Simputuskeissit:

Tvälups

Ylipäällikkö
Ruoka loppui – ruuatta jääneitä varusmiehiä rangaistiin
STT 13.6.2012 11:19 | 12 |

Kolmea armeijan lääkintämieskurssin esimiestä syytetään simputuksesta. Syytteen mukaan esimiehet vilauttelivat tiuhaan punaisia kortteja Sodankylässä syksyllä 2010 käydyssä harjoituksessa.

Kortti johti koko joukon rankaisemiseen. Muun muassa ruuan loppumisen takia myös ilman lounasta jääneet pistettiin juoksemaan.

Lapin käräjäoikeudessa keskiviikkona alkaneessa käsittelyssä syyttäjä katsoi, että kurssin johtaja ja apukouluttaja nöyryyttivät varusmiehiä ja aiheuttivat heille kärsimyksiä. Virheen takia kersantit pistivät koko harjoitusjoukon juoksemaan tai määräsivät heidät kyykkykävelyyn. Kurssilla kouluttajana ollut yliluutnantti tiesi korteista, mutta ei puuttunut asiaan.

Kortteja jaettiin muun muassa myöhästymisistä, roskista ja telttojen huonosta naamioinnista. Punaisen kortin jälkeen virheen tekijän nimi kerrottiin kaikille.

Syyttäjä vaatii esimiehille sakkoja.
 
Ai tuo on muka simputtamista? Tuo ruuanjakoon liittyvä keissi ehkä on siinä rajoilla, mutta muut eivät kyllä ole lähelläkään.

Kortteja jaettiin muun muassa myöhästymisistä, roskista ja telttojen huonosta naamioinnista. Punaisen kortin jälkeen virheen tekijän nimi kerrottiin kaikille.

Tuo kortti juttu on kyllä uusi minulle, mutta ihan vastaavilla ja joskus hyvinkin kepoisilla perusteilla olen itse saanut runtua alokkaana ja oppilaana ja sitten myöhemmin antanut sitä itse ryhmänjohtajana tai apuvalvojana.
Normijuttuja armeijassa. Meillä tuo runnuttaminen tosin katosi aika pitkälti siinä kohtaa, kun alijohtajat muuttivat miehistön kanssa samoihin tupiin Sotakomppanian alussa. Sisäkuri romahti samalla, mutta hyvänä puolena on syntynyt henki ja se, että ryhmissä kaikki tuntevat toisensa eivätkä pelkästään tiedä nimeltä.

Joo-o... Silloin ennenvanhaan... ja niin eteenpäin.
 
pstsika kirjoitti:
Joo-o... Silloin ennenvanhaan... ja niin eteenpäin.

Listataan nyt vain kiltisti tänne kaikki nykyjulmuudet. Voi ainakin naureskella kuinka touhu pehmenee.
 
Ainut "simputus" -tapaus varusmiesaikana (KR 1994) oli se kun olimme KaiPr ampumaradalla ja joukkue odotteli omaa ampumavuoroa. Yksi alikessu keksi opettaa meille uuden komennon. Komento kuului: KARHU VAARA. Käskyn valmistavalla osalla tehtiin asento ja suoritusosalla kiivettiin lähimpään puuhun. Alikessu käski ja joukkue totteli. Kappari näki tapauksen ja kutsui aliupseerin puhutteluun, jonka jälkeen kappari tuli kysymään joukkueelta, että tuliko jollakin traumoja kyseisestä tapahtumasta. Kukaan ei saanut mitään psyykkisiä ongelmia tapahtumasta ja jatkoimme päiväohjelman mukaan. Punkat ja pinkat räjähteli, vaikka oli kielletty. Sekä vahingonlaukaukset räkäpäillä aiheutti muutamien joukkueiden ylimääräisiä juoksulenkkejä, mutta siinä kaikki.

Tuli vielä mieleen lomapuvussa ja sämpylät jalassa taaksepoistuttaminen 20 cm vesilätäkköön huhtikuussa. Ja tupakkitauko sulkeisten aikaan, jolloin tupakoitsijat polttivat ja tupakoimattomat tekivät sen ajan haarahyppyjä. Käskyt toimitti sama varusmieskersantti ensimmäisen viikonloppugineksen aikaan.
 
Kollektiivinen rangaistus yksilöllisistä teoista on ollut iät ja ajat kielletty. Mitä siitä vikistään.

Tuosta aloitustapauksesta:

Jos virheistä pidetään kirjaa yksilötasolla, pitää korjata toiminta yksilötasolla. Rangaistuksia taas on vain säädetyt rangaistukset.

Jos taas joukko on kokonaisuudessaan löysää, korjataan toiminta joukkotasolla.

Yksilöllisten punaisten korttien ja rikeluettelon pito yhdistettynä kollektiiviseen ns. "rangaistukseen" oli tässä se virhe.
 
Lääkintämieskurssilla simputtaneille sakkoja
STT Keskiviikko 20.6.2012 klo 15.49

Kolme armeijan lääkintämieskurssin esimiestä on tuomittu sakkoihin simputuksesta.

Sodankylässä Lapissa vuonna 2010 järjestetyllä kurssilla kouluttaneet miehet saivat kukin 10-40 päiväsakkoa.

Lapin käräjäoikeuden mukaan kurssin johtaja ja apukouluttaja laittoivat varusmiehet tekemään muun muassa juoksu- ja jumppaharjoituksia rangaistuksina virheistä.

Käräjäoikeus arvioi, että kurssia johtanut kersantti tiesi rikkovansa säännöksiä, ja tuomitsi hänet esimiesaseman väärinkäyttämisestä. Vähäisemmän kokemuksen omaava apukouluttaja sai tuomion tuottamuksellisesta palvelurikoksesta. Kolmas mies tuomittiin palvelurikoksesta, koska hän ei puuttunut alaistensa toimiin.

Kurssin johtajan katsottiin lisäksi syyllistyneen palvelurikokseen, koska hän oli asettanut kahden kurssilaisen viikonloppuvapaan ehdoksi sen, että he suostuvat korvaamaan maastoharjoituksessa hävinneitä hihnoja.
 
Olen kuulut tämmöisestä simpuituksesta että "tulitikkuja" ja yks oli SP Panssariptikaatissa niin ne marssi ruokastoon mutta kessi sanoi "marssikaa uudestaan
niin ne marssi mutta kessi ei ollut tyytyväinen niin ne juoksi takasin A pistellä eli 400 m ruokalosta niin ne sai kontaa ruokaloon (krälä)

Ja kolmas oli Karjalan prikaatissa ja hän leikki sota käyttävissä niin upseeri sanoi hä'nelle kävele A:lle ja laske kuin minta taloja sää näät oikella puolelle. niin se reitti tuli 15 kilsa sinne A:lle ja 15 kilsa takaisin
 
Meidän alokaskauden jälkeen au:t otettiin syyniin ja muistaakseni palveluksen jälkeen ne sai käräjiltä sakkorangaistuksia simputuksesta.
Iltavahvarit oli aika kuntoilupainotteisia meillä ja siitä muistaakseni jonku alokkaan äiti meni kitisemään varuskunnan komentajalle.
Eipä sitä sillon osannu simputukseksi ajatella,kun mielikuvat simputuksesta oli venäjäntyyliin pahoinpitelyt ym.
Enkä minä sitä vieläkään tuomitse,vituttihan se,mutta vituttaa se nykyäänki moni asia :D
 
No ainahan löytyy niitä idiootteja jotka eivät käsitä mitä seuraavat lainkohdat tarkoittavat.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Esimiesrikokset

16 § (16.6.2000/559)

«Esimiesaseman» väärinkäyttäminen

Esimies, joka

1) käskyvaltaa väärinkäyttäen aiheuttaa käskynalaiselle sellaista kärsimystä tai sellaista vaaraa hänen terveydelleen, joka ei ole palveluksen kannalta tarpeellista, taikka kohtelee häntä nöyryyttävällä tavalla, tai

2) kurinpitoesimiehenä määrää kurinpitorangaistuksen tai -ojennuksen henkilölle, jonka tietää syyttömäksi,

on tuomittava esimiesaseman väärinkäyttämisestä kurinpitorangaistukseen tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Esimiesaseman väärinkäyttämisestä tuomitaan myös esimies, joka teettää käskynalaisella palvelukseen tai koulutukseen kuulumatonta työtä.


17 § (16.6.2000/559)

Törkeä esimiesaseman väärinkäyttäminen

Jos esimiesaseman väärinkäyttämisessä aiheutetaan käskynalaiselle erityisen tuntuvaa kärsimystä tai vakavaa vaaraa hänen terveydelleen ja «esimiesaseman» väärinkäyttäminen on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä esimiesaseman väärinkäyttämisestä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Henkilökohtaisesti en ole koskaan ymmärtänyt tuota "joku kertoi" itkeskelyä. Jos omat käskyt eivät ole simputusta yms. sotilasrikoksia niin miksi niistä ei voisi kertoa? Miksi peitellä jos on puhtaita jauhoja pusseissa? Demokraattisissa valtioissa ei valtaa iman vastuuta. Myös tuo Venäjän armeijan tapoihin vetoaminen on melko huvittavaa. Onneksi omissa palveluspaikoissa lähdettiin aina siitä, että kuri on kova mutta asiallinen.
 
Mosuri kirjoitti:
-

Henkilökohtaisesti en ole koskaan ymmärtänyt tuota "joku kertoi" itkeskelyä. Jos omat käskyt eivät ole simputusta yms. sotilasrikoksia niin miksi niistä ei voisi kertoa? Miksi peitellä jos on puhtaita jauhoja pusseissa? Demokraattisissa valtioissa ei valtaa iman vastuuta. Myös tuo Venäjän armeijan tapoihin vetoaminen on melko huvittavaa. Onneksi omissa palveluspaikoissa lähdettiin aina siitä, että kuri on kova mutta asiallinen.

Selvennettäköön,että itse olin tuossa simputettavassa alokasryhmässä,en aliupseerina.
 
IS: Aliupseerin homolausunnosta tutkinta
Maanantai 23.7.2012 klo 09.32

Aliupseerin oppitunnilla esittämistä kommenteista käynnistetään tutkinta Kainuun prikaatissa, kertoo Ilta-Sanomat.

Kainuun prikaatissa pari viikkoa sitten asepalveluksensa aloittanut alokas hämmentyi aliupseerin esittämistä kommenteista, kertoo Ilta-Sanomat.

Alokkaan mukaan aliupseeri sanoi, että "homous on sairaus, ja se lähtee hakkaamalla".

Tapaus sattui oppitunnilla, jonka aiheena oli apulaispäivystäjänä toimiminen, ja lausunto liittyi vieraiden sotilaskotiin tuomiseen. Alokkaan mukaan aliupseeri antoi selvästi ymmärtää, että naispuolisille alokkaille poikakavereiden tuominen on suotavaa, mutta miespuolisille poikakaverit eivät ole toivottavia vieraita.

Tuntia pitänyt aliupseeri tunnetaan alokkaan mukaan vitsimiehenä, mutta tällä kertaa puhe oli enemmän käskevää kuin vitsailevaa.

Kainuun prikaatin komentaja eversti Jukka Sonninen kertoo Ilta-Sanomille, että jos kyseisille kommenteille saadaan varmistus, aliupseeri tulee saamaan vähintäänkin varoituksen. Sonnisen mukaan asian selvittäminen prikaatissa aloitetaan heti maanantaina.
 
Kovin ovat herkkähipiäisiä nämä nykypäivän sotilaat, mutta alikersantin pitäisi asia ymmärtää itsekin. Huumori tai "huumori" on aina riskaabeli tyylilaji, jos se kohdistuu johonkin muuhun kuin esittäjään itseensä.
 
skärdis kirjoitti:
Kovin ovat herkkähipiäisiä nämä nykypäivän sotilaat, mutta alikersantin pitäisi asia ymmärtää itsekin. Huumori tai "huumori" on aina riskaabeli tyylilaji, jos se kohdistuu johonkin muuhun kuin esittäjään itseensä.

Ei välttämättä herkkähipiäinen, vaan joku joka on hakemalla hakenut valituksen aihetta. Mutta alikin olisi tosiaan pitänyt tietää...
 
Kyseessähän oli viimeisimpien tietojen mukaan kanta-aliupseeri joka meni antamaan näin viisaita kommentteja. Tuollaiset puheet varmaan saa ne homoseksuaalit, joita todennäköisesti löytyy joka komppaniasta, tuntemaan itsensä tervetulleiksi inttiin ja tärkeiksi maanpuolustuksen tekijöiksi. Kaverihan halvensi joidenkin varusmiesten ihmisarvoa ja uhkasi väkivallalla! Todellakin tuomittavaa henkilökuntaan kuuluvalta, alikersantin idiotismina menisi läpi kurinpitotoimenpitein.

Paras olisi vain pysyä asialinjalla eikä väkisin vääntää "karskia sotilashuumoria" joka asiasta ja ennen kaikkea pitää omat mielipiteet omana tietonaan.
 
akealik kirjoitti:
Kyseessähän oli viimeisimpien tietojen mukaan kanta-aliupseeri joka meni antamaan näin viisaita kommentteja. Tuollaiset puheet varmaan saa ne homoseksuaalit, joita todennäköisesti löytyy joka komppaniasta, tuntemaan itsensä tervetulleiksi inttiin ja tärkeiksi maanpuolustuksen tekijöiksi. Kaverihan halvensi joidenkin varusmiesten ihmisarvoa ja uhkasi väkivallalla! Todellakin tuomittavaa henkilökuntaan kuuluvalta, alikersantin idiotismina menisi läpi kurinpitotoimenpitein.

Paras olisi vain pysyä asialinjalla eikä väkisin vääntää "karskia sotilashuumoria" joka asiasta ja ennen kaikkea pitää omat mielipiteet omana tietonaan.

Niin kyllähän niitä homojakin on rapea prosentti vai missä sinä olet sitten ollut palveluksessa?

Omasta alokasajastani muistan mm. tervehdykset haista vittu patteri jne. pientä mukavaa. Kun alokasaikana kokoonnuttiin ryhmäkuvaan varuskunnan pihalle niin patterin vääpeli ilmoitti, että kameran sijasta voitaisiin porukan eteen laittaa sergei ja tappaa kaikki! No silloin ajat oli erilaiset ja ei noista nokkiinsa taitanut ottaa muut kuin Muranen...

Toki nykyään armeijassa pitää lelliä vähemmistöjä niin kuin muuallakin yhteiskunnassa. Niitä sitten kelpaa esitellä suvis idiooteille jos saattuvat tulemaan varuskuntaan. Paljon on vieläkin parannettavaa ja vielä on paljon syrjintää esim. Öbiksessä oli jotain matruusia käsketty ottamaan kiva joulu aiheinen Petteri munakuono juliste pois seinältä!
 
Mosuri kirjoitti:
Niin kyllähän niitä homojakin on rapea prosentti vai missä sinä olet sitten ollut palveluksessa?

Omasta alokasajastani muistan mm. tervehdykset haista vittu patteri jne. pientä mukavaa. Kun alokasaikana kokoonnuttiin ryhmäkuvaan varuskunnan pihalle niin patterin vääpeli ilmoitti, että kameran sijasta voitaisiin porukan eteen laittaa sergei ja tappaa kaikki! No silloin ajat oli erilaiset ja ei noista nokkiinsa taitanut ottaa muut kuin Muranen...

Toki nykyään armeijassa pitää lelliä vähemmistöjä niin kuin muuallakin yhteiskunnassa. Niitä sitten kelpaa esitellä suvis idiooteille jos saattuvat tulemaan varuskuntaan. Paljon on vieläkin parannettavaa ja vielä on paljon syrjintää esim. Öbiksessä oli jotain matruusia käsketty ottamaan kiva joulu aiheinen Petteri munakuono juliste pois seinältä!

Sinun tapauksessasi sentään vittuiltiin tasapuolisesti kaikille. Mieti nyt, miltä siitä pari viikkoa palvelleesta kiintiöhomosta tuntuu istua siellä luokassa korvat punottaen ja mielipaha kurkussa, kun kapiainen puhuu tuollaisia tavallaan edustaen työnantajaansa? Miten on lellimistä, että jätetään toteamatta, että vähemmistö pitäisi hakata? Pitäisikö sinun mielestäsi puolustusvoimissa suhtautua homoseksuaalisuuteen eri tavalla kuin muualla valtionhallinnossa ja vastoin laissa säädettyä tasa-arvoa?

Minusta on ihan reilua, että kun kaikki miehet rotuun, uskontoon ja seksuaalisuuteen katsomatta on armeijaan pakotettu, heitä kohdeltaisiin siellä ihmisarvoisesti. Em. asioilla kun ei ole armeijan kannalta mitään merkitystä niin pitäisi henkilökunnankin sivuuttaa ne työssään.
 
Mosuri kirjoitti:
Omasta alokasajastani muistan mm. tervehdykset haista vittu patteri jne. pientä mukavaa. Kun alokasaikana kokoonnuttiin ryhmäkuvaan varuskunnan pihalle niin patterin vääpeli ilmoitti, että kameran sijasta voitaisiin porukan eteen laittaa sergei ja tappaa kaikki! No silloin ajat oli erilaiset ja ei noista nokkiinsa taitanut ottaa muut kuin Muranen...

Huomaa muuten tuossa ero, että noissa mainitsemissasi tapauksissa ei yksilöidä ketään. Mutta jos aletaan erittelemään millään tavoin, siis vaikka savolaisiin tai helsinkiläisiin tai homoihin tai jopa pelkästään alokkaisiin, niin sitten se meneekin hieman vakavammaksi.
 
Tavallaan ihan ymmärrettävä reaktio, koska näitä "loukkaantujia" löytyy siviilimaailmastakin aika paljon.
Itse en vierasta roisiakaan huumoria, koski se sitten mitä tahansa aihetta, mutta ymmärrän, että sekalaisessa seurassa tai kaikissa tilanteissa ei voi sanoa ihan samaa kuin kaverien kesken. Joku "homoja turpaan" on vielä niin kesyä juttua, että kyseinen loukkaantuja todennäköisesti tulee vielä kuulemaan paljon synkempääkin huumoria.
Aina on mahdollista, että joku herkkänahkainen loukkaantuu tai ottaa läpän liian tosissaan ja seurauksena on pahimmillaan se, että vitsiksi tarkoitetusta jutusta pääset vastaamaan käräjille, kunhan poliisi tulee aamuyöllä ensin karmit kaulassa hakemaan. Tietyistä asioisa ei kannata julkisesti heittää sellaista vitsiä, minkä joku ottaa tosissaan esim. uhkauksena. Tästähän löytyy esimerkki ihan kenraalitasolta. Wallenius.

Huumori saa olla loukkaavaa sekä yleistävää, mutta tuolloin astuu mukaan kuulijan vastuu jutun ymmärtämisestä oikein eli huumoriksi. Pari viikkoa palveluksessa ollut tuntematon alokaslauma ei ole paras kohdeyleisö.
 
Oho täällähän on oikea kansanliike noiden tyyppien suojelemiseksi.

No ilmeisesti "koira koiran tuntee"... Kertoo kyllä tietyllä tavalla noiden neitien sopivuudesta hommiin?

Meillä vääpeli ilmoitti alokasaikana, että hänen olleessaan varusmies aikanaan "porukkaan sopimattomat saivat nyrkistä..." No kyseisessä patterissa taisi olla neljä pahoinpitelyä kahdeksassa kuukaudessa ja kaksi noista päätyi oikeuteen. Koulutuksessa jos asiat ei mennyt putkeen mokannut otettiin eteen ja haukuttiin idiootiksi kaikkien edessä jne... Muodolliset rangaistukset oli erittäin kovia esim. kännissä iltalomalta tullut joutui olemaan kuusi viikkoa kasarmilla putkeen. Yksi mies tötöili vala lomalla ja kaikkien miesten iltalomat peruttiin viikoksi. Kyseinen patteri muuten voitti sinä vuonna Kotka pokaalin ja lähes kaikissa aselajin kilpailuissa tuli ensimmäinen tai toinen sija. Toki muutamalla miehellä petti hermot ja ne karkasi- mutta kuka käski olla heikko!
 
Back
Top