Sotilaallinen jännitys kasvaa Itämeren alueella

Suomen rajan tuntumassa Kamenkassa (Kaukjärvi-Perkjärvi) sijaitseva 138. MTJV-prikaati on saanut käskyn siirtyä liikekannalle:

"Myös Karjalan kannaksen Kaukjärvelle sijoitettu Erillinen 138. moottoroitu kaartin jalkaväkiprikaati on käsketty voimannäyttötehtävään Venäjän nostettua Läntisen ja Keskisen sotilaspiirin valmiutta. 138. prikaati on ammattisotilaista kokoonpantu nopean toiminnan joukko."

TV Zvezda:
http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201402271351-ud8x.htm
 
Viimeksi muokattu:
Osana keskiviikkona määrättyä kokonaisen armeijakunnan sotaharjoitusta myös Itämeren laivasto on purjehtinut suurella voimalla ulos satamistaan osallistuakseen valmiusharjoitukseeen. Mukana harjoituksessa on myös Venäjän pohjoinen laivasto ja kaikki niiden toimintaa tukevat aselajit.

Toimittaja: Janus Putkonen
28.2.2014, Verkkomedia.org



Venäjän laivasto Suomen lähialueella sotavalmiusharjoituksessa

Venäjän pohjoinen laivasto ja Itämeren laivasto koetuttavat keskiviikkona määrätyssä yllätysharjoituksessa kykyään vastata sotilaallisiin uhkiin. Laivastot käskettiin toimiin torstaina ja mukana on noin 80 sotalaivaa, sukellusvenettä ja tukialusta niiden höyryttyä ulos pysyvistä tukikohdistaan Barentsin merellä ja Itämerellä. Myös mm. rannikkojen jalkaväki, rannikkopuolustus ja ilmavoimat on sotavalmiudessa.

Laivastovoimia tukikohdista yhdistetään taisteluosastoiksi merellä ja osastot ovat käynnistäneet sukellusvenetorjunnan. Osastot harjoittelevat merellä ilmasuojan turvin ja mukana harjoituksessa on myös ilmavoimat.

Laivastot hyödyntävät kaikkia sukellusvenetorjunnan välineitä. Laivoissa määrätään pelastus ja erikoistilanteiden torjuntaharjoituksia. Harjoituksessa käydään läpi ohjekirjojen mukaiset toiminnat niin sukellusveneiden torjunnan kuin poikkeustilatoiminnan osalta. Merivoimien alukset toimivat merellä yhdessä kaikkien viranomaisten ja aselajien kesken.



amphibious_assaul_landing_ship_Kaliningrad_Baltop_2010_Russia_Russian_navy_001.jpg




"Laivaston rannikkojoukot suorittavat kirjon tehtäviä osana maihinnousun torjunnan harjoitusta," Venäjän puolustusministeriö ilmoitti.

Samalla kun laivastot ovat sotavalmiudessa, laivastovoimien aluksia myös yhdistetään laivastoista toiseen. Suuri maihinnousualus Minsk Itämeren laivastosta ja Yamal Mustan meren laivastosta ovat yhdistyneet Välimeren laivastoon. Kyse on laivojen vaihdosta pysyvässä laivasto-osastossa Välimerellä.

Parhaillaan Välimerellä' operoi hyvin vahva venäläislaivasto, johon kuuluvat mm. raskas ohjusristeilijä Pjotr Veliki, lentotukialus Admiral Kuznetsov, hävittäjä Levchenko, suuret maihinnousulaivat Azov, Georgy Podedonosets, Olenegorsky Gornyak ja Kalingrad sekä tiedustelulaiva Admiral Fyodor Golovnin. Lisäksi on ilmoitettu, että laivasto-osastoon kuuluu myös mm. uusimpia häivesukellusveneitä.

Sotalaivojen rinnalla purjehtii myös kuusi laivojen huolto- ja tukilaivaa.



Russia%27s+Northern+Fleet.jpg




Venäjän Mustanmeren laivasto noudattaa tiukasti kansainvälisiä perussopimuksia

"Koska on väitetty, että venäläinen osapuoli olisi rikkonut Mustanmeren laivastoa koskevia perussopimuksia, korostamme, että nykyisessä vaikeassa tilanteessa Venäjän Mustanmeren laivasto noudattaa tiukasti voimassa olevia sopimuksia", sanoi Venäjän Mustanmeren laivaston tiedotustoimisto torstaina antamassaan lausunnossa.

Mustanmeren laivaston erillisten panssariteknisten laitteiden siirtäminen on tehty täysin perussopimusten mukaisesti eivätkä ne ole vaatineet minkäänlaisia lisäsopimuksia, sanotaan lausunnossa.

Venäjä vakuuttaa ettei Mustanmeren laivasto aiheuta uhkaa Ukrainan turvallisuudelle ja Venäjä toimii ainoastaan olemassaolevien sopimusten puitteissa.



Voice of Russia / KOMINFORM
 
Karjala takaisin
Yritys saada jotain tolkkua keskusteluun Karjalan palautuksesta. Kaikkea täällä julkaistua saa lainata hyvien tapojen mukaan (siis vääristelemättä ja lähde mainiten) vapaasti.
Friday, February 28, 2014

Yllättävä aasinsilta Ukrainasta Karjalaan?


Venäjä koventaa jatkuvasti otteita ja propagandasotaa Ukrainan tilanteen suhteen. Lyhyellä tähtäimellä näyttää todella pahalta, mutta pitemmällä tähtäimellä kaikki saattaa vielä päättyä Venäjän kannalta huonosti. Kuten sanonta kuuluu, pistimiin voi nojata, mutta niillä ei voi istua.

Suomi pomppasi yllättäen esiin Venäjän televisiossa:

Venäjän television ykköskanava näytti vastikään Ukrainan tilanteesta keskusteluohjelman, jossa oli hämmentävä videopätkä "ukrainalaisten nationalistien koulutusleiriltä". Videolla näkyy nationalistien kouluttajaksi esitelty mies, joka puhuu viroa ja englantia suomalaisittain.
Ilta-Sanomat kuuntelutti videon virolaisella asiantuntijalla, joka oli vakuuttunut miehen suomalaisuudesta. Hän epäili, että video on saatettu kuvata Viron suojeluskuntanuorten eli vapaaehtoisten maanpuolustajien koulutustilaisuudesta. Video esitettiin Arkadi Mamontovin juontamassa ohjelmassa nimeltä Spetsialnyi korrespondent.


Video näkyy täällä, suomalainen on kohdassa 27min. http://russia.tv/video/show/brand_id/3957/episode_id/962307
Maisema todellakin näyttää merkittävästi enemmän Virolta kuin Ukrainalta. Mies ei näy kovin selvästi, mutta olisikohan kyseessä Karjala-keskustelussakin esiintynyt Varkauden lahja Viron suojeluskunnille? Kuulemma oikeastikin hyvin perillä sotilaselektroniikasta, mutta ei ehkä maailman tasapainoisimpia ihmisiä.

Posted by Karjala takaisin at 1:09 PM
 
"Ukrainan nationalistien kouluttajaksi" esitelty suomalaismies: Venäjän propagandaa

is: 1.3.2014 7:36
IS tavoitti venäläisohjelman videolla esiintyneen suomalaismiehen. Hän kiistää olleensa koskaan kouluttamassa äärikansallismielisiä ukrainalaisnuoria.

Venäjän tv:n ykköskanava näytti vastikään suositussa keskusteluohjelmassa videota, jossa väitettiin olevan ”ukrainalaisia nationalisteja koulutuksessa”. Videon tarkoituksena oli esitellä, kuinka vaarallisia ja venäläisvastaisia nämä ovat.

Videolla näkyi myös ”nationalistien kouluttajaksi” esitelty mies, joka puhui viroa ja englantia perisuomalaisittain.

Mies on Juhani Putkinen, joka tunnetaan muun muassa Uuden Suomen aktiivisena ja isänmaallishenkisenä blogistina. Putkinen kiistää jyrkästi olleensa koskaan kouluttamassa ukrainalaisia äärikansallismielisiä nuoria.

- En ole Ukrainassa käynyt koskaan elämässäni eikä ole ollut mitään ukrainalaisten koulutusleiriä, Putkinen sanoi IS:lle.

- Virossa olen sen sijaan antanut sissikoulutusta muun muassa suojeluskuntalaisille ja Latviassa armeijan sotilaille, hän kertoi.

IS tavoitti Putkisen sen jälkeen, kun venäläisohjelmasta oli uutisoitu IS:n nettisivuilla.

- Tämä on Venäjän tapa tehdä propagandaa. Näytetään oikeita kuvia ja siinä on ehkä joitakin sirpaleita totta ja sitten siihen lisätään heidän omia valheitaan niin, ettei se totuus paista alta, Putkinen kuvaili.

Kuka videon on kuvannut?

Putkisen mukaan Venäjä on aiemmin esittänyt myös sellaisia propagandaväitteitä, että Virossa koulutettaisiin terroristinuoria hyökkäämään Venäjän Sevastopolin laivastotukikohtaa vastaan Krimillä.

Putkisen mukaan kaikki hänen koulutuksensa kestävät päivänvalon eikä niillä ole mitään tekemistä terrorismin kanssa.

- Minä olen kaikissa koulutustilaisuuksissa opettanut nimenomaan sitä, että siviilejä vastaan ei saa hyökätä, ei edes vihollisen siviilejä vastaan, hän sanoi.

Putkinen ei itse ollut nähnyt videota, mutta hän arveli sen olevan ehkä vuodelta 2006. Tuolloin hän koulutti Virossa erimaalaisia nuoria Kroonu klubin leireillä.

- Heillä on sellaisia kansainvälisiä nuorisoleirejä, joissa nuorille järjestetään tavallaan sotilaallista extreme-urheilua. Mukana noilla leireillä on ollut virolaisten lisäksi ainakin liettualaisia, ja joskus mukana oli myös Ukrainan presidentin neuvonantajaksi esitelty henkilö, Putkinen kuvailee.

Putkisella ei ole tietoa, kuka on videon kuvannut, mutta hänen mukaansa on tiedossa, että Venäjä pyrkii soluttamaan vastaaviin tilaisuuksiin omia agenttejaan.
 
Asiantuntija: Suomen turvallisuuspoliittinen asema uhattuna

Sotilas seisoi vartiossa Simferopolissa.
MAXIM SHIPENKOV
is: 2.3.2014 14:44

Ukrainan kriisi Asiantuntijan mukaan Suomella on oma tärkeä roolinsa Ukrainan kriisissä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Suomen pitäisi ottaa vahvasti kantaa vellovaan kriisiin.

- Venäjän rajavaltiopolitiikka on muuttumassa, eli tapa suhtautua omiin naapurivaltioihin. Se muuttui vähän jo Georgian sodan aikana ja nyt se on saamassa uutta puhtia. Tämä tietenkin uhkaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.

- Nyt olisi tietenkin järkevintä tässä vaiheessa kriisiä osoittaa, että Suomi on tästä kehityssuunnasta huolissaan ja selkeästi tuoda esiin, ettei Venäjän toimia tulla hyväksymään, Aaltola kertoo Ilta-Sanomille.

Hän arvelee, että Venäjä kuuntelisi tarkkaan Suomen kantaa.

- Tässä ei tietenkään kannata hätiköidä. Venäjän toimenpiteiden takia tässä kannattaa nostaa esiin huoli Suomen asemasta muuttuvalla Euroopan kartalla. Suomen olisi hyvä tuoda esiin, että sen kanta saattaa muuttua oman ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen suhteen. Se antaisi Moskovalla vahvan viestin, etteivät tässä ole ihan pienet asiat kyseessä, Aaltola selvittää.


KUVA: Pekka Sakki

Mika Aaltolan mielestä Suomen pitäisi ottaa vahvasti kantaa vellovaan kriisiin.


Hänen arvionsa mukaan Suomi ei tule kuitenkaan näin tekemään, vaan pysyy hiljaa.

- Suomi tulee sanomaan, että asiat hoidetaan EU:n kautta ja Suomi on tavallaan hiljaa tässä oman näkemyksen esiintuomisessa, Aaltola kertoo.

Venäjä on tuonut viime päivinä tuhansia sotilaita lisää Ukrainaan. Ukrainan armeija on aloittanut liikekannallepanon ja kutsunut reserviläiset palvelukseen. Ukrainan johdon mukaan Venäjä on teoillaan julistanut sodan Ukrainalle.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk varoittaa, että Ukraina on katastrofin partaalla.
 
yle 2.3.2014 klo 15:31
Tutkija: Suomen turvallisuuspoliittinen asema muuttuu – "Maailma ei ole enää entisensä"
Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista on sitä mieltä, että Suomen pitää olla hyvin tiukkana Venäjän suhteen. Suomesta voi hänen mukaansa tulla osa raja-alueittein maita, jos kehityksen annetaan jatkua.

Mika Aaltola Kuva: Yle
Venäjän toiminta Krimin niemimaalla muuttaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi. Hänen mukaansa Suomesta saattaa helposti tulla Venäjän rajamaa, jonka alueella Venäjä toteuttaa operaatioita, kun se näkee sen tarpeelliseksi.

– Suomen pitää olla hyvin tiukkana sen suhteen, missä Venäjän legitiimit intressit loppuvat. Selkeästi tämä raja on ylittynyt Ukrainassa. Venäjä ei saisi tehdä sitä, mitä se nyt tekee siellä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmasta Ulkopolittisesta instituutista arvioi Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa.

– Se pitää tuomita jyrkästi ja osoittaa, että Suomi on tarvittaessa valmis turvaamaan omia intressejään.

"Venäjä harjoittelee perinteisellä kartalla"
Mika Aaltolan mielestä Venäjän toimet Krimin niemimaalla sopivat huonosti visioon keskenäisriippuvaisesta, yhteisestä eurooppalaisesta järjestelmästä.

– Venäjä harjoittelee vanhalla perinteisellä kartalla niitä rajoja, mitä sillä on toiminnalleen ja omien intressien ajamiselle. Suomi on Venäjän rajanaapuri. Se tulee tavallaan samaan joukkoon raja-alueitten maita, jossa Ukrainakin on, jos kehityksen annetaan jatkua.

– Maailma ei ole enää entisensä, jos Venäjä jatkaa tuolla linjalla, minkä se on valinnut, ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

Hän korostaa, että Suomen pitää ylläpitää hyviä suhteita Venäjään, jotta se tietää, mitä maassa tapahtuu.

"Yhdysvalloissa aletaan kyllästyä Venäjään"
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vaatinut Venäjää vetämään joukkonsa takaisin tukikohtiin Krimin niemimaalla. Hän on myös uhannut Venäjää poliittisella ja taloudellisella eristämisellä, mikäli tilanne kärjistyy entisestään.

Mika Aaltola uskoo, että Yhdyvallat pyrkii laskemaan Venäjän kansainvälistä statusta ja sulkemaan sen ulos kansainvälisiltä areenoita, kuten Syyrian rauhanneuvotteluista.

– Sielläkin Venäjä on ollut hyvin vastuuton suurvalta. Yhdysvalloissa aletaan kyllästyä siihen vähitellen. Mitään suoria sotilaallisia keinoja Yhdysvalloilla ei varmaankaan ole, mutta jos tilanne kärjistyy laajemmaksi konfliktiksi, niin Yhdysvallat tarjoaa sitten varmaan materiaalista ja taloudellista apua Ukrainalle, Aaltola uskoo.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ja Venäjä ovat avainasemassa kriisin ratkaisemiseksi. Ukraina voi omalta osaltaan pahentaa krisiiä tai liennyttää sitä, mutta Aaltolan mielestä lopulta kyse on suurvaltojen välisestä kompromissista.

– Toivottavasti kriisi päättyy ensi viikolla. Mitä pidemmälle kriisi etenee, sitä vakavampi siitä tulee. Silloin puhutaan kuukausista, ellei vuosista jälkiseurausten suhteen.

– Tässä odotellaan, että Venäjä tulisi järkiinsä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa.
 
Aaltola on täysin oikeassa.

Tuon uutisen perusteella hän on pikemminkin epärealistinen haihattelija.


"Venäjän toiminta Krimin niemimaalla muuttaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi. Hänen mukaansa Suomesta saattaa helposti tulla Venäjän rajamaa, jonka alueella Venäjä toteuttaa operaatioita, kun se näkee sen tarpeelliseksi.
– Suomen pitää olla hyvin tiukkana sen suhteen, missä Venäjän legitiimit intressit loppuvat. Selkeästi tämä raja on ylittynyt Ukrainassa. Venäjä ei saisi tehdä sitä, mitä se nyt tekee siellä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmasta Ulkopolittisesta instituutista arvioi Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa.
– Se pitää tuomita jyrkästi ja osoittaa, että Suomi on tarvittaessa valmis turvaamaan omia intressejään."


Suomen jyrkkyys ja tiukkuus ovat yhtä tyhjän kanssa. Todellisuuden kannalta merkityksetöntä sanahelinää. Suurvalta uskoo vain sotilaallista voimaa.


"– Tässä odotellaan, että Venäjä tulisi järkiinsä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa."

Tulee Aaltolalle pitkä odotus. Venäjä ainoastaan koventaa otteitaan, jos ja kun länsimaiden voima heikkenee tai sitoutuu muualle. Silloin meidän armeijamme pitää olla valmiina.
 
Jaaha, täytynee ruveta kohottamaan omaa valmiutta, torrakot radalle ja harjoittelemaan mars! ;) Suomen valtionjohto lepää nössön pääministerin ja "Ekin"selitysten takana ja muikenee kuin vaari Venäjän suuntaan tyyliin: "antaa vaan isoveli-EU:n hoitaa meidän suhteita ulkomaiden suuntaan". Kyllä se Saksan mukaan tanssiminen riittäisi! Me olemme sentään rajanaapureita ja meillä on ollut läheiset, kahdenväliset (joskus liiankin) suhteet Venäjän kanssa vuosikymmeniä toisin kuin EU:lla.

Iso-br. , saksa, Ranska, Tsekki ja Puola ovat jo ilmaisseet kantansa SUORAAN JA JULKISESTI tilanteesta ilman EU:n ministerikokousta. Onko meidän Eki tai Jyrki-boy uskaltaneet sanoa kansainvälisille medioille mitään? Ollaan hiljaa nurkassa jos josko meitä ei huomattaisi.

Tämäkö on esimakua liittovaltiosta? Siellä näköjään ollaan jo...

Kannattaa muistaa opetus Venäjästä: se kunnioittaa vain voimaa eikä sitä saa muuten uskomaan omaan kuolevaisuuteensa kuin vastaamalla niinkuin metsään huudetaan. Ennen sitä Venäjä ei ole uskottava neuvottelukumppani.
 
Jaaha, täytynee ruveta kohottamaan omaa valmiutta, torrakot radalle ja harjoittelemaan mars! ;) Suomen valtionjohto lepää nössön pääministerin ja "Ekin"selitysten takana ja muikenee kuin vaari Venäjän suuntaan tyyliin: "antaa vaan isoveli-EU:n hoitaa meidän suhteita ulkomaiden suuntaan". Kyllä se Saksan mukaan tanssiminen riittäisi! Me olemme sentään rajanaapureita ja meillä on ollut läheiset, kahdenväliset (joskus liiankin) suhteet Venäjän kanssa vuosikymmeniä toisin kuin EU:lla.

Iso-br. , saksa, Ranska, Tsekki ja Puola ovat jo ilmaisseet kantansa SUORAAN JA JULKISESTI tilanteesta ilman EU:n ministerikokousta. Onko meidän Eki tai Jyrki-boy uskaltaneet sanoa kansainvälisille medioille mitään? Ollaan hiljaa nurkassa jos josko meitä ei huomattaisi.

Tämäkö on esimakua liittovaltiosta? Siellä näköjään ollaan jo...

Kannattaa muistaa opetus Venäjästä: se kunnioittaa vain voimaa eikä sitä saa muuten uskomaan omaan kuolevaisuuteensa kuin vastaamalla niinkuin metsään huudetaan. Ennen sitä Venäjä ei ole uskottava neuvottelukumppani.

Eu:n liittovaltio on ainoa mahdollinen tie Eurovaluutalle. Meidän johtajat ovat päättäneet,että Eurossa pystyään joten eikös liittovaltio ole silloin varma. Siitä ei vain ääneen puhuta,mutta jokainen sen tietää.Ei voi olla Eurovaluuttaa ilman liittovaltiota. Meidän Käteinen ja muut vaan toivovat että oltaisiin jo siellä. Silloin ei tarvita Natoa.
 
Tuon uutisen perusteella hän on pikemminkin epärealistinen haihattelija.


"Venäjän toiminta Krimin niemimaalla muuttaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi. Hänen mukaansa Suomesta saattaa helposti tulla Venäjän rajamaa, jonka alueella Venäjä toteuttaa operaatioita, kun se näkee sen tarpeelliseksi.
– Suomen pitää olla hyvin tiukkana sen suhteen, missä Venäjän legitiimit intressit loppuvat. Selkeästi tämä raja on ylittynyt Ukrainassa. Venäjä ei saisi tehdä sitä, mitä se nyt tekee siellä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmasta Ulkopolittisesta instituutista arvioi Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa.
– Se pitää tuomita jyrkästi ja osoittaa, että Suomi on tarvittaessa valmis turvaamaan omia intressejään."


Suomen jyrkkyys ja tiukkuus ovat yhtä tyhjän kanssa. Todellisuuden kannalta merkityksetöntä sanahelinää. Suurvalta uskoo vain sotilaallista voimaa.


"– Tässä odotellaan, että Venäjä tulisi järkiinsä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa."

Tulee Aaltolalle pitkä odotus. Venäjä ainoastaan koventaa otteitaan, jos ja kun länsimaiden voima heikkenee tai sitoutuu muualle. Silloin meidän armeijamme pitää olla valmiina.

Päinvastoin. Hullu diktaattori kaatuu sisäiseen imploosioon, kun heikkoihin kohtiin isketään: talousvirtoihin. Venäläiset ovat saaneet maistaa vaurautta jo. Ei ole Putinin kansansuosio kauaa korkealla.
 
Eu:n liittovaltio on ainoa mahdollinen tie Eurovaluutalle. Meidän johtajat ovat päättäneet,että Eurossa pystyään joten eikös liittovaltio ole silloin varma. Siitä ei vain ääneen puhuta,mutta jokainen sen tietää.Ei voi olla Eurovaluuttaa ilman liittovaltiota. Meidän Käteinen ja muut vaan toivovat että oltaisiin jo siellä. Silloin ei tarvita Natoa.
Minusta mielummin NATO kuin EU:n liittovaltio. NATO on vain sotilaallinen organisaatio joka ei sido muilla poliittisilla päätöksillä. EU vie meiltä lähes kaiken itsemääräämisoikeuden ja lainsäädäntöä Bryseliin (saksalle). Onko EU saksan 4-valtakunta kun sillä on niin paljon valtaa ja voimaa euroopassa?
 
Minusta mielummin NATO kuin EU:n liittovaltio. NATO on vain sotilaallinen organisaatio joka ei sido muilla poliittisilla päätöksillä. EU vie meiltä lähes kaiken itsemääräämisoikeuden ja lainsäädäntöä Bryseliin (saksalle). Onko EU saksan 4-valtakunta kun sillä on niin paljon valtaa ja voimaa euroopassa?

Niin vie. Sille ei vain voida mitään. Ainoa asia mikä estää eu:n liittovaltion on Euron romahdus joka taas onnistuessaan vaatisi sen että tarpeeksi monet kansat osaisivat vastustaa liittovaltiota tarpeeksi kauan ja pitkään.
Putin ja länsi kuitenkin hyväksyvät meidät Eu maaksi oltiin liittovaltiossa tai ei. Natoon väitän että emme pääse.
 
Päinvastoin. Hullu diktaattori kaatuu sisäiseen imploosioon, kun heikkoihin kohtiin isketään: talousvirtoihin. Venäläiset ovat saaneet maistaa vaurautta jo. Ei ole Putinin kansansuosio kauaa korkealla.

Venäjän raaka-aineille ja energialle löytyy muitakin ostajia. Venäjän tuonnin osalta Kaukoitä kykenee paikkaamaan mahdolliset tuontirajoitukset Euroopan suunnalta. Pahoin pelkään kaupan rajoitusten olevan suurempi isku Unionille. Siten suhtaudun epäillen näennäisiä rajoituksia suurempiin toimenpiteisiin.
 
Venäjän raaka-aineille ja energialle löytyy muitakin ostajia. Venäjän tuonnin osalta Kaukoitä kykenee paikkaamaan mahdolliset tuontirajoitukset Euroopan suunnalta. Pahoin pelkään kaupan rajoitusten olevan suurempi isku Unionille. Siten suhtaudun epäillen näennäisiä rajoituksia suurempiin toimenpiteisiin.

Soppiihan tuota eppäillä. Vaan nyt pannaan se ukko miettimään. Ei tässä Suomi sooloile, älä huoli.
 
yle 3.3.2014 klo 11:49
Suomikin kärsii Venäjän ja Ukrainan jännitteistä – "tulee iskemään meihin lujaa"
Eniten Suomeen vaikuttaa Venäjän ruplan heikentyminen: Suomen viennin arvo on pienempi ja venäläisturistit saavat ruplilla vähemmän euroja, sanoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Venäjän ja Ukrainan kiristyneillä väleillä on todennäköisesti vaikutuksia myös Suomen talouteen. Eniten Suomeen vaikuttaa Venäjän ruplan heikentyminen.

– Meihin tämä tulee iskemään lujaa. Valuuttakurssin (ruplan) vaikutus tulee olemaan paha, arvioi Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Maanantaina rupla heikentyi ja Moskovassa pörssikurssit romahtivat. Venäjän keskuspankki joutui nostamaan ohjauskorkoa 1,5 prosenttiyksikköä taistellakseen talouden epävarmuutta ja inflaation riskiä vastaan. Korko oli aiemmin 5,5 prosenttia, maanantain päätöksen jälkeen tasan seitsemän prosenttia.

– Ruplan heikentyminen näkyy Suomen viennissä - viennin arvo on pienempi. Ruplan heikentyminen heijastuu myös turismiin eli venäläisturistit saavat ruplilla vähemmän euroja, sanoo Korhonen.

Kireä tilanne heijastuu myös korkomarkkinoille.

– Esimerkiksi Saksassa korot laskivat tänään maanantaina, koska sijoittajat etsivät turvallisempia sijoituskohteita ja Saksaa pidetään sellaisena. Idempänä olevat heikommat maat kärsivät enemmän.

Viime vuonna Suomen tuonnin arvo Venäjältä oli 9,5 miljardia euroa. Tuonnista noin kaksi kolmasosaa oli öljyä ja öljytuotteita. Korhonen ei kuitenkaan usko, että tuonti Venäjältä Suomeen kärsisi vallitsevasta tilanteesta.

– En usko, että kenenkään etuja palvelisi haitata vientiä Suomeen.

Suomen vienti Venäjälle oli viime vuonna 4,9 miljardia euroa. Edellisvuodesta vienti laski kuusi prosenttia.

Ukrainan tilanteen kriisi tekee entistä tukalammaksi. Korhosen mukaan Ukrainan tilanne on "taloudellisesti katastrofaalinen". Maalla on iso alijäämä, ja keino sen rahoittamiseen pitäisi löytää.
 
yle 3.3.2014 klo 11:49
Suomikin kärsii Venäjän ja Ukrainan jännitteistä – "tulee iskemään meihin lujaa"
Eniten Suomeen vaikuttaa Venäjän ruplan heikentyminen: Suomen viennin arvo on pienempi ja venäläisturistit saavat ruplilla vähemmän euroja, sanoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Venäjän ja Ukrainan kiristyneillä väleillä on todennäköisesti vaikutuksia myös Suomen talouteen. Eniten Suomeen vaikuttaa Venäjän ruplan heikentyminen.

– Meihin tämä tulee iskemään lujaa. Valuuttakurssin (ruplan) vaikutus tulee olemaan paha, arvioi Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Maanantaina rupla heikentyi ja Moskovassa pörssikurssit romahtivat. Venäjän keskuspankki joutui nostamaan ohjauskorkoa 1,5 prosenttiyksikköä taistellakseen talouden epävarmuutta ja inflaation riskiä vastaan. Korko oli aiemmin 5,5 prosenttia, maanantain päätöksen jälkeen tasan seitsemän prosenttia.

– Ruplan heikentyminen näkyy Suomen viennissä - viennin arvo on pienempi. Ruplan heikentyminen heijastuu myös turismiin eli venäläisturistit saavat ruplilla vähemmän euroja, sanoo Korhonen.

Kireä tilanne heijastuu myös korkomarkkinoille.

– Esimerkiksi Saksassa korot laskivat tänään maanantaina, koska sijoittajat etsivät turvallisempia sijoituskohteita ja Saksaa pidetään sellaisena. Idempänä olevat heikommat maat kärsivät enemmän.

Viime vuonna Suomen tuonnin arvo Venäjältä oli 9,5 miljardia euroa. Tuonnista noin kaksi kolmasosaa oli öljyä ja öljytuotteita. Korhonen ei kuitenkaan usko, että tuonti Venäjältä Suomeen kärsisi vallitsevasta tilanteesta.

– En usko, että kenenkään etuja palvelisi haitata vientiä Suomeen.

Suomen vienti Venäjälle oli viime vuonna 4,9 miljardia euroa. Edellisvuodesta vienti laski kuusi prosenttia.

Ukrainan tilanteen kriisi tekee entistä tukalammaksi. Korhosen mukaan Ukrainan tilanne on "taloudellisesti katastrofaalinen". Maalla on iso alijäämä, ja keino sen rahoittamiseen pitäisi löytää.


Laita tämä vielä tuonne Kylmä sota 2 -osioon. Sota on aina (talous)politiikan jatkamista toisin keinoin. Voitaisiin siellä miettiä, tulevatko "punaiset vuorineuvokset" takaisin. Pelastaako Venäjä Turun telakan jne.

Ostammeko kieli ruskeana tavaraa molemmilta puolilta, liennytämme ja pelkäämme Kremlin ärjähdyksiä?
 
Saisiko jossain välissä jonkun kertomaan faktaa siitä, miten tilanne Itämerellä juuri nyt on? Laivat? Kaakonkulman joukot? Puheet?
 
Back
Top