Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Seuraava kriisi (WEF2016 mukaan)

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja krd, 14.01.2016.

 1. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,429
  Tykkäykset:
  2,322
  Pisteet:
  636
  "Maailman talousfoorumin torstaina julkaiseman riskiraportin mukaan pakolaiskriisin aiheuttamat ongelmat muodostavat suurimman geopoliittisen riskin seuraavan 18 kuukauden aikana.

  Maailman talouseliittiä edustava talousfoorumi julkaisi The Global Risks Report 2016:n torstaina Lontoossa. Raportissa oli selvitelty eri riskien todennäköisyyksiä ja painoarvoa.

  Seuraavan 18 kuukauden aikana ylivoimaisesti suurin riski oli pakolaiskriisi. Kaukana sen perässä tulivat riski jonkin valtion romahtamisesta, valtioiden välinen konflikti, työttömyys ja hallinnolliset kriisit.

  Mutta jos aikatähtäintä kääntää hieman kauemmas tulevaisuuteen, riskimaisema muuttuu dramaattisesti. Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat jäävät taka-alalle raportin arvion mukaan.
  [​IMG]
  Sen sijaan seuraavan 10 vuoden aikana maailman suurin riski on raportin mukaan erilaisten vesikriisien mahdollisuus. Seuraavaksi suurin riski on kyvyttömyys mukautua ilmastonmuutokseen sekä äärimmäiset sääilmiöt.

  Myös erilaiset ruokakriisit ovat korkealla listalla.

  Vesikriisin nousun mahdollisuudesta on tietysti spekuloitu jo vuosia tai vuosikymmeniäkin, mutta vesiomgelmat saattavat lopultakin muuttua aiempaa akuutimmiksi väestönkasvun ja muuttoliikeen seurauksena.

  Alla olevassa grafiikassa on kuvattu eri riskien todennäköisyyden ja vaikutuksen muutosta. Pakolaiskriisi on noussut erityisen paljon molemmilla akseleilla."
  Miten todennäköisenä pidät talouseliitin arviota? Ainakin pakolaiskriisi on nyt pinnalla, mutta ehtiikö vesikriisi tulla seuraavan 10 vuoden aikana? Pakolaisongelman osalta ainakin Syyriassa on kuivuus ollut osaltaan sysäämässä tapahtumia eteenpäin.
   
  Sarek1, TungstenHeart, Fremen ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,705
  Tykkäykset:
  4,996
  Pisteet:
  1,286
  Vesikriisi tulee olemaan erittäin paha juttu.
  Jokainen, joka on joutunut duuniin vaikkapa Pakistaniin, Thaimaahan, Filippiineille, Afrikkaan tai pelkästään lähemmille alueille, jossa veden kanssa "ei ole niin väli" niin tietää, että puhtaan veden löytäminen on jo aika hemmetinmoinen homma.
  Tässä vajaa vuosi sitten piti porauttaa kaivoja 3 kpl tukikohtaa, kun muuten ei vettä saanut millään hemmetin keinolla, siis puhdasta vettä. Ajettavan pintaveden varaanjäämistä ei voi ottaa vaihtoehdoksi, koska kaikki vesi on kriisissä pois sitten saatavien listalta. Sama on puhdistuksen kanssa, että rauhanaikana ja jos on sähköä saatavilla helposi, puhdistaminen on helppo homma...
  Porasimme 700 m ja vettä löytyi joka oli vielä erinomaista laadultaan.
   
  KorpiSISSI, Fremen, Lone Soldier ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,429
  Tykkäykset:
  2,322
  Pisteet:
  636
  Juuri näin, jos energiaa on käytössä, niin sitten homma on hoidossa, edellyttäen että investoinnit puhdistukseen on tehty. Monissa paikoissa pohjavesi karkaa yhä syvemmälle ja esimerkiksi Espanjan tietyt alueet ovat jo varsin vähäisen veden alueita, toki turisteille tämän ei anneta näkyä. Sao Paulo on myös esimerkki suuresta kaupungista joka on ensimmäisenä vesikriisin "ytimessä", mitähän tapahtuu kun vesikatko tietyillä alemman tulotason alueilla ylittää 24 tuntia?:
  "Many São Paulo residents have had daily 12-hour water cutoffs over the last year. But Dallari points out that while wealthier residents have been able to build water tanks and purchase water from private sources, the poorest residents can’t do that."
  http://time.com/4054262/drought-brazil-video/
   
  Lone Soldier, TBman ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 5. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,429
  Tykkäykset:
  2,322
  Pisteet:
  636
  Afrikan kuivuudesta, kaivot kuivina:
  "Kuivuus ajaa väkeä liikkeelle Etiopiassa
  Itä-Afrikassa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 50 vuoteen. Jopa yli 10 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa.
  – Monet sateet on jääneet tulematta tai sateet ovat kestäneet vain kaksi päivää. Maan kosteustaso on järkyttävän alhainen, pohjaveden taso on laskenut pahimmillaan 10 metriä, mikään kaivo ei enää toimi, sadot on jääneet kymmeneen prosenttiin, Etiopian tilanteesta kertoi Ylen Aamu-tv:ssä Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.
  Kivisillan mukaan tilanne pahenee kumuloituessaan. Etiopiassa kuivuus on kestänyt jo vuosia.
  – Siellä on vanhoja ihmisiä, jotka sanovat, etteivät ole koskaan nähneet tämänkaltaista tilannetta.
  Pahimmilla kuivuusalueilla noin 80 prosenttia ihmisistä on täysin riippuvaisia sateista maatalouteen ja karjan pitämiseen perustuvilla alueilla.
  – Karjaa on kuollut sadoin tuhansin, ja se on vienyt elinkeinon sadoiltatuhansilta. Se on vienyt paitsi elinkeinon, se on vienyt maidon, joka on lasten ravitsemuksen kannalta äärimmäisen tärkeätä, Kivisilta sanoo.
  Myös ruuan hinta on noussut Etiopiassa. Se yhdistettynä kovaan inflaatioon, on Kivisillan mukaan erittäin huono yhdistelmä.
  Dominoefekti synnyttää lisää ongelmia
  Lähes kaksi miljoonaa lasta on keskeyttänyt koulunkäynnin kuivuuden takia.
  – Lapset otetaan pois koulusta, koska heitä tarvitaan ruuan hakemiseksi yhä piteneviltä matkoilta ja viemään karjaa juomaan, Kivisilta sanoo.
  Kun väki pakkautuu myös kaupunkeihin jätettyään kuivuuden vaivaamat viljelysmaat, syntyy dominoefekti
  . Siitäkin huolimatta, että Etiopia on varautunut Kivisillan mukaan kuivuuteen nyt paremmin kuin aiemmin, ongelmavyyhti on hankala.
  Kun otetaan rahat teiden rakentamisesta, että saadaan ruokaa, teiden rakentajat jäävät työttömiksi, jolloin avun tarvitsijoita on yhä enemmän.
  WHO:n katastrofien torjuntaan tarkoitettu early warning -systeemi on jo puolitoista vuotta soittanut hätäkelloja.
  – Meillä on muutama kuukausi aikaa auttaa, muutama kuukausi aikaa kerätä rahaa, hankkia ruokaa, lääkkeitä, vettä, jotta katastrofi ei pääse syntymään, Kivisilta arvioi."
  http://yle.fi/uutiset/kuivuus_ajaa_vakea_liikkeelle_etiopiassa/8603228
   
  TBman tykkäsi tästä.
 6. Ikarus

  Ikarus Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  27.10.2014
  Viestejä:
  2,916
  Tykkäykset:
  8,184
  Pisteet:
  636
  Mielenkiintoinen scenaario, kannattaa lukea.
  http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kybersota_pimentaa_suomen_ja_avaa_anarkian_portit

  Sähkönjakelun häiriöihin kannattaisi jokaisen kohdaltaan paneutua. Miten asunto saadaan pidettyä lämpinänä, jos pitkä katko syystä tai toisesta yllättää.
  Mitkä ovat vaihtoehtoiset lämmitystavat tai onko niitä. Miten vesikiertoisen keskuslämmityksen kiertovesipumput saadaan päälle varavoimalla.
  Mistä varavoima pakolliseen energian tarpeeseen.

  Pieni bensa- tai diesel käyttöinen agrekaatti eikä muutamat valmiiksi tehdyt sähkökytkennät maksa paljoa. Välttämättömät järjestelmät, kuten lämmitys, saadaan toimimaan.

  Kun kovalla pakkasella rysähtää tuulettimeen, asunto vesiputkineen on jäässä alta vuorokauden. Siinä vaiheessa sen sähkömiehen ja agrekaatin hommaamiseen ei aika enää riitä. Varautuminen, joka olisi ollut helposti ja pienellä kustannuksella hoidettavissa, voi tulla maksamaan satakertaisesti pelkästään jäätyneiden putkistojen uusimisessa.

  Omakotitaloissa onneksi useimmiten on kuitenkin joku tulisija. Takka, leivinuuni tai kiuas. Jos mitään näistä ei asunnosta löydy, ollaan totisten ongelmien äärellä sähkönjakelun keskeytyessä.
   
  Sarek1, Rajajääkäri, TBman ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 7. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,439
  Tykkäykset:
  1,387
  Pisteet:
  156
  Etiopian väkiluku on tuplaantunut sitten 1983-1985 -nälänhädän.

  Olisikohan nyt Valiolta peliliike alkaa valmistaa maitojauhetta niin paljon kuin mahdollista?
   
  TBman tykkäsi tästä.
 8. Ikarus

  Ikarus Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  27.10.2014
  Viestejä:
  2,916
  Tykkäykset:
  8,184
  Pisteet:
  636
  Kyllä Valio näkyy siihen nyt tosissaan panostavan. Seinäjoki valmistaa käsittääkseni edelleenkin pääosan maitojauheesta, vaikka Lapinlahdelle kapasitettia nyt lisättiinkin. Jalostus on keskittynyt varsin pitkälle niille alueille, missä maitoa tuotetaan eli Pohjanmaalle ja Pohjois-Savoon.

  http://yle.fi/uutiset/lapinlahdelle_vyoryy_maitoa__valio_rakentaa_tehtaalle_uuden_linjaston/8467504

  LAPINLAHTI

  Lapinlahdella Valion tehtaalle rakennetaan uusi maidonkäsittelylinjasto maitojauhetuotantoa varten.

  – Lapinlahdelle vyöryy maitoa, koska teemme niin paljon maitojauhetta, tehtaanjohtaja Kari Lappi sanoo.

  Uuden linjaston rakentaminen lisää tehtaan maidonkäsittelykapasiteettia 80 miljoonalla maitolitralla vuodessa. Tällä hetkellä tehtaalla käsitellään 430 miljoonaa maitolitraa vuodessa. Investointi maksaa 3,6 miljoonaa euroa, ja uusi linjasto saadaan käyttöön huhtikuussa.

  Linjaston valmistuttua Lapinlahdella voidaan tarvittaessa valmistaa kahdeksan miljoonaa kilogrammaa enemmän jauhetta enemmän tällä hetkellä. Tänä vuonna tehdas tuottaa yhteensä 23 miljoonaa kilogrammaa vähämineraalisia herajauheita sekä 12 miljoonaa kilogrammaa maitojauheita.
   
  Sarek1 ja TBman tykkäsivät tästä.
 9. StepanRudanskij

  StepanRudanskij Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  31.01.2015
  Viestejä:
  1,618
  Tykkäykset:
  2,426
  Pisteet:
  316
  Nykyisin ei kai saa talolle rakennuslupaa, jos ei ole kahta erillistä energian/lämmönlähdemahdollisuutta. Useimmiten se toinen sähkön lisäksi on tulisija(t).
   
  Sarek1, TBman ja Ikarus tykkäsivät tästä.
 10. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,705
  Tykkäykset:
  4,996
  Pisteet:
  1,286
  Aivan.
  Pitää olla ns. "vaihtoehtoinen lämmitysmuoto" tähän hyväksytään sitten vaikka tulisija, jos se tulisija on senverran iso, että on edes teoreettinen mahdollisuus pitää tölli lämpöisenä :)
  Laskentaa lämmitystehosta ei tarvita. :)
   
 11. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Puhtaassa juomavedessä voisi hyvinkin olla Suomelle tulevaisuuden uusi Nokia, jos tilaisuus osataan käyttää oikein eikä sitä päästetä lipeämään käsistä. Puhdasta juomavettä ei tule antaa kenellekään ilmaiseksi tai humanitaarisena apuna, vaan siitä on tehtävä Suomelle 1900-luvun öljyn veroinen bisnes, jonka ansiosta voidaan kohta kadutkin päällystää 24-karaatin kullalla.

  Epäilemättä Suomen pinta- ja pohjavesivarat strategisesti tärkeänä resurssina kiinnostavat myös ulkomailla, joten ensiarvoisen tärkeää on huolehtia niiden säilymisestä suomalaisten hallinnassa. Vesivaroja EI missään tapauksessa saa yksityistää, saati myydä polkuhintaan ulkomaalaisille yrityksille ja pääomasijoittajille. Niitä on tarvittaessa oltava valmiita puolustamaan myös sotilaallisesti, koska strategiset resurssit voivat käydä ulkomaisille ryöstäjille liian houkutteleviksi.

  Tällä hetkellä näyttää valitettavasti siltä, että huonossa uhkakuvassa Suomi ajetaan ensin velkakierteellä selvitystilaan ja sen jälkeen velkoja aloitetaan lyhentämään muun muassa pohjavesivarojen yksityistämisellä. Siinä menee sitten sekin uusi Nokia ja rahat katoavat vieraan taskuun.
   
  Sarek1, Rajajääkäri, Maxou ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 12. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,293
  Tykkäykset:
  2,187
  Pisteet:
  156
  Aivan, Suomi voisi saada vedestä (tietenkin pienemmässä mittakaavassa) jopa Norjan öljyn veroisen bisneksen, jolla rahoitettaisiin eläkerahastoja ym.
  Yksityisiin käsiin joutuessaan suurin osa ei hyötyisi siitä mitään.
   
  jak tykkäsi tästä.
 13. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  7,844
  Pisteet:
  1,286
  Selvää kuitenkin on, että lobbarit jo tekevät työtään kansallisen vesiomaisuuden siirtämiseksi yksityisiin käsiin, koska on bisnesmahdollisuus.
  Meille se sitten tulee tiedoksi vaan median välituksellä kun tarpeelliset päätökset on jo tehty.
  Kansan rooli tässä on vaan hölmistellä, miten pääsikin näin käymään??
   
  jak tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,439
  Tykkäykset:
  1,387
  Pisteet:
  156
  Norjan vaurauden takana ei ole niinkään se, että Norjan talousalueelta pumpataan öljyä, vaan se, että norjalaiset pumppaavat öljyä. Öljyntuotannon kotimainen arvoverkko on norjassa laaja ja kymmenet ellei sadat tuhannet norjalaiset saavat elantonsa öljyntuotannon vaatimien hyödykkeiden tuottamisesta. Tämä toki on mahdollista vain korkean ja kilpailukykyisen osaamisen ansiosta.
   
  Sarek1 tykkäsi tästä.
 16. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,293
  Tykkäykset:
  2,187
  Pisteet:
  156
  Ovat he kyllä myös kerryttäneet öljynmyynnin tuloista yli 7000 miljardin Norjan kruunun eli lähestulkoon 730 miljardin euron öljyrahaston (jonka käyttöä kansalaisten hyväksi on ajateltu aloitettavan vasta, kun öljyntuotanto loppuu), eli tuo ei ole aivan totta.
  http://www.nbim.no/en/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Government_Pension_Fund_of_Norway
  Tuolla maksaisi Suomen valtionvelan ja pyörittäisi valtion toimintojakin sen jälkeen kymmenisen vuotta, eli puhutaan aivan valtavista rahamääristä, joita Norja on kansalaisilleen öljynmyynnillä kerännyt.

  Kaikki Norjan valtion öljynmyynnistä kerätyt tuotot on kerätty siihen ja sijoitettu, ja kuten sijoitetulla pääomalla on tapana, se kasvattaa itse itseäänkin. Nerokas rakennelma, mutta nykyiset poliitikkomme tuskin osaisivat antaa arvoa kyseiselle reaalipolitiikan helmelle sen hiukan sosialistiselta haiskahtavan perusajatuksen vuoksi.
   
  Sarek1 tykkäsi tästä.
 17. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,429
  Tykkäykset:
  2,322
  Pisteet:
  636
  Vesipulaa muuallakin, Venezuelassa, Caracasissa, vettä saadaan vain joka toinen viikko:
  http://www.bloomberg.com/news/artic...ty-air-power-outages-venezuela-hits-a-new-low
   
  TBman tykkäsi tästä.
 18. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,391
  Pisteet:
  1,286
   
 19. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,429
  Tykkäykset:
  2,322
  Pisteet:
  636
  Vesipula laajenee, tai ainakin uhkaa laajeta:
  http://www.talouselama.fi/uutiset/v...lle-jopa-kymmenia-prosentteja-bkt-sta-6547522
   
 20. PekkaSavo

  PekkaSavo Kenraali

  Liittynyt:
  26.03.2016
  Viestejä:
  2,249
  Tykkäykset:
  4,783
  Pisteet:
  636
  Miksi siellä lisäännytään liikaa? Ehdotin jo toisessa ketjussa että SPR voisi järjestää kondomikeräyksen sekä omalle henkilökunnalleen että Afrikkaan, arabimaihin, Aasiaan...

  Jos Afrikan kuivilla alueilla lisäännytään liikaa suhteessa elinympäristöön niin onko se suomalaisten vikaa. Liikaa ihmisiä, liikaa laiduntavia eläimiä, liian vähän vettä.

  Viime vuonna nähtiin että vaikka Suomi sijaitsee kaukana pohjoisessa niin eivät nuo asiat ole meitä koskettamatta.
   
  Viimeksi muokattu: 04.05.2016
  turska, PSB 5500 ja Fremen tykkäsivät tästä.
 21. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,359
  Tykkäykset:
  8,402
  Pisteet:
  1,286
  Muistelen, että 80- luvulla puhuttiin paljonkin maapallon väestön liikakasvusta globaalina uhkana. Epäilen lääke- ja elintarviketeollisuuden hiljentäneen tuon keskustelun. Nyt tiede tutkii miten saada valtavat väestömassat pidettyä hengissä lääkkeillä ja keinotekoisilla ruokavirityksillä.
   
  PSB 5500 tykkäsi tästä.
 22. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  802
  Tykkäykset:
  1,220
  Pisteet:
  76
  Jauhomadot ja heinäsirkat ovat lupaavia lihantuotannon jatkeita ja niitä tutkitaan ahkerasti. Ne kasvavat huomattavasti pienemmällä luonnonvarakulutuksella kuin perinteinen lihakarja.
   

Jaa tämä sivu