Rinteen/Marin hallituksen politiikka ja siitä keskustelua.

Hurjaa kyllä että suurin oppositiopuolue oli ainoa joka vastusti vaalien siirtoa, hallitukselle se taas kelpasi oikein hyvin. Jos näin tapahtuisi Venäjällä, mikä olisi reaktio?
Johtuu siitä että sekoomuksella sattui just nyt olemaan pakka niin sekaisin että käänsivät säälittävästi takkinsa ja puolsivat vaalien siirtoa
 
Niin,

Sitä voi miettiä myös siltä kannalta, että valmiuslain käyttäminen on se toiseksi viimeinen keino, mitä voidaan tehdä. Tuossa kontekstissa pitää ajatella sitä, että tilanne voi mennä vielä paljon huonommaksi ja keinot alkaa olla vähissä. Keväällä erilaiset osastolääkärit antoivat lausuntojaan sinne ja tänne, riittääkö vuodepaikat vaiko eikö. Taisi olla tässäkin ketjussa keskustelua siitä, onko se oikein vaiko ei. Jos hoitopaikat loppuu, siitä ei yksittäinen osastolääkäri voi lähteä huutelemaan iltapäivälehdissä, koska sillä on liian suuri vaikutus yhteiskuntarauhan säilymisen kannalta. Tuollaisessa tilanteessa, kommunikaatio pitää hoitaa keskitetysti.

Toinen, mikä tuohon ehkä vaikuttaa on asia jonka toin esille liittyen siihen, että Kirsi Piha kieltäytyi kokoomuksen Hesan pormestarin ehdokkuudesta. Ei ole edelleenkään poissuljettua, että HUS:in ja THL:n virkamiesjohto, joka on kokoomuksen nimittämä alkaa nostaa esille, että kunnallisvaalit pitäisi siirtää. Taustana se, että kokoomus saa jotenkin rivinsä kuntoon. On hallituksen etu tällä hetkellä varmistaa että HUS on hiljaa, vaalit pidetään ajallaan ja Hesan pormestari kääntyy kokkareilta vihreille.

Simpauttaja

Vastaan tähän omaan viestiini. Oikeusministeri Henrikssonin tiedotustilaisuuden mukaan, THL eilen ilmoitti puoluesihteereille, että tilanne on radikaalisti huonompi.

En voi välttyä palaamasta siihen, että THL:n Tervahauta otti keväällä yhteen pääministeri Marinin kanssa siitä onko maskit suositus vaiko eikö ja edusti omalla mielipiteellään, THL:n virallisen lausunnon sivussa, kunnes Vapaavuorelta ja Orpolta alkoi mennä maine ja Tervahauta vaikeni. Miten voi olla, että päivässä Tervahaudan johtama organisaatio vääntää pessimistisen skenaarion, jonka mukaan tartuntoja on kestämätön määrä huhtikuussa. Kyllä tämä hieman haisee siihen suuntaan, että kokoomukselle annetaan mahdollisuus laittaa korttipakkansa jotenkin kuntoon Hesan pormestarivaalia ajatellen.

Simpauttaja
 
Onko PS kannattajat oikeasti poliittisen kiiman sokaisemia , kun pidetään siirtoa poliittisen pelinä jopa salaliittona . Mitä muuta vastuussa oleva hallitus voisi tehdä kun THL lyö ennusteet ja suositukset pöytään. Oppsitio PS lukuunottamatta pyörsi kantansa. Vastuuta pitää pystyä kantamaan sotien jälkeen pahimmassa terveys kriisissä oltiin oppositiossa tai ei . Lukekaa perusteista ..."""

JUURI NYT: Näin tapahtui täyskäännös: THL:n Mika Salmisen synkkä arvio muutti kuntavaalien tilanteen täysin, kun puolueet ja oikeusministeri kokoontuivat perjantaina​



Politiikka|Kuntavaalit

Näin tapahtui täyskäännös: THL:n Mika Salmisen synkkä arvio muutti kuntavaalien tilanteen täysin, kun puolueet ja oikeusministeri kokoontuivat perjantaina​

Oikeusministeriö kertoi arvion jälkeen virkakantanaan, että kuntavaaleja ei voi huhtikuussa järjestää turvallisesti.
THL:n johtaja Mika Salminen ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

THL:n johtaja Mika Salminen ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).KUVA: MIKKO STIG / LEHTIKUVA, ALEKSI JALAVA

Teija Sutinen HS
17:28
VIELÄ tämän viikon torstaina kaikki puoluesihteerit olivat sitä mieltä, että kevään kuntavaalit järjestetään ajallaan.
Perjantaina puoluesihteerit kokoontuivat yhteiseen etäpalaveriin oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) kanssa. Tällaisia kokouksia on nyt alkuvuoden mittaan pidetty tiheästi, sillä puoluesihteerit vastaavat vaalien käytännön järjestelyistä.

Henriksson lähetti puoluesihteereille juuri ennen kokousta pohjaesityksen, jonka mukaan vaaleja siirrettäisiin siinä tapauksessa, että Suomeen tulee liikkumisrajoituksia koronavirusepidemian takia. Tällainen esitys oli ollut jo pitkään pohdinnassa.

Kokouksessa oli paikalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen, jonka arvioita puoluesihteerit olivat aiemminkin kuulleet. Nyt THL:n viesti oli aiempaa vakavampi.
Henrikssonin valtiosihteeri oli pyytänyt THL:ltä arvion tartuntamääristä huhtikuun vaalipäivänä ja touko–kesäkuun vaihteessa.

SALMINEN kertoi, että THL ennustaa tartuntamäärän voivan nousta vaalipäivänä huhtikuussa jopa 11 200 tartuntaan vuorokaudessa. Ennusteessa on leveä vaihteluväli: päivittäiset tartuntamäärät voisivat olla huhtikuussa välillä 2 600-11 200.
Paikalla olleiden puoluesihteereiden mielestä Salminen arvioi vaalien riskit nyt isoiksi ja käytännössä suositti, että vaaleja ei pitäisi järjestää huhtikuussa.

”Se muutti tilanteen täysin”, yksi osallistuja sanoo.

Kirjallisessa arviossaan THL huomauttaa, että vaaleissa tartunnalle altistumisen riski riippuu koronaviruksen ilmaantuvuudesta. Jos ilmaantuvuus on pieni, myös riski on pieni. Jos ilmaantuvuus kasvaa, myös riski kasvaa samassa suhteessa.

”Tarkkaa rajaa ilmaantuvuudelle ei ole mahdollista objektiivisesti asettaa vaan asiassa on vain päätettävä minkälainen riski on hyväksyttävä. THL ei pysty tätä yksin arvioimaan, vaan päätös on yhteiskunnallinen ja siinä on punnittava muitakin seikkoja kuin pelkästään epidemiologisia”, laitoksen arviossa todetaan.
MYÖS oikeusministeriön virkakunta käänsi THL:n lukujen myötä kantansa.
 
Kuten eräs tuttuni sanoi.

Persut olisivat saaneet varman vaalivoiton, koska huuhtikuun korona vaaleissa olisi ollut pienin ääniaktiivisuus historiassa.

Koska kunnon kansa olisi ollut kotonaan.
No nyt on aikaa odotella millaisia päätöksiä hallitus tekee verojen suhteen tai sitten ne siirtää taas hankalat päätökset ensi vuoteen kuten tapana on...
 
Kuten eräs tuttuni sanoi.

Persut olisivat saaneet varman vaalivoiton, koska huuhtikuun korona vaaleissa olisi ollut pienin ääniaktiivisuus historiassa.

Koska kunnon kansa olisi ollut kotonaan.
Tämä vihjailu Perussuomalaisista jotenkin huono-osaisina on kumottu jo moneen kertaan.
 
OIKEUSMINISTERI Anna-Maja Henriksson (r) sanoo, että kuntavaalien siirtämisen huhtikuusta kesäkuuhun ratkaisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore arvio koronavirusepidemian kehittymisestä.

THL totesi puoluesihteereille perjantaina, että tautitilanne on huonontunut merkittävästi.


”En minä, eikä kukaan muukaan tiennyt eilen aamulla, kun meni oikeusministeriöön, että saisimme THL:tä tällaiset luvut. On syytä muistaa, että vielä eilen aamulla kun nousin ylös ja lähdin töihin, niin olin sitä mieltä, että vaalit pidetään 18. huhtikuuta”, Henriksson sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.


THL arvioi, että alkuperäisenä vaalipäivänä 18. huhtikuuta päivittäinen tartuntaluku voisi olla pahimmillaan 2 600–11 200 päivässä. Nyt päivittäinen tapausmäärä on noin 750 tartuntaa vuorokaudessa.

”Tämä on pysäyttävä tieto”, Henriksson sanoi.

THL ennakoi lisäksi, että touko–kesäkuun vaihteessa epidemia on todennäköisesti rauhallisemmassa vaiheessa kuin huhtikuussa ja että suurempi osa riskiryhmistä on tuolloin ehditty rokottaa.


Henriksson korosti, että kynnys vaalien siirtämiseen on todella korkea. Hän katsoo kuitenkin, että demokratian kannalta huonoin vaihtoehto olisi siirtää vaaleja aivan viime tingassa.


”Tämä on ollut erittäin vaikea päätös.”

HENRIKSSON vastasi lauantaina myös vaatimuksiin siitä, että hänen pitäisi erota vaalien siirtämisen takia.

”Eihän se virus tästä maasta häviä sillä, että minä nyt jättäisin tehtäväni”, hän sanoi.


Kokoomusnuoret vaati aiemmin Henrikssonin eroa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan totesi HS:lle, että jos kuntavaalien siirtäminen johtuu ”silkasta kyvyttömyydestä”, oikeusministerin kannattaisi tehdä johtopäätökset.


Perussuomalaiset vastusti ainoana puolueena kuntavaalien siirtoa.

Henriksson sanoo yrittäneensä tehdä kaikkensa, että puolueet löytäisivät yksimielisyyden.


”Olen pettynyt siihen, että tämä ei perussuomalaisille sopinut.”


Henriksson sanoo keskustelleensa Halla-ahon kanssa perjantaina ja vedonneensa tähän, jotta puolue olisi ”nähnyt kokonaiskuvan.”


”Tässä tilanteessa on tietenkin erittäin harmillista, että kaikki puolueet eivät nyt tätä päätöstä lähteneet tukemaan. [...] Vääjäämättähän se tulee sitten tarkoittamaan, että tällä asetelmalla asia on politisoitunut.”


”Mutta totta kai demokratiassa jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja kunnioitan myös sitä, että he ovat toisen arvion tehneet.”


HALLA-AHO arvosteli lauantaina oikeusministeriötä siitä, ettei ministeriö ole hänestä tehnyt ajoissa tarvittavia lakimuutoksia, jotta vaalit voitaisiin järjestää turvallisesti. Hän myös totesi, että useissa muissa länsimaissa vaaleja on epidemia-aikana järjestetty.

Henriksson muistutti, että oikeusministeriössä on tehty hyvin paljon työtä terveysturvallisten vaalien eteen ja kuntia on hiljattain ohjeistettu tarkasti. Tautitilanteen kehittymistä on kuitenkin vaikeaa ennustaa.


Hän korosti samalla pyrkivänsä itse luottamaan terveysviranomaisten arvioon.


”Jos meidän terveysviranomaisemme kertovat meille, että he näkevät suuren riskin siihen, että tautimäärä lähtee tällaiseen isoon kasvuun, niin kyllä meidän on otettava se vakavasti.”


Mitä muiden maiden vaaleihin tulee, Henriksson sanoi, että Suomessa tehdään päätökset omia asiantuntijoita kuunnellen.


”Suomessa me teemme päätöksiä Suomen olosuhteista käsin, emme Portugalin, emme Yhdysvaltojen tai Hollannin olosuhteista käsin.”


Henriksson lupasi, että asiakirjat, joiden pohjalta vaalien siirtämispäätös tehtiin, julkaistaan. Hän uskoi, että niihin perehtyminen auttaa ymmärtämään linjausta.


PUOLUEIDEN ja oikeusministeriön päätöksen perusteella tehdään hallituksen esitys vaalilain muuttamisesta. Henrikssonin mukaan esitys tullaan antamaan niin pian kuin mahdollista. Lopullisesti asiasta päättää eduskunta.

Vaalipäivän siirtämisen lisäksi puolueet päättivät pidentää ennakkoäänestysaikaa kahteen viikkoon ja jatkaa selvitystyötä myös muista ratkaisuista, jotta koronaviruksen takia eristykseen määrätyt voisivat äänestää.


Tähän saakka oikeusministeriö on löytänyt ratkaisut vain karanteenissa olevien äänestämiseen, mutta ei eristetyille.


Henriksson sanoi, että ennakkoäänestyksen pidennyksen syynä on juuri se, että kaikilla olisi mahdollisuus äänestää.


”Tämä tarkoittaa myös, että eristyksissä olevilla olisi todennäköisesti mahdollisuus äänestää joko äänestysajan alussa tai viimeistään vaalipäivänä.”


Näin vaalit on tarkoitus järjestää:​

Varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 26. toukokuuta – 8. kesäkuuta.


19. huhtikuuta –13. kesäkuuta välisenä aikana täysi-ikäiseksi tulevat ovat siirtopäätöksen myötä äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia.

Myös ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä siirtyy ensi viikon tiistailta. Uusi päivä on 4. toukokuuta. Kaikki siihen mennessä jätetyt hakemukset tulevat otetuksi huomioon. Jos ehdokashakemuksen tekee ensi tiistaihin, eli 9. maaliskuuta mennessä, ei sitä tarvitse uusia.
 
Onko PS kannattajat oikeasti poliittisen kiiman sokaisemia , kun pidetään siirtoa poliittisen pelinä jopa salaliittona . Mitä muuta vastuussa oleva hallitus voisi tehdä kun THL lyö ennusteet ja suositukset pöytään. Oppsitio PS lukuunottamatta pyörsi kantansa. Vastuuta pitää pystyä kantamaan sotien jälkeen pahimmassa terveys kriisissä oltiin oppositiossa tai ei . Lukekaa perusteista.
Osa puolueen päättäjistä on ja loputkin mieluusti käyttävät poliittisen tilaisuuden hyväkseen koska merkittävä osa puolueen äänestäjäkuntaa suorastaan haluaa salaliittotarinoita.

Omaan silmään nykyinen poliittinen keskustelu on kaiken kaikkiaan täysin vainoharhaista kun yleinen elämänkokemuskin kertoo että uusi hallitus on aina pettymys. Sekin on tiedossa mitä tapahtuu puolueille joiden äänestäjät vielä uskovat ettei juuri se oma hallitus olisikaan pettymys.
 
Eihän tässä sitten tarvitse muuta kuin odotella THL skenaarion toteutumista. Jos korona ei yllä noihin lukuihin niin mitäs sitten? Hallitus ottaa kunnian siitäkin?
 
Näissä vaaleissa olisi jäänyt miljoona vanhusta äänestämättä. Jolloin persuilla olisi ollut mahollisuudet isoon voittoon.

En tiedä miten miten persuista demokratiia sekään on että olisi estetty äänestäjien paikalle pääsy.

Kenen äänestäjien paikalle pääsy oltiin estämässä?

Mutta aivan sama. Perukoot minun puolestani vaalit kokonaan. Keväällä tulee siitepölykausi. Kesällä uhkaa lämpöhalvaus. Syksyllä taas alkaa flunssakausi. Talvella on liukasta.

Parempi julistaa suomi kuningaskunnaksi ja Sanna I valtaan. Kaikki ovat tyytyväisiä.
 
Kenen äänestäjien paikalle pääsy oltiin estämässä?

Mutta aivan sama. Perukoot minun puolestani vaalit kokonaan. Keväällä tulee siitepölykausi. Kesällä uhkaa lämpöhalvaus. Syksyllä taas alkaa flunssakausi. Talvella on liukasta.

Parempi julistaa suomi kuningaskunnaksi ja Sanna I valtaan. Kaikki ovat tyytyväisiä.
Demarien vallankaappausyritys nro.2...
 

Halla-aho: Jos vaalien siirto johtuu siitä, ettei järjestelyihin ole ryhdytty, oikeusministerin kannattaisi tehdä henkilökohtaiset johtopäätökset.​


Jutun lopussa politiikan tutkijalta hyviä pointteja siirron ongelmallisuudesta.
 
Back
Top