Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Sissitakki ja/tai sen korvaaja

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja Deeiii, 26.02.2015.

 1. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Otsikon mukainen kysymys: mikä korvikkeeksi tälle rakastetulle ja vihatulle varusesineelle? Vai onko paras korvike uusi sissitakki?

  Omissa kultareunaisissa muistoissani se oli erittäin etevä vaatekappale väijyssä kyyhöttäjälle, tukikohtapalveluksesta puhumattakaan. Mutta onhan se varma, että nykyisiin siviilimarkkinoilta saataviin tuotteisiin nähden kyseessä oli iso, painava, eikä mitenkään kovin lämmin taukotakki.

  Olen tässä joutoaikoina vähän pohdiskellut ja selvittänyt millaista hankkisin ehkä tilalle, ja tällä hetkellä vahvin vaihtoehto on Hill People Gearin Mountain Serape:

  http://www.hillpeoplegear.com/Products/tabid/762/CategoryID/4/ProductID/19/Default.aspx

  Eli eräänlainen eristävällä materiaalilla täytetty viitta, jonka voi kuroa jonkinasteiseksi takiksi tai käyttää lisävilttinä tai lämpimämmällä ilmalla makuupussin korvikkeena.

  Ulkomaanelävillä on vissiin hyviä muistoja myös amerikkalaisesta ratkaisusta, jossa sadeviittaan kiinnitetään ohut tikkivuori, ns. "woobie." Ei kovin lämmin mutta kesäkeleillä toimiva, ja halpa.

  Onko uudessa vaatetusjärjestelmässä mitään sissitakkia vastaavaa, tarvitaanko sellaista ylipäänsä, ja jos tarvitaan, niin mitäs muita ideoita tulee mieleen? Maanpuolustuskaupan myymä uustuotantotakkikin vähän houkuttelee, mutta esimerkiksi tuon Mountain Serapen saa sullottua litran pullon kokoiseen tilaan...
   
 2. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,068
  Pisteet:
  1,286
  Sissitakin parhaat puolet ovat mielestäni siinä, että sitä on mahdollista pitää pitkänä tai puolipitkänä, se on toiselta puolen lumipuku-yhteensopiva ja siinä on riittävän tilava huppu jopa kypärälle.

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  kalervo.palsa, Torni, hessukessu ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Pstsika tietää nää jutut, hyvät action-kuvat valitsit!

  Mutta varsinaiseen. Sissitakki (kuten nykyinen pakkastakkikin jota voinee pitää eräänlaisena seuraajana) ovat sinänsä aivan eri juttu kuin nuo viitat ja sadeviitan vuorit, että ne ovat oikeita vaatteita eivätkä monikäyttöisiä kompromisseja. Erilaiset viitat eivät tietenkään leikkaukseltaankaan ole yhtä hyviä vaatteita kuin takit. Toki oikeissa tilanteissa kompromissiratkaisut ovat pirun käteviä, mutta takki on silti aina takki. Lisäksi keveys ja pakattavuus tuo mukanaan kestävyysongelman, kevyet kankaat (kuten tuossa Mountain Serapessa) eivät loppujen lopuksi siedä ryynäämistä, eli taisteluvaatteeksi niistä ei pidemmän päälle ole.

  Salainen perversioni on käännettävä M05 (lumikuvio/pakkaskuvio) sissitakinkaltainen jonka täytteeksi vielä tungettaisiin jotain 70-luvun puuvillatuppoa teknillisempää ihmeainetta (Primaloft, G-Loft). Nams! Ja sitten tietenkin serbiliivi samaa sarjaa, vaikka maastopainetulla fleece-vuorilla alkuperäisen luolamies-efektin aikaansaamiseksi.
   
  Sarek1, Deeiii ja Stagideus tykkäsivät tästä.
 5. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,068
  Pisteet:
  1,286
  Jotain tuollaista minäkin kaipaisin, mutta vaikka sissitakissa on omat puutteensa ja se ei ole kaikkein lämpimin mahdollinen talvitakki, niin mielestäni se on tällä hetkellä ehdottomasti paras intin käytössä olevista kenttäkäyttöön tarkoitetuista päällystakeista noin kokonaisuutena arvostellen. Voittaa heittämällä M/95 ja M/05 pakkastakit ja sen lyhyen M/91 kuviolla olevan pakkaspuseron, jota ainakin Parolannumella oli vielä jokin aika sitten jaossa.
   
 6. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Mulle sissitakki oli aina ennenkaikkea taukotakki. Siinä käytössä viittamaisempi ratkaisu voisi olla jopa parempi, kun sinne pääsee kokonaisuutena sisälle värjöttelemään ilman että varusteita tarvitsee edes riisua.

  Ostin joskus Supernovasta puolalaisen "sadeviitan" - kyseessä on itse asiassa melkein neliönmallinen laavukangas, jonka saa kiristettyä viitaksi (yhdestä nurkasta kuroutuu kiristysnaruista vetämällä ihan kelvokas huppu), ja jossa on käsille nappisulkeiset läpiviennit. Vekotin on yllättävän pätevä retkeilyasusteena, ja kovin monikäyttöinen; siitä tekee hätätilassa vaikka majoitteen. Sadeviittaan verrattuna hengittävyys on plussaa, vaikka siihen kääriytyisi niin hiki ei valu sisäpuolta pitkin. Sopivalla vyöllä sen saa myös kurottua aika lailla sissitakkia vastaavalla tavoin päälle. Puuvillakankaasta tehtynä se tietysti painaa ja vie tilaa, mutta vähän vastaavan pusaaminen nykyaikaisemmasta kankaasta ja vuorella varusteltuna saattaisi onnistua jopa minulta. Tai sitten voisi vaan ostaa toisen alle kynpillä ja ommella siihen vuorikankaan kokeilun vuoksi.
   
  Stagideus tykkäsi tästä.
 7. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,010
  Tykkäykset:
  1,735
  Pisteet:
  156
  Oma ääneni menee yhden kauden käyttökokemuksella Norjaan. Jerven Fjellduken lämmössä olen väijynyt eläimiä saaristossa ja metsässä, olo ollut lämmintä ja mukavaa kuin lapsena mummolassa. Sissitakkia kertaamassa pitäessä tuli Jervenin kaipuu välittömästi. Enemmän tuosta kapistuksesta löytyy linkistä: https://www.varusteleka.fi/fi/group/jerven-fjellduk-tunturiviitat/1186
   
  Spadekessu, Stagideus ja Deeiii tykkäsivät tästä.
 8. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Fjelldukenia olen ittekin kyylännyt mutta tuo hinta. Ja se vähän arveluttaa, että miten hikinen se on vaikka makuupussin korvikkeena lämpimämmillä keleillä.
   
 9. Sarek1

  Sarek1 Eversti

  Liittynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  1,971
  Tykkäykset:
  3,061
  Pisteet:
  316
  Omat kokemukset sissitakista olivat silloin miekka ja nyrkki -aikana liikkuvassa pupujusseilussa pääosin positiivisia vaikka täydellinen asuste se ei ollutkaan. Olisi mielenkiintoista kokeilla fjelldukenia talviolosuhteissa ja miksei kevyempää versiota muuna aikana. "Dyykit" eivät ole ihan halpoja joten ihan huvin vuoksi niitä ei viitsi hankkia. M05 -kuvio tekisi eetvarttia yhteensopivuusmielessä.

  Jedem das Seine: mielestäni sissitakkityyppiset ratkaisut soveltuvat parhaiten itse itseään liikuttaville pupujusseille jotka joutuvat välillä odottelemaan väijyssä tai tiedustelussa ja sitten pinkomaan karkuun niin maan penteleesti. Siltavahdeille lämpöset dyykit voisivat sopia hvin eri touhuihin; vanhemmiten ronkkoa kolottaa odotellessa ylen aikaa ja holotna tulee helpommin. Ajoneuvohommissa pakkaspukutyyppiset ratkaisut ovat mahdollisesti käytännöllisempiä. Ehka vahan tuhma, en tieda.
   
 10. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,010
  Tykkäykset:
  1,735
  Pisteet:
  156
  Vaikka tuon Fjellduk on hinnaltaan melko arvokas, se on mielestäni joka euron arvoinen ostos. Toisin kuin sissitakki, se pelaa vesisateessa kuin pakkasessa ja lämmönsäätely on helppoa kun vetoketjuja aukomalla ja sulkemalla lämpötilaa helppo säädellä. Näin metsästäjänä arvostan sen muodonrikkomiskykyä, se maastouttaa miehen + repun möykyksi ja paljastettakoon että ostin koirallekin sellaisen koiramallin passipaikaksi että häviää nelitassukin merilintupassissa heittäen "ilmasuojaan". :) Oma mallini on Original ja mietteissä upgradettaa se talveksi lämpövuorella (tai ostaa toinen lämpövuorellinen talveen jos ei sovi vuori tuohon). Harvoja erätuotteita hehkutan näin antaumuksella mutta tuo on ollut maastomukavuuden osalta erittäin merkittävä parannus muun muassa räntäsateisessa jänispassissa värjöttelyyn. En nukkumiseen ensisijaisena majoitteena normaalioloissa sitä käyttäisi mutta olosuhteiden vaatiessa siinä varmasti yöpyykin suhteellisen mukavasti vaikka vähän sikiöasennossa luukut ummessa joutuukin koisimaan.
   
  Stagideus, Spadekessu, Sarek1 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 11. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Joo, toi muodon rikkominen muuten on viittamallin hyöty kans. Ehkä sitä pitää tommoseen sitten investoida.
   
 12. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Maastokuvioitu topattu haalari olisi otettava laajempaan käyttöön, nyt taitaa olla vain erikoismiehillä käytössä.
   
 13. Sarek1

  Sarek1 Eversti

  Liittynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  1,971
  Tykkäykset:
  3,061
  Pisteet:
  316
  Tunturidyykki olisi ollut poikaa jokunen tiima sitten kun joutui vähissä kamppeissa värjöttelemään hiljaa paikallaan kosteassa maassa maaten tuntitolkulla simuloidussa vihereikkajahdissa. Sikiöasennosta oikaiseminen ja liikkeelle pääseminen monen tunnin jälkeen oli vaikeaa. Ruoto oli sen verran kankea, että sitä melkein toivoi jäykkyyden siirtyvän paikallisesti hieman eri kohtaan kotiin saakka... urotekoja varten.
   
  Stagideus tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Joskus muuten näin partioaitassa myytävän sisältä folioitua sadeviittaa noin 50 eurolla. Kotimaista tekoa mutten muista valmistajaa. Jokuhan voisi tuommoista kokeilla ;).
   
 16. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Itselläni tuo kevyesti topattu Hunter malli oli viime syksyllä metsällä mukana ja on varmana taas tänä vuonna, se vasta lämpönen onkin! Pussia on tullut käytettyä vonkaamisen lisäksi myös makuupussina ja semmoisen kuoripussian aika laajalti eri keleillä ja säillä, siihen ei voi kuin rakastua.

  Jos kuten minä tykkää metsällä nukkua kuusenperseessä tai laavukankaan alla niin tuosta on semmoinenkin tuplattu ilo, että kevyen kesämakuupussin kanssa ajavat paksumman makuupussin virkaa. Tuohon kun sujauttaa kesämakuupussin sisään niin nukkuu mukavasti (ei siis hampaita purren ja vähän äitiä itkien) vielä kymmenessäkin pakkasasteessa. Tällä viisiin kun paksun makuupussin paino ja tila säästetään saadaan passipussi mukaan ilman, että se varsinaisesti tuntuu repussa. Tuossa on vielä senverta tilaa, että yöksi pussien väliin saa mukavasti vaatteet lämpimään säilöön, ja voi pojat se on luksusta kun aamulla ei tartte pakastuneita rätei ja lumpui vetää päällensä. Päivisin viitta sitten kulkee repussa passipaikalle ja toimii siinä matkoilla toki taukotakkinakin.

  Ja jokainen varmaan pystyy itse päättelemään kuinka nämä niksit taipuvat sotilaskäyttöönkin!
   
  Stagideus, MeriTJ, Sarek1 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 17. Sarek1

  Sarek1 Eversti

  Liittynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  1,971
  Tykkäykset:
  3,061
  Pisteet:
  316
  Varusteistossa on vihreä sisältä pinnoitettu foliosuoja. On kevyt ja kätevä kääre monessa tilanteessa. Sateella teltassa virittelen siitä narun kanssa sisälaavun. Ei ole tarvinnut kastua vaikka varsinaisessa olisi ollut reikiä tai vuotoja sen vuoksi että ei voi lämmittää.

  Tunturidyykki kuulostaa koko ajan houkuttelevammalta varusteelta kun käyttökokemuksista lukee. Hei, ettehän kaverit ole vain Lekassa töissä? ;)
   
 18. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Mites noissa tunturidyykeissä kondensaation kanssa? Estääkö esim Hunterin vuoraus ikävän nihkeyden, ilmeisesti?
   
 19. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Voi ei, olen busted, toisaalta ehkä paljastin itseni jo ensimmäisessä viestissäni tälle foruumille: Taisteluliivit, chestrigit, tst-vyöt ja muut kantolaitteet
  Se on hirveä kirous jos työssään joutuu olemaan tekemisissä vehkeiden ja asioiden kanssa joista oikeasti henkilökohtaisestikin nauttii. Voin kyllä vastapainoksi sitten haukkuakin koko liutaa valikoimasta jos tulee tarvis!

  Itselläni ei ole ikinä riesaksi asti kondensaatiota kertynyt, ainoa missä olen mitään limaisuutta edes huomannut on makuupussina käytettäessä naama-aukon ympärillä, joka nyt on ihan luonnollista. Yleensähän tuommoista nyt kumminkin käytetään kylmällä kelillä ja paikallaan ollessa, yhtälö jonka tuloksena hiki ei nyt ihan valtoimenaan virtaa. Jollain vanhalla tökköpolyestertäytteellä tilanne olisi varmaan eri, mutta kuten makuupusseissakin niin täytteen laatu tekee tosi paljon.
  Eri juttu toki nuo vuoraamattomat mallit, mutta silloinkin ihmisen ja viitan välissä on toivottavasti järkeviä vaatekerroksia jotka pelastavat paljon, ja taas kerran ollaan liikkumatta kylmällä kelillä. @MeriTJ osaa varmaan tästä kertoa paremmin.
   
  Mustaruuti, Stagideus, MeriTJ ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 20. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Mulla tuo ulkoilu tapahtuu nykyisin pääasiassa silloin kun lämmöt on vähintään siinä nollan tietämissä, kipuraja taitaa mennä -10 asteessa :D. Justiinsa tuolla lailla olen ajatellut "taukoviittaa" käyttää, eli makuupussin lisukkeena. Joten kannattaisiko ostaa origi-naali vaiko panostaa Hunteriin? Hunterissa mietityttää lähinnä se, että jos vuori on kiinteä osa pussia niin a) miten nopeasti se kuivaa jos dyykkaa dyykin ja b) saako sitä ikinä pestyä.
   
 21. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,010
  Tykkäykset:
  1,735
  Pisteet:
  156
  Alkuun todettakoon etten ole duunissa, pelkästään kantasika eli vakiasiakas.

  En ole huomannut haitallisia määriä kondenssia sisäpuolella, alla kun käytännössä aina kalvopuku ja siellä x-määrä kerroksia kelin mukaan alla. Normipassissa on alaosa auki ja ylhäällä naaman mentävä aukko, ilmeisesti ilma kiertää sen verran että pahin kosteus menee pihalle niistä. Syksyllä nollakelissä ja noin 15m/s tuulessa rannikolla oli luukut suht kiinni kokonaan ja alla makuualusta, ei silloinkaan tullut sellaista nihkeän kosteaa kortonkioloa kuin esim kuivapuvussa päivän jälkeen tulee. Koitan ajatella tuon kuin puettavana telttana, riittävä oleskelulämpötila tulee allaolevista vaatteista ja tuo uloin kerros pitää tuulen & veden loitolla. Ainoa inhotus on jos sattuu esim hernaripäivänä leijan lento olemaan herkässä, kulkeutuu käryt ulos yleensä tehokkaasti yläkautta tai ainakin efekti on siihen suuntaan :D
   
 22. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,010
  Tykkäykset:
  1,735
  Pisteet:
  156
  Osaako Spadekessu muuten sanoa taipuuko toi Original pelkällä vuoren ostamisella tykimmäksi versioksi vai pitääkö ostaa toinen malli missä ulkokuori+lämpövuori vakiona?
   

Jaa tämä sivu