Sissitakki ja/tai sen korvaaja

Spadekessu

Luutnantti
Originaaliin ei vakiona (ilman tee-se-itse kikkailuja siis) saa lämpövuorta irtotavarana, mutta siitäkin löytyy topattu versio nimellä "Thermo": http://www.jerven.no/fjellduken/fjellduken-thermo#&variation=192360
Ainoa malli jossa vuori on irrotettavissa on Exclusive, muissa se on sitten kiinteänä.

Hunterissa mietityttää lähinnä se, että jos vuori on kiinteä osa pussia niin a) miten nopeasti se kuivaa jos dyykkaa dyykin ja b) saako sitä ikinä pestyä.
Aikalailla verrattavissa makuupusseihin tuon huollon suhteen. Kyllähän se auringossa tai kuivassa ja lämpimässä kuivuu helposti, mutta nuotiollahan sitä ei hirveästi kehtaa tuuletella. Pesussakin sama juttu, periaatteessahan tämmöinen säkki likaantuu vain ulkopuolelta kun siinä istuskelee tai makaa, ja kuorikankaasta se lika irtoaa ihan pyyhkimällä. Sisäpuolella taas on joko vaatteita tai makuupussi, eli ne elämän kolme alkuainetta kusi, paska ja sissijuusto harvemmin pääsee saastuttamaan vuoraustakaan. Rätillä ja tuuletuksella olen itse pärjännyt hyvin.

Ja nyt kun kummiskin aiheena on takit ja sitä kautta Fjelldukenit, niin tässä olisi vähän kuolattavaa:

http://www.jerven.no/jervenklaer/mountain-man-jacket-shell#&variation=475542
http://www.jerven.no/jervenklaer/mountain-man-jacket-thermo#&variation=475551
http://www.jerven.no/jervenklaer/mountain-man-pants#&variation=475560
 

Deeiii

Eversti
Mikähän siinä Exclusivessa niin maksaa? Semmoisen ostaisin mielelläni mutta 500 euroa yhdistelmästä viitta + lämpövuori ei vaan oo mahdollisuuksien rajoissa.
 

Spadekessu

Luutnantti
Mikähän siinä Exclusivessa niin maksaa?
Kerran jutustelin aiheesta varsinaisten syypäiden kanssa, materiaalit ovat iso tekijä. Esimerkiksi pitkät sivuvetoketjut ovat erikoistuote YKK:lta, normaalisti eivät tee kaksimetrisiä silikoniketjuja. Pelkistä vetoketjuista muistaakseni oli tuossa raaka-ainekustannuksia kymmeniä euroja (pisin taisi yksinään maksaa YKK:lta 8,00 euroa), kaikki nuo kustannukset sitten luonnollisesti monistavat itsensä vähittäismyyntihinnoiksi. Varsinaista ompelutyötähän tuossa on saman verran kuin missä tahansa muussa isossa viitassa, mutta justiinsa erikoiset komponentit maksavat maltaita. Lämpövuorihan sitten taas on käytännössä verrattavissa mihin tahansa peruslaadukkaaseen makuupussiin, suurin piirtein sama rakenne ja materiaalit, ja perinteinen hintataso sellaisillehan pyörii siinä satasen-parinsadan kieppeillä.

Itelleni tuo Hunter on ollut se kaikkein paras, justiinsa koska tykkään käyttää sitä myös makuupussina. Kiinteä lämpövuori menee vähän hukkaan jos jotain laavuja väkertelee joten sitä varten on sitten oma rättinsä. Tykkään kanssa yksinkertaisuudesta, ja vaikka kuinka hyvin tekisi niin liika moni vetoketju vähän jännittäisi käytössä.

Edit: Hauska Jerven fakta #58: Ihan ensimmäiset 80-luvun Fjelldukenit tehtiin suomalaisesta M62 kuvioidusta kankaasta:

413016.jpg


Kuvateksti kertoo, että rätti on yli 20 vuotta vanha mutta "still going strong"!
 
Viimeksi muokattu:

BlackFox

Ylipäällikkö
Kyllä puolustusvoimilla on ihan uuttakin lämmintä haalaripukua.
Utissaa hathateilla ja laskuvarjojääkäreillä on tuota käsittääkseni ihan jakovarusteena.
On myös m05 kuoritakkia, mikä tosin on taitaa jo olla mahdollista hankkia muidenkin puolustusvoimien henkilökunnan pientämaksua vastaan
 

Spadekessu

Luutnantti
Partiohaalari, vaikka metka varuste onkin, on silti varsin eri asia kuin Sissitakki tai muu yksinkertainen taukotakki. Haalarissa on hyvä sotkea menemään pitkin maita ja mantuja, ja kyllähän se päällä paikoillaankin kyykkäilee, mutta verrattuna Sissi/taukotakkiin on se kovin hidas pukea/riisua. Partiohaalari on enneminkin maastopuvun korvike, Sissitakki puolestaan vahvike. Sissitakin ja Partiohaalarin suurin yhteinen tekijä lienee, että molemmat on saannet alkunsa Utista, ensinmainitusta vaan kehittyi jokamiehen puliukkotakki kun taas jälkimmäinen jäi harvojen ja valittujen käyttöön.
 
Top