osa hallituspuolueiden edustajista myös liioitteli hallituksen saavutuksia keskiviikon eduskuntakeskustelussa.

Kansanedustajat Jussi Saramo (vas), Arto Pirttilahti (kesk) ja Johannes Koskinen (sd) kehuivat eduskunnassa hallituksen talouspoliittisia saavutuksia.

Kansanedustajat Jussi Saramo (vas), Arto Pirttilahti (kesk) ja Johannes Koskinen (sd) kehuivat eduskunnassa hallituksen talouspoliittisia saavutuksia. KUVA: LEHTIKUVA
Teemu Muhonen HS

9:21
EDUSKUNNASSA käytiin keskiviikkona lähetekeskustelu hallituksen tämän vuoden neljännestä lisätalousarvioesityksestä. Kohentuneen talouskehityksen vuoksi arvio valtion tämän vuoden lainanotosta pienenee yli kahdella miljardilla noin 12 miljardiin euroon.

Keskustelun aluksi useat hallituspuolueiden edustajat kehuivat hallituksen onnistuneen talouspolitiikan saavutuksia. Suomen talouskehitys on todella ollut suotuisaa, mutta HS:n faktantarkistuksen perusteella jotkut hallituspuolueiden edustajat sortuivat myös liioitteluun.


Jussi Saramo (vas): ”Tällä hetkellä Suomen talous on Euroopan huipulla.”​

Väite on liioiteltu

VASEMMISTOLIITON eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi, että nykyinen hallitus on tehnyt kriisissä Suomen historian onnistuneinta talouspolitiikkaa.

”Oikeiston linja oli ottaa velkaa työttömyyteen yli kymmenen vuotta. Kun te olitte vallassa, Suomen talous oli Euroopan heikoimpia. Tällä hetkellä Suomen talous on Euroopan huipulla”, Saramo sanoi.

Jussi Saramo (vas)

Jussi Saramo (vas) KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Tänä vuonna Suomen talouden elpymisvauhti on kuitenkin jäämässä Euroopan häntäpäähän. Se ei ole yllättävää, sillä viime vuonna Suomen talous selviytyi useimpia muita maita pienemmillä vaurioilla.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
Saramo sanookin HS:lle viitanneensa ”huipulla” siihen, että vuodet 2020 ja 2021 yhdessä tarkasteltuna Suomi on talouskasvussa Euroopan kärkipäätä. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan tällaisella tarkastelulla Suomi sijoittuu Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennusteissa pikemminkin Euroopan keskikastiin.


Synkemmältä tilanne näyttää, jos katsotaan ennusteita tuleville vuosille. IMF:n ennusteessa Suomen talouskasvu laahaa Euroopan keskiarvon perässä tästä vuodesta alkaen jälleen vuosia eteenpäin, kuten se laahasi myös 2010-luvulla. Ainakin ennusteiden valossa on siis liioiteltua väittää, että tämän hallituskauden aikana Suomen talous olisi noussut Euroopan huipulle.


Myöhemmin Saramo sanoo viitanneensa myös siihen, että Suomen velkaantuminen on pandemia-aikana ollut verrattain vähäistä. Tämä pitää paikkansa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

Antti Lindtman (sd): ”Vain kolme euromaata on korona-aikana onnistunut hallitsemaan velkaantumista Suomea paremmin.”​

Väite pitää paikkansa

HALLITUKSEN velanotto koronapandemian aikana ei kansainvälisessä vertailussa näyttäydy niin suurena kuin oppositio usein antaa ymmärtää. Tähän viittasi lähetekeskustelussa Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Lindtman sanoi Suomen kuuluvan niiden euromaiden joukkoon, jotka ovat suhteellisesti velkaantuneet korona-aikana vähiten.


”Vain kolme euromaata on korona-aikana onnistunut hallitsemaan velkaantumista Suomea paremmin.”

Antti Lindtman (sd)

Antti Lindtman (sd) KUVA: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA
Vuoden 2020 ensimmäisestä vuosineljänneksestä vuoden 2021 toiseen vuosineljännekseen Suomen julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen kasvoi viisi prosenttiyksikköä. Vähemmän se kasvoi vain kolmessa euromaassa, eli Alankomaissa, Luxemburgissa ja Irlannissa.


Vertailuun vaikuttaa luonnollisesti vertailujakson alkamisajankohta. Jos vertaillaan velkaantumista vuoden 2019 viimeisestä vuosineljänneksestä alkaen, Suomea vähemmän on velkaantunut viisi euromaata.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

Arto Pirttilahti (kesk): ”Tällä hetkellä meidän työllisyysaste on huipussaan, 73,8 [prosenttia]”​

Väite on osin virheellinen

Keskustan kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti sanoi Suomen työllisyysasteen kohonneen uusiin huippulukemiin eli 73,8 prosenttiin. Työllisyysaste kuvaa työllisten osuutta 15–64-vuotiaasta väestöstä.

Arto Pirttilahti (kesk)

Arto Pirttilahti (kesk) KUVA: MARTTI KAINULAINEN
Pirttilahti mitä ilmeisimmin sekoitti lukuja, sillä työllisyysasteen niin sanottu trendiluku oli syyskuussa 72,5 prosenttia. Pirttilahden mainitsema 73,8 prosenttia taas on työ- ja elinkeinoministeriön ennuste vuoden 2023 työllisyysasteesta, ei suinkaan tämän hetken työllisyysaste.


Se kuitenkin pitää paikkansa, että Suomen työllisyysaste on nyt varsin korkea. Vain juuri ennen pandemiaa vuonna 2020 se oli aavistuksen korkeampi.


Vasemmistoliiton Saramo sanoi omassa puheenvuorossaan hallituksen tehneen jopa ”Suomen historian työllisyysennätyksen”. Se pitää työllisten henkilöiden määrällä mitattuna paikkansa, Tilastokeskuksesta vahvistetaan.


Työllisyysaste eli työllisten osuus työikäisestä väestöstä taas on saattanut olla vieläkin korkeampi esimerkiksi 1980-luvun lopulla. Asia varmistuu, kun Tilastokeskus saa vanhat aikasarjansa korjattua uuden mittausmenetelmän mukaisiksi.


Keskustan Pirttilahti ei pitänyt nykyistä työllisyysastetta riittävänä. Hän sanoi, että työllisyysastetta pitää pyrkiä nostamaan kohti 78:aa prosenttia.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

Johannes Koskinen (sd): ”Hyvät edellytykset on, että 2–3 vuoden sisällä päästään alijäämistä maksamaan velkaa takaisinpäin”​

Väite on varsin optimistinen

SDP:N kansanedustaja Johannes Koskinenmaalasi omassa puheenvuorossaan varsin ruusuisen kuvan valtiontalouden näkymistä.

Koskinen pohjusti arviotaan toteamalla, että tänä vuonna valtiontalouden alijäämä pienenee noin kolmanneksella viime vuodesta ja ensi vuonna lähes puolella tästä vuodesta.


”Hyvät edellytykset on, kun tätä talouden ja työllisyyden kasvua pidetään yllä, niin että kahden–kolmen vuoden sisällä päästään alijäämistä maksamaan velkaa takaisinpäin”, Koskinen arvioi.

Johannes Koskinen (sd)

Johannes Koskinen (sd) KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA
Esimerkiksi valtiovarainministeriö ei pidä edellytyksiä lainkaan niin hyvinä. Ministeriö arvioi syksyn taloudellisesta katsauksessaan, että valtiontalouden alijäämä on vielä vuonna 2023 peräti 6,4 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön ennusteiden mukaan runsas velanotto jatkuu myös vuosina 2024 ja 2025.

Matkaa ylijäämään ja velan lyhentämiseen on siis reippaasti. Koskisen arviota ei tietenkään voi sanoa vääräksi, koska se on hänen oma ennustuksensa. Varsin optimistisena sitä voi joka tapauksessa pitää.
 
Kyllä pitäs nykyhallituksen tajuta että jos menee mahdollisten uusien pakolaisten homma pelleilyksi
hallitus kaadetaan.
Nykyiset ilmastojeesustelut ja polttoaineen hinnan nousut sapettavat melko useaa äärikepulaistakin.
 
Juuri oli YLE:llä maalailua että tämä bensan säännöstelykauppa ja ilmastopsykoosi nostaa hintaa noin 70 senttiä. Vaihtoehdoksi tarjottiin polttoaineveron nostoa.

Pitää saada hallitus joka laskee polttoaineveroa!! Missä on puolue ja poliitikot jotka sen lupaavat tehdä?
 
Ei tunnuta hallituksen eilä osin opposition piirissäkään tajuttavan sitä mikä kiehunta tuleekaan kun kansa maksaa bensasta 2.70, maassa on kymmeniä tuhansia joko suoraan itärajan yli tulleita tai maahan Helsinki-Vantaan kautta laittomasti lennätettyjä irakilaisia, virus tekee tuhoa edelleen ja pääministerinä on henkilö joka twiittailee paskaa lauantaiaamuna kello 3.30..

Puutuu vielä että alkavat vainota niitä jotka eivät tuollaisesta paskapolitiikasta tykkää.
 
Tässä maassa nyt kun pölhöt on nyt vallassa, voi vain todeta että leivän ansaitseminen omatoimisesti tulee olemaan jatkossa entistä vaikeampaa ja ei tarvitse hirveästi aivonystyröitä vaivata, kun ymmärtää ettei nuoret rupea yrittäjiksi.
 
Viimeksi muokattu:
Juuri oli YLE:llä maalailua että tämä bensan säännöstelykauppa ja ilmastopsykoosi nostaa hintaa noin 70 senttiä. Vaihtoehdoksi tarjottiin polttoaineveron nostoa.

Pitää saada hallitus joka laskee polttoaineveroa!! Missä on puolue ja poliitikot jotka sen lupaavat tehdä?
MINÄ LUPAAN TEHDÄ SEN! ÄÄNESTÄKÄÄ MINUA, Suomen yliviskaaliksi, niin lupaan seuraavat muutokset:
- henkilökohtainen muuttoni takaisin Suomeen, Isänmaata hallitaan tehokkaimmin nuoruudenmaisemistani Espoon Viherlaaksosta. Kehä II on siitä todiste.
- kaikki Ahmed ahneet ja muut analfabeetit, buzzi-buzukit sekä erilaiset mattokauppiaat/ -lentäjät hiivattiin koko Härmästä
- Loppu verotukselle! Tulovero sekä autovero nollaan, tärkeää.
- luopuminen henkilötodistuksista! Tulevaisuudessa, nykyteknologiaa käyttäen, kaivetaan kaikki vanhatkin portsarit naftaliinista ja asioiden sekä yksilöiden käsittely pohjautuu jälleen vanhaan kunnon pärstäkertoimeen. Tämä toiminee myös maahanmuuttoasioissa erinomaisesti, Suomesta tulee Euroopan reformaatio-johtaja alalla
- taskuaselupa takaisin, mutta selkeästi seksikkäämmällä nimellä, jotta useammat kansalaiset tarttuvat oikeuksiinsa, joita ei tietenkään rajoiteta byrokratian toimesta, joka on myös lakkautettu kustannussyistä.
- viljelijöille jotain että pysyvät penteleet aisoissa.
- MALMIN LENTOKENTTÄ JULISTETAAN AVATUKSI, RESURGAM, IKIAIKAISEKSI SINIVALKOISEN ILMAILUN TEMPPELIKSI, JA SINNE AVATAAN HAUTAPUISTO VIHERKOMMUNISMIN PAHUUDELLE JA HUONOILLE IDEOILLE.
- Tästä tehdään seuraavana päivänä kiipeilypuisto.
- Käydään julkisena projektina läpi kaikki Kurvin, Konalan, Haagan tjms. keskiolutkuppilat, kunnes löytyy vanhan liiton tiirikkamies, joka saa Tiitisen kassakaapin auki.
- Seitsemäntenä päivänä ajattelin tilata Kotipizzaa ja levätä...
 
Mielestäni julkinen sektori pitäisi ensimmäisenä seuraavassa hallituksessa kammata puolikkaaksi, niin eivät ehtisi miettiä joutavia lisäkulunkeja veronmaksajille joilla työ ajattaa omalla kalustolla ympäri maata, satoi tai paistoi.
Harmi vaan että ns julkinen sektori pitää sisällään myös terveydenhoidon ja vanhuudenhoidon, joille aloille oikeasti tarvitaan lisää henkilökuntaa.
On vaarallista sanoa että koko julkinen sektori puoliksi, koska yleensä se tarkoittaa sitä että hallinnollinen johto pitää paikkansa ja tekee suunnitelmat niin, että alimmalta portaalta tehdään karsinnat.
Sehän on täysin väärin tarpeiden näkökulmasta.

Julkinen sektori tarttis ulkopuolisen siivoojan. Ensin erotellaan sivuun töitään tekemään terveydenhoitajat ja vanhuudenhoitajat ja sen jälkeen kaikki vähentävä tarkastelu kohdistetaan siihen loppuosaan erityisesti johdossa ja esikunnissa.
.
 
Onhan tämä ironista kun vihreät päätyvät julistamaan rajat sulkukelpoisiksi ja kitkemään jengirikollisuuden.

Ehkä hyvä näin. Jos ps olisi sen tehnyt ei rasismisyytöksillä olisi ollut mitään rajaa. Tämä meni kevyimmäin kitkan kautta.

Nyt vaan toivotaan, että rajoja ei tarvitse sulkea, jengitkin saadaan kuriin ja Suomi saa mahdollisuuden rauhallisempaan tulevaisuuteen.
Rajat kii politiikka toteutunut (kohta) 2-0 vihreitten toimesta vs persut. ;) Onko ohisalo radikalisoitunut?

 
Onhan tämä ironista kun vihreät päätyvät julistamaan rajat sulkukelpoisiksi ja kitkemään jengirikollisuuden.

Ehkä hyvä näin. Jos ps olisi sen tehnyt ei rasismisyytöksillä olisi ollut mitään rajaa. Tämä meni kevyimmäin kitkan kautta.

Nyt vaan toivotaan, että rajoja ei tarvitse sulkea, jengitkin saadaan kuriin ja Suomi saa mahdollisuuden rauhallisempaan tulevaisuuteen.
Suomi on puolan tiellä, kansallisia lakeja meneekin ohi kansainvälisten sopimusten, ollaanko enää oikeusvaltio :p
 

Entinen sisäministeri Kai Mykkänen haluaa hallituksen harkitsevan aidan rakentamista itärajalle – ”Vaikka meille kaikille se on varmasti vastenmielinen ajatus”​



 

Entinen sisäministeri Kai Mykkänen haluaa hallituksen harkitsevan aidan rakentamista itärajalle – ”Vaikka meille kaikille se on varmasti vastenmielinen ajatus”​

Mykkänen puhukoon vastenmielisyydestä vain omasta puolestaan, riista aita tarvitaan, saadaan vielä henkilötyövuosia kaupan päälle
 
Viimeksi muokattu:
Harmi vaan että ns julkinen sektori pitää sisällään myös terveydenhoidon ja vanhuudenhoidon, joille aloille oikeasti tarvitaan lisää henkilökuntaa.
On vaarallista sanoa että koko julkinen sektori puoliksi, koska yleensä se tarkoittaa sitä että hallinnollinen johto pitää paikkansa ja tekee suunnitelmat niin, että alimmalta portaalta tehdään karsinnat.
Sehän on täysin väärin tarpeiden näkökulmasta.

Julkinen sektori tarttis ulkopuolisen siivoojan. Ensin erotellaan sivuun töitään tekemään terveydenhoitajat ja vanhuudenhoitajat ja sen jälkeen kaikki vähentävä tarkastelu kohdistetaan siihen loppuosaan erityisesti johdossa ja esikunnissa.
.
Toit hyvin esiin julkisen Soten ongelman. Hallinto on liian suuri ja kasvaa entisestään.
 
Sisäministerimme panos..

Sisäministeri Ohisalon mielestä myös Suomessa tulee pohtia, voisiko suojelua tarvitseva tulla maahan suoraan työn tai opiskelun perusteella​


Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mielestä Suomessa on syytä pohtia, voisiko osa kansainvälisen suojelun tarpeessa olevista ihmisistä saapua maahan suoraan esimerkiksi työntekijöinä tai opiskelijoina.

Tällä hetkellä Suomesta voi saada suojelua vain saapumalla maahan turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina.

Ohisalo sanoo, että myös Suomessa tulee pohtia vaihtoehtojen luomista nykytilanteelle, joka tällä hetkellä johtaa usein laittomiin ulkorajojen ylityksiin ja ihmissalakuljettajiin turvautumiseen.

Ohisalon mukaan EU:n komissio on kehottanut jäsenmaita tutkimaan kansainvälistä suojelua tarvitsevien mahdollisuuksia työ- ja opiskeluperustaiseen maahantuloon.

-kertoo mtv3
 
Back
Top