Sardaukarin elämä....

Naisen perässä joutuu kohtapuolin poistumaan Lapin keisarikunnasta tänne päijät-hämeeseen....vai hämeeseen vai mikävttu tää on. Tai naisen töitten perässä ja joutuu itekki hommaan täältä töitä.
 
SITREP!

Day 10 Serbiassa (tosin puolet meni Montenegrossa):

- kämppä ja 6kk oleskelulupa, check. Kaksio melkein Belgradin keskustasta, 180€/kk.

- serbit on onneksi pienempää sakkia, montenegrolaiset on aivan mörköjä. Montenegrossa (jota kutsun Mordoriksi) porukka on aivan hillittömän kokoisia. Itse olen 190 cm ja se ei siinä kisassa siellä riitä mihinkään. Jatkuvasti tuli kadulla vastaan heppuja jotka oli päätä pitempiä... Olin että "mitä vittua?" :D

- serbit ovat hemmetin ylpeitä ja epäluuloisia, mutta tykkäävät ulkomaalaisista. Kun niiden kanssa pääsee juttuun, niin sitten ootkin ns. "hyvissä kirjoissa". Kaikki jopa viranomaisten kanssa on sujunut tosi hyvin. Osin tietysti syynä hyvä paikallinen apu ja "sänkysanakirja". :p Ja aikoinaan harjoitetuista venäjän opinnoista on helvetisti apua täällä, vaikka kieli ei olekkaan sama.

- serbit tuntuvat jotenkin "Balkanin suomalaisilta". Asenne on aika lailla samanlainen, vaikka näillä onkin hieman eri asenne lakiin ja järjestykseen... ;)

- serbialainen sapuska on hyvää ja suomalaiseen makuun. Tänään lounas oli "pasulj prebranac", todella traditionaalinen serbisapuska :) Eli kyseessä on papumuhennos savulihalla. Se on aika lailla sama kuin hernekeitto torstaisin armeijassa Suomessa. Pasuljia tarjotaan Serbian armeijassa 2x viikossa. :)

00201-pasulj-prebranac.jpg
 
Havaintoja Belgradista:

- sanontahan täällä on, että "everything is damaged, but everything works". Pitää paikkansa.

- 99.9% paikallisista ei käytä käsineitä...siis milloinkaan..oli keli kuin keli...

- 98% paikallisista ei käytä pipoa tms. milloinkaan, oli keli kuin keli...

- internetin hommaaminen on suhtkoht helppoa, mutta niissä tulee usein mukana typerän pieni latauskiintiö.

- sattumalta kämppää vastapäätä on viinakauppa...

- ko. viinakaupasta lähtee 2 litran pullo 5.0% Lav (=Leijona)-olutta hintaan 185 RSD (n. 1.5€), maistuu ihan Lapin Kullalle. Toinen hieman halvempi ja miedompi (4.6%) Jelen (=Kauris)-olut maistuu aika lailla Olville. Ja kolmas jolla on helvetin pitkä nimi maistuu Koffille. Tosimies muistaa sanonnan, että kun juo yhden Lapin Kullan, kusee ulos kaksi Koffia.. ;)

- Rakija/Slivo on paholaisesta :D Mutta hyvää kamaa jos haluaa oikein perskännit jossa niin luonne muuttuu kuin muisti katoaa...

- sapuska on helvetin hyvää ja jos sattuu olemaan mukana "sänkysanakirja", niin supermarketista saa halvalla juttuja kotikokkaukseen, tänään tehdään gulassia. Toki ostokset onnistuvat mainiosti ilman tulkkiakin, mutta on aina hyvä tietää mitä purkin kyljessä tms. lukee tai mitä kassa-nainen sanoo. Jostain syystä kaikki kassalla ovat vanhoja ämmiä..

To be continued... :D
 
Viimeksi muokattu:
Jatkoa pukkaa...

- serbit Belgradissa ovat hyvin ystävällisiä ulkomaanpellejä kohtaan.
- serbit pienemmissä paikoissa ovat "ystävällisiä" niin kauan kun niille ei käännä selkää...
- suomalaiset ovat hyvässä kurssissa Martti Ahtisaaren takia, kaikista Suomen presidenteistä aliarvostetuin heppu.
- "mustalaismarkkinat" (eli torimyyjäiset) Belgradissa on pakko nähdä ainakin kerran elämässä...
- yllämainitussa mikään ei ole tasan laillisesti hankittua, mutta kaikkea löytyy..kannettavasta tietokoneesta kengännauhoihin...
- meinasin saada shokin toisen markkinan nähtyäni...luulin tulleeni kaatopaikalle.. :D

Tarinaa riittää! :)
 
Lisää:

. punaisia valoja päin käveleminen maksaa 5000 RSD (1€=125 RSD). "Immediate payment" (=lahjus) maksaa 1000 RSD. :D
- sama autolla :D
- edelleenkin sain shokin toisesta markkinapaikasta...."mitä vittua" on mieto ilmaisu :D
 
Baaritappelu Serbiassa... :D

- jouduin viattomana osapuolena johonkin kähinään jota paikallisila oli jotain brittiä kohtaan...
- kun niillä oli ilmainen netti, niin istuskelin baartiskillä läppärin kanssa ja nykäistiin kauluksesta kisaan mukaan...
- en oikein tykännyt moisesta, joten homma meni ns. "free for all". Läski alkoi tummumaan.
- jossain vaiheessa totesin, että ei tää nyt oikein pelitä kun oli 1 vs. 10 :D
- nekin arveli, että ei tästä nyt mitään tule ja tarjosivat rakijaa...
- nainen tuli hakemaan baarista kun oltiin kaikki tuhannen persekännissä...sain sitten ylimääräistä "clue by 4" henkisesti, kun se kerto mitä se ajattelee hepusta joka tappelee baarissa...
- serbit joutu naista sitten rauhoittelemaan ja kertomaan etten ollu syyllinen mihinkään mellakkaan.

Hyvä Pääsiäinen! :D
 
No jos tässä pitää muisteluksiin osallistua, niin Belgradissa on eräskin pivo tullut kaadettua. Kieltä en osannut lainkaan, mutta luulivat aina ensin ulkonäöstä paikalliseksi. Siihen aikaan, noin 25 vuotta sitten, vessoissa oli vain reikä lattiassa ja paskagraffitit seinässä sen reiän takana ja lattialla lainehti kaikenlaista.

Olin maassa silloin, kun mekkalat ja se hajoaminen alkoi.

Mutta hyviäkin muistoja on. Ihmiset olivat reiluja. Joskus kioskeilla popsittiin seisaaltaan, juotiin kaljaa päälle ja salaatti jätettiin tykkänään syömättä. Tytöt olivat sellaisia kuin ne idässä ovat, suorasukaisia ja konstailemattomia - ainakin noin niin kuin "ei niin vakavissa" suhteissa.
 
Täytyy sanoa, että vessat Belgradissa on paremmassa kunnossa kuin Suomessa. Ja porukka tosiaan on suorasukaista, "either they like you or not". :)

Tykkäävät myös kun niille sanotaan asiat suoraan, mutta hymyn kanssa. :)
 
Nainen on Professor of Arts, PhD of Arts, Mensan jäsen ja taidemaalari. Joten ehken on helppo ymmärtää miksi menin Serbiaan ;)

Tässä piirros jonka ko. nainen teki meikästä viime viikon maanantaina:

12895392_10206451704399020_566794258_n_zps98hutbwm.jpg
 
 
Hmm...

1. Viinakauppa Sardaukarin naapurissa.
2. Liikennerikoksista selviää pienellä lahjuksella.
3. Sardaukar päässyt jo baaritappeluun.
4. Ahtisaari mainittu.
5. ???
6. Ahtisaari saa vielä yhden viimeisen tehtävän: neuvotella Sardaukar Suomeen lusimaan...

No offence bro!
 
Hmm...

1. Viinakauppa Sardaukarin naapurissa.
2. Liikennerikoksista selviää pienellä lahjuksella.
3. Sardaukar päässyt jo baaritappeluun.
4. Ahtisaari mainittu.
5. ???
6. Ahtisaari saa vielä yhden viimeisen tehtävän: neuvotella Sardaukar Suomeen lusimaan...

No offence bro!

Noh...

- bussikortti hankittu
- kirjastokortti amerikalaiseen kirjastoon hankittu
- nainen osaa muistuttaa aina Belgradissa ajellessa mitä rakennuksia NATO pommitti, se on niille vähän "sore spot".
- serbian kielessä tärkeä sanonta on "nemo problemo" eli "no problems" :)
- naisen isäpuoli pääsi lusimaan liikennerikoksesta aikoinaan, 15 000 RSD:n sakot jotka pistettiin muuntovankeudeksi kun ei suostunut maksamaan. Eli 15 pv. serbialaisessa vankilassa...ja kesti 7 pv ennekun soitti vaimolleen että "tuo rahat, ei tätä kestä kukaan" :D Oli kuulemma joutunut samaan selliin arabien kanssa... 8 heppua per selli.
- uskomattomia määriä kertyy pieniä 20 ja 10 RSD:n seteleitä lompakkoon, jaksa kohta edes kantaa..mutta tuleehan siitä rikas olo... :p :D
 
Ottaen huomioon, että juon ainoastaan olutta tai siideriä (jälkimmäistä vähemmän kun on tuontitavaraa täällä) niin meno tuossa edellä mainitussa baarissa oli aika reipashenkistä... Olen jo oppinut tässä iässä että tiukka viina ei oikein sovi meikälle..."herrojen elkeet tarttuvat renkiin" noin Eppuja mukaillakseni. Ja muutenkin aggressiivisuusaste voi nousta tasolle, jossa tulee seuraavana päivänä paha morkkis. Tai jotakin muuta, vaikka ei olekkaan taipumusta ns. "rähinäviinan" ottoon, mutta on hieman liikaa kuumaverisyyttä suvun puolelta..ja eteläpohjalaista luonnetta. ;)
 
Lauantain päivitys Belgradista:

- toisten naisten ulkonäön kommentoiminen ulkoravintolassa (tai muutenkin) on ns. "fookin bad idea" kun on serbialaisen naisen kanssa. Se otetaan ko. naisen puolella loukkauksena ja aiheuttaa mustasukkaisuutta...ei hyvä. Arvaatte varmaan miksi toi selvisi mulle.. :D

- serbialaiset tuntuu kaikki olevan (niin miehet kuin naiset) aika timmissä kunnossa. Lihavaa sakkia en ole ainakaan Belgradissa nähnyt.

- serbit ei onneksi ole yhtä pitkiä kuin montenegrolaiset. Täällä 190cm jätkä voi taas tuntea ittensä pitkäksi. Montengrossa lappoi vastaan jatkuvasti yli 200 cm heppuja ja olin aivan "WTF!". 210 cm ei ollut sekään harvinaista... :O

- serbialaiset heput ovat varsin rotevaa sakkia. En viittis lähteä suurimman osan kanssa kädenvääntöön...

- serbialaisessa vieraanvaraisuudessa on hieman samaa ylenpalttisuutta kuin venäläisessä. Slivoa kyllä kaadetaan lasiin jos ei ymmärrä sanoa että "kiitti mutta riitti"...ja jos viina loppuu niin ne hakee lisää... No, itte onneks ymmärsin 2 slivon jälkee sanoa et "ei kiitos" :D

- serbialaiseen kansanluonteeseen kuuluu ainakin Belgradissa ystävällisyys ja avuliaisuus. Kyse ei ole mistään "sisäisestä hyvyydestä" vaan porukka haluaa näyttäytyä muiden silmissä "hyvänä ihmisenä" ja se on porukalle tärkeää. Toisaalta taas serbien luonteeseen kuuluu myös pieni tarve hieman "kusettaa" toista, etenkin rahallisesti. Ei pahasti, mutta hieman...koska se saa porukan itsetunnon kasvamaan kun tuntevat itsensä fiksummiksi kuin toinen. ;) Lienee slaavilainen juttu.

- yleisesti on hyvä ajatus antaa tippiä kapakassa jossa on osallisena miltei mellakkaan, etenkin Zemunissa (Belgradin lähiö josta useat kuuluisat kriminaalit ovat kotoisin). En nyt lähemmin selvitä miten sinne jouduin, mutta siellä pätee ns. "Zemun Law". :D https://en.wikipedia.org/wiki/Zemun
 
Joskus tuli 2000-luvun alussa vietettyä pari päivää Belgradissa. Hyvin sumuinen reissu ja muistikuvia vähän. Slivo on saatanasta, jos oikeen juomaan alkaa.
Reissu kartalla kyseinen kaupunki on, ilmeisen turvallinenkin nykyään?
 
Mitä mieltä olet siitä, että Balkanin historiassa Serbia on jotenkin keskeinen "bad boy" ja melkoisiksi roistoiksi kutsutaan niitä serbejä, jotka on raahattu Haagiin ja saaneet tuomioita kansainvälisessä oikeudessa?
Pystytkö tarkastelemaan Serbiaa samanlaisena rikollisena vai onko sinne muuttaminen vaikuttanut ajatuksiisi "pro-serbia" -tyylisesti, historia ohittaen?
 
Joskus tuli 2000-luvun alussa vietettyä pari päivää Belgradissa. Hyvin sumuinen reissu ja muistikuvia vähän. Slivo on saatanasta, jos oikeen juomaan alkaa.
Reissu kartalla kyseinen kaupunki on, ilmeisen turvallinenkin nykyään?

Varsin turvallista on ollut, en ole edes mitään katuroiston näköistä havainnut. En tosin liikuskele ulkona aamuyöllä. Taskuvarkaita saa varoa joissain paikoissa, normijärki mukana. Ei poikkea esim. Etelä-Euroopan suurkaupungeista pahemmin.
 
Mitä mieltä olet siitä, että Balkanin historiassa Serbia on jotenkin keskeinen "bad boy" ja melkoisiksi roistoiksi kutsutaan niitä serbejä, jotka on raahattu Haagiin ja saaneet tuomioita kansainvälisessä oikeudessa?
Pystytkö tarkastelemaan Serbiaa samanlaisena rikollisena vai onko sinne muuttaminen vaikuttanut ajatuksiisi "pro-serbia" -tyylisesti, historia ohittaen?

Kyllähän esim. Jugoslavian sisällissodassa tehtiin paljon pahaa kaikin puolin, etenkin Bosnian serbit. Mutta koska serbit "hävisivät" Jugoslavian sisällissodan..osittain "voittaja kirjoittaa historian". Ja serbit muistavat vielä hyvin esim. Kroatiassa olleen keskitysleirin II maailmansodan ajalta, joten kaikilla on jotain hampaankolossa toisaan vastaan. Kannattaa lukea:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jasenovac_concentration_camp

Siellä tapettiin etnisiä serbejä, juutalaisia, mustalaisia jne. aika rankkaan tyyliin. Yleisin arvio oli 700 000, mutta välillä 20 000- aina jopa 1.4 miljoonaan on mahdollista. Joten ei kroaatitkaan ole olleet mitään pyimyksiä koskaan. Tai entisen Jugoslavian muslimit. Tai serbit.

Joten en kokisi olevani millään tavalla pro-serbi. :) Ajattelin kyllä aikaisemmin, että serbit ovat täysiä mulkkuja, mutta ihmisiin tutustuminen on muuttanut siinä mielessä käsitystä. Ihan mukavaa sakkia ja jotenkin sopivat suomalaiselle kansanluonteelle. Ja mitään ongelmia ei toistaiseksi ole ollut missään. Serbit pienemmissä kylissä ovat enemmän "mukavampia edessä kuin takana", mutta Belgradissa on ihan hyvää sakkia.
 
Back
Top