Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Sivustolta www.varusmies.fi > Palvelustehtävät ja -paikat löydettyä "Kaatuneiden huoltomies"

Viestiketju osiossa 'Muut huoltopalvelut' , aloittaja pekkago, 14.11.2016.

 1. pekkago

  pekkago Korpraali

  Liittynyt:
  05.10.2014
  Viestejä:
  29
  Tykkäykset:
  25
  Pisteet:
  1
  "Kaatuneiden huoltomies
  Kaatuneiden huoltomies koulutetaan huolehtimaan ruumiista. Siihen kuuluu ruumiin säilöminen, kuljettaminen ja hautaaminen.

  Kaatuneiden huoltomiehet koulutetaan erikoiskoulutuskauden kurssilla, ja he toimivat osana omaa sodan ajan joukkoaan harjoituksissa. Ryhmän kuljettaja valitaan C-/CE kuljettajista.

  Palvelusaika on 165 päivää, paitsi Kainuun prikaatissa, jossa se on 347 päivää.

  Saapumiserä Tammikuu
  Palveluksen kesto 165,347 pv
  Joukko-osasto Ilmavoimat, Maavoimat, Merivoimat, Maavoimien esikunta, Jääkäriprikaati, Kaartin jääkärirykmentti, Kainuun prikaati, Karjalan prikaati, Maasotakoulu, Panssariprikaati, Porin prikaati, Utin jääkärirykmentti, Merivoimien esikunta, Merisotakoulu, Uudenmaan prikaati, Rannikkolaivasto, Rannikkoprikaati, Satakunnan lennosto, Karjalan lennosto, Ilmasotakoulu
  Paikkakunnat Dragsvik, Raasepori, Hamina, Huovinrinne, Säkylä, Kajaani, Kouvola, Utti, Kouvola, Vekaranjärvi, Lappeenranta, Niinisalo, Kankaanpää, Pansio, Turku, Parolannummi, Hattula, Pirkkala, Tampere, Riihimäki, Rissala, Siilinjärvi, Rovaniemi, Santahamina, Helsinki, Sodankylä, Suomenlinna, Helsinki, Tikkakoski, Jyväskylä, Upinniemi, Kirkkonummi "


  ============================

  Tähän asti itse olen kuullut puolustusvoimien sotilaspappien ja -diakonien osallistuvan kaatuneiden huoltoon, mutta "Kaatuneiden huoltomieheen" törmään nyt ensimmäistä kertaa. Onko tämä tehtävä ollut osa koulutusjärjestelmää kauankin?

  Niin sanottuja miehistötehtäviä tähänkin toimintaan tarvitaan. Sotilaspappien lisäksi lääkintäkin osallistuu varmasti osaltaan. Kyse ei ole mitenkään "helposta tehtävästä" vaan päin vastoin. Nuorten varusmiesten keskuudessa ei tätä ehkä ymmärretä.

  Hyvä, että tehtävään koulutetaan sillä nykyaikaisessakaan sodankäynnissä ei tätäkään tehtävää voi jättää tekemättä. Suomella on pitkät perinteet siitä, että kaatuneet tuodaan hautaan kotipaikkakunnalle ja suuria sotilashautausmaita lähelle rintamaa ei pääsääntöisesti perusteta muuta kuin poikkeustapauksissa. Hautausmaita ylläpitävillä seurakunnilla on valmiussuunnitelmat ja aluevaraukset tarvittaessa uusien hautausmaiden avaamisesta tai olemassa olevien hautausmaiden laajentamisesta.

  Aiemmin käytiin keskustelua myös siitä, että myös normaalioloissakin hautaamistoimintaan osallistuvat hautaustoimistot osallistuvat myös kaatuneiden huoltoon ennen hautausta poikkeusoloissa. Näillä kun on paras kokemus tästä jo normaaliaikoina.
   
  Viimeksi muokattu: 14.11.2016
  Fremen tykkäsi tästä.
 2. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  Ehkä tähänkin hommaan löytyisi nopeammin hakijoita jos markkinointi hoidettaisiin paremmin. :rolleyes: Eli käytetään vähän raflaavampia ilmaisuja, kuten "PV:llä olisi hakusessa raatojen roudaaja" tai vaikka "kaatuneiden koijaaja"... "Wannabe-patologit! Nyt luusahat syrjään ja huomio tänne"... Kansainvälisemmin: "FDF is looking for a full-time senior corpse manager"... "Raada raatojen kanssa, joilla oli tarkoitus." Ilmaiset työsuhdelihat kannibalismista kiinnostuneille 2kg per kk? Palkataan Madventuresien Riku ja Tunna TV-mainoksiin.

  Viikatemiesvastaava...?
   
 3. Mainos 4. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  7,547
  Tykkäykset:
  11,688
  Pisteet:
  1,286
  Kuulostaa Marco de Witin hautaustoimiston tulevilta sloganeilta..
   
  Beerfect tykkäsi tästä.
 5. Old Boy

  Old Boy Eversti

  Liittynyt:
  31.03.2014
  Viestejä:
  1,673
  Tykkäykset:
  2,412
  Pisteet:
  316
  Postaus vaikutti sen verran trollaukselta, että piti tarkistaa mil.fi:stä, että tällainenkin koulutus tosiaan on olemassa. Lieneeköhän paljonkin hakijoita...
  Monien koulutustehtävien kohdalla lueteltiin sen vaatimuksista, mutta tässä niitä ei ollut.

  Omakohtaista kokemustakin on tai paremminkin sitä sivuavaa. Viime vuosikymmenellä oli PERKkimme kertaus, josta nyt uskaltaa vähän kertoa, koska tämä oma pumppuni on jo lakkautettu. Yhtenä
  perustettavana joukkona oli KEK numero jotain; siis Kaatuneiden EvakuointiKeskus. Kun katselin sen sijoitusluetteloa löytyivät niistä intin tyyliin nimetyt tehtävät Ruumiinpesijä 1 ja Ruumiinpesijä 2.
  Niihin oli, kuten on helppo arvatakin, sijoitettu iältään vanhimpia miehistöressuja. Viime vuonna ajattelin mahtavatko nämäkin miehet saada postista firman kirjeen, jossa heidän tarkka tehtävä-
  nimikkeensä kerrotaan.
   
  MeriTJ, StmSvejk, Erkki ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 6. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,383
  Tykkäykset:
  12,091
  Pisteet:
  1,286
  Tuohon hommaan kävisi hyvin siviilien työvelvoite. Sivarit olisivat omiaan.
   
  MeriTJ, Erkki, Beerfect ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. PSS

  PSS Kapteeni

  Liittynyt:
  28.07.2016
  Viestejä:
  946
  Tykkäykset:
  1,457
  Pisteet:
  76
  Gospellaulaja Jaakko Löytty palveli sivarinsa Jämsän aluesairaalassa ruumiita pesten. Eli koulutuskin olisi jo.
   
  Erkki, Samovarius, JR49 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 8. pekkago

  pekkago Korpraali

  Liittynyt:
  05.10.2014
  Viestejä:
  29
  Tykkäykset:
  25
  Pisteet:
  1
  Kyllä puolustusvoimat näihinkin tehtäviin löytävät tekijät, oli hakijoita tai ei.

  Kuten aikaisemmin jo totesin, että

   
 9. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Muistan törmänneenin reserviläiskirjeiden yhteydessä tehtävään "kaatuneiden huoltomies". Olen ollut siinä käsityksessä, että Puolustusvoimat ei ole aiemmin joukkotuottanut näihin tehtäviin henkilöstöä, vaan mahdolliset sijoitukset ovat olleet koko käsipoimittuja tai vastaavasti näihin olisi hankittu henkilöstö työvelvollisista tai nostoväestä. Itseasiassa olen ollut siinä uskossa, että kaatuneiden huolto on ollut olemassa vain ohjesäännössä ja jossain sotilaspappien kurssilla, vaikka kaatuneiden huolto olisi ohimennen mainittu jossain lääkintäAUKissa sivunmennen ja sanottu päälle, että vääpeli vastaa.

  Onko taustalla, siis em. koulutushaaran JOTUn, se että joku aavistaa näille olevan tilausta tulevaisuudessa ja tämä huoltoaselajin haara pitää saada vastaamaan nykypäivän haasteisiin muutenkin kuin paperitiikerinä?

  Mielenkiintoista olisi tietää mitä koulutus sisältää ja mikä taho toimii yhteistyössä mukana ja missä on mahdollista käsitellä ja nähdä vainajia. Avauksiin varmaan pääsee mukaan, mutta mitä muuta? Työssäoppimisviikko hautaustoimiston kuljettajien kanssa? Varmastikaan koulutukseksi ei riitä muutaman tunnin kalvosulkeiset etiikasta ja elvytysnuken peseminen fairyllä ja nostaminen harjoitusarkkuun.
   
 10. pekkago

  pekkago Korpraali

  Liittynyt:
  05.10.2014
  Viestejä:
  29
  Tykkäykset:
  25
  Pisteet:
  1
  En usko, että nämä varusmiehet pääsevät oikeita ruumita näkemään koulutuksessan.

  Tärkeämpää ehkä olisi, että esimerkiksi lääkintämies pääsisi tutustumaan vaikka päiväksi ensihoitajan työhön.

  Koulutettava massa on niin suuri, ettei tähän ole mahdollisuutta. Edes kaikki terveydenhuoltoalan opiskelijatkaan eivät pääse ruumiinavauksiin.
   
 11. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Tarvitaanko tähän edes varusmieskoulutusta? Mistä löytyy kouluttaja? Uskoisin hiukan varttuneemman reserviläisen olevan parempi vaihtoehto, varsinkin jos/kun löytyy sopivaa terveydenhuoltoalan kokemusta, tai ruumisautokuski.
  Ainakin Helsingissä ruumiinavaus tilaisuuksien takana on kiista rahasta. Preparaattorit olisivat halunneet itselleen lisärahan (jonka koulut maksavat) opiskelijoiden ohjauksesta. Tähän ei suostuttu, joten ohjaus loppui.
  Nyt vain lääketieteen opiskelijat pääsevät, koska heitä ohjaa lääkäri.
  Ambulansseissa taas opiskelija ruuhka on nytkin suuri, ainakin sielä missä on keikkaa, joten varusmiehille ei juuri tilaa ole.
   
 12. Old Boy

  Old Boy Eversti

  Liittynyt:
  31.03.2014
  Viestejä:
  1,673
  Tykkäykset:
  2,412
  Pisteet:
  316
  LKP tai nykykielellä valmiuden kohottaminen on niin iso hässäkkä että jokainen perustamistehtäväluettelosta löytyvä yksikkö on saanut siihen paperilla sijoitetut miehensä sekä enemmän tai vähemmän
  täydellisen kalustonsakin. Sekä lisäksi ensimmäisen tehtävänsä joka tässä olisi ehkä kaatuneiden huoltopaikan perustaminen sijaintiin X. Mikään sodan aikana toimiva juttu ei siten voi olla ainoastaan
  paperilla. Kuten tunnettua tapahtuu kaatuneiden huolto sotilaspappien johdolla.

  Voidaanhan yrittää spekuloida millaista kaatuneiden huolto tulevassa sodassa olisi. Tietoa ei ole koska uusi ohjesääntö on nykytyyliin punaleimattu. Syyksi arveltiin lehdissä ohjesäännön ennakointia tulevista
  tappioista. Voi kuitenkin olla myös että nyt liikkuvissa sotatoimissa kaatuneet haudataan ensisijaisesti lähelle taistelupaikkoja eikä tätä haluta suurelle yleisölle kertoa. Tällöin KEK -koulutettujen tulee kyetä
  laatimaan kartat hautapaikoista, jotta vainajat voidaan siirtää virallisille hautausmaille sotatoimien päätyttyä. Siis ainakin jos Suomi silloin vielä on olemassa. Sota voi myös jäätyä Ukrainan kaltaiseksi konfliktiksi
  osapuolten ammuskellessa toisiaan esim Kymijoen yli. Tässä tapauksessa kaatuneiden huolto toimisi lähes 1:1 kuten viimeksi. Onhan siinäkin omat juttunsa; vainajien valmistelu toiminta kesäkuumalla ym.

  Joukkotuotantona KEKkejä tuskin koulutetaan vaan pitkä lista varuskunnista tarkoittaa sitä, että Logistiikkakeskus järjestetää yhteisen KEK kurssin. Ym taitojen oppimiseen riittänee ehkä 2 viikkoa.
   
 13. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  Vahva +1 tälle. Raatorankkureiksi on saatava mahdollisimman varakkaasta ja suojellusta elämästä tulleita yksilöitä. :D Tulee mieleen täydennyspalveluksen käyneet... Tai jos ihan vakavasti otetaan niin hautausurakoitsijat, patologit, ihmisoikeusvalvojat ynnämuut sotatarkkailijat ikään katsomatta.
   
 14. Mainos 15. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  @Old Boy olet oikeassa, mutta olisin sitä mieltä, ettei kartan piirtäminen ole se vaikein juttu KEK-hommassa.
  Yksittäinen KEK:n johtanmiseen perehdytetty noheva henkilö saa nuo asiat soimaan, eihän kenttähautausmaa kartoittaminen ole mikään miinakartan tekoa.

  Sensijaan suurten, mahdollisesti silppoutuneiden vainajamäärien käsittely on varmasti henkisesti hyvin rasittavaa. Tätä on hyvin vaikea opettaa simulaattorilla, tai luennolla.
  Toki PV:llä tuskin on tiedossaan ihmisiä joita voisi pitää soveltuvina tuohon työhön.
   
 16. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  Ei välttämättä olisi. Yhtään sellaista simulaattoria ei vain ole. 5-10 vuoden takaisilla sotasimulaattoreilla oli metka taipumus jättää ruumiit varsin ehjiksi esim. panssarivaunun pääaseen osuman saamisen jälkeen. Koska peliväkivalta ja tuotantoresurssit. PV:llä jos millä olisi resurssit aidomman näköisen silpoutumisen luomiseksi/tuomiseksi simulaattoreihin. Pidän minäkin silti kyseenalaisena miten hyvin sellainen valmistaa henkisesti oikeisiin toimiin. Se voi olla aika karua joutua keräämään irtojalkoja ja -käsiä kentältä... :confused: Silti joku sitäkin on tehnyt. Tällä hetkellä Mosulissa taitaa olla samaista siivottavaa.
   
 17. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Kyllähän VR avaa varmasti mahdollisuuksia, mutta kuvan lisäksi pitäisi luoda se haju/maku. Mistä sitä tietää mitä tulevaisuus tuo.
  Meinaatko, että näistä uus-suomalaisista löytyisi kokeneita rumiinkärrääjiä?:p Siinä olisi paikka antaa kontribuutionsa uudelle isänmaalle.
   
 18. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,786
  Tykkäykset:
  3,607
  Pisteet:
  316
  Puolustusvoimissa on aikaisemmin ollut käytäntö, että RUK:ssa opiskelevat varusmiespapit ovat saaneet koulutuksen vainajien käsittelyyn. Tarkoituksena on ollut, että upseerit kouluttavat KEK:n henkilökunnan nopeasti harmaan vaiheen aikana ja KEK:iin olisi sijoitettuna vanhempia reserviläisiä ns. toisena sijoituksena, kun ensimmäinen sijoitus etulinjan joukoissa menee umpeen ikääntymisen takia.

  Nykyisin taas noita toisia sijoituksia ei juurikaan harrasteta ja sijoitukset happanee noin 30 vuotiaina. Nykysodankäynnissä ei myöskään tule välttämättä mitään harmaata vaihetta ja kaikkiin tehtäviin tarvitsee olla jo valmiiksi koulutetut miehet.

  Vainajien käsittelyllä ja ruumiinavauksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Sankarivainajia harvemmin avataan ellei ole epäilyä rikoksesta, hoitovirheestä, joukkotuhoaseiden käytöstä tai ruumista halutaan tutkia esim. haavaballistiikan tutkimisen vuoksi. Avaukset taas ovat lääkäreiden heiniä.
   
  Samses ja Old Boy tykkäsivät tästä.
 19. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Mutta avauksissa nähtäisiin myös huonokuntoisia vainajia ja olisi mahdollisuus antaa maistiaisia tehtävässä vastaantulevista hajuista, jolloin myös oksentelijat ja pyörtyilijät saataisiin karsittua pois koulutettavista.
   
 20. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  Tavallaan kyllä. Uskon että pieni osa ihmisistä on luonnostaan immuuneja gorelle, mahdollisesti jopa pitävät siitä suuresti, olkoot se sitten prosentti tai sen puolikas. Ei meillä muuten olisi kirurgeja ja lääkäreitä. Sosiopaatit/psykopaatit ovat myös mahdollinen voimavara tässä.

  Ajattelin siviilipatologeja ruumiiden kärrääjiksi ihan vain siksi että heillä on aiempaa kokemusta ruumiiden näkemisestä ja käsittelystä.

  Kysymys kai onkin että pitääkö sen olla inhottavaa vai voisiko ruumiiden käsittelijät varustaa kaasunaamarein tai suljetun järjestelmän hengityslaittein. Oksentelukin on vain osa oppimista (sanoi joku).
   
 21. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Hohdokas tehtävä, johon on varmasti pitäjän mittainen hakijajoukko jonossa. Ikävä kyllä tarpeellinen tehtävä.

  Tuskin itse jaksaisin. Mieluummin heiluisin edelleen kivääri kainalossa pitkin vesakon reunoja.
   
 22. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,383
  Tykkäykset:
  12,091
  Pisteet:
  1,286
  Tuohon tehtävään pitäisi nimenomaan sijoittaa elämää nähneitä, hieman vanhempia reserviläisiä. Tai itse asiassa sivareita. Mutta pointti se, että ruumiinpesijä olisi ikänsä myötä ehtinyt nähdä muutakin ikävää. Vanhempi osaa ajatella elämän laajempaa kaarta, iloine ja suruineen, ja ymmärtää tehtävänsä eri aspektilla kuin 19-vuotias.
  Nuorien tehtävä olisi kirmailla verihurmehisella sankaruuden kentillä, ja sotayhteisön vanhimmat korjaisivat sitten sadon, syvään huokaisten elämän katoavaisuudelle.
  Tuollainen sijoitus ei vastaa sitä mielikuvaa mitä varten nuoret armeijaan lähtevät. Moni keskeyttää muutenkin kevyin perustein, ja kyllä tuo koetaan hanttihommien hanttihommaksi, jopa rangaistukseksi. Näin se vain ikävä kyllä menee. Ennen puhuttiin, ettei mies kelpaa kuin viimeiseksi hylsynlaskijaksi. Voisin kuvitella, että ensiksi valitaan panssarintuhoojat, sissit, jääkärit jne jne, ja kun heikoin jää jäljelle, niin...
   

Jaa tämä sivu