Rinteen/Marin hallituksen politiikka ja siitä keskustelua.

Mielelläni laittaisin, mutta kun kyse on vanhoista työpaikoistani ja salassapitovelvollisuudesta niin en tuohon lähde. Heitän vielä seuraavan: kun verrattiin samaa tuotetta tekevää Suomalaista ja Ruotsalaista tehdasta, niin henkilöstökustannusten osuus Suomessa oli selvästi pienempi kuin Ruotsissa. Jos käytetään termia tuottavuus, niin Suomi oli toiseksi tuottavin Puolan jälkeen. Mukana vertausmaina: Suomi, Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Saksa, Puola, Englanti, Irlanti. Kyse oli saman teollisen tuotteen valmistuksesta. Aikaa toki tästä on kulunut n 10 vuotta. Laatumittareissa Puols ei sitten loistanutkaan kärkikahinoissa...
Jes. Covin muodikasta
 
Korona jyllää, mutta onneksi suomalaiset ovat lähdössä avaruuteen
TEHNYT JUSSI JUHANI KUOSMANEN, 28/08/2020

Viimeinkin hyviä uutisia Suomesta! Katri Kulmuni valmistaameitä avaruuden valloittamiseen. Se onkin jo astetta kovempi juttu kuin maailman 65 miljoonan pakolaisen majoittaminen kempeleläiseen omakotitaloon. Vastaa lähes kuuden kilometrin sauvakävelyä veden päällä.

- Suomen tulee perustaa oma avaruushallinto ja avaruuspolitiikka, jotka auttavat luomaan selvät pelisäännöt avaruudessa toimimiseen, Kulmuni kertoo
Oikein. Niin tulee perustaa ja mitä pikemmin, sen parempi.
- Sisunautit ja Suomesta laukaistut miehitetyt avaruuslennot tullaan vielä näkemään, jatkaa Kulmuni.
Nyt on reipasta tekemisen meininkiä keskustan visioissa. Siinä tupailtojen seinähirret pitävät lähes kosmista pauketta, kun keskustan sisunautteja valmistellaan kestämään avaruuden koettelemuksia.
Nyt vain pitäisi enää puhua vihervasemmistolaiset sähköpyöräilijät hallituksesta mukaan hankkeeseen. Heillähän on jo foliohatutkin valmiina.
Mutta näen lähes Kuiperin vyöhykkeen paksuisia esteitä Kulmunin hienolle hankkeelle.
Vasurit eivät ainakaan lähde avaruuteen, se on varma. Eivät nykyisillä työehtosopimuksilla. Ja onko siellä KELAakaan?
Vaikka valtaosa kansalaisista toivoisi juuri heidät lähetettäväksi jonnekin Örk 4 galaksiin, niin minkäs teet? Kuka edes haluaisi Arhinmäen kanssa samaan alukseen? Istumaan tyhjenevän kaljakorin päällä miljardi kilometriä?
Ruotsalaiset ovat kyllä innokkaita lähtemään millaiseen hallitukseen tahansa, mutta että avaruushallintoon? En mene takuuseen uskaltavatko. Tuskin.
Svedut osaavat ehkä itsekin laskea, että taustasäteily tuhoaisi noin pikkuisen ja itseriittoisen puoluepökäleen jo ennen kantoraketin irtoamista. Eikä sellainen olisi keskustan sisunauteille kovinkaan toivottavaa. Rahdata avaruuteen suomea osaamattomia vainajia.
Jäljelle jää vain vihreät ja demarit.
Avaruudessa sanotaan olevan pieniä vihreitä miehiä, joten se voi koitua vihreille ylivoimaiseksi ideologiseksi esteeksi. Siis että ovat nimenomaan vihreitä miehiä, eivätkä jotain avaruusoletettuja. Vihreät ovat siitä outoja, etteivät siedä edes itsensä värisiä pilejä.
Siis lopulta vain demarit ovat valmiita miehittämään raketin keskuslaisten seuraksi. Mutta heilläkin lienee ehtonsa. Halunnevat ottaa mukaansa sosialismin edistyneimmät tuoteinnovaatiot esiteltäväksi Kosmoksen sivilisaatioille: sinkkisankon ja kaarnaveneen.
Jussi Juhani
 
Uutiset siitä, että Suomen kilpailukyky ei olisi kunnossa ovat puppua. On asia, jossa olemme verrokkimaiden joukossa selviä ykkösiä. Suomessa on nimittäin erittäin helppoa ja halpaa irtisanoa ihmisiä. Sen takia Kaipola, joka oli suoritus- ja kilpailykyvyltään montaa maailmalla toimintaansa jatkavan yksikön edellä, saa nyt mennä. Tämä asia on valitettavasti sivuutettu julkisessa keskustelussa lähes kokonaan. Irtisanomisten helpottaminen kilpailukyvyn nostattajana on kaksiteräinen miekka.
 
Jos Tuomiojan väite pitää paikkansa, että tehdas oli voitollinen, niin miksi se ei voisi olla sitä valtionomisteisena?

Tämä näin niinkuin hypoteettisena kysymyksenä Kemira grow hown ja muiden kustujen hommien takia.
No äkkiseltään, Kaipola on paperitehdas eikä siellä käsittääkseni ole yhtään sellukattilaa. Tähän asti se on ollut osa UPM:ä ja saanut sellua konsernin sisältä (kierrätyspaperia yms varmaan lisäksi, en jaksa googlettaa). Nyt jos valtio ostaisi tuon tehtaan, se olisi yksinäinen pytinki keskellä korpea ja muiden armoilla. Ostoraaka-aine, surkea sijainti, huono kilpailuasema pienenä isojen keskellä. On ihan eri asia olla voitollinen osana suurta organisaatiota ja sen koneistoa, kuin yrittää alkaa tappelemaan jalansijaa ei-niin-halutuille bulkkituotteille tyhjästä.
UPM haluaa lakkauttamisella sekä säästöjä että paperintarjonnan vähenemistä ja siten hintojen nousua. Mihinkähän hintaan se olisi valmis myymään sellua Tuomiojalle?
 
No äkkiseltään, Kaipola on paperitehdas eikä siellä käsittääkseni ole yhtään sellukattilaa. Tähän asti se on ollut osa UPM:ä ja saanut sellua konsernin sisältä (kierrätyspaperia yms varmaan lisäksi, en jaksa googlettaa). Nyt jos valtio ostaisi tuon tehtaan, se olisi yksinäinen pytinki keskellä korpea ja muiden armoilla. Ostoraaka-aine, surkea sijainti, huono kilpailuasema pienenä isojen keskellä. On ihan eri asia olla voitollinen osana suurta organisaatiota ja sen koneistoa, kuin yrittää alkaa tappelemaan jalansijaa ei-niin-halutuille bulkkituotteille tyhjästä.
UPM haluaa lakkauttamisella sekä säästöjä että paperintarjonnan vähenemistä ja siten hintojen nousua. Mihinkähän hintaan se olisi valmis myymään sellua Tuomiojalle?

Kaipola on ollut iso kierrätyspaperin käyttäjä.
 
Jos Tuomiojan väite pitää paikkansa, että tehdas oli voitollinen, niin miksi se ei voisi olla sitä valtionomisteisena?
Ehkä tehdas OLI voitollinen mutta paperimarkkinoiden näkymä eteenpäin ei kannusta jatkamaan tuolla tuota liiketoimintaa tulevina vuosina.
Suomalainen sanomalehtipaperi on liian priimaa tuotantotavasta johtuen ja liian kaukana markkinoita = kallista suhteessa siihen mihin se käytetään.

Stora Enso teki samat liikkeet Suomessa jo vuosia sitten ja käänsi tehtaita kartongin valmistamiseen. Muita paperin valmistajia ei enää oikein olekaan. Tervakoskea ei lasketa koska tekee erikoipaperia.
.
 
Ehkä tehdas OLI voitollinen mutta paperimarkkinoiden näkymä eteenpäin ei kannusta jatkamaan tuolla tuota liiketoimintaa tulevina vuosina.

Se huhujen mukaan oli voitollinen, mutta tuotti vain pientä voittoa ja olisi tarvinnut isohkoa uudistamista lähivuosina. Koneet korjattu viimeksi vuonna -05 ja huhujen mukaan uusia investointeja tuohon tehtaaseen ei oltu edes suunniteltu enää vuosiin. Ja kuten sanoit, paperimarkkinoiden näkymä ei ehkä kannustanut investointeihin tuolla.

Lisäksi se että Suomessa lopputilin antaminen on halpaa varmaan vaikutti asiaan.

Olisihan Pesonen voinut nuo asiat suoraankin sanoa, mutta nyt lähti politikoimaan asialla kun on väärä hallitus
 
Eli valtion omistamat yritykset ovat automaattisesti tappiollisia ja sosialismia?
Argumenttisi muutenkin on virheellinen, jos raha ja omistajuus vaihtuvat päikseen, niin kyse ei ole sosialisoinnista. En minäkään sosialisoinut maitoa kaupasta tänään, ostin sitä.
Se mitå maanpetturi (=googlaa zavidovo) tuomioja tässä tapauksessa ajaa takaa on nimenomaan sosialismia. Toki olen kanssasi samaa mieltä siinä ettei kaikki valtion/yhteiskunnan omistus ole automaattisesti sosialismia.

Toisaalta olen varma myös siitä ettei UPM:n Kaipolan tehtaat ole yhtiön tuottavimpia yksiköitä. Yhtiön omistajat sekä johto eivät ole liiketoimintansa suhteen ihan niin tyhmiä mitä julkisuudessa halutaan tuoda esille. Huonoimmat oksat karsitaan jo hyvissä ajoin, ennekuin ne kuihduttavat koko puun.

UPM-Kymmene'n taloudellinen tilanne ja tunnusluvut ovat varsin hyviä. Yritys on myös hoitanut velvoitteensa suomalaista yhteiskuntaa kohtaan moitteettomasti. Meidän kaikkien kannalta on ikävää että teollisuuden ja liike-elämän toimintaympäristö on Suomessa muuttunut negatiiviseen suuntaan. Eikä minkäänlaista korjausta parempaan ole tiedossa.
- tästä johtuen tulevaisuuteen tähtäävät investoinnit kohdistuvat jatkossa muualle.

Äänestäjät ja poliitikot saavat juuri sitä mitä ovat tilanneet..(pitää ymmärtää toki sekin että äänestäjistä n. 2/3 edustaa keskusta-oikeistolaista näkemystä..mutta esim,. kepu halusi, aikaisemmasta poiketen, lähteä tukemaan vasemmistoa ja sosialistista suuntaa).
- kepun petos omia äänestäjiään kohtaan tarjosi vihersosialisteiile mahdollisuuden valtaanpääsyyn, vain 1/3 poliittisella kannatuksella.

Suomessa olisi pitänyt toteuttaa samat kilpailukykyä lisäävät päätökset joita tehtiin kilpailijamaissa jo yli kymmenen vuotta sitten.
- ikävää että samanlaisiin uudistuksiin ei meiltä löytynyt silloinkaan poliittista halukkuutta. Suomi jäi muiden pohjoismaiden junasta.
- kukaan ei voi enää väittää että kyseiset työelämän uudistukset (esim Ruotsissa ja Tanskassa) olivat vahingollisia yhteiskunnalle.
- kyseiset uudistukset loivat perustan niin Ruotsin kun Tanskan talauselämän ja elintason kasvulle koko viime vuosikymmenen ajalla sekä myös tulevaisuuteen.
- samalla Tanskassa ymmärrettiin myös kiristää elintasopakolaisten maahanottoa, mikä ehkä osaltaan ehkäisi ulkomaalaistaustaisten rikollisjengien muodostumista (vrt. Ruotsi)

Mutta, olen varma siitäkin että ahkerat, yrittäjyyttä ja työntekemistä arvostavat ihmiset tulevat aina pärjäämään Suomessa. Yhteiskunnan köyhtyessä vastuu omasta, perheen ja lähimmäisten toimeentulosta siirtyy yhä enemmän ihmisten itsensä kannettavaksi. Sekin on ihan hyvä kehityssuunta.
 
"HS:N tietojen mukaan UPM:ssä aluksi yllätyttiin, kun he lukivat mediasta, että pääministeri Sanna Marin vierailee Kaipolan tehtaalla tapaamassa työntekijöitä. Yhtiössä ei tehdasvierailusta tiedetty mitään.
Uutinen oli virheellinen. Marin vierailee nimenomaan Jämsän kaupungin vieraana, mutta paikalle on kutsuttu myös Kaipolan tehtaanjohtaja ja pääluottamusmiehiä.
Jämsä onkin oikea osoite, sillä se on valtavissa ongelmissa Kaipolan alasajon jälkeen."
 
Kaipolan ongelma on ettei se sijaitse Keski- Euroopassa tai suomalaisessa syväsatamassa. Samojen ongelmien kanssa tulee painimaan se selluprojekti jota jossain vaiheessa puuhattiin Kuopioon. Guanon kanssa samantasoisilla katemarginaaleilla pyörivä bulkki ei juurikaan kestä lisääkuljetuskustannuksia.
 
Kaipolan ongelma on ettei se sijaitse Keski- Euroopassa tai suomalaisessa syväsatamassa. Samojen ongelmien kanssa tulee painimaan se selluprojekti jota jossain vaiheessa puuhattiin Kuopioon. Guanon kanssa samantasoisilla katemarginaaleilla pyörivä bulkki ei juurikaan kestä lisääkuljetuskustannuksia.
Kaipola kuitenkin sijainnee raaka-ainelähteiden läheisyydessä. Onko siis jotenkin edullisempaa rahdata Keski-Eurooppaan raaka-ainetta kuin lopputuotetta?
 
Kaipolan ongelma on ettei se sijaitse Keski- Euroopassa tai suomalaisessa syväsatamassa. Samojen ongelmien kanssa tulee painimaan se selluprojekti jota jossain vaiheessa puuhattiin Kuopioon. Guanon kanssa samantasoisilla katemarginaaleilla pyörivä bulkki ei juurikaan kestä lisääkuljetuskustannuksia.

Vaihtoehtona on rahdata raakapuuta sinne satamaan.

Satamassa toimivan sellutehtaan ongelma on siinä, että kun harvoilla vetää tehtaan ympärille sopivan ympyrän raakapuun hankinta-alueeksi niin puolet siitä onkin merta ja ympyrää joudutaan raakasti suurentamaan.

Äänekosken uudessa sellutehtaassa ei ole varastoa vaan se on siirretty Vuosaaren satamaan. Kokonaiset sellujunat suhaavat sitä 24/7.
 
Vaihtoehtona on rahdata raakapuuta sinne satamaan.

Satamassa toimivan sellutehtaan ongelma on siinä, että kun harvoilla vetää tehtaan ympärille sopivan ympyrän raakapuun hankinta-alueeksi niin puolet siitä onkin merta ja ympyrää joudutaan raakasti suurentamaan.

Äänekosken uudessa sellutehtaassa ei ole varastoa vaan se on siirretty Vuosaaren satamaan. Kokonaiset sellujunat suhaavat sitä 24/7.

Jalosteen kuskaaminen saattaa olla fiksumpaa kuin raaka-aineen?

Yhtä lailla öljynjalostamon sijoittaminen Kaipolaan olisi huono idea.
 
"HS:N tietojen mukaan UPM:ssä aluksi yllätyttiin, kun he lukivat mediasta, että pääministeri Sanna Marin vierailee Kaipolan tehtaalla tapaamassa työntekijöitä. Yhtiössä ei tehdasvierailusta tiedetty mitään.
Uutinen oli virheellinen. Marin vierailee nimenomaan Jämsän kaupungin vieraana, mutta paikalle on kutsuttu myös Kaipolan tehtaanjohtaja ja pääluottamusmiehiä.
Jämsä onkin oikea osoite, sillä se on valtavissa ongelmissa Kaipolan alasajon jälkeen."

Hyvä yritys kuitenkin. Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä kun politiikkaa tehdään.
 
Eli idean hylkäämisen syy on ideologia, tai Tuomiojan persoona.

Muistelisin, että asut, tai asuit Norjassa. Harmillisesti hekin tuusaavat, kun joku muu voisi hoitaa homman paremmin.
Noh, tarkoitukseni ei ollut ärsyttää, tai olla epäkunnioittava. Pahoittelut jos muotoilin asiani huonosti. Mutta olet oikeassa, idean hylkääminen saman tien on kirjaimellisesti ideologinen, johtuen suoraan elämänkatsomuksestani että valtion tulee keskittyä ydintehtäviinsä - turvallisuus - terveys - koulutus... eli kirjaimellisesti taata tulevaisuus Suomi Oy:lle. Ja that's it!
Mitään muuta ei tarvita, ja jos ihmiset haluavat pelastaa maailmaa, niin omalla rahalla sitten. Siihen löytyy myriadi vaihtoehtoa hyväntekeväisyysjärjestöjen muodossa.
Suomen valtion ei pidä olla yksi niistä.
Ja kyllä asun Norjassa, ja täällä on monta asiaa jotka myös haluaisin nähdä toisin. Mutta täällä on myös Oljefonden, jonka 1200 miljardia euroa possaa heittää pelkkinä osinkoina (jotka saa perustuslain mukaan hassata miten huvittaa, ja joka hallitusta todellakin huvittaa) reilusti yli Suomen valtion vuosittaisen budjetin. Lisäksi on varsinaiset verotulot, ALV 25% jne. Joten kyllä rahkeet riittää kaikenlaiseen idiotismiin, ja sitä tapahtuu. Se Gardemoenin lentokentän pikajunan uusi tunneli, johon ylläoleva järvi häkellyttävästi tyhjeni, on vain yksi esimerkki. Sitten norjalaiset keksivät että tyhjä järvi näyttää rumalta ja muistuttaa heitä ikävästi siitä, millaisia idiootteja täällä pyörittelee projekteja, joten he päättivät täyttää sen uudestaan, itse. Tähän tarvittiin uusi tie ylös vuorelle, joka olikin luonnonsuojelualeella, joten tie pitikin sitten purkaa jne... loppulaskua ei kukaan enää halua mainita eikä lukea mistään ikinä :) !

Statoil/ Equinor ei muuten liity minuun mitenkään.
 
No äkkiseltään, Kaipola on paperitehdas eikä siellä käsittääkseni ole yhtään sellukattilaa. Tähän asti se on ollut osa UPM:ä ja saanut sellua konsernin sisältä (kierrätyspaperia yms varmaan lisäksi, en jaksa googlettaa). Nyt jos valtio ostaisi tuon tehtaan, se olisi yksinäinen pytinki keskellä korpea ja muiden armoilla. Ostoraaka-aine, surkea sijainti, huono kilpailuasema pienenä isojen keskellä. On ihan eri asia olla voitollinen osana suurta organisaatiota ja sen koneistoa, kuin yrittää alkaa tappelemaan jalansijaa ei-niin-halutuille bulkkituotteille tyhjästä.
UPM haluaa lakkauttamisella sekä säästöjä että paperintarjonnan vähenemistä ja siten hintojen nousua. Mihinkähän hintaan se olisi valmis myymään sellua Tuomiojalle?
Kaipola käyttää raaka-aineena kierrätyspaperia (puolet Suomessa kotitalouksilta kerätystä wikin mukaan). Tämän lisäksi se tekee mekaanista massaa puusta, ainakin hioketta.

Paljon pienempi Savon Sellu myytiin aikoinaan yksityisille sijoittajille erittäin halpaan hintaan:
Powerflute, silloinen Savon Sellu siirtyi Metsäliitto-konsernin pörssiyhtiöltä M-realilta irlantilaisten Smurfitin veljesten johtamalle sijoittajaryhmälle vuonna 2005. Kauppahinta oli tuolloin 20 miljoonaa euroa. Siitä Powerfuten arvo on noussut roimasti, kun nyt hinta kohosi 365 miljoonaan euroon.

Pääomasijoittaja Madison Dearborn Partners hankki Powerfluten omistukseensa marraskuussa 2016.

Powerfluten kannattavuus on erinomainen. Tänä vuonna sen liikevaihto nousee noin 183 miljoonaan euroon ja käyttökate 42 miljoonaa euroon, 23 prosenttiin liikevaihdosta.

Muistelen, että sijoittajat myivät laitoksen noin vuoden jälkeen hintaan 100 M€ (onnistunut operaatio).

Tämän perusteella Kaipolan pärjääminen yksittäisenä laitoksena ei olisi täysin mahdotonta. Kuitenkin, miksi UPM edes myisi sitä, kun haluaa vähentää kapasiteettia. Jos valtio myi kannattavan Kemiran, niin miksi pitäisi ostaa huonolla ennusteella oleva Kaipola? Valtiolla ei myöskään liene kovin häävi osaaminen tällaiseen omistajuuteen.
 
Back
Top