Dinosaurukset sukupuuttoon 66 miljoonaa vuotta sitten ajanut asteroidin törmäys olisi voinut helposti jäädä tuhovoimaltaan paljon pienemmäksi, sanovat tutkijat BBC-kanavan uudessa dokumentissa.
Jos asteroidi olisi osunut maapallolle 30 sekuntia myöhemmin, tai 30 sekuntia aiemmin, se olisi aiheuttanut paljon vähemmän tuhoa. Tällöin dinosaurukset eivät välttämättä olisi kuolleetkaan sukupuuttoon, ja ihmisestä tuskin olisi tullut maapallon hallitsevaa eläinlajia.
Asteroidi osui Meksikoon Jukatanin niemimaalle, ja siitä syntyi 180 kilometriä leveä ja yli 30 kilometriä syvä kraateri. Iskusta nousi ilmoille niin paljon pölyä ja savua, että se peitti auringon ja jäähdytti planeettaa niin paljon, että suuri osa elämästä maapallolla kuoli.
BBC:n tänään esitettävässä dokumentissa tutkijat sanovat
Daily Mailin mukaan, että jos asteroidi olisi tullut muutamaa sekuntia myöhemmin, se olisi osunut syvään veteen Atlantilla tai Tyynellämerellä. Se olisi päästänyt ilmoille lähinnä vesihöyryä, mikä olisi aiheuttanut paljon vähemmän vahinkoa.
”Se asteroidi osui Maahan hyvin epäonnekkaaseen paikkaan”, sanoo Texasin yliopiston geofysiikan professori Sean Gulick.
Dinosaurusten kuolema mahdollisti pienempien nisäkkäiden kaltaisten eläinten nousun, mikä aikanaan johti ihmisten nousuun hallitsevaan asemaan.
Monen vuoden kylmyys
Aiemmin tänä vuonna tiedemiehet
rekonstruoivat ennennäkemättömän tarkasti, millaisia seurauksia tuolla tuhoisalla iskulla oli maapallon ilmastoon.
Potsdam Institute for Climate Impact Research -tutkimuslaitoksen tutkijat kirjoittivat
uudessa raportissaan, että törmäyksen seurauksena pieniä rikkihappopisaroita muodostui korkealle ilmakehään niin paljon, että auringonvaloa ei päässyt planeetalle moneen vuoteen.
Tällä kolme vuotta kestäneellä globaalilla viilenemisellä oli maapallon eläimistölle tuhoisampia vaikutuksia kuin itse ensimmäisellä iskulla ja sen ilmoille nostamalla pölypilvellä.
Tutkijat arvioivat, että törmäyksen seurauksena globaali keskimääräinen ilman lämpötila laski ainakin 26 asteella, ja vuotuinen keskilämpötila oli pakkasella noin kolme vuotta.
Katso tutkijoiden tuottama animaatio lämpötilojen kehityksestä iskun jälkeen alla.
Törmäyksen seurauksena myös meret sekoittuivat, mikä aiheutti vakavia häiriöitä merten ekosysteemeille.
Ilmastolta kesti jopa 30 vuotta toipua.
Tutkijoiden selvitys on julkaistu
Geophysical Research Letters -lehdessä.