Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
JOKO kirjoitti:Olisiko mahdollista laittaa tykeistä tuttu hidastin&palautin systeemi rynnäkkökivääriin? Ideana rekyylin tasoittaminen pidemmäksi, mutta kevyemmäksi.
koponen kirjoitti:AK-aseissa muutenkin rekyyli itsessään on paljon pienempi haitta kuin isot liikkuvat massat ylipäätään.
AlphaBravo kirjoitti:Hakeeko JOKO tässä sellaista systeemiä, jossa piippu/lukko/luisti-yhdistelmä peräytyy ikäänkuin yhtenä pakettina? On mahdollista, mutta monimutkaista. Esimerkkeinä on saksalaisten hylsytön kivääri G11 ja venäläisten Abakan AN-94.
http://en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_G11
http://en.wikipedia.org/wiki/AN-94
Noissahan on päällisin puolin eroa kuin yöllä ja päivällä, mutta perusidea on samankaltainen: Piippu-lukkoyhdistelmä ikäänkuin kelluu rungossa, vastaavasti kuin tykissä. Yhden peräytymissyklin kuluessa ladataan ja laukaistaan useampi patruuna. Abakanissa 2, G11:ssa 3. Samaa periaatetta voisi toki hyödyntää myös yhden laukauksen rekyylin hidastamiseen, mutta arvatenkin systeemin monimutkaisuus ja kalleus nollaa hyödyt.
Rekyyli tuntuu sitä terävämmältä, mitä lyhyemmällä matkalla lukko hidastetaan. AK:n painava lukko/luisti tulee voimalla taakse ja kilahtaa teräs terästä vasten.
AlphaBravo kirjoitti:Vanha kunnon pitkärekyylisysteemi on muuten osittain vastaava rakenteeltaan. Näitähän tehtiin itselataavien aseiden alkutaipaleella ennenkuin kaasusysteemi yleistyi. Haulikkopuolella se säilyi pitempään käytössä (esim. legendaarinen Browning Auto-5).
Tärkeää on myös se, miten liikemäärä pysäytetään. Kappaleen liikemäärän muutos eli impulssi on voima kertaa vaikutusaika. Sama liikemäärä voidaan siis ottaa vastaan suurella voimalla nopeasti tai pienellä voimalla hitaasti. Liikkuvien aiheuttamaa rekyylipotkua otetaan vastaan koko se aika kun palautusjousi, bufferi tms. menee kasaan. Ampujaan kohdistuu suurempi keskimääräinen voima, mikäli liikkuvat pysäytetään terävästi.Heikkilä kirjoitti:Ihan sama miten ne liikkuvat osat aseen sisällä mietitään, silti se ase rekyloi koska taakse lähtevän massan (ase, hylsy, ehkä osa ruutikaasuista) liikemäärän täytyy vastata eteenpäin lähtevän massan (ammus, osa ruutikaasuista) liikemäärää.
AlphaBravo kirjoitti:Tärkeää on myös se, miten liikemäärä pysäytetään. Kappaleen liikemäärän muutos eli impulssi on voima kertaa vaikutusaika. Sama liikemäärä voidaan siis ottaa vastaan suurella voimalla nopeasti tai pienellä voimalla hitaasti. Liikkuvien aiheuttamaa rekyylipotkua otetaan vastaan koko se aika kun palautusjousi, bufferi tms. menee kasaan. Ampujaan kohdistuu suurempi keskimääräinen voima, mikäli liikkuvat pysäytetään terävästi.Heikkilä kirjoitti:Ihan sama miten ne liikkuvat osat aseen sisällä mietitään, silti se ase rekyloi koska taakse lähtevän massan (ase, hylsy, ehkä osa ruutikaasuista) liikemäärän täytyy vastata eteenpäin lähtevän massan (ammus, osa ruutikaasuista) liikemäärää.
No täytyyhän niitä integraalejakin johonkin käyttää. Sitäpaitsi integraalithan ovat hienoja!Halusin vain välttää sitä matemaattista impulssiperiaatteen muotoilua ja integraalien tuomista tämän tason keskusteluun.
Tuo on totta, että oikeasti voima on pulssimuotoinen. Impulssi on kuitenkin silloinkin yhtä suuri kuin keskimääräinen voima kertaa vaikutusaika. Siis lyhyempää vaikutusaikaa vastaa aina suurempi keskimääräinen voima, mikäli impulssi (liikemäärä) ei muutu.Tuosta keskimääräisestä voimasta en ole äkkiseltään ajateltuna samaa mieltä. Ampujaan kohdistuvan voiman huippuarvo on ilman muuta isompi jos vaikutusaika on lyhyempi, mutta keskiarvo riippuu siitä voima ajan funktiona -käyrän muodosta. Huippuarvo ja keskiarvo ovat sama asia ainoastaan jos se voima hyppää nollasta maksimiarvoonsa, pysyy siellä koko ajan ja sitten putoaa takaisin nollaan yhtäkkiä. Näinhän se ei oikeasti mene vaan se on jonkinlainen loivempi pulssi.
AlphaBravo kirjoitti:Tuo on totta, että oikeasti voima on pulssimuotoinen. Impulssi on kuitenkin silloinkin yhtä suuri kuin keskimääräinen voima kertaa vaikutusaika. Siis lyhyempää vaikutusaikaa vastaa aina suurempi keskimääräinen voima, mikäli impulssi (liikemäärä) ei muutu.
Aivan niin. Molemmat käyrät edustavat yhtä suurta impulssia ja vaikutusaikaa, joten myös keskimääräinen voima on yhtä suuri riippumatta käyrän muodosta.Heikkilä kirjoitti:Tässä kuvassa pinta-alat eli integraalit (liikemäärän muutokset) ovat samat, pulssit ovat samaa muotoa (Gauss) mutta toinen pulssi on terävämpi. Huippuarvo poikkeaa mutta keskiarvo on silti sama, koska se loivempi pulssi nousee aikaisemmin ja laskee myöhemmin.
Kyllä se keskimääräinenkin voima kasvaa, mikäli vaikutusaika lyhenee ja impulssi pysyy samana. Kokeilepa vaikka lyhentää vaikutusaika puoleen, niin keskimääräinen voima tuplaantuu.Jos pulssifunktio pysyy saman muotoisena ja vaikutusaika lyhenee niin voiman huippuarvo kasvaa. Muuta yleispätevää ei oikein voi sanoa.
koponen kirjoitti:Herroille/rouville kohteliaimmin muistuttaisin että aselavetti nimeltä ihminen tulee huomioida rekyylikäyttäytymisen kokonaisuutta tarkastellessa.
AlphaBravo kirjoitti:Kyllä se keskimääräinenkin voima kasvaa, mikäli vaikutusaika lyhenee ja impulssi pysyy samana. Kokeilepa vaikka lyhentää vaikutusaika puoleen, niin keskimääräinen voima tuplaantuu.
Heikkilä kirjoitti:Ei. Jos vaikutusaika vähenee puoleen mutta funkion muoto pysyy samana ja kokonaisimpulssi pysyy samana niin se keskiarvo ei muutu. Se kapeampi gaussin funktio on muualla matalampi ja huipun kohdalla korkeampi kuin leveämpi kaverinsa, ja keskiarvo on sama. Sitä liikemäärää ei voi hävittää.