Shakki vai matti Huru-ukot

noska

Ylipäällikkö
Tuossa aiemmassa skenaariossa perustettu huru-ukkojoukkue saa yllättäen viralliselta taholta tkea ja tunnustusta. Koska ei ole oletettavissa, että he pystyisivät kokonaan pysäyttämään vihollisen tuolla linjalla, vaan ainoastaan viivästyttämään ja häritsemään tätä, antaa virallinen sodanjohto heille lisätehtävän. Joukkuetta pyydetään valmistelemaan alueelle valmiiksi useita kätköjä eli matteja. Sodanjohto toimittaa näihin materiaalia ja myöhemmin sissikomppanian toimimaan vihollisen linjojen takana. Huru-ukkojoukkueen tehtäväksi tulee tässä vaiheess toimia komppanian oppaina oman alueensa läpi ja sen täydentäminen kätköistä, tukeminen taistelutehtävissä ja tuki-, huolto- ja väistöalueiden valvonta ja ylläpito.

Montako miestä irrotat tähän uuteen tehtävään? Miten ja mihin alat kätköjä tehdä? Mitä huomioit niiden valmistelussa?
 
OT: Tuossa hinataan ylös 56 vuotta virolaisessa suolammessa säilytetty saksalaisten sotasaalis T-34. Kansallisuustunnus suorastaan loistaa. Takaperin hinatessa kulkee liukumalla, mutta eteenpäin hinatessa tela pyörii. Joku siirsi vaihteen vapaalle? (=vaihdelaatikko toimii? tai sitten vaan ylempänä on maan ja telan välistä kitkaa enemmän). Minuutin kohdalla tornin luukkuun ilmestyy ukko Korkkarista tuttu Afrika Korps -lippis päässä. Lopussa moottori lähtee käyntiin.

Video: www.youtube.com/watch?v=r7boxp1Sk2w
Kuvia: http://www.aircraftresourcecenter.com/TPC/fun-pics002/1801-1900/073.shtm

Vesistökätkö on varmaan pienitöisimpiä valmistaa. Niitä kai käytettiin Vietnamin sodassa ja Koiviston pikakiväärikin taisi löytyä enolaisesta lammesta.
 
Mihin perustuu materiaalin säilyvyys vedessä niin hyvin?
 
hessukessu kirjoitti:
Mihin perustuu materiaalin säilyvyys vedessä niin hyvin?

Jos vesi on hyvin vähähappista, niin ruostumista ei juuri tapahdu.
 
RPG83 kirjoitti:
hessukessu kirjoitti:
Mihin perustuu materiaalin säilyvyys vedessä niin hyvin?

Jos vesi on hyvin vähähappista, niin ruostumista ei juuri tapahdu.

Näin on ja siksi täysin hapeton suonsilmä on vielä sitäkin parempi kätkö. Onhan Suomessakin nostettu suosta Wäinämöisen kanootteja, jotka ovat säilyneet tuhansia vuosia lähes virheettä.

Vastoin yleistä harhaluuloa ei pelkkä kosteus ole kovinkaan haitallista. Vasta vedessä oleva happi saa hajoamisreaktiot käyntiin.
 
Kätköjen tekeminen on sellainen aihe mistä olisi ehkä syytä keskustella enemmänkin.
Lyhytaikaisten kätköjen tekeminen ei taida mitään erityistä ammattitaitoa vaatia, mutta entäs jos Mattiin on tarkoitus jemmata asioita vähän pidemmän tähtäimen toimintaan eli esimerkiksi 3-5 vuodeksi.
Miten patruunat, aseet, polttoaineet, ruuat tms. kannattaa säilöä jos ne kaivaa vaikkapa maahan tuollaista varastointia varten?
 
Muoviputki joka "hitsataan" umpeen on halpa ja kestävä kätkemismateriaali. Inhibiittiä mukaan, jos on.

1944 tehdyistä asekätköistä on kaivettu esiin paksuun rasvaan ja tervapahviin pakattuja aseita, jotka ovat uudenveroisia rasvanpoiston jälkeen.

Aiheesta löytyy lisätietoa (mm. kätköpaikan maastoon sijoittamisen suhteen) Matti Lukkarin kirjasta Asekätkentä.
Googlettamalla löytyy jenkkiläis-survivalistien vinkkejä nykyaikaisen asekätkön valmisteluun, pakkausmateriaaleista alkaen.
 
Lukkarin Asekätkentä löytyy hyllystä ja on moneen kertaan tavattu läpi.
Periaatteessa paksu öljy, joka peittäisi aseen kauttaaltaan voisi toimia myös. Kuvitellaan esimerkiksi 1000 litran öljysäiliö, jossa on lämmintä öljyä ja ase upotetaan 10 minuutiksi sinne, jonka jälkeen se kääritään öljyiseen kankaaseen ja muovitetaan. Jossain ovat säilöneet aseita ihan moottoriöljyllä ja perusteellisen puhdistuksen jälkeen käsissä on ollut samankuntoinen ase kuin kätköön laittaessa, vaikka vuosia olisikin mennyt useita.

Patruunathan säilyvät noissa Nato-ammusbokseissa aika hyvin, varsinkin jos sellaiseen laittaa jotain kosteudensyöjäksi.

Entäs maitotonkat? Jos ne tiivistäisi jollain niin tuollaiseen mahtuu aika paljon evästä.
Mitenkäs polttoaineiden pitkäaikaisvarastointi? Riittääkö jerrykannu ja miten bensa säilyy yleensäkin?
 
Hmm... Päästinpäs erääseen suosikkiaiheistani... kätkemiseen.


Ensinnäkin aseista:

Olisin varsin varovainen tuollaisten öljyämisten suhteen. Tekisin mieluiten kaikkein päinvastaisen, eli liuottaisin kaikki öljyt aseesta pois, ja sitten käyttöönotettaessa tehdään uusi voitelu. Tämä siksi, koska (öljystä riippuen toki) on riski, että tuo rasva jähmettyy vuosien kuluessa. Vielä jos ei ole asetta puhdistettu kunnolla kaikkialta ennen rasvausta ja ase pistetään kokonaisena jemmaan, niin pahimmillaan tämä paska deaktivoi aseen itsestään vuosien mittaan lämpötilavaihtelujen armoilla. Ja muutenkaan en haluaisi kenttäoloissa ruveta pyyhkimään asetta jostain varastorasvoista jollakin kuluneella nenäliinalla. Toinen syy on siinä, että koska aseita etsivät koirat etsivät aseita lähinnä ruutijäämien perusteella, niin liuotinkäsittelyn jälkeen ne eivät haise yhtä paljon.


2000-luvun materiaaleilla (muovi jne.) saadaan aikaan jo varsin tiivis paketti. Ruosteenestopussi, jonne ase ja muutama hapensyöjä sisälle. Ilmat pihalle ja liimapinta kiinni. Tuo paketti sitten vielä vakuumiin, niin on ainakin kaksi kerrosta muovia ja/tai foliota. Luultavasti tuollainen kaksinkertainen suojaus on riittävä, jos on vielä jonkinlainen kolmas suojakuori (ammuslaatikko, muoviputki, tynnyri) päällä.


Patruunoista


Eräs nopea, halpa ja helppo keino, jota eräs suomalainen on mainostanut, on muovipulloon säilöminen. Maksaa muutaman kymmenen senttiä, melko lailla vedenpitävä ja nopea.

Niin kauan kuin on valinnanvaraa, niin itse käyttäisin mieluiten ammuslaatikkoa kunnollisella tiivisteellä: ensinnäkin se kumi kunnossa ja voisi myös kokeilla tinata umpeen. Sisälle hapensyöjiä riittävästi. Jos on aikaa ja halua ja mahdollisuus yrittää-ja-erehtyä, niin kokeilisin pakata jonkinlaisia "tuliannoksia" vakuumiin ja ne sinne laatikon sisälle. Sellainen varoitus tosin, että ainakin nakskakkosten patruunoiden kanssa on kuulemma ollut ongelmia, kun vakuumikone on onnistunut "imemään" nallit pois paikaltaan. Mutta henkilökohtaista kokemusta ei ole.


Ruuat

Ruokien on hyvä olla metallin suojaamia, eikä nyt puhuta foliosta. Olisi melko ikävää nähtävää, kun väsynyt sissijoukkue saapuu täydentämään muonavarantojaan, mutta paikalla onkin vain karhun auki repimä muovitynnyri ja kauraryynejä pitkin poikin mätästä. Eikä tarvita edes karhua, rotatkin voivat tehdä ikävyyksiä.

Ruuissa miettisin pakkasen mukanaan tuomia ongelmia, en tiedä tarkkaan miten säilyketölkki käyttäytyy pakkasessa, mutta ei kai siellä hirveästi ilmaa ole ja jos neste jäätyessään laajenee, niin byebye tonnikala, lihapullat, ananas ja nötkötti. (Hernekeittoa ei tule ikävä!) Joten kuivaruokaa lähinnä, ja jos rahaa piisaa, niin pakastekuivattuja retkiruokia yms. Tai budjetilla kauraryynejä, soijarouhetta, riisiä, mausteita, suolaa yms.


Yleisesti

Kätkön sijoitusta kannattaa miettiä tarkkaan: maan päälle vai alle?

Maan alla on riskinä, että joku innokas metallinpaljastinharrastaja löytää kätkön, mikäli siellä on mitään metallista ja se on kahta metriä pintaa lähempänä. Maan päällä siihen voi taas törmätä vaikka metsuri tai ulkoilija. Käyttöönotto on myös yleensä hitaampaa kuin maan päällä olevan kätkön, samoin kuin uudelleenkäyttö. Etenkin talvella kätkö on käytännössä kertakäyttöinen ja käyttöönotto voi viedä nuotion teon verran aikaa, tupakkaa ja vielä vähän lisää aikaa ja tupakkaa odoteltaessa maan sulamista.

Pienessä mittakaavassa toimivia ratkaisuja saattavat olla ammuslaatikot ja muoviputki (kaupallinen tuote "monovault", joka ei loppupeleissä ole niin kallis. Ainakin täälläpäin maksaa "end cap" muoviputkeen sen verran paljon, ettei jäädä kovin kauas tuollaisesta valmiista tuotteesta.) Kysymysmerkkinä routiminen. Ammuslaatikko taas ruostuu ajan mittaan, vaikka jokusen vuoden luultavasti kestääkin.

Kun tarpeet ovat isoja, tyyliin partion/ryhmän/joukkueen varustaminen/varustuksen täydentäminen, niin tarvitaan jotain isompaa. Muovitynnyrit saattaisivat olla validi keino, tavaraa menee vaikka kuinka, joskaan kaikkein kestävin vaihtoehto se ei ehkä olekaan. Ainakin kaikki ruokatavarat, elektroniikan, kartat yms. pyrkisin pakkaamaan vielä vähintäänkin vakuumiin ja ammuslaatikoihin.


Maan päällä on syytä pohtia, yritetäänkö piilottaa vai naamioida luonnolliseksi?

Esimerkiksi isokokoinen linnunpönttö (pöllön tms.) syö itseensä useamman ammuslaatikon tavaraa, joka on lisäksi sateensuojassa. Ai helppo löytää? Kuinka usein itse metsässä kävellessä tuijottelet latvuksiin? En usko, että kovin usein. Saati sitten kiipeät katsomaan kymmenen metrin korkeudessa olevaa linnunpönttöä.

Tai sitten voi yrittää naamioida esim. kuivasäkin naamioverkolla yms. ja hilata puunlatvaan keskellä metsää. Irrotusnaru johonkin sen verran korkealle, ettei sitä ihan vahingossa löydetä. Toisaalta, jos joku tämän löytää, niin ei ole epäilystäkään, ettei se tulisi myös tutkituksi.
Pointteja mietittäväksi

-Pitääkö kätköön päästä ympäri vuoden
-Kuinka nopeasti/vaivattomasti kätköön pitää päästä käsiksi
-Pitääkö kätkön olla uudelleenkäytettävä vai kertakäyttöinen
-Kuinka paljon tavaraa
-Kuinka pitkä säilytysaika (maastossa)
-Vanhenevat tarvikkeet (ruuat, lääkkeet, kartat)


Linkit
Esim. ainakin osaa näistä pusseista taitaa saada Midwaylta.
http://www.scribd.com/doc/24508086/A-Long-Term-Survival-Guide-Typical-Weapons-Caches
 
Hyviä mietteitä RPG83! Jotain tuontyyppistä olen itsekin funtsinut.

Asevarastolta jaettavat aseet ovat toisinaan niin paksussa varastorasvassa, että niiden purkaminen vaatii ihan oikeasti voimaa. Kiehuvalla vedellä, saippualla, aseöljyllä ja kovalla hinkkaamisella ne saa alle 5 tunnissa kuitenkin ampumakelpoisiksi. Jos käytössä on vain aseen omat puhdistusvälineet niin homma menee vähän pitkäkestoisemmaksi. Ja nyt puhun siis sellaisesta teräspalasta joka on yltäpäältä rasvassa.
Asekätkennän aikaisista pyssyistä monissa raudat ovat vieläkin, jos eivät hyvässä niin ainakin ammuttavassa kunnossa, mutta puuosat lahoja.

Alfred Käärmann mainitsee eräässä kirjassaan, että hän pisti ruokia maitotonkkiin ja maan poveen. 15-20 vuotta myöhemmin suurin osa ruuasta oli säilynyt syömäkelpoisena. Elintarvikkeina oli ollut säilykkeitä, leipää, ryynejä, jauhoja, riisiä, sokeria yms. Hän suositteli käyttämään muovitynnyreitä nykyaikana.
Mieskohtaisten kätköjen tulisi kaiketi olla ”kertakäyttöisiä” eli se mitä siellä on otetaan kerralla mukaan ja jokaisen kätkön tulisi sisältää ampumatarvikkeita ja ruokaa. Lisäksi jotain varusteita, kuten puhtaat sukat tai kalsarit.

Kätköjä saa valmistella monta, jotta kaikki munat eivät ole yhdessä korissa. Mitä isompi kätkö, sitä helpommin sen paljastuu.

-Pitääkö kätköön päästä ympäri vuoden
-Kuinka nopeasti/vaivattomasti kätköön pitää päästä käsiksi
-Pitääkö kätkön olla uudelleenkäytettävä vai kertakäyttöinen
-Kuinka paljon tavaraa
-Kuinka pitkä säilytysaika (maastossa)
-Vanhenevat tarvikkeet (ruuat, lääkkeet, kartat)

1, Kyllä.
2. Tämä on aika vaikea juttu, koska tarvittava aika riippuu kätkön sijainnista, syvyydestä yms. Ne taas vaikuttavat kätkön säilymiseen piilossa, mutta myös hidastavat kätkön käyttöönottoa. Mahdollisimman nopeasti, mutta siten, että kätkö on hyvin suojattu.
3. Mieskohtaiset kätköt kertakäyttöisiä ja näitä pitää olla useampia. Ryhmä ja joukkuekätköt voivat olla uudelleenkäytettäviä tietyin varauksin. Kerran avattu kätkö on kuitenkin vihollisenkin helpompi löytää ja ansoittaa, joten se on riski. Yhdestä kätköstä otetut kamat jemmataan uuteen kätköön jos niitä ei oteta käyttöön. Vanhan kätkön jäljet ansoitetaan.
4. Mieskohtaisessa kätkössä 2-4 tuliannosta ja viikon ruoka. Ryhmä ja joukkuekätköissä saman suhteen mukaan.
5. Viikoista vuosiin.
6. Riippuen vuodenajasta, kätkön tarkoitetusta eliniästä ja ruuasta.
 
RPG83 kirjoitti:
Niin kauan kuin on valinnanvaraa, niin itse käyttäisin mieluiten ammuslaatikkoa kunnollisella tiivisteellä: ensinnäkin se kumi kunnossa ja voisi myös kokeilla tinata umpeen. Sisälle hapensyöjiä riittävästi. Jos on aikaa ja halua ja mahdollisuus yrittää-ja-erehtyä, niin kokeilisin pakata jonkinlaisia "tuliannoksia" vakuumiin ja ne sinne laatikon sisälle. Sellainen varoitus tosin, että ainakin nakskakkosten patruunoiden kanssa on kuulemma ollut ongelmia, kun vakuumikone on onnistunut "imemään" nallit pois paikaltaan. Mutta henkilökohtaista kokemusta ei ole.

Miksi et pakkaisi vakuumiin sitä ammuslaatikkoa? Siis nythän puhutaan niistä laitteista mitkä imevät muovipussista ilmat ja sitten sulkevat säkin pysyvästi kiinni.
 
SJ kirjoitti:
RPG83 kirjoitti:
Niin kauan kuin on valinnanvaraa, niin itse käyttäisin mieluiten ammuslaatikkoa kunnollisella tiivisteellä: ensinnäkin se kumi kunnossa ja voisi myös kokeilla tinata umpeen. Sisälle hapensyöjiä riittävästi. Jos on aikaa ja halua ja mahdollisuus yrittää-ja-erehtyä, niin kokeilisin pakata jonkinlaisia "tuliannoksia" vakuumiin ja ne sinne laatikon sisälle. Sellainen varoitus tosin, että ainakin nakskakkosten patruunoiden kanssa on kuulemma ollut ongelmia, kun vakuumikone on onnistunut "imemään" nallit pois paikaltaan. Mutta henkilökohtaista kokemusta ei ole.

Miksi et pakkaisi vakuumiin sitä ammuslaatikkoa? Siis nythän puhutaan niistä laitteista mitkä imevät muovipussista ilmat ja sitten sulkevat säkin pysyvästi kiinni.


Tuo on ihan hyvä pointti, säästyttäisiin mahdollisilta nallongelmilta, mutta olisi silti toinen suojakerros (ennen ulompia kerroksia/kätköpakkausta). Kyllä puhutaan samoista laitteista.


Jos kätkö pitäisi saada kohtuullisen nopeasti käyttöön pienellä vaivalla, niin kiven alle kätkeminen voi olla hyvä vaihtoehto: kivi torjuu etsinnät metallinpaljastimella ja maata ei tarvitse kaivaa kuin muutaman sentin (jos materiaali on esim kuivaa soraa, niin onnistunee paljainkin käsin vaikka keskellä talvea).
 
Kyllä kätköön pitää ehdottomasti päästä käsiksi myös talvella.
Kuvittele tilannetta, jossa olet juossut viikon karkuun Valpon verikoiria vastasissejä ja sukkasi ovat kuluneet siten, ettei jäljellä ole kuin nilkan peittävät riekaleet. Vatsa kurisee nälästä, koska extreme-triathlonin aikana olet syönyt vain taisteluvyössä olevat kaksi suklaapatukkaa ja muuten ollut nestedietillä, jossa juomavesi sulatetaan lumesta. Rinkan olet joutunut hylkäämään vesistöylityksessä, kun keskellä jokea alkoi vetämään suonta molemmista pohkeista. Kavereista ei ole oikein tietoa, koska kukaan ei ilmestynyt K-pisteille.
Märkänä ja nälkäisenä saavut Kätkölle ja siellä odottaa kaivamisurakka routaiseen maahan lusikka-haarukalla, jotta pääset 3 metrin syvyyteen haudatun eväspussin luo. Voipi olla monelle tekemätön paikka.
 
Tuoola Kaenuun seuduilla oli erään komppaniakätkön maastoon levitetty ämpärikaupalla metallinpalasia piipparoijien kiusaksi ja harhauttimiksi.
 
Tvälups kirjoitti:
Tuoola Kaenuun seuduilla oli erään komppaniakätkön maastoon levitetty ämpärikaupalla metallinpalasia piipparoijien kiusaksi ja harhauttimiksi.

Toisaalta se on "varma" signaali, että alueella on jotain mielenkiintoista. Olettaen, etteivät metallinpalat olleet paikkaan luonnollisesti kuuluvia (kaivosalue tms.).
 
Oli tiedossa tuo alueella oleva asekätkö, mutta ei sen tarkkaa sijaintia. Joko kätkijävaarit tai sitten seuraava salaisuuteen perehdytetty sukupolvi kävi sitten kylvämässä alueen täyteen metallinpalasia.

Esim. taistelupaikat ja -alueet, samoinkuin ampumaradat ja -alueet ovat jo nykyisellään kelpo kätkentämaastoja, sillä rautaa on jo valmiiksi maaperässä.
 
Jo muutaman hehtaarin kylväminen täyteen metalliapalaisa tekee etsimisestä tekemättömän paikan vaikka kuinka tietäisi siellä jotain olevan. Ainoaksi vaihtoehdoksi silloin jää pakan vahtiminen kätkön hyödyntäjän nappaamiseksi. Jos noita hehtaaeja sitten on useampia, niin alkaa vahtien tarve olemaan melko suuri. Jo kilon naulalaatikossa on ihan riittämiin tavaraa hehtaarille. SIihen päälle kaikki vuosien mittaan amaastoon joutuneet pullonkorkit, foliopaperin palaset ja muu metalliroina. Roskaa ja jätettä on etenkin eteläisemmässä Suomessa jo joka metsä täynnä. Jostain teollisuusalueesta, roamrista tai vanhan kaatopaikan pohjasta puhumattakaan.
 
RPG83 kirjoitti:
SJ kirjoitti:
RPG83 kirjoitti:
Niin kauan kuin on valinnanvaraa, niin itse käyttäisin mieluiten ammuslaatikkoa kunnollisella tiivisteellä: ensinnäkin se kumi kunnossa ja voisi myös kokeilla tinata umpeen. Sisälle hapensyöjiä riittävästi. Jos on aikaa ja halua ja mahdollisuus yrittää-ja-erehtyä, niin kokeilisin pakata jonkinlaisia "tuliannoksia" vakuumiin ja ne sinne laatikon sisälle. Sellainen varoitus tosin, että ainakin nakskakkosten patruunoiden kanssa on kuulemma ollut ongelmia, kun vakuumikone on onnistunut "imemään" nallit pois paikaltaan. Mutta henkilökohtaista kokemusta ei ole.

Miksi et pakkaisi vakuumiin sitä ammuslaatikkoa? Siis nythän puhutaan niistä laitteista mitkä imevät muovipussista ilmat ja sitten sulkevat säkin pysyvästi kiinni.


Tuo on ihan hyvä pointti, säästyttäisiin mahdollisilta nallongelmilta, mutta olisi silti toinen suojakerros (ennen ulompia kerroksia/kätköpakkausta). Kyllä puhutaan samoista laitteista.

Itseasiassa en ole ihan varma, että poistuuko se nalliongelma tuossa, joskin kai se painevaikutus on pienempi, mutta eipähän tarvitse niin montaa pakkausta avata tai pakata, kun laittaa kerralla koko "ämpärin" muoviin. Myöskin tuossa olisi se hyvä puoli, että sen vakuumi pussin kunnon saa helpommin tarkastettua, kun se on siinä päällä. Mutta minä nyt tuppaan toimimaan aika suorasukaisesti (eli laiska ja kärsimätön).


Tulipahan mieleen, että olisikos mitään keinoja noiden kätköjen sisällön naamioimiseen? Siis ei kätkön, vaan sen sisällön naamioimiseen? Saisiko ammukset jemmattua vaikka maakellariin marjojen ja sienien sekaan?
 
Niäämi ehti ensin. Itse ajattelin perus leffakikkaa eli tarpeet yhteen konttiin (kylkeen jonkun rakennusfirman työmaatunnukset) ja kontti paikallisen tehdaskiinteistön alueelle, mielellään vielä johonkin selkeästi näkyvälle paikalle.

Kontti on helppo siirtää, vahtiminen onnistuu ja yleensä tuollaisia (tai punaisia merikontteja) löytyy 15 tusinasta tehdasalueilta.
 
niäämi kirjoitti:
Jo muutaman hehtaarin kylväminen täyteen metalliapalaisa tekee etsimisestä tekemättömän paikan vaikka kuinka tietäisi siellä jotain olevan. Ainoaksi vaihtoehdoksi silloin jää pakan vahtiminen kätkön hyödyntäjän nappaamiseksi. Jos noita hehtaaeja sitten on useampia, niin alkaa vahtien tarve olemaan melko suuri. Jo kilon naulalaatikossa on ihan riittämiin tavaraa hehtaarille. SIihen päälle kaikki vuosien mittaan amaastoon joutuneet pullonkorkit, foliopaperin palaset ja muu metalliroina. Roskaa ja jätettä on etenkin eteläisemmässä Suomessa jo joka metsä täynnä. Jostain teollisuusalueesta, roamrista tai vanhan kaatopaikan pohjasta puhumattakaan.

Eikä se vahtiminenkaan ole oikein mahdollista, koska sen vahdin paljastuminen voipi olla sen vahdin loppu. Ja metsässä riittää liikkujia etenkin marja ja sieni aikaan.
 
Back
Top