Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

SOTE-uudistus

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Huhta, 04.05.2016.

?

SOTE-uudistus on

 1. fantastista!

  28.6%
 2. mälsää!

  57.1%
 3. Mee ny jo Huhta Freudin vastaanotolle.

  14.3%
 1. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,800
  Tykkäykset:
  4,845
  Pisteet:
  1,286
  Onko SOTE-uudistus yksityistämisen ja markkinaliberaalien voitto, jolla verovarat kupataan Luxemburgiin? Vai onko meillä käsissä avain terveydenhuollon kilpailulle ja paremmille sekä kustannustehokkaammille julkisille palveluille?

  Henkilökohtaisesti olen liikkeellä hieman ristiriitaisin tuntein. On totta, että nykyinen järjestelmä on ongelmallinen.

  Julkinen perusterveydenhuolto on heikoissa kantimissa. Terveyskeskukset ovat resurssiensa suhteen usein äärirajoilla. Rahaa ei ole, henkilöstö vaihtuu tiheään ja laadukasta henkilöstöä on vaikea rekrytoida. Terveyskeskuksissa käyvät lähinnä he, jotka eivät pysty hankkimaan palveluitaan yksityiseltä tai työterveyshuollosta: pienituloisia, eläkeläisiä, opiskelijoita ja pitkäaikaissairaita. Erikoissairaanhoito toimii vielä varsin hyvin laadullisesti, mutta jonot ovat sielläkin järkyttävät, mikä tietysti korjaantuisi nollan lisäämisellä budjetin loppuun.

  Siirtyminen terveyskeskuksista hyvinvointikeskuksiin (paremminvointikeskus? :D) tuo potilaille vaihtoehdon. He voivat valita ennemmin yksityisen tahon tuottamat perusterveydenhuollon palvelut, mutta saavat julkisrahoituksen palveluilleen. Rahaa palveluntuottaja saa köntässä sillä perusteella, montako asiakasta sen listoilla on. Periaatteessahan konsepti kuulostaa hienolta, vaikka joitakin ongelmakohtiakin löytyy. SOTE-uudistus tuonee mukanaan juridisia ongelmia, kuten M1-lähetteen kirjoittaminen, kun virassa olevia lääkäreitä ei enää ole. Haluaisitko tulla lukituksi moneksi päiväksi jonkun sellaisen toimesta, joka ei toimi virkavastuulla? (Ei sillä, että ketään tuomittaisiin nykyiselläänkään...) Olen myös huolissani kustannustehokkuudesta: Yksityisellä yrityksellä on aina yksi kustannustekijä, jota julkisilla toimijoilla ei ole, ja jonka nimi on voitto. Täydellisessä kilpailussa ongelmaa ei ole, mutta käytännön maailmassa on kartelleja (asfalttikartelli) sekä monopoleja (Caruna).


  Soteuudistuksen virallinen sivusto löytyy tämän linkin takaa.


  Loppuun muutama uutinen:

  http://www.hs.fi/talous/a1461820622455?ref=a-luet-#7

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1461732657648?ref=a-luet-#5
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 2. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,126
  Tykkäykset:
  8,148
  Pisteet:
  1,286
  Ei sote-uudistuksen pointti ole yksityistäminen.
   
 3. Mainos 4. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Pakko vastata kun aihe on niin lähellä jokapäiväistä elämää.

  En muuten äänestänyt koska en vain löytänyt "taitaa tulla paskaa" nappia.:D
  SOTEsta ei ole tulossa näillä näkymin markkinavoimien voitto, päinvastoin sosialismin voitto on lähempänä. Toivoisin kuitenkin edes tasapeliä.

  Julkisen terveydenhuolon alennustila on sen itsensä rakentama eikä johdu kustanusten leikkauksista. Olet oikeassa kun mainitset, että erityisesti perusterveydenhuolto on se joka on retuperällä. Syy on selvä, terveyskeskus.
  Perusterveydenhuollossa auttaisi malli jossa raha seuraisi potilasta. eli potilaan hoidosta on yhteiskunnan toimesta laskettu kulu X, tällä kululla kunnallisen terveyskeskuksen täytyy hoitaa potilas. Samalla annetaan potilaalle mahdollisuus mennä yksityiselle.
  Potilas=asiakas ja voisi päättää lähtevänsä terveyskekuksesta ja menevänsä yksityiselle, näin TK:lla olisi pakko tuottaa sellaista palvelua jota kansalaiset haluavat. Kunnallisissa terveyskeskuksissa tätä vastustetaan koska siellä tiedetään ettei tässä kilpailussa pärjättäisi. Pitäisi alkaa palvelemaan potilaita ja puhumattakaan suojatyöpaikan menetyksestä.

  Mitä tulee tuohon M1-lähetteeseen, asia voidaan aina miettiä uudestaan, vastaava vastuu on helppo kirjata uudistettuun lakiin. Tekijän koulutushan ei muutu ja palautteen anto on edelleen mahdollista, samoin kuin seuranta.

  Ja sitten mieliaiheeseeni, kustannustehokkuuteen. Julkinen terveydenhuolto vastustaa tätä samalle viivalle asettamista kiivaasti koska tietävät, etteivät he pärjää tässä. Liikaa hallintoa ja rönsyjä, toiminta on viritetty epätehokkaaksi ja täynnä suojatyöpaikkoja. On totta, että yksityinen tarvitsee voittonsa, mutta silti se on tehokkaampi kuin julkinen vaihtoehto.
  Esimerkki. Julkinen palveluntuottaja tuottaa ensihoitopalvelun X, käytännön esimerkit ovat osoittaneet yksityisen olevan tilanteesta riippuen 10-20% halvempi euroissa. Lisänä tulevat verot. Julkinen toimija ei maksa veroa, ei alvia, eikä AVIn lupamaksuja. Yksityinen terveydenhuollon toimija maksaa myös alvit koska toiminta on alv vapaata. Näin yritys paitsi on euromääräisesti halvempi, mutta tuottaa yhteiskunalle verotuloja.

  Huhta on huolissaan kartelleista ja monopolista ja aivan syystäkin. Ne löytyvät julkishallinnosta.
   
  baikal ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  SOTEn tavoitteeksi on asetettu kustannusten kasvun taittaminen. Tämä on se ykkösprioriteetti, siis oikeasti. No, mitä tuo tavoite tarkoittaa potilas Saariselle?

  Toivottavasti yksityisasemat oikeasti muuttuvat ilman kela-korvauksia toimiviksi. Onhan ollutkin aika jännää kuinka kela on rahoittanut "markkinaehtoista" toimintaa, jossa kustannuksia on sosialisoitu ja ullatus ullatus, voitot on yksityistetty. Toinen on tämä kelan ylläpitämä hieromalaitosten "yritystoiminta". Kyseenalaista kyseenalaisempia tuloksia saavutetaan hoitorintamalla, maksu jylläävät. En uskalla edes arvioida, paljonko tämän kansan hierominen ja nytkyttely maksaa veronmaksajille. Maksakoon jokainen itse, jos kokee saavansa siitä apua. Kolmas on tämä taksirintama. Paljonkohan taksiliikenteen ylläpitäminen maksanee veronmaksajille? En halua edes tietää. Koska se on paljon. Kyydit pitää aidosti edes kilpailuttaa ja halvin kyyti ajaa yhteiskunnan maksamat reissut.

  Keskusta jälkilypsi SOTEn aluejakokysymyksessä härskisti omaan ja kannattajiensa pussiin. Uudistus olisi pitänyt ajaa päätyyn siten, että sen vaikutus olisi ollut sitten kanssa jo jotain. Mutta ei.

  Lähipiirissä on hyvä esimerkki toiminnasta. Olkapäässä on rustovaiva, aika paha. Ensin työterveyshuollon kierrokset paikallisesti, pakollinen tusina kuntoutuskertaa paikallisessa hieromalaitoksessa, buranakuureja ja hiihtokehotuksia. Sitten hlö hakeutui yksityiselle. Maksoi kaksi käyntikertaa. Lähete keskussairaalaan magneettikuviin. 130 kilsaa per suunta. Kuvaus. Meno-paluu sairaalaan saamaan palautetta kuvista. Leikkausjonoon. Työkyvyttömyys määrätty. Kunnes leikkausaika tulee, on työkyvyttömyyttä koettu noin kolme kuukautta. Siitä sitten toivomaan, että onnistuu ja kuntoutumaan jälleen yhteiskuntaa palvelevaksi työmuurahaiseksi.

  Olisko tuolle "hoitoketjulle" tehtävissä jotain? Miettikää eri vaiheita ja niitä kustannuksia, joita yhteiskunta suorittaa tuosta vitjasta? Ja väitän, että yllä kuvattu ruletti on aivan arkipäivää Onnelassa. Hallintojen "uudistaminen" tuskin tulee riittämään.
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 6. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,666
  Tykkäykset:
  21,392
  Pisteet:
  1,286
  Tässä sitä samaa byrokraatti-helvettiä joka olisi saatava minimiin ja ajateltava enemmän kansalaisten etua eikä byrokratian

   
  Ikarus ja Fremen tykkäsivät tästä.
 7. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,397
  Tykkäykset:
  9,861
  Pisteet:
  1,286
  ...vaan KePun vallan sementoiminen.
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 8. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,709
  Tykkäykset:
  5,009
  Pisteet:
  1,286
  SOTE sopasta tulee vielä kaikkien aikoijen emämunaus!
  Ikävä kyllä!
   
 9. Tuonen Tytti

  Tuonen Tytti Kersantti

  Liittynyt:
  16.01.2016
  Viestejä:
  218
  Tykkäykset:
  465
  Pisteet:
  16
  Toisaalta kela korvaukset ovat olleet vain pieni osa potilaalle koituvaa maksua.
  Kannattaa kinnittää huomiota kuntien osakeyhtiö-ostopalvelukumppaneihin. Ovat pelanneet ei-voittoa tavoittelevia yhdistyksiä tarjouskilpailuilla pysyvästi pois pelistä, nostaneet sitten hintoja ja ullatus, hinta ei vastaakaan laatua, voitot karkaavat minne mikin mutta kuntien on palvelut silti hankittava.
   
  TBman ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 10. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,126
  Tykkäykset:
  8,148
  Pisteet:
  1,286
  No ainakaan tavoite se ei ole ollut. Soteahan koetettiin saada kasaan jo Kokoomuksen ja SDP:n toimesta.

  Suomi tarvitsee sote-uudistuksen, jotta pystytään hoitamaan tuleva huoltosuhteen heikkeneminen ja kustannusten kasvu kun suuret ikäluokat eläköityvät ja harmaantuvat. Tavoite on sekä alentaa kustannuksia että parantaa palvelun tasoa. Sote-uudistuksen kautta on tarkoitus saada mm. ylitettyä perus ja erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen väliset keinotekoiset vallihaudat, joihin esim. @baikal osin viittasi yhden tapauskertomuksen kautta.

  Muistan esim. itse ihmetelleeni, kun piti jokin operaatio tehdä sairaalassa joitakin vuosia takaperin ja pyysivät sitten käymään vieressä terveysasemalla laboratoriossa. Olin aika ihmeissäni, kun kävi ilmi, ettei laboratoriosta pystytty lähettämään tietoja fyysisesti aika lähellä olleeseen sairaalaan. Syy oli, että nämä olivat eri organisaatioiden järjestämiä, perusterveyttä ja erikoissairaanhoitoa. Tietojärjestelmät eivät keskustelleet näiden välillä.

  Näitä asioita Sote korjaa.

  Kepu on toki sitten pyrkinyt edistämään omia tavoitteitaan samalla. Onneksi Sipilä on tehnyt sen varsin hienovaraisesti... o_O

  Pääministeri Sipilä uhkaa hajottaa hallituksen

  Pääministeri Juha Sipilä uhkaa erolla, jos sote-sopua ei löydy aamuun mennessä.

  http://www.taloussanomat.fi/politii...ipila-uhkaa-hajottaa-hallituksen/201514561/12
   
  TBman ja baikal tykkäsivät tästä.
 11. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  803
  Tykkäykset:
  1,220
  Pisteet:
  76
  Juu. Kepu on laittamassa Suomea kuntoon lisäämällä päällekkäistä hallintoa kestämättömällä tavalla. Virastoja perustettiin ihan liikaa.
   
  TBman ja Tetra tykkäsivät tästä.
 12. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,362
  Tykkäykset:
  7,579
  Pisteet:
  1,286
  Pelkään kuten useat muut kaltaiseni pienyrittäjät. Nyt me olemme rekisteröityneet kunnalle tuottajaksi. Asiakkaat saavat edelleen valita ottavatko meiltä vai kilpailijalta. Joissain on myös mahdollisuus valita kunnat kilpailuttamat palvelut. Eli valinnan vapautta on.
  Sote näyttää tuovan sen, että emme enää rekisteröidy kuntaan, vaan maakuntaan sotehallintoon. Niitä emme tunne. Emme tiedä vaatimuksia, ja pahinta on se että kelpaammeko edes.
  Riskinä on useiden pienyritysten toiminnan loppuminen valtakunnallisesti.

  Optimistit sanovat että hallituksellahan on tavoitteena tukea yrittäjyyttä. Ei ne anna sen tapahtua.
  Realistit sanoo, että suomessa sairaankuljetus siirtyi sairaanhoitopiireille. Silloin useissa kunnissa toimivat pienyritykset loppuivat, kun shp:t valitsivat vain sen yhden toimijakseen. Yrittäjillä oli sopimukset kuntien kanssa ja päättyivät.
  Pieni lanssiyrittäjien itsemurha aaltokin koettiin, kun velkaa oli ja työt lähtivät alta. Joku löytyi siitä lanssistaan ja joku kotoaan. Muutama niitä meni.

  Joten Sote on mälsää ja pelottavaa. Yhtä helvettiä suorastaan.,
   
  TBman ja kimmo.j tykkäsivät tästä.
 13. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Samaa KELA-rahaa ne julkisen terveydenhuollon toimijat saavat, eli eivät ole sen parempia. Sairasvakuutuksen idea on nimenomaan korvata ihmisen hoidon kustannuksia. Ei kai hoidon tuottajalla ole väliä ihmiselle, pääasia että hoitoa saa.
  Taksiliikenteestä sanon sen verran, että vaikka ylilyöntejä ja väärinkäytöksiä varmasti on, suurinosa ihmisistä jotka tuota käyttävät, ei pärjäisi ilman tuota tukea. Samalla tuoella viedään ihmiset taksilla, invataksilla ja ambulanssilla.
  Julkishallinto nimenomaan vastustaa näiden kilpailuttamista. Tietävät, etteivät pärjää siinä kisassa.

  Mitä tulee esimerkkiisi, näin järjestelmä toimii ja pahempaa on tiedossa. Uusi SOTE tulee keskittämään palveluita entistä enemmän. Ei hyvä asia hajaasutusalueen asukeille. Toivottavasti hän pääsee pikaisesti leikkaukseen.
   
 14. Mainos 15. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Toisaalta eikös kepun hörhöilyn seurauksena suurimmat kärsijät potilaspuolella ole ne, jotka asuvat pienempien sotealueiden alueella. Ja näiden pienimpien alueiden alueella kepun kannatus ei suinkaan ole vähäistä :D

  Kunnianhimoinen sote-uudistus lässähti kun piti ajaa puoluepoliittisia etuja.
   
  TBman tykkäsi tästä.
 16. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,709
  Tykkäykset:
  5,009
  Pisteet:
  1,286
  Sote uudistus on lienee välttämätön asia, mutta se kuinka uudistusta on toteutettu menee alle arvosteluasteikon.
  Sipilä kumppaneineen tekee todella ala-arvoista lobbaamista kulisseissa ja siellä on jopa hyvät tavat unohtuneet lähipiiriin ja hyvien veljien edun myötä.
  Pasta homma...
   

Jaa tämä sivu