Saako leikkipyssy näyttää aidolta aseelta?

Tvälups

Ylipäällikkö
Teemme juttua: Saako leikkipyssy näyttää aidolta aseelta?
Yle 3.4. klo 16:40

Komisario Arto Rajala esittelee poliisin takavarikoimaa kuula-asetta, joka muistuttaa aitoa pistoolia.

Aidon näköiset leluaseet tuottavat päänvaivaa poliisille. Komisario Arto Rajala kertoo, että vastaan on tullut tilanteita, joissa poliisia kohti on tultu leikkiase kohotettuna, eikä poliisi ole voinut tietää, onko ase aito vai ei. Yle Uutisten Suora linja valmistelee aiheesta juttua. Mitä mieltä olet, saako leikkipyssy näyttää aidolta aseelta?

Oikeita aseita muistuttavat leikkipyssyt ja kuula-aseet ovat poliisille ongelmallisia, sillä ne voivat johtaa tarpeettomaan voimankäyttöön. Toisaalta poliisilla ei ole varaa ottaa sitä riskiä, että heitä kohti ammutaan.

- Joku heiluu aidon näköinen leikkiase kädessä, ja kymmenen metrin päässä seisova poliisi joutuu punnitsemaan, että ampuuko itse niin sanotun pysäyttävän laukauksen. Tilanteet ovat nopeita ja voi olla hämärää, pohtii komisario Arto Rajala Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Onko ratkaisu aidon näköisten leluaseiden kieltäminen vai mikä neuvoksi?

http://yle.fi/uutiset/puheenaiheet/2012/04/teemme_juttua_saako_leikkipyssy_nayttaa_aidolta_aseelta_3382688.html
 
Mieleistäni kyse ei ole siitä näyttääkö leikkipyssy oikealta saeelta vai ei, vaan siitä miten sen kanssa toimitaan ja heilutaan. Siinä vaiheessa kun alkaa poliisia osoitella ihan minkä näköisellä seeella tahansa on raja ylitetty.
 
Mikäli on niin tyhmä että osoittelee poliisia leikkipyssyllä niin sietääkin saada tulla ammutuksi. Yhteiskunnalle on vain hyväksi että tälläiset tapaukset poistetaan muonavahvuudesta. Poliisi joka jättää ampumatta kun häntä osoitetaan aseella pitäisi välittömästi erottaa palveluksesta.
 
Tuota lukiessa tuli mieleen, että mitäs jos ei kiellettäisi mitään uutta.

Järjestyslaki 10§

Ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty.

Rikoslaki 41 luku 6§

Joka järjestyslain 10 §:n vastaisesti pitää yleisellä paikalla hallussaan toisen vahingoittamiseen soveltuvaa esinettä tai ainetta taikka ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavaa esinettä, on tuomittava toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
 
Onhan tuo oikeasti poliiseille ongelma ja jokunen on myös saanut luodista tuon tyyppisen toiminnan seurauksena (tosin jotkut ovat ehkä sitä halunneetkin).
 
RDF:n toteamus on ilman muuta totta. Silti on mielestäni väärä tie lähteä yksityiskohtaisesti eritellen kieltämään kaikki, joka voi jossain tilanteessa aiheuttaa vaaraa tai haittaa muille. Yllä mainitut pykälät eivät jätä kovin paljon liikkumavaraa asiassa, jos kyseessä on replika ampuma-aseesta.

Liiallinen, yliyksityiskohtainen sääntely on houkuttavaa vain poliittisesta näkökulmasta. Hallintoalamaisen kannalta se luo tuskastuttavia tilanteita, kun lapsia menee pesuveden mukana, kriminalisoitujen tekojen tunteminen arkipäivässä vaikeutuu aina vain, ja pahanteon ammattilaiset ja harrastajat osaavat asetella toimensa juuri siten ettei osu liian teräväreunaisesti säädeltyyn laatikkoon. Asiaan liittyy myös oikeusjärjestelmän lähtökohtainen preferenssi nojautua nimenomaiseen sääntelyyn, jolloin yleisemmät normit eivät tule sovelletuiksi.

Minusta olisi oikein hyvä, jos todettaisiin että peittelemättömien, aidon näköisten leikkipyssyjen kanssa ei saa temuta julkisilla paikoilla, ja silloin kun harrastetaan jotain järkevää vaikkapa airsoft-aseilla tulee tietyt varoasiat huomioida. Lapsi joka menee pesuveden mukana on kirjaimellisesti leikkipyssyn kanssa pelehtivä pikkumuksu, mutta niitä ei edes maailmalla ole montakaan ammuttu epähuomiossa. Texwiller-leikeissä voidaan ihan hyvin käyttää niitä vihreitä muovipyssyjä eikä P99-kopioita.

Loppuun vielä pakollinen darwinismi: jos aikuinen ihminen osoittaa erehdyttävästi ampuma-asetta (tai muuta vahingoittavaa laitetta) muistuttavalla värkillä virkamiestä, jonka toimenkuvaan kuuluu tällaisessa tilanteessa myös äärimmäisen voiman käyttö, joutaakin poistua vahvuudesta. En lähde ruotimaan käsityksiäni deauktorisoituneen yhteiskunnan toimivuuden edellytyksistä muutoin.
 
Ulkomailla tälläinen tunnetaan nimellä "suicide by cop". Näille ei paljon voi mitään niin kauan kuin kirveitä, vesureita ja veitsiä myydään. No, voihan niiden hankkiminen kieltää alle 18-vuotiailta kuten Iso-Britanniassa on tehty ja muovikuula-aseiden ja ilmakivääreiden osalta Suomessakin. Varmasti auttaa paljon asiaa...

Aito ongelma on se että meillä Suomessa on sellaisia ihmisiä paljon, joille kaikki ongelmat ratkeavat kieltämällä, säätelemällä ja rajoittamalla kaikkea mahdollista ja mieluusti vielä niin että mahdollisimman paljon tehdään hallaa niille jotka eivät ole tehneet mitään typerää.

Yhdysvalloissa tai ainakin suurimmassa osassa osavaltioita leikkipyssyjen piipun suut maalataan oransseiksi. Seuraus on ollut se että rosvot ovat maalanneet oikeiden aseiden piippuja oransseiksi etteivät poliisit ampuisi heitä... Pitää kysyä voiko jokin oikea ase näyttää leikkiaseelta liikaa tai leikkiase liikaa oikealta aseelta? Aivan sama ovatko leikkiaseet oikean vai leikkisän näköisiä, niiden käyttö ratkaisee.

Tulevaisuudessa 3D-tulostimet ja -työstökoneet halventuessaan onneksi mahdollistavat jokaiselle aseen tekemisen netistä saatavilla ohjeilla jolloin ongelma on lähinnä erilaisten ampumatarvikkeiden saanti mutta sekin onnistuneen niin kauan kuin tuliaseita käytetään vielä metsästykseen.
 
Jo nykyisellään tuota lakia tulkitaan välillä suorastaan naurettavasti, kun jonkun tuntiessa kokeneensa uhkaa ja luultua nähneensä asetta muistuttavan esineen tai sanktioidaan tuota esinettä kantanutta ja aina voidaan todeta jokin esine toisille vaaraa aiheuttavaksi. Kun tarpeeksi pelokkaita ihmisiä löytyy on akkuporakoneetkin aseen näköisiä ja mikä tahansa esine vaaraa aiheuttava. Erityisesti naisten käsilaukut on täynnä sellaisia esineitä ja se käsilaukku jo itsessään vaarallinen lyömäase.
 
No ei kukaan porakoneen kantamisesta sakkoja saa vaikka joku olisikin tuntenut itsensä uhatuksi ellei sitten ole uhannut porailla ruuveja ihmisten päähän.
 
Minun airsoftejani ei erota aidoista edes ammattilainen, läheltä, edes painosta.
Siksi niiden kanniskelu on kielletty, ja kieltoa noudatetaan niin että käyttöpaikalle vienti hoidetaan piilossa, jotkut vievät esim pitkän tarkkariaseen oikeassa aselaukussa.( kts airsoft-ketju)
Itse olen ennen airsoftien aikaa vienyt italialaiskonnilta innon metallisella nallipyssyllä, sitä muka aitona virittäen ja piilotellen. :)
Poliisia voi hyvinkin uhkailla vaikka mustaksi värjätyllä puumallilla, ja saippuapyssyillä on karattu vankilastakin. Mitäpä kiellolla saataisiin parannusta?
Maallikko ja muutkin luulevat helposti polymeerirunkoisia ruutiaseita leluiksi, muutama kauppa- ja pankkiryöstökin on kuulemma mennyt pilalle tavalla tai toisella.
Jos sellaisen piipunsuuta värjää oranssiksi tai spreijaa aseen airsoft-määräysten neonvihreäksi, niin piruko selvän ottaa.
Itse vihaan kakaroita sohimassa kaupunkiympäristössä aidon näköisine halpissoftiaseineen, ja puutun asiaan.
 
Ovatko kuvan aseet leikkipyssyjä? ;)

60709d1245893843-killer-super-soaker-super_soaker.gif

hellokitty_ar15assault_2.jpg
 
koponen kirjoitti:
Loppuun vielä pakollinen darwinismi: jos aikuinen ihminen osoittaa erehdyttävästi ampuma-asetta (tai muuta vahingoittavaa laitetta) muistuttavalla värkillä virkamiestä, jonka toimenkuvaan kuuluu tällaisessa tilanteessa myös äärimmäisen voiman käyttö, joutaakin poistua vahvuudesta.

Samaa mieltä, eikä tähän kokonaisuutena taida sen toimivampaa ratkaisua löytyä, kuin kulloisenkin tilanteen mukainen reagointi. Aidon asian voi aina tuunata lelun näköiseksi ja päinvastoin.
 
commando kirjoitti:
Ovatko kuvan aseet leikkipyssyjä? ;)

60709d1245893843-killer-super-soaker-super_soaker.gif

hellokitty_ar15assault_2.jpg

Ylempi on lelu, alemmasta en ole varma. Voi olla airsoft tai oikea ase.

Jos tuolla ylempänä olevalla vesipyssyllä tms. ammuttaisiin minua niin saattaisin ärsyyntyä siitä ja rikkoa kyseisen kapineen. Jos taas alemmalla osoitetaisiin niin pitäisin sitä lähtökohtaisesti oikeana aseena ja sen mukaan toiminta.
"Pink Gun" tai "Lady Gun" taitaa olla oikea termi noille vaaleanpunaisille aseille, jotka ovat samanlaisia kuin muutkin, mutta naisellisemman värisiä kuin taktinen musta tai kiiltävä kromi.
 
Ai että miten tuollainen H&K (Hello Kitty ) combo viereisellä ammuntapaikalla lämmittäisi sydäntäni.
Jenkeissä näin pinkkejä ja kivojahan ne on. Miehet taas ampuivat värikkäiksi eloksoiduilla aseilla, myös pinkkiä oli.
 
Ylempi on oikea pumppuhaulikko, jossa on Super Soakerin kuoret. Alempi on Commiefornian lainsäädännön mukainen AR-15.
 
Australiassahan kivääri muuttuu vaaralliseksi ja kielletyksi jos sen tukin maalaa mustaksi.
Tai jos pinkissä kiväärissä on kahva.
.
Tuli muuten mieleen, miten airsoftpistoolilla voisi ehkäistä kouluampumisen vaaran tykkänään!
Yhden kerran, yhtenä päivänä kun lehdissä on juuri otsikot taas yhdestä uhkauksesta, muutama ronskimpi miesopettaja kävelee puhumattomana koulun käytävät läpi, pistoolikoteloissa airsoftpistoolit. Kerran. Sitten airsoftit takaisin koteihinsa, asiasta ei ikinä puhuta sanaakaan, ja kysyttäessä kielletään että ampuma-aseita olisi koskaan ollutkaan.( eikä edes valehdella)
Kas, viidakkorumpu soi, eikä kouluampuja tule siihen kouluun.
 
@Morgenstern: Miksei ampuja silti tekisi tekoaan?

Jos ampuja on samanlainen kuin kotimaiset kouluampujat eli lopettaa itsensä kun on valmis ja on muutenkin viimeisellä matkallaan niin tuskinpa muiden aseistautuminen tekoa tai sen yritystä estää. CCW sensijaan antaa mahdollisuuden lopettaa alkanut verilöyly jo ennen poliisin paikalle saapumista.


@commando: Tarkemmin katsottuna tuon Super Soakerin sivussa näyttäisi olevan reikä, josta hylsyt poistuvat.
Mutta se ei muuta kantaani: jos minua ammutaan tuollaisella niin ärsyynnyn ja pistän kyseisen instrumentin kappaleiksi. ;)
 
Massiiviset ampumiset eli kouluampumiset tapahtuvat aina niissä paikoissa joissa lainkuuliaiset ihmiset eivät voi kantaa aseita. Aseiden yleisyys ei vaikuta tähän riskiin vaan harvinaisuus. Jos aseiden yleisyys vaikuttaisi riskiin kohottavasti niin asemessuilla ammuttaisiin porukkaa vaikka kuinka paljon muttei ammuta koska kaikki kantavat aseita ja toisekseen jos ammuttaisiin olisi ampuja hyvin nopeasti otettu hengiltä. Naurettavin ajatus koskaan tuo Morgensternin esittämä ajatus. Airsoft-aseilla ei ketään pysäytetä. Aivan sama kuin turvallisuutta parantaisi laskettelumäessä kypäräksi maalatun pipon käyttäminen. Kun siviilit kantavat aseita pitää niitä kantaa piilossa, silloin rosvot eivät tiedä kuka on heikko saalis ja kuka ei. Se myös estää aseen riistoa eikä pelota yhteiskunnan niitä yksilöitä jotka sairastavat hoplofobiaa mutteivat pääse edes avohoitoon yhteiskunnan rahakirstun ollessa tyhjä.
 
Esitin että airsoftshow on 5 min ja kerran, eikä niitä nimenomaan pidetä koulussa.
womenofuspsa.com/wp/wp-content/uploads/2011/01/2011-Shot-Show-101.jpg
Ajattelin että tuskin kukaan menee vaikka asemessuille kouluammuskelemaan.
Jenkeissä on vahvasti tilastoitu että lainkuuliaisten aseenkanto estää rikollisten ammuskeluja ja katuväkivaltaa. Kouluissa ammuskellaan jenkeissä erityisesti siksi kun nimenomaan kenelläkään muilla ei kouluissa saa olla asetta, jolla voi estää tai lopettaa ammuskelun. Siellä on siksi nyt joihinkin kouluihin otettu aseenkanto-oikeus. Suomen kouluampujat ovat copycatteja, jotka nimenomaan haluavat ampua useampia, mikä ei onnistu jos talonmies pamauttaa heiltä puolet naamasta seinälle. Yleensä suunnitelmalliset rikolliset valikoivat ei-vaikean kohteen.
Se yksi varuskuntakylä -jihad jenkeissä oli mahdollinen siksi että vain SP sai pitää asetta.
Siksi aattelin että lelupyssy estäisi ammuskelua meillä Suomessa.
Se tuli mieleen aikoinaan, kun vaimon veljenpoika oli kouluammuskelussa, ja ammuskelun edellisviikolla olin itse räpistellyt aseita sen koulun viereisessä kaupassa, josta konna osti aseensa.
Mikä on CCW?
 
Back
Top