Ajatus siitä, että Suomeen tulee paljon pakolaisia, koska EK haluaa, että muutama tyyppi saa fyrkkaa vastaanottokeskuksista.
Ok.
Samalla ajatuksella voisi sanoa, että 10 000e maksanut "turvapaikanhakumatka" lähi-idästä soumeen, on urbaania legendaa.
Pakolaisten massasijoitus soumeen ON poliittinen päätös. Kuvitteletko aikusten oikeasti, että tälläisessä valtion taloustilanteessa, kun julkisia rahoituksia vähennetään kaikkialta mualta, niin pakolaisbisnes ei ole kontrolloitua? Foliota?
Ok. Ei mulla muuta.
... jaaa ... tuo vielä:
Ettorna hyrs ut till flyktingar för 46 500 kr
Publicerad 05 maj 2015 05:13
MÖLNDAL. Den här enrumslägenheten på drygt 20 kvadratmeter för ensamkommande flyktingungdomar kostar 46 500 kronor per månad - och det är skattebetalarna som står för notan.
Bakom upplägget står bland annat fastighetskungen och börs-vd:n Erik Selin, 47, och hans vice vd Sharam Rahi, 41.
– Jag har inte tagit ut en krona ur företaget, säger Erik Selin.
Rekommendera29381 Tweeta1182
Ensamkommande flyktingbarn är en miljardindustri i Sverige.
Varje barn eller en ungdom kostar skattebetalarna 2 000-7 000 kronor per dygn. På tre år har Migrationsverket betalat ut 12,4 miljarder kronor till kommuner som antingen ordnar boenden till ungdomarna i egen regi eller som anlitar privata företag. I år räknar Migrationsverket med att kostnaden för ensamkommande barn och ungdomar kommer att uppgå till åtta miljarder kronor.
Mölndal fick 276 miljoner
Birgitta Korpe, verksamhetschef för ensamkommande i Mölndal är kritisk till bolagens stora vinster.Foto: Tomas Ohlsson
Den kommun som 2014 fick mest pengar av Migrationsverket var Mölndal utanför Göteborg.
Kommunen fick 276 miljoner kronor - motsvarande 756 000 kronor per dag. Och i Mölndal anlitar man nästan uteslutande privata bolag för att ge ensamkommande barn och ungdomar boende och omvårdnad.
Birgitta Korpe är verksamhetschef för ensamkommande barn och ungdomar i Mölndal.
- Vi göder stora privata företag, vi har inga andra alternativ säger hon.
Korpe berättar att de största vinsterna gör företagen när de hyr ut utslussningslägenheter, det vill säga lägenheter som flyktingungdomar får bo i när de fyllt 18 år och har fått asyl.
- Företagen kan göra extrema vinster, säger Korpe.
Hur mycket är hyran för en lägenhet?
- Allt från 1 200 till över 2 000 kronor per dygn och barn. Konceptet bygger på att barnen när de fyllt 18 år är självgående och har sysselsättning eller går i skolan.
Enligt Birgitta Korpe är kostnaderna mycket små för tillsynen av ungdomarna.
- Företagen har bara tillsyn några gånger i veckan, säger Birgitta Korpe.
Fullscreen
Previous 1 / 3 Next
Expressen inne i en av de enkelt möblerade lägenheterna där ensamkommande flyktingbarn får bo.
Fotograf:Tomas Ohlsson
Hyr ut studentlägenheter
Ett av de företag som anlitas av Mölndals kommun är Steget Vidare AB. De hyr ut ett 30-tal lägenheter till kommunen - främst studentlägenheter på drygt 20 kvadratmeter.
Många lägenheter ligger i stadsdelen Björkekärr i Göteborg, i ett miljonprogramsområde från tidigt 70-tal.
När Expressen besöker några av lägenheterna visar det sig att de är nergångna och slitna. En person som bor i en av lägenheterna säger till Expressen att det vid flera tillfällen luktat mögel i bostaden.
Steget Vidare hyr lägenheterna av Sveriges största fastighetsbolag - börsnoterade Balder.
Steget Vidare får betala cirka 3 000 kronor per lägenhet och månad till Balder.
1 550 kronor per dygn
FAKTA
Sedan hyr Steget Vidare ut lägenheterna till Mölndals kommun för 1 550 kronor per dag - eller motsvarande 46 500 kronor per månad och lägenhet, enligt Mölndals kommun. Det innebär ett hyrespåslag på 1 450 procent jämfört med vad Steget Vidare får betala.
Med 30 lägenheter får Steget Vidare 16,7 miljoner kronor i hyresintäkter per år, betalar drygt en miljon kronor i hyra till Balder - och gör en bruttovinst på 15,7 miljoner kronor på hyrorna.
Expressen kan nu avslöja att männen bakom upplägget är börsnoterade Balders storägare och vd, Erik Selin och Balders vice vd, Sharam Rahi, 41.
Steget Vidare ägs i dag till 100 procent av Vale Fastighetsförvaltning - tidigare Klivet Vidare AB.
Erik Selin och Sharam Rahi grundade Klivet Vidare den 3 december 2012 tillsammans med sina vänner Pontus Teiler, 44, och Nubar Kino, 40. Då var Selin styrelseordförande och ägde 25 procent av aktierna. Sharam Rahi ägde också 25 procent enligt stiftelseurkunden och de övriga två resterande aktier.
Sharam Rahi har också representerat Klivet Vidare som delägare i Steget Vidare. Detta framgår av ett bolagsprotokoll i april 2014 som Expressen har tagit del av.
Balder tjänar alltså pengar genom att hyra ut lägenheterna till Steget Vidare AB, sedan tjänar Steget Vidare 43 500 kronor per månad och lägenhet när de hyr ut lägenheterna till Mölndals kommun. Och det är skattebetalarna som står för notan.
Balders vice vd Sharam Rahi är en av hjärnorna bakom lägenhetsupplägget.Foto: Jan Wiriden
33:e rikast i Sverige
Erik Selin är i dag enligt Veckan Affärers senaste förmögenhetslista den 33:e rikaste personen i Sverige och äger aktier i Balder för drygt 9 miljarder kronor.
Balders vice vd Sharam Rahi, som själv kom till Sverige som flykting från Iran för 25 år sedan, äger aktier för motsvarande 240 miljoner kronor.
Styrelseordförande i Balder är Christina Rogestam, 71.
Rogestam var tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet - och generaldirektör för Statens invandrarverk, numera Migrationsverket. Och även hon äger aktier i Balder via bolag - för motsvarande tio miljoner kronor.
Steget Vidare och Vale Fastighetsförvaltning gjorde förra året sammanlagda vinster på 16 miljoner kronor på en omsättning på drygt 60 miljoner kronor.
Vill inte svara på frågor
Företagen som drar in mest kommunpengar
När Expressen ringer på dörren till Steget Vidares kontor i Björkekärr öppnar en av bolagets anställda, men stänger lika fort och vill inte svara på några frågor.
På bolagets huvudkontor i Mölndal vill heller ingen lämna några kommentarer.
- Pontus Teiler sitter i möte och jag hinner inte svara på frågor nu, säger delägaren Nubar Kino.
Några dagar senare skickar Teiler ett mejl där han hänvisar till företagets hemsida och till Bolagsverket. Han skriver också:
"Vi, jag och Nubar, har bestämt oss för att inte medverka i någon intervju med er".
I en intervju, publicerad på sajten Svenskt Näringsliv 2012, går Pontus Teiler och Nubar Kino till attack mot de som är kritiska till vinster i välfärden.
Teiler säger att han tycker vinsterna fått oproportionerligt mycket utrymme i debatten.
"Är vårt engagemang, hårda arbete och vår eventuella vinst mindre värd", säger Pontus Teiler i intervjun.
När Expressen frågar efter Vales (tidigare Klivet Vidare) aktiebok lämnar bolagets styrelseordförande, Pontus Teiler, bara ut aktieboken för den 3 januari 2013. Där framgår att det är Teiler och hans sambo samt Nubar Kino och hans hustru som äger bolaget.
Senare återkommer Teilers kollega och delägaren Nubar Kino i ett mejl till Expressen och skickar med en ny version av aktieboken. Nu framgår det i stället att Erik Selin och Sharam Rahi har varit delägare från starten 2012 till den 15 december 2014. Då ska Selin och Rahi ha sålt sina aktier till Kino och Teiler enligt denna version av aktieboken.
"Aldrig tagit ut en krona"
Expressen träffar Erik Selin och Sharam Rahi under ett kort möte på Balders huvudkontor i centrala Göteborg. Selin säger då:
- Jag är delägare i Steget Vidare och i Klivet Vidare och de andra delägarna är kompisar till mig, men jag har aldrig tagit ut en krona från företaget.
Erik Selin och vice vd Sharam Rahi vill dock inte ställa upp på någon intervju och svarar vare sig på mejl eller i telefon när Expressen vill ha fler svar.
Inte ens när vi träffar Erik Selin utanför hans kontor på Kungsportsavenyn i Göteborg vill han ge några kommentarer.
Selin går mot kontorsentrén och försvinner in på kontoret utan att svara på en enda fråga.
Eihän tuollaista_voi_tapahtua soumessa? Eihän?