Sisäministeriön kansliapäälliköksi yhdenvertaisuusvaltuutettu?

Heinrich

Kenraali
BAN

..vihreät on aiemmin vaatinut tiukasti, että poliittisista virkanimityksistä on päästävä eroon. Jep!

Pimiällä ei ole aiempaa kokemusta sisäministeriön hallinnonalalta. Se ei haittaa, koska Pimiällä oikea asenne mm. maahanmuuttoon?


Saapi nähdä mitä tämä tuo tullessaan, parranpärinää ainakin..
 
Koska oma ketju, kannattanee nostaa tämä @hansai 'n linkkaama juttu kärkeen. Tiedetään vähän, että mitä on tulossa.

Tottakai Suomen Uutiset on persumedia, mutta ehkäpä tuolla on tapahtumat suht oikein?

Vihreä virkamies syynäsi kaikkea viestintää
Oikeusministeriö oli mukana rakentamassa järjestelmää, jolla kytättiin vaaliehdokkaiden jokaista someviestiä

LEHTIKUVA, FACEBOOK

yhdenvertaisuusvaltuutettu2.jpg

Kuvassa: Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä, kuvituskuva sekä kuvakaappaus Sebastian Tynkkysen vaalien alla julkaisemasta kuvasta.


Koskaan aiemmin ei Suomen vaaleissa ole nähty vaalikampanjaa, jonka aikana ehdokkaita on kytätty massiivisella, systemaattisella seurannalla. Tämä muuttui kuntavaaleissa 2017. Hyvässä uskossa Ylen vaalikoneeseen some-sivustonsa merkinneiden ehdokkaiden tilit joutuivat seurantaan, ja kaikkia heidän vaalien alla kirjoittamiaan viestejä analysoitiin. Massiivisessa kyttäyshankkeessa käytettiin ilmiantajien ohella myös niin sanottua vihapuhekonetta.

Oikeusministeriön yhteydessä toimiva yhdenvertaisuusvaltuutettu pyrki viime keväänä löytämään useiden kuntavaaliehdokkaiden some-tileiltä vihapuhetta tekoälyn avulla. Tässä apuvälineenä oli niin sanottu ”vihapuhekone”, eli Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä vihapuhealgoritmi.
Massiivisessa seurannassa oli yli tuhat kuntavaaliehdokasta eri puolueista. Vihapuhekoneen järjestelmään oli kytketty niiden ehdokkaiden some-tilit, jotka olivat merkinneet omat tilinsä Yleisradion tuottamaan vaalikoneeseen. Valvontaan kytkettiin muun muassa kansanedustajat Wille Rydman (kok.) Arto Satonen (kok.), Jaana Pelkonen (kok.), Jani Mäkelä (ps.), Touko Aalto (vihr.), Johanna Karimäki (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.) puolustusministeri Jussi Niinistön erityisavustaja Petteri Leino (sin.) sekä presidentinvaalikampanjaa parhaillaan käyvät veteraanipoliitikot Tuula Haatainen (sdp.) ja Matti Vanhanen. Skannaukseen kytketyt twitter-tilien nimet löytyvät täältä.
Noin kuukautta ennen kuntavaaleja Aalto-yliopiston tutkijat seuloivat päivittäin vihapuhekoneella kuntavaaliehdokkaiden Facebookissa ja Twitterissä julkaisemaa sisältöä. Vihapuheeksi arveltu sisältö lähetettiin yhdenvertaisuusvaltuutetulle jatkotoimenpiteitä varten.

Vihapuheen määrittely ei kuulu yhdenvertaisuusvaltuutetun toimialaan
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto myös lähetti vaalikampanjan aikana perussuomalaisten puoluetoimistolle sähköpostia. Sähköpostissa oli listattu neljän henkilön viestejä joita väitettiin vihapuheeksi ja viestejä pyydettiin poistettavaksi. Suomen Uutiset kirjoitti asiasta aikaisemmin.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun menettely on erittäin kyseenalaista siihen nähden, että oikeusministeriö vastaa Suomessa järjestettävistä vaaleista. Asianmukaiseksi ei voida katsoa sitä, että vaalit järjestävä taho puuttuu siihen, millä teemoilla vaalikampanjaa voi käydä.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun menettely on erittäin kyseenalaista siihen nähden, että oikeusministeriö vastaa Suomessa järjestettävistä vaaleista. Asianmukaiseksi ei voida katsoa sitä, että vaalit järjestävä taho puuttuu siihen, millä teemoilla vaalikampanjaa voi käydä.
Suomessa ei myöskään tunneta ennakkosensuuria, joten yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminta on ennennäkemätöntä puuttumista sananvapauteen. Sananvapaus on jokaisen perusoikeus. Sen mukaan jokaisella on oikeus muun muassa julkistaa tietoja, mielipiteitä ja viestejä kenenkään ennakolta estämättä.
Oikeusministeriöllä tai yhdenvertaisuusvaltuutetulla ei ole yksipuolista toimivaltaa määritellä kenenkään julkaisemia sisältöjä vihapuheeksi. Lain salliman puheen raja on tähän saakka määritelty tuomioistuimessa prosessissa, jossa syytetyllä on myös mahdollisuus puolustautua.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu esitti väitteen rasismista
Vihapuhekyttäyksen tuloksena yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ilmoitti äskettäin, kuinka oululaisen kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkysen kuntavaalien aikana julkaisemista some-viesteistä on käynnistymässä poliisitutkinta.
Pimiä lähetti Tynkkysen viesteistä seulomastansa aineistosta tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastolle, joka puolestaan välitti asian Oulun poliisille.
Pimiän mukaan Tynkkysen vaalikampanja oli ”osin rasistinen”. Pimiän mukaan Tynkkynen oli julkaissut some-tileillään esimerkiksi erilaisia ihmisten Tynkkyselle lähettämiä kertomuksia ilman lähdetietoja.
– Kukaan ei voinut tietää, ovatko ne keksittyjä vai pitävätkö ne paikkansa. Mielestäni siinä haettiin selvää vastakkainasettelua, Pimiä lausui verkkolehti Uuden Suomen haastattelussa.
Tynkkynen oli kysynyt verkkokeskustelijoilta näiden maahanmuuttoon liittyvistä huolista, ja julkaisi ikäviä kokemuksia Facebook-sivuillaan. Tynkkysen toiminta ei sanottavasti poikkea maailmanlaajuista huomiota saaneesta #metoo-kampanjasta, jossa tavallisia ihmisiä kannustettiin kertomaan ahdistelukokemuksistaan. Tilanteen eriskummallisuutta korostaa se, että Pimiä itsekin kannusti kansalaisia #metoo-kampanjaan.

Ainutlaatuinen projekti Suomessa
Tulosten saavuttamiseksi vihapuhealgoritmia oli opetettu tunnistamaan vihapuhetta esimerkiksi erilaisista keskusteluryhmistä saatujen aineistojen perusteella. Aalto-yliopiston tutkijoiden mukaan kyse on kuitenkin ollut ainoastaan aineiston ensikäden seulonnasta ja kuinka lopullisen johtopäätöksen aineistosta voi tehdä vain ihminen.
– Viranomaisnäkökulmasta toimenpiteitä aiheutti korkeintaan 20 viestiä. Sanojen listaus ei ole riittävää, koska merkitys tulee niiden yhdistelystä. Toisaalta meillä ei olisi resursseja näin mittavaan seurantaan ilman vihapuhekoneen ja tutkijoiden apua, Pimiä sanoo tiedotteessa.
Vihapuhekoneella toteutettiin Suomessa ainutlaatuinen ja ennennäkemätön projekti. Sen seurauksena Sebastian Tynkkynen on nyt epäilyksenalainen, vaikka hänellä itsellään ei ole mitään tietoa, minkä vuoksi.
– En tiedä, mitkä some-päivitykseni ovat olleet yhdenvertaisuusvaltuutettu Pimiän mielestä vihapuhetta. En myöskään ole saanut mitään tietoa asiasta itse, vaikka minua ollaan viemässä oikeuteen, Tynkkynen ihmettelee.
– Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi asiasta ensin toimittajalle, jolta sain puhelun ja tiedon asian etenemisestä, Tynkkynen kirjoittaa blogissaan.
Hän muistuttaa myös, kuinka vihapuhe on käsite, jota laki ei tunne.

Vihapuhetta etsittiin Ylen vaalikoneiden tietojen perusteella
Vihapuhekoneen seulomat kuntavaaliehdokkaiden some-tilit kerättiin Yleisradion tuottamasta vaalikoneaineistosta.
Yle julkaisi viime keväänä verkossa avoimena datana vaalikoneisiin kerätyn aineiston, jossa on muun muassa kaikkien ehdokkaiden vaalikonevastaukset, some-profiilien tiedot ja muut taustatiedot.
Ylen verkkotuottaja Juho Salminen kertoo, että Ylessä on normaali käytäntö julkaista verkossa vaaliehdokkaiden tietoja. Salmisen mukaan kaikille ehdokkaille on etukäteen kerrottu, että tiedot voidaan luovuttaa sen jälkeen, kun ehdokas rekisteröityy vaalikoneeseen.
Ylen vaalikoneeseen hyvässä uskossa tietonsa syöttäneiltä kuntavaaliehdokkailta ei koskaan kysytty, haluavatko he tulla samalla kytketyksi viranomaisten kyttäysjärjestelmään, joka vahtii heidän jokaista sanaansa.
– Tästä on myös maininta käyttöehdoissa, eikä asiassa ole mitään poikkeavaa. Ehdokas siis kertoo itsestään tietoja, joista hyötyä äänestäjälle. Me ei olla siis julkaistu mitään sellaisia tietoja, joita ei olisi julkaistu jo muutenkin.
Ylen vaalikoneeseen hyvässä uskossa tietonsa syöttäneiltä kuntavaaliehdokkailta ei koskaan kysytty, haluavatko he tulla samalla kytketyksi viranomaisten kyttäysjärjestelmään, joka vahtii heidän jokaista sanaansa.
Salmisen mukaan Ylessä ei etukäteen tiedetty, että yhdenvertaisuusvaltuutettu myöhemmin hyödyntäisi verkossa julkaistun aineiston tällä tavalla.
– Olen kuullut, että tiedot on poimittu siitä (aineistosta). Ylestä ei ole kuitenkaan pyydetty apua. Sen jälkeen, kun aineisto on julkaistu verkossa avoimena datana, ei ole enää meidän asiamme, mitä aineistolla tehdään. Toivomme sille tietenkin mahdollisimman laajaa käyttöä, Salminen sanoo.

Yliopiston tutkija: Idea vihapuhekoneesta syntyi palaverissa
Vihapuhekoneen kehitystyössä mukana ollut Aalto-yliopiston tutkija Matti Nelimarkka kertoo, että hänet kutsuttiin mukaan talvella 2016 mukaan projektiin yhdenvertaisuusvaltuutetun, Ihmisoikeusliiton sekä Open Knowledge Finlandin kanssa kehittämään vihapuheen automaattista tunnistamista. Projektin käynnistyessä oikeusministerinä toimi Jari Lindström.
– Yhdessä pohdimme, että tämä projekti kannattaa tehdä. Kyseessä on teema joka herättää aina keskustelua, Nelimarkka sanoo.
Vihapuheseulontaan mukaan valikoitui ehdokkaita kaikista puolueista.
– Kriteerinä oli se, että valitut henkilöt olivat ehdolla kuntavaaleissa ja että heillä oli julkinen some-tili, käytännössä siis Facebook-tili tai Twitter-virta, jota voitiin olettaa käytettävän vaalikampanjaan. Kaikki ehdokkaathan eivät edes käytä somea.

Jokaisella on sananvapaus. Miten tällainen menettely tukee sananvapautta?
– Tuo on iso dilemma. En ole itse sananvapausasiantuntija, eli nämä ovat asioita, joita muut rajaavat. On tietysti olemassa myös esimerkiksi hyvää kritiikkiä poliitikkoja tai maahanmuuttajia kohtaan, joka on sananvapauden piirissä, mutta sitten on myös vihapuhetta.

Mutta eihän kukaan ole edes todennut että te olette löytäneet vihapuhetta?
– Ei ole todettu vielä, mutta se mitä olen käsittänyt, on, että yhdenvertaisuusvaltuutettu on ryhtynyt jatkotoimenpiteisiin.
Euroopan neuvostolta ohjeet siihen, millä teemoilla Suomessa saa käydä vaalikampanjoita
– Vihapuhekoneen ideana ei ole se, että algoritmi olisi täydellinen, se ei voi siis itsessään tunnistaa vihapuhetta vaan se edellyttää lopulta ihmisen tulkintaa, Nelimarkka sanoo.
Suomen Uutiset kirjoitti aiemmin vihapuhekoneen tekstintunnistamisalgoritmista.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun 17.3.2017 julkaisemassa tiedotteessa todettiin algoritmin lähtökohtana käytettävän Euroopan neuvoston vihapuhemääritelmää sekä Ethical Journalism Networkin rakentamaa vihapuheen määritelmää, joka kannustaa suvaitsevaiseen journalismiin.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminnasta tai lausunnoista ei voi valittaa
Oikeusministeriön yhteydessä toimivan yhdenvertaisuusvaltuutetun menettely näyttäytyy melko erikoisena. Osaksi syy tapahtumissa lienee siinä, että Tynkkysen poliittiset näkemykset poikkeavat yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston linjauksista.
Asiallisena ei voida pitää sitäkään, että yksittäisen henkilön – tässä tapauksessa Tynkkysen – toimintaa väitetään yksipuolisesti rasistiseksi. Niin sanotun vihapuheen aktiivinen etsiminen tietokoneohjelman avulla näyttäytyy poliittisena ajojahtina, koska yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtäviin ei kuulu yksittäisten ihmisten kyttääminen.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on oikeusministeriössä toimiva, itsenäinen viranomainen. Se ei tee kenellekään yksilöön vaikuttavia hallintopäätöksiä, vaan tehtävänä on esimerkiksi erilaisten selvityksien ja aloitteiden tekeminen, raporttien laatiminen ja lausuntojen antaminen. Yhdenvertaisuusvaltuutetulla on tehtäviensä hoitamiseksi laajat tiedonsaantivaltuudet eri viranomaisilta.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminnassa olennaista on niin sanotun syrjintäolettaman ylittyminen. Ongelmallista on kuitenkin se, että yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminnasta tai lausunnoista ei voi valittaa. Yhdenvertaisuusvaltuutetun ”maalittama” kohde on siten täysin suojaton, kunnes asiaa on käsitelty esimerkiksi tuomioistuimessa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetulla vihreä tausta
Nykyinen yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on koulutukseltaan juristi ja hän aloitti tehtävässään 2015. Pimiän tausta on vahvasti poliittinen. Pimiä on aiemmin toiminut esimerkiksi oikeusministeri Tuija Braxin erityisavustajana sekä vihreiden eduskuntaryhmän lakimiehenä.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimintaa ja koko viran olemassaoloa on usein kyseenalaistettu.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esitti tiistaina, että yhdenvertaisuusvaltuutetun määrärahoja karsitaan vuodelle 2018. Ryhmän esityksen mukaan 1,5 miljoonan euron budjetti pienenisi sataantuhanteen euroon.
– On käsittämätöntä, että vuonna 2017 meillä on Suomessa valtion virasto, joka lähettelee puolueille nootteja, jos näiden jäsenet sanovat valtuutetun mielestä jotain epäsopivaa.
– Tällaisen vihapuhekyttäämisen varjolla halutaan rajoittaa sananvapautta, jos sananvapaus tuo esille konsensukselle epämukavia faktoja, kansanedustaja Olli Immonen perustelee.
Pimiän edeltäjä, RKP-taustainen poliitikko Eva Biaudet toimi yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävässä vuosina 2010-2015, jolloin tehtävän nimi oli vähemmistövaltuutettu.
Biaudet on koulutukseltaan ylioppilas ja hän oli siten epäpätevä tehtävään. Biaudet kuitenkin suhmuroitiin korkeapalkkaiseen virkaan lähinnä silloisen tasavallan presidentin Tarja Halosen ja sisäministeriön kansliapäällikön Ritva Viljasen suotuisella myötävaikutuksella.

Pimiä: Rasismi oli meidän näkemys

Suomen Uutiset tavoitti yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän.

Mistä lähti liikkeelle ajatus seurata kuntavaaliehdokkaiden some-tilejä?
– Syksyllä 2016 ihmisoikeusliiton seminaarissa käsiteltiin vihapuhetta. Siellä kaikki eduskuntapuolueet sitoutuivat toimimaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta ja sovittiin yhteisestä vaalikampanjaseurannasta

Ehdokkaiden tilit on kerätty Ylen vaalikoneaineistosta. Pyysittekö tiedot suoraan Ylestä, vai millä tavalla tiedot tileistä on kerätty?
– Open Knowledge Finland käytti aineistonaan avointa dataa. Tietoja ei siis koskaan ole ollut meidän käytössämme.

Olet tehnyt tutkintapyynnön Sebastian Tynkkysestä hänen kuntavaalien aikana julkaisemiensa viestien vuoksi ja esität itse, että Tynkkysen vaalikampanja oli rasistinen. Miten rasistisuus on todettu ja kuka sen on todennut?
– Olen todennut, että kampanja oli osin rasistinen. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto siis on tehnyt tutkintapyynnön, joka on annettu eteenpäin poliisille.
– Tutkintapyynnössä on pyydetty selvittämään, onko Tynkkynen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kuntavaalikampanjansa aikana. Tutkintapyynnössä on mukana otteita Tynkkysen päivityksistä. Olemme katsoneet että kampanja on omiaan aiheuttamaan vihaa turvapaikanhakijoita ja muslimimiehiä kohtaan.

Miten tämä rasismi ilmenee?
– Kampanja kokonaisuudessaan osoittaa halveksuntaa ja vihaa muslimimiehiä kohtaan.

Mutta miten se on konkreettisesti näkynyt?
– Voin lähettää sinulle tämän tutkintapyynnön, joka on lähetetty eteenpäin valtakunnansyyttäjälle.

Mihin perustuen voit väittää, että jonkin henkilön vaalikampanja on rasistinen? Miten rasistisuus on todettu ja kuka sen on todennut?
– Olemme tehneet tutkintapyynnön, jossa on otteita Facebook-viesteistä, joista katsoimme että ne voivat täyttää kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistön, ja pyysimme valtakunnansyyttäjää arvioimaan kysymystä.

Eli rasismia ei ole todettu vielä missään?
– Ei ole tarvetta kommentoida tämän enempää

Onko mielestäsi oikein esittää vihjauksia rasismista olettamuksien perusteella?
– Mehän nimenomaan tehtiin tutkintapyyntö, se on pitänyt perustella. Tämä rasismi oli meidän näkemys. Vihapuheesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on toki erimielisyyksiä. Tässä samalla selvitetään oikeusjärjestelmämme raja-aitoja. Lopputulos voi olla, ettei se (vaalikampanja) ollutkaan rasistinen.

Pyydätkö anteeksi jos myöhemmin todetaan, ettei rasismia ollutkaan?
– Virasto on tehnyt tutkintapyynnön. Jos se ei johda mihinkään, se on sillä selvä.

Väitteesi johdosta Tynkkynen on kuitenkin nyt epäilyksenalainen, vaikka mikään taho ei ole todennut hänen syyllistyneen mihinkään. Eikö tämä ole epäoikeudenmukaista, koska tämän olettamasi johdosta kukaan ei voi valittaa mihinkään?
– Niin kuin tiedät, rasismi ei ole rikoslaissa kriminalisoitu. Meidän mielestä kampanja kokonaisuudessaan oli osin rasistinen. Olemme tehneet tutkintapyynnön, jossa on useita lainauksia joihin perustamme käsityksemme rasismista.

Suomessa on kuitenkin olemassa syyttömyysolettama.
– Hän (Tynkkynen) on saanut jo aiemmin tuomion. Näkemyksemme mukaan vaalikampanja on osin rasistinen. Siitä syntyi tämä epäilys.

Jokaisella on sananvapaus. Miten katsot, että toimintasi tukee oikeutta sananvapauteen?
– Minun mielestäni vihapuhe ei ansaitse sananvapauden suojaa.

Mikä Tynkkysen kampanjassa oli sitä vihapuhetta?
– Olemme laittaneet tutkintapyynnön liitteeksi lausuntoja, joihin perustamme tämän näkemyksen.

Voitko yksilöidä, mistä oli kyse?
– Voin lähettää sinulle sen tutkintapyynnön, mistä voit katsoa niitä kohtia, jotka olemme tulkinneet mahdollisesti vihapuheeksi.

Miten voit katsoa toimivasi puolueettomasti, koska sinulla on tausta vihreiden eduskuntaryhmän juristina?
– Viranomaisena toimimme puolueettomasti. Toimin virkavelvollisuuden alaisena. Minulle on tämä asia esitelty, ja olen tämän päätöksen tehnyt.

Olet myös Twitterissä kiitellyt pääministeri Juha Sipilää siitä, ettei Jussi Halla-ahon johtamia perussuomalaisia otettu hallitukseen?
– Minulla on oma tili Twitterissä, jossa olen yksityishenkilönä. Olen kommentoinut sitä kautta.
– Tarkistin, että kyse on 12.6. twiittaamastani vastauksesta, jossa kiitin Sipilää ja Orpoa siitä, että he olivat vahvasti nostaneet puheenvuoroissaan esille arvot ja lupasivat painottaa niitä hallitustyössä. En ottanut kantaa Halla-ahoon ja perussuomalaisten jäämiseen hallituksen ulkopuolelle.

Katsotko että voit tällä tavoin (somessa) irtautua yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävästä ja toimia yksityishenkilönä?
– Mä en nyt kommentoi, turha jatkaa keskustelua tähän suuntaan.
ILKKA JANHUNEN
 
h.jpg
 
Näinhän se aina menee: Poliittisia virkanimityksiä vastustetaan siihen asti, kunnes tulee tilaisuus tehdä itse sellainen. Sillä kyllähän sillä edesauttaa oman puolueen agendaa vielä kauan hallituskauden jälkeenkin.
 
^ mutta..äärimmäisen mielenkiintoista nähdä mitä seuraa: sisäministeriön hallinnonalaan kuuluvat kun ovat tähän mennessä olleet napit vastakkain vihreitten kanssa lähes kaikesta; paperittomista, pakkopalautettavista, tiedustelulaeista, turvallisuusuhista.
 
Tiedustelulakien säätelemisen aikaan oltiin vihervasemmistossa kovasti huolissaan mahdollisesta massavalvonnasta.

Mikäli Kirsi Pimiä kaavailee jatkavansa sisäministeriön johdossa vihapuhekoneen kaltaista toimintaa, niin mielestäni hänt tulee avanneeksi ihan sellaisen Pandoran lippaan - kukin sisäministeriön kansliapäällikkö voi vuorollaan perustella resurssien kohdentamista ties minkä ryhmän julkisen viestinnän seuraamiseen, erilaisten algoritmien avulla?
 
Näinhän se aina menee: Poliittisia virkanimityksiä vastustetaan siihen asti, kunnes tulee tilaisuus tehdä itse sellainen. Sillä kyllähän sillä edesauttaa oman puolueen agendaa vielä kauan hallituskauden jälkeenkin.
Sitäpä, lisäksi: vaikuttavuutta tulee sen vuoksi vasta toisella hallituskaudella kun laiva on jo käännetty oikealle kurssille.
 
Sisäministeriön tweet aiheesta on lystikästä luettavaa kommenttiensa osalta:

Ohisalo lienee laskenut, että yhden kauden kansliapäällikkyys painaa vaakakupissa enemmän, kun omien periaatteiden syöminen oikein julkisuudessa.

Toisaalta Ohisalo voi aina vedota siihen, että se oli se Ville, joka niitä poliittisia virkanimityksiä niin kovasti vastusti, en minä!:giggle:

De vihreät on muuten ainoa puolue, joka on linjannut aiheesta myös puoluekokouksessaan: vuoden 2009 puoluekokous hyväksyi aloitteen, jonka mukaan poliittiset virkanimitykset eivät kuulu demokratian vaatimuksiin. Aloite vaati käytäntöjen muuttamista oikeudenmukaisempaan suuntaan. Siinä mm. vaadittiin avointa ja julkista keskustelua silloin, kun joku nimitetään puoluepoliittisesti tehtävään. Ohisalon mielestä tällainen varmasti nähtiin, kun siitä Eduskunnassa häntä hiillostettiin.
 
Pimiä vois vielä tehdä asialle jotain. Jos olis yhtään ruotoa, niin ilmoittaisi ettei ota vastaan, koska pätevämpiä on. Näin tulis nykyiseen toimenkuvaan kuluvat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat hoidettua samalla.
 
Tässä on yksi seikka, mikä ei ole ollut vielä esillä.
Nimittäin tarpeeksi korkea-arvoinen virkamies vaikuttaa erittäin vahvasti ministeriönsä rektytointipolitiikkaan. Tämä Pimee poistuu viidessä vuodessa, mutta ne samanhenkiset virkamiehet, joilla hän nyt tulee miinoittamaan virkakoneistoa, poistuvat pahimmassa tapauksessa vuosikymmenten päästä. Ja tämä on se todellinen vaikutus, vihreät olivat pirullisen ovelia ottaessaan Sisäministeriön.
Kun nyt avautuu joku virkapaikka, niin voipi olla, että myönteinen suhtautuminen bagdadilaiseen sotilaskarkuriin painaakin enemmän puntarissa tilanteessa, jossa viran hakijoilla on paperit, jotka ainakin näennäisesti voidaan selittää samalle viivalle. Ettei valituksissa jäädä kiinni.
Kun näitä on tarpeeksi virkakoneistossa, niin kriittinen massa ylittyy. Esimerkiksi Jari Taposelle ennustan rakettimaista nousua suoraan huipulle, mark my Word.

Foliohattuilua? Ei välttämättä.
Esimerkkinä toimikoon eräs ...virasto. Taisi olla Lipposen sateenkaarihallituksen aikaan, kun vihreät pääsivät hillotolpalle ja nimeämään omia suosikkejaan korkeille virkapalleille. Pahat kielet kertovat, että eräs johtaja olisi tällainen ollut tuossa entisessä virastossa. Edelleen samat pahat kielet väittävät, että hän olisi harrastanut jotain tiettyä viherpiiperrystä, ja palkannut virkakoneistoon runsain mitoin juuri näitä saman genren harrastajia. Tämä mies/nainen/muu on jo aikoja sitten eläköitynyt, mutta hänen luomansa virkakoneisto jauhaa edelleen, vaikka virastokin on eri nimellä. Pahat kielet väittivät tuota vanhaa virastoa lajissaan tiukimmaksi koko Suomessa, mene ja tiedä.
On nimittäin eräskin metsänomistaja kertonut, kuinka yhtäkkiä ottaa virkamies yhteyttä. Keskellä korpea kun kuulemma on tavattu joku arvokas viherpiiperrys-laji, josta kukaan ole koskaan kuullutkaan. Paitsi nämä harrastajat verkostoissaan, ja kun ao. virkamiehet kuuluvat samaan joukkoon, niin tietysti tähän tehdään yhteenlasku siitä, mistä tieto on lähtenyt liikkeelle.
Sitten alkaa ehdottelut metsänsuojelusta, ja metsänomistaja joka pelkää pakkolunastusta tässä kohtaa, käynnistää välittömästi LKP:n metsänmyynnissä. Surullisintahan on, että ao. laji(t) ja metsänomistaja olisivat ilman tätä virkamiestä eläneet sulassa sovussa hamaan tulevaisuuteen.
Tapauksia on sen verran monta, että pääsee monikossa sanomaan.

Eli vaikka laki on laki, niin virkamiehen tulkinnalla on iso merkitys. Kun on tarpeeksi monta samalla tavalla tulkitsevaa, niin...
 
Kun on ihmetelty tuota vihreitten ja kepun yhteiseloa samassa hallituksessa - no vihreitten osalta ei totisesti tarvitse enää ihmetellä: niin kuin mainittu, sisäministeri Ohisalon (vihr.) nimitettäväksi tulee seuraavan kolmen vuoden aikana:
- Migrin johtaja
- Sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkö
- Poliisiylijohtaja
- kirsikkana kakkuun Supon päällikkö
- Plussana lukuisa joukko Migrin ja muiden viranhaltijoita, joiden kelpoisuuskriteereihin Ohisalo voi vaikuttaa

Tämähän on sellainen Hillotolppien hillotolppa!

Sisäministeriön valtaus on 13% kannatuksen vihreiltä käsittämätön suoritus ja tämän vuosisadan mahdollisuus tehdä vihreiden agendan mukaista ääriliberaalia maahanmuutto- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Epäilen, että Migrissä pannaan toimeen ainakin ne vihreitten viime vuosien linjauksista, jotka eivät tarvitse eduskuntakäsittelyä tuekseen:
- perutaan Migrin toimesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttaminen "vaarallisiin maihin" (jotka uuden Migrin vihreät virkahenkilöt arvioivat)
- Vastoin kielteisen päätöksen saaneen tahtoa tehtävät "pakkopalautukset" jäihin
- Turvapaikanhakemisen käytännöt ja kriteerit arvioidaan Migrissä uudelleen
- Palautetaan harkinnanvarainen humaritääriseen suojeluun perustuva oleskelulupa (harkinta uuden Migrin vihreän johdon linjausten mukaan)
- Supon toiminnan painopiste kantasuomalaisiin ja vihapuheeseen
- Poliisin tiedottamiseen "kulttuurisensitiivinen muutos"
- Naisiin ja maahanmuuttajiin kohdistuva positiivinen syrjintä voimaan sisäministeriön hallinnonalalla, kuten poliisissa ja supossa

Kansan enemmistö (78% suomalaisista on huolissaan ei-työperäisestä maahanmuutosta) ei tästä kyllä tykkää, mutta siltäpä ei kuulkaa kysytä!
 
..toisaalta; tämä on kaikki spekuleissöniä - faktaa on vasta kansliapäällikön poliittinen virkanimitys. Muistaa pitää myös, että vaikka demarit on nyt äkkiseltään katsottuna aika karseassa johdossa (Marin, Haatainen, Tuppurainen), niin en usko, että sielläkään ihan toimettomina ja välinpitämättöminä katsota mahdollista vihreitten halua vetää Suomen turvapaikka- ja turvallisuuspolitiikkaa omaan ihanaan malliinsa.

Ja keskustakin räpiköinee vastaan, vaikka Kulmuniin ei minulla ole luottoa sianpaskan vertaa.
 
..toisaalta; tämä on kaikki spekuleissöniä - faktaa on vasta kansliapäällikön poliittinen virkanimitys. Muistaa pitää myös, että vaikka demarit on nyt äkkiseltään katsottuna aika karseassa johdossa (Marin, Haatainen, Tuppurainen), niin en usko, että sielläkään ihan toimettomina ja välinpitämättöminä katsota mahdollista vihreitten halua vetää Suomen turvapaikka- ja turvallisuuspolitiikkaa omaan ihanaan malliinsa.

Ja keskustakin räpiköinee vastaan, vaikka Kulmuniin ei minulla ole luottoa sianpaskan vertaa.

Miksi sdp lähtisi vastustamaan yhteistä hallitusohjelmaa ja linjaa? Varsinkin kun sen tuloksena voisi olla hallituksen kaatuminen,uudet vaalit ja penkinvaihto oppositioon?
 
^ Sdp tekee äärimmäisen opportunistista politiikkaa. Jos gallupit alkavat näyttää demarikannatuksen pysyvän 15% alapuolella ja persukannatuksen hipovan 25%, niin reivaavat puoueen linjaa siihen suuntaan, mitä kansa haluaa.

Pistin isoisävainaani lähettämään sähköpostikyssärin demarien, kepun ja rkp:n eduskuntaryhmien valituille jäsenille, jossa tiedustelin heidän kantaansa siihen, että ollaanko nyt vihreän sisäministeriön aikakaudella Suomen turvapaikkapolitiikkaa laittamassa uusiksi muita Pohjoismaita houkuttelevammaksi.

Saapi nähdä, tuleeko Kärnältä tai Ekiltä vastausta!
 
Back
Top