Sodissamme palvelleet julkkikset

Helsingin suurpommitusten aikana ( helmikuu 1944) Pöysti tuli poikien keskuudessa jo kuuluisaksi. Hänellä oli näppärät sormet, joten hän kiersi sytyttimiä ja laittoi kranaatteihin fosforia. Tehokas.
Lasse palveli Taivaskalliolla raskaassa patterissa. Toimintaahan pojilla oli se yksi yö - siellä oli isänikin, hän tosin Tähtitorninmäellä kevyessä jaoksessa.
 
Väinö Linnaa ei liene mainittu? Aloitti kirjoittamisen Syvärillä, asemasotavaiheessa.
 
Scheel palveli sodissamme ? :rolleyes:
 
Keihänen syntyi vuonna 1924, eli tuon perusteella on oletettavaa hänen olleen myös jatkosodassa.
Keihänen tosiaan palveli myös jatkosodassa. Aapo Ahola muistelee kohtaamistaan Keihäsen kanssa muistelmateoksessaan "Sodan varjossa" seuraavasti:

" Matkaa jatkettuani, Sairalan aseman lähellä törmäsin taas tuttuihin miehiin. Olin kahvitulilla Kansanahon Paavon kanssa. Paavo oli hiljainen, arka ja kuolemaa pelkäävä. Nuotiolle tuli metsästä pieni puhelias mies, joka sanoi etsivänsä puskaryssiä, joukoistaan harhaantuneita viholli- sia. Hän sanoi olevansa Keihänen. Hän puhua pälpätti iloi- sesti reissujaan kahvin juonnin lomassa. Paavo kysyi: - Etkö sinä pelkää tätä kauheata tappamista ja kovaa ammun- taa?

Keihänen pyyhki hikeä naamaltaan ja vastasi: - Kyllähän maailmaan ääntä mahtuu. Kerran sitä on kaikkien kuoltava! Sodassa on vain tarkasti katsottava, mitä reittiä etenee. Sille kohdalle ei kannata mennä missä toiset edessäpäin kuole- vat. Pitää seurata hyvin tarkkaan missä kohdin vihollisen ampuma-aseiden liekit lyövät ja hakea suojaisia maaston- kohtia. Sillä tavoin etenemällä ei tule niin helposti am- mutuksi.

Keihänen roikkui meidän divisioonan mukana, eikä tainnut edes haavoittua. Myöhemmin tämä sama sankari perusti Keihäsmatkat Oy:n.

Silloin sain katsella kahta eri sorttista sotilasta, Paavoa, joka tuskin uskalsi tarpeillaan käydä ja Kalevi Keihästä, joka lu- otti konepistooliin ja hyvään tuuriin hymy suulla. Peräytymisen aikaan tarinat kertoivat Keihäsen uineen alasti Vuoksen yli horsmatukko päänsä päällä. Viimein löysin takaisin oman porukan sekaan."
 
Länsi-Saksan liittopresidentti Walter Scheel oli Me-110 yöhävittäjän tutkamies.

Katso liite: 54202

Liittokansleri Helmut Schmidt palveli ilmatorjunnassa.

Katso liite: 54203

Koska ketju on hyytynyt vuosi sitten, pitänee tosiaan laajentaa ulkomaille. Kun Derrick eli Horst Tapper tuli mainituksi, kerrotaan nyt, että ensimmäinen "Vanha kettu" (sarjassa Der Alte 1976-1985) oli Siegfried Lowitz, joka näytteli komisario Erwin Kösteriä. Hän oli 7. panssaridivisioonassa ja haavoittui 1943. Lowitz oli panzergrenadier eli oikeastaan nykykäsittein panssarijääkäri.

198692f6e8005ea5b263c91bf4e74a2e.jpg
 
Koska ketjua on laajennettu, voitaneen ottaa mukaan myös amerikkalaiset. Oma valintani on James Stewart, Hollywoodin kovanaamoja ja tunnettu erityisesti Alfred Hitchcockin luottonäyttelijänä. Stewart värväytti USAAF:iin 1941 32-vuotiaana, liian vanhana lentoupseerikouluun, mutta koska hän oli jo lentäjä, hänet hyväksyttiin.

Stewart lensi B-24:iä Saksan yllä marraskuusta 1943 eteenpäin. Sodan päättyessä Stewart oli jo eversti, ja lopulta eläköityi prikaatikentraalina. Mies lienee korkeimpaan sotilasarvoon nimetty näyttelijä koskaan.

Oma suhtautumiseni Stewartiin on ristiriitainen. En tiedä hänen kantaansa suuresti arvostelemaani douhetistmiin eli siviilien terroripommitukseen, mutta ainakin hän oli mukana toteuttamassa sitä. Toisaalta Stewart myös jatkuvasti puhui yksilönvapauden puolesta. Stewart oli ilmavoimien reservissä myös SAC:n aikana, ja pätevöityi mm. B-47- ja B-52-kuskiksi, jälkimmäisen kyydissä hän oli myös VIetnamin sodassa tarkkailijana 1966, ja Stewart olikin yksi sodan "haukoista", sen kannattajista USA:ssa. Tyhjin käsin ei James sotaa kannattanut, sillä Vietnamissa kaatui myös hänen ottopoikansa, merijalkaväen luutnantti Ronald McLean 8.6.1969.

Stewart luonnollisesti näytteli myös Kylmän sodan propagandaelokuvassa Strategic Air Command (1955), joka oli eräänlainen 1950-luvun Top Gun:

 
Näyttelijöistä tietysti mukaan Lee Marvin, joka oli merijalkaväessä. Hän osallistui 21 maihinnousuhyökkäykseen saarilla. Haavoittui Saipanin taisteluissa ja oli sairaalassa kai vuoden. Sotilasarvo: sotamies.

Hän ei osannut laulaa mutta ehkä juuri siksi tämä on kuuluisa.

 
Back
Top