Sotilaallinen tiedustelu (järjestelmät, menetelmät, taktiikat)

Einomies1

Respected Leader
Eipä löytynyt sopivaa topicia joten avasin tällaisen.

Lähtökohtana on minulle täysin uusi asia eli Suomi-Italia yhteistyö satelliittitiedustelussa.

Suomen ja Italian yhteistyö parantaa satelliittikuvia myös metsäpaloista

Antti Pennala 27.7.2017 15.21


Suomen ja Italian yhteistyö satelliittikuvantamisessa voi parantaa esimerkiksi metsäpalojen tarkkailua. Maiden puolustusministeriöt ovat allekirjoittaneet puitesopimuksen Cosmo-Skymed Second Generation järjestelmään liittyvästä kehityksestä.
Puitesopimuksella sovitaan Cosmo-Skymed Second Generation satelliittikuvantamisjärjestelmän käyttämisen suuntaviivoista ja projektin edistämisestä. Yhteistyöllä pyritään myös edelleen edistämään Suomen ja Italian puolustushallintojen välistä puolustusmateriaalialan yhteistyötä.


Puitesopimuksessa määritellään yleisiä ehtoja, kun taas yksittäisissä sopimuksissa sovitaan tarkemmin projekti- tai tilauskohtaisissa ehdoista.


– Tulevaisuudessa on tarkoituksena tehdä erillisiä projektisopimuksia, jotka edistävät yhteistyötä ja koskevat tarkempia teknisiä ja kaupallisia seikkoja, kerrotaan Suomen puolustusministeriön tiedotteessa.


Puitesopimus antaa raamit Suomen ja Italian satelliittikuvantamiseen liittyvän yhteistyön pohjalle.


– Suomen ja Italian puolustusalan yhteistyö on ollut toimivaa ja toivon juuri allekirjoitetun puitesopimuksen edelleen syventävän maiden yhteistyötä etenkin materiaalihankkeissa. Meillähän on jo ollut käytössä järjestelmän ensimmäisen sukupolven versio mutta jatkossa uusi järjestelmä mahdollistaa erottelukyvyltään erittäin tarkan kuvamateriaalin saamisen myös huonon näkyvyyden olosuhteissa, kommentoi Suomen puolustusministeriöstä hallitussihteeri Tuomas Venho.


Suomi haluaa olla kuvantamistekniikan kehityksessä aallonharjalla ja siihen luonteva jatkumo on lähteä mukaan italialaisten toisen sukupolven satelliittikuvantajärjestelmän kehittämiseen sekä hyödyntämiseen. Uusi järjestelmä koostuu kahdesta satelliitista vanhan neljän sijaan. Uusilla satelliiteilla saadaan entistä enemmän ja tarkempia kuvia.

http://ruotuvaki.fi/-/suomen-ja-italian-yhteistyo-parantaa-satelliittikuvia-myos-metsapaloista-

Cosmo-Skymed tutkatiedustelujärjestelmään liittyy myös OPTSAT-3000 optinen tiedustelusatelliitti joka laukaistiin eilen Ranskan Guyanasta radalleen.
Italian Ministry of Defence to launch OPTSAT-3000 earth observation satellite

The Italian Ministry of Defence (MoD) is set to launch its OPTSAT-3000 satellite from the Kourou European spaceport in French Guyana on 2 August.

The satellite was supplied by Leonardo through Telespazio, which is a joint venture (JV) between Leonardo and Thales.

Israel Aerospace Industries (IAI) has built the satellite as part of an international cooperation agreement between Italy and Israel, as well as OHB Italia that will be responsible for the launch.

The earth observation satellite will be launched into a sun-synchronous low earth orbit using the AVIO-produced VEGA European launcher.

It will be operated by three separate ground control stations, including the Joint Satellite Remote Survey Centre in Pratica di Mare, the SICRAL Joint Management and Control Centre in Vigna di Valle, and the Fucino Space Centre of Telespazio.

OPTSAT-3000 will be capable of taking high-resolution images of any part of the globe and will provide operational and intelligence capabilities to Italy’s MoD.
http://www.airforce-technology.com/...tsat-3000-earth-observation-satellite-5889343


Bremen, August 2nd, 2017. Earth observation satellite OPTSAT-3000 was successfully launched on board the VEGA flight VV10 from European spaceport Kourou, French Guyana on August 2nd at 01:58 GMT / 03:58 CEST.

Space technology group OHB SE’s Italian subsidiary OHB Italia was responsible for the launch contract with VEGA and the associated engineering activities. “Our responsibilities covered all the launch services aspects and included engineering support right at the space port. I am very grateful for the high trust placed in OHB Italia”, said Roberto Aceti, Managing Director of OHB Italia, after the successful launch of OPTSAT-3000.

Milan-based OHB Italia contributed substantially by providing a variety of services prior to the launch. These included shipment of the spacecraft and the necessary ground support equipment to the space port, provision of interface rings for mounting the satellite to the launcher and for separating it in orbit, and satellite acceptance tests. Regarding management of the technical interfaces, OHB Italia assured the connection and coherency between launcher and satellite with special focus on environmental loads compatibility and satellite separation. OHB Italia also contributed to the separation system’s design that enabled the safe release of the satellite.

Being the formal interface to the customer Arianespace, OHB Italia’s Program Manager acted as Director Mission Satellite during the final chronology of the launch.


170802_lift_off_small-b591d3da.jpg


170802_Assemblage%20coiffe_S3B_013.jpg

https://www.ohb.de/press-releases-details/successful-launch-of-satellite-optsat-3000.html
 
Mitähän mahtaa "erikoisajattelija" Alafuzoff tarkoittaa?

Tiedustelupomo Alafuzoff: Nato-jäsenyys heikentäisi suomalaisen tiedustelun laatua
http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002785038.html
Alafuzoffilta on kyllä tullut mystisiä kommentteja tiedustelupomona:
- Tiedustelu on aina yllätetty, niin kuin koko muukin yleisö, ei näitä yksittäisiä tapahtumia voi ennakolta kukaan estää.. :eek:
- Hybridisotaan ollaan valmistauduttu, jos hybridisodankäynti ymmärretään sillä tavoin kuin se esimerkiksi Suomessa on ymmärretty.
- Olin rehellinen, kun annoin arvion silloin. Pyrimme tuolla hetkellä objektiiviseen analyysiin. Ja nyt näin jälkeenpäin ajateltuna olen saattanut olla väärässä
- ja tähän perään ...hänen mukaansa Ukrainan kriisin hoitamisessa on tehty lukuisia virheitä. "Ukraina on esimerkki siitä, miten poliittisia päätöksiä Euroopassa on voitu tehdä liian nopeasti ja vajavaisin tiedoin"
:D:D:D

kieltämättä syö kyllä tiedusteluväen uskottavuutta, mutta ehkäpä tämä on vain suomalaista maskirovkaa.
 
Mitähän mahtaa "erikoisajattelija" Alafuzoff tarkoittaa?

Tiedustelupomo Alafuzoff: Nato-jäsenyys heikentäisi suomalaisen tiedustelun laatua
http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002785038.html
Troijalainen tuo kaveri on, sanokaa mitä sanotte.
- Korostaa aina samassa lauseessa lännen virheitä kun mainitaan Venäjän uhka.
- esittää NATO-jäsenyyden vastaisia lausuntoja joka on varsin ennen kuulumatonta noinkin korkealla sotilashenkilölle! Sehän on poliitikkojen ja kansan päätös!
- käsittelee Venäjää ja muita slaavilaisia veljeskansoja silkkihansikkain.

Georgille taisi jäädä Dugin vahvasti tajuntaan kun opiskeli Venäjällä. Saisikohan edes ohjata lennokkia suomen PV:ssä?

Wiki-lainaus:
1950-luvulla Alafuzoffin suku piti kiinni venäläisyydestään ja Georgij sai venäläisen kasvatuksen.
Vuonna 1997 Alafuzoff aloitti opintonsa Venäjän yleisesikunta-akatemiassa Moskovassa ensimmäisenä suomalaisena upseerina 20 vuoteen. Venäjän yleisesikunta-akatemia on Venäjän arvostetuin, vaativin ja korkealuokkaisin sotilasakatemia, josta Alafuzoff valmistui erinomaisin arvosanoin. Yleisesikunta-akatemian seinässä on marmoritaulu, johon kirjoitettu vuoden 1999 luokan priimusten nimet.[7] Alafuzoff oli valkovenäläisen upseerin lisäksi ainut ulkomaalainen priimus tuolla luokalla.
Erityisesti hän on Venäjä-kannanotoissaan korostanut sitä, ettei Venäjä ole missään mielessä uhka Suomelle eikä Venäjällä ole Suomen tai Baltian suunnalla turvallisuuspoliittisia intressejä. Hänen mukaansa Venäjän asevoimat riittävät korkeintaan "voiman näyttöön, ei niinkään käyttöön". Tätä näkemystä hän korosti erityisesti kommodorina 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Kuitenkin joissakin tapauksissa jotkut ovat katsoneet hänen vähättelevän Venäjän uhkaa ja jopa tulkinneet hänen olevan venäläismielinen. 21. toukokuuta 2002 hän totesi Helsingin Sanomien haastattelussa: "Venäjän asevoimat eivät ole uhka Suomelle. Korostan, että demokraattisen valtion asevoimat eivät ole uhka ainoallekaan naapurille. Se riippuu poliittisista päätöksistä, muodostuuko niistä uhka vai ei". Lisäksi hän on todennut, ettei Venäjä ole uhka Suomelle niin kauan kuin Suomi ei muodosta uhkaa Venäjälle. Hän myös suhtautui kriittisesti Kosovon elinkelpoisuuteen itsenäisenä valtiona, vaikkei ole halunnut ottaa suoraa kantaa itsenäisyyteen.[9] Hänen Pekka Visurin toimittamaan Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan linjaukset- teokseen (2001) kirjoittamaansa artikkelia kritisoitiin kirja-arvostelussa:

Alafuzoff antoi Yleisradiolle haastattelun, jossa kertoi että Ukrainassa ei ollut Venäjän sotilaita tai kansalaisia, eivätkä Venäjän asevoimat olleet sekaantuneet konfliktiin. Venäjällä mm. Rossijskaja Gazetan toimittaja ylisti tämän jälkeen Alafuzoffin näkemystä. Brysselissä oltiin varmoja, että Yleisradiolle antamansa haastattelun aikoihin Alafuzoff tiesi, että Itä-Ukrainassa olivat liikkeellä samat Venäjän armeijan erikoisjoukot kuin paria viikkoa aiemmin Krimillä. Seurauksena EU:n korkea edustaja Catherine Ashton otti Alafuzoffin lausunnot tarkistettaviksi.

Myöhemmin YLE:n huhtikuisesta haastattelusta kysyttäessä Alafuzoff on ollut kiusaantunut asiasta. "Olin rehellinen, kun annoin arvion silloin. Pyrimme tuolla hetkellä objektiiviseen analyysiin. Ja nyt näin jälkeenpäin ajateltuna olen saattanut olla väärässä", hän toteaa kysyttäessä venäläisistä joukoista Ukrainassa. "Miksi olisin hämännyt tai harhauttanut? Me pyrimme totuudenmukaisuuteen emmekä hämää tietoisesti julkisuuden kautta. Informaatiosodankäynti ei kuulu meille", Alafuzoff vakuuttaa. Hän jatkaa, että Ukrainan kriisin hoidossa on tehty lukuisia virheitä: "Ukraina on esimerkki siitä, miten poliittisia päätöksiä Euroopassa on voitu tehdä liian nopeasti ja vajavaisin tiedoin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Georgij_Alafuzoff

Olenko minä ainoa epäilevä Tuomas täällä?
Suomessa ollaan sinisilmäisiä....
 
Alafuzoffin osalta homma on kyllä aika selvä. Vaihtoehtoja on aivan monumentaalinen typeryys, tai typeryys yhdistettynä toimintaan Venäjän asiamiehenä. Paroni Ivan Alafuzoffin pojanpoika on ollut perheineen maanpaossa bolshevikkeja, ei venäläisiä. Ei ole odottamatonta, että heillä on lämmin ja todennäköisesti hyvin positiivinen näkemys nykyisen Venäjän kehityksestä. Sen sijaan on käsittämätöntä sinisilmäistä pölkkypäisyyttä asettaa kaveri tiedustelun johtoon, vaikka kaikki mittarit ja valot näyttää varoitusta. Anteeksi. Mielipide on vain omani.
 
Sen sijaan on käsittämätöntä sinisilmäistä pölkkypäisyyttä asettaa kaveri tiedustelun johtoon, vaikka kaikki mittarit ja valot näyttää varoitusta. Anteeksi. Mielipide on vain omani.
No Putin ainakin tietää varsin hyvin mitä EU tietää ja suunnittelee. Suomalaiset myhäilevät tyytyväisinä että "kyllä se on meidän etu kun tiedustelun pomo tuntee venäjän". HALOO PV! Ei se aina mene yhteen suuntaan.

Tulkitsen julkisista lausunnoistakin selkeän kritiikin puutteen ja haluttomuuden arvostella venäjää ja miten mahtaa sujua töiden tekeminen oikeasti?
Miten se vanha kansa sanoikaan? :rolleyes:
 
Nomen est omen , viisaus jo Rooman valtakunnan ajoilta.
Väite ettei puolustusvoimat muodosta uhkaa , siis olemassa olollaan, on virheellinen. Alazusof ,onko venäjäläinen nimi translitteroitu oikein, edellyttää puolustusvoimien uhkavoiman vaativan poliittisia päätöksiä , kyllä ydinohjukset ovat vahvempi argumentti kuin poliittinen liirumlaarum. Venäjän johto on jo antanut näyttöjä näistä päätöksistä useita satoja vuosia viimeksi Ukrainassa..Putin on vain pitkän venäläisen historian jatkumoa.
Armeijan vahvistaminen toimii samalla logiikalla kuin muinainen Inka valtio toimi laajentaessaan valtiota. Inkat marssittivat armeijansa 140000 miestä vihollisen nähtäville ja aloittivat keskustelut ...eikö olisi hyvä ratkaisu liittyä meidän alaisuuteen sen sijaan että taistelisitte. Armeijan taistelut olivat melko harvinaisia.
 
Tulevaisuudessa vakoilusatelliittien raskaat ja kalliit linssit saattavat olla muisto vain. SPIDER-teknologia on tulossa:
To get a decent image with a conventional telescope, your detector needs to be a surface at a reasonable distance from the lens. Shorten the telescope too much and you get images too small to be useful. And everything must be aligned to tiny tolerances. With a space-based telescope, that’s difficult and power-intensive to do.
The SPIDER chip works differently. Instead of measuring light’s intensity, it collects data wavelength and amplitude — since intensity is really just amplitude squared. A computer then calculates what the intensity would be based on the amplitude and phase data. That removes much of the size, power requirements, and complexity of telescopes modeled after eyes.
http://www.defenseone.com/technolog...llites-just-got-exponentially-smaller/140700/
 
#Panssarivaunu

https://www.tekniikkatalous.fi/tied...een-360-asteen-kuva-yhdella-kameralla-6698801
30.1. klo 08:51
Suomessa kehitetty lämpökameran optiikka panoraamakuvaukseen – 360 asteen kuva yhdellä kameralla
VTT_l%C3%A4mp%C3%B6kameran%20optiikka.jpg
VTT

JAA ARTIKKELI

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt optiikan lämpökameraan, jolla saadaan kuvattua täysi 360 asteen panoraamakuva yhdellä otoksella. Patentoitua keksintöä esitellään San Franciscossa fotoniikkatapahtumassa.

Kaupallisissa sovelluksissa lämpökameran panoraamakuva on toteutettu joko useamman tai yhden kääntyvän kameran avulla. Ensimmäinen vaihtoehto on kallis ja jälkimmäisessä ei saada täysin samanaikaista panoraamakuvaa kameran kääntämisestä syntyvän viiveen vuoksi.

Optiikalla toteutettuja, valokuvaukseen ja videokuvaukseen tarkoitettuja panoraamakameroita on ollut markkinoilla jo useamman vuoden. Lämpökameran toimintaperiaate on sama kuin digikamerassa, mutta sen käyttämän infrapunavalon aallonpituus on noin kymmenkertainen näkyvään valoon verrattuna.

Näkyvän valon aallonpituus on 0,4–0,7 mikrometriä, kun VTT:n kamera näkee valoa 8–14 mikrometrin aallonpituusalueella. Tämän takia sama optiikka ei käy vaan tarvitaan erilaiset materiaalit linsseihin ja peileihin, jotta näin pitkä aallonpituus tulee niistä läpi.

"Lämpökamera näkee lämpöä. Se ei esimerkiksi näe ikkunalasin läpi, jos sillä kuvaa sisältä ulospäin, kun lasin pinta on kylmä. Joidenkin muovien läpi se näkee, sitä opiskellaan tässä itsekin", kertoo optiikkasuunnittelija Kai Ojala.

Ojala jatkoi kollegansa, Mika Aikion keksimän ja patentoiman optiikkaratkaisun kehittämistä. Siinä on yhtenäinen linssielementti, joka taittaa panoraamanäkymän yhdelle lämpöanturimatriisille. Näin koko 360 asteen panoraamanäkymä syntyy kerralla.

Kehitetty optiikkaratkaisu sopii erityisen hyvin tilanteisiin, joissa lämpökameran jatkuvaa kuvaa tarvitaan horisontaalisen tason lähettyviltä.

"Haemme toki visioita, mihin suuntaan se lähtisi. Se voisi soveltua ajoneuvon ympärillä tapahtuvaan tunnistamiseen, ja missä kylmästä ympäristöstä pitäisi erottaa ihminen. Kamera on herkimmillään 10 mikrometrin aallonpituusalueella, ja ihmisestäkin tulee eniten lämpösäteilyä tuolla aallonpituusalueella."

Keksintö alentaa lämpökuvauksen kustannuksia
Kehitetty optiikka on sovitettu kaupalliseen lämpökameraan, joka kykenee tuottamaan kuvaa videokuvausnopeudella. Tällaisen kameran hinta on noin 10 000 euroa.

Ratkaisua esitellään SPIE Photonics West -näyttelyssä San Franciscossa 30.1.–1.2.

"Tässä on tärkeää se, että termisellä puolella kaikki on kallista. Nyt selvitään yhdellä kameralla. Esimerkiksi autoon asennettavissa tunnistimissa ei voi olla monta kallista anturia", VTT:n asiakkuuspäällikkö Kimmo Solehmainen kertoo messujen aattona puhelinhaastattelussa.

Tällä hetkellä linssit on valmistettu germaniumista ja paraikaa tutkitaan mahdollisuuksia valmistaa ne jostain muusta materiaalista.

"Näkyvän valon alueella optiikan kustannus olisi muutamia euroja. Yritän löytää täältä teollisuuskumppaneita, joiden kanssa voimme kehittää sille sovelluskohteita. Tavoitteena on lisensoida tekniikka."

Yhtenä sovelluskohteena Solehmainen mainitsee Google Maps -kartoitusautojen tapaan toimivat lämpökamera-autot, jotka voisivat olla yhteydessä kiinteistöihin, jossa olisi paljon ilmavuotoja.

E. Meni vähän outoon ketjuun, mutta olkoon. Luin tiedustelumenetelmät ... tekniikat . :)
 
Pistän tämän tännekin

Linkki: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ko...ssa-jo-vuonna-2004/?shared=1010715-521152d5-1

Tuore Snowden-paljastus: Suomi teki yhteistyötä NSA:n kanssa jo vuonna 2004

SUOMEN sotilastiedustelun ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:n yhteistyö alkoi jo vuosia uskottua aiemmin, viimeistään vuonna 2004. Tämä käy ilmi artikkelista, jonka Edward Snowdenin vuotamia asiakirjoja julkaiseva The Intercept-sivusto julkaisi torstaina 1. maaliskuuta.

Asiakirja on NSA:n sisäiseen viestintään tarkoitetussa SIDtoday-uutiskirjeessä lokakuussa 2005 julkaistu artikkeli. Siinä NSA:n ulkomaan asioiden osasto FAD:n tekninen yhteyshenkilö kuvailee työtään Norjassa.

FDA oli lähettänyt henkilön Norjaan auttamaan paikallista yhteistyökumppania suuren työmäärän kanssa. Hänen päätehtävänään oli korjata Norjan ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen välisiä tietokatkoja.

Henkilön tehtäviin kuului kuitenkin myös signaalitiedusteluyhteistyön käynnistäminen Suomen sotilastiedustelun kanssa.

Yhteyshenkilö kertoo kuuluneensa NSA:n ryhmään, joka asensi vuonna 2004 suoran viestinnän linkin Suomen sotilastiedustelun, NSA:n ja Yhdysvaltain kuvatiedusteluaineistoa käsittelevän NGA-viraston välille.

”Linkin perustaminen on kriittisen tärkeää NSA:n ja FIRE:n [Suomen sotilastiedustelun] suhteelle.”

Asiakirjasta ei käy ilmi, minkälaista yhteyttä työntekijä tarkalleen tarkoitti.

SUOMEN ja NSA:n välinen yhteistyö tuli julkisuuteen vuonna 2014, kun toimittaja Glenn Greenwaldin Snowdenia käsittelevä kirja julkaistiin.

Kirjan mukaan Suomella on kahdenvälinen, ”kolmannen tason” yhteistyösopimus NSA:n kanssa.

Samaan ryhmään kirjassa luokiteltiin myös Norja. NSA:n sisäiseen julkaisuun kirjoittanut yhteyshenkilö kuvailee Norjan tiedusteluyksikköä yhdeksi NSA:n ammattimaisimmista kumppaneista.

Vuonna 2014 puolustusministerinä toiminut Carl Haglund (r) myönsi yhteistyön ja kertoi tienneensä siitä jo kesäkuussa 2013, kun Snowdenin ensimmäiset paljastukset julkaistiin.

Yhteistyön tarkkaa alkamisajankohtaa Haglund ei kuitenkaan kertonut, koska se on luokiteltu salaiseksi.

Julkisuudessa arveltiin yhteistyön NSA:n kanssa alkaneen ”hiljattain, viimeistään vuonna 2013”. Vuodetun asiakirjan perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että yhteistyö on jatkunut huomattavasti pidempään.

PUOLUSTUSVOIMAT voi luovuttaa kansainvälisille yhteistyökumppaneilleen tiedustelutietoa silloin, kun se on Suomen edun mukaista.

Sen sijaan lainsäädäntöä ulkomaisten tiedustelupalvelujen oikeudesta toimia Suomessa ei tällä hetkellä ole.

Tähän on tulossa muutos, mikäli hallituksen esittämät tiedustelulait hyväksytään.

Hallitus esittää ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöille oikeutta toimia Suomen rajojen sisäpuolella yhteistyössä Suomen tiedusteluviranomaisten kanssa. Edellytyksenä on, että yhteistyöstä on hyötyä Suomelle esimerkiksi siksi, että ulkomaisella virkamiehellä on osaamista, jota suomalaiselta puuttuu.
 
Ilmavoimien komentaja allekirjoittaa avaruustilannekuvayhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan

Ilmavoimat 4.11.2019 12.22

Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen ja Yhdysvaltain avaruusesikunnan (USSPACECOM) Rear Admiral Marcus A. Hitchcock allekirjoittavat Suomen ja Yhdysvaltain välisen avaruustilannekuvayhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan 4. marraskuuta 2019.


5b22f358-2f05-5ddf-68b2-bc576e640be6

Osana kansallisen avaruustilannekuvakyvyn kehittämistä puolustusministeriö on valtuuttanut Puolustusvoimat allekirjoittamaan yhteisymmärryspöytäkirjan. Puolustusvoimien sisällä avaruustilannekuvan tuottaminen on määritetty Ilmavoimien vastuulle.

Allekirjoitettavan sopimuksen perusteella on tarkoitus vaihtaa Suomen ja Yhdysvaltain kesken julkista avaruustilannetietoa muun muassa avaruusromulta suojautumiseksi ja erilaisten yhteentörmäysriskien pienentämiseksi.

Yhdysvallat on globaalisti keskeinen toimija avaruustilannetietoisuudessa (Space Situational Awareness, SSA) ja sillä on vastaavanlaisia sopimuksia useiden eurooppalaisten maiden kanssa.

Suomessa Ilmavoimat tekee yhteistyötä siviilihallinnon avaruustoimijoiden kanssa - kuten Ilmatieteen laitos ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus - luodakseen ja kehittääkseen kansallista avaruustilannekuvakykyä. Ilmavoimien tuottama avaruustilannekuva täydentää Puolustusvoimien yhteistä tilannekuvaa ja sen perusteella saadaan tietoa muun muassa avaruusesineiden sijainnista ja liikkeistä. Avaruusesineitä tarkkailemalla voidaan esimerkiksi ennakoida avaruusromun saapumista ilmakehään.

Suomi on jo mukana sekä Euroopan Unionin että Euroopan Avaruusjärjestön avaruustilannetietoisuuteen liittyvissä komiteoissa ja yhteistyössä.
https://ilmavoimat.fi/artikkeli/-/a...hteistyota-koskevan-yhteisymmarryspoytakirjan


Naapurin satelliittien sijainti ja kiertoaika lienee kohtuuhyvin tiedossa jatkossa. Ei kun seuraavaksi ASAT-kykyä meille!:uzi:
 
 

Maksumuuri tuli vastaan.

Mutta sen lyhyen pätkän perusteella mitä luin, juttu viittaisi että olisi jotenkin uusi asia että ruotsi on osa USA:n vakoilusysteemiä. Tämän on jokainen joka on vitsinyt lehtiä tai kirjoja lukea viimeisen 60v aikan tiennyt kaiken aikaa. Ruotsi kuppaa tietysti kaiken mikä sen alueen putkissa kulkee ja antaa sen jenkeille.

Nythän suomi pääsee laillisesti jakamaan tietoa kansalaisistaan myös. Se, mitä Supo meistä jakaa ja mitä ruotsi ei ole jo jakanut on sitten eri asia:).
 
Täytyy sanoa. Miten joku maa voi olla niin tyhmä, että ostaa viestiliikenteen suojauksensa ulkomaiselta firmalta.

Oikeasti. Kun perus ajattelulla varustettu ihminen ymmärtää, että tuollaisella alalla ei ole luottamusta.

Jos oikeasti joku härmäläinen on ollut niin tyhmä, että on tuolta firmalta koskaan mitään ostanut, hänet pitäisi tuomita maanpetoksesta kaappiin saman tien.
 
Maksumuuri tuli vastaan.

Mutta sen lyhyen pätkän perusteella mitä luin, juttu viittaisi että olisi jotenkin uusi asia että ruotsi on osa USA:n vakoilusysteemiä. Tämän on jokainen joka on vitsinyt lehtiä tai kirjoja lukea viimeisen 60v aikan tiennyt kaiken aikaa. Ruotsi kuppaa tietysti kaiken mikä sen alueen putkissa kulkee ja antaa sen jenkeille.

Nythän suomi pääsee laillisesti jakamaan tietoa kansalaisistaan myös. Se, mitä Supo meistä jakaa ja mitä ruotsi ei ole jo jakanut on sitten eri asia:).
Pakko vähän avautua...
"Se, mitä Supo meistä jakaa...". Tietyillä ihmisillä (en nyt viittaa sinuun) tuntuu olevan aivan ylisuuret luulot kiinnostavuudestaan. Ikäänkuin tiedusteluviranomaisia kiinnostaisi mitä Matti Meikäläinen kirjoittaa vaimonsa selän takana sähköposteissa tyttö- tai poikaystävälleen. Ja vielä vähemmän asia kiinnostaa ulkomaisia tiedusteluviranomaisia joilla on ihan oikeita konnia vahdittavana. Saati että muutaman sadan virkamiehen virastolla olisi edes voimavaroja kytätä niitä Matti Meikäläisten juttuja. Suurinta meteliä asiasta näyttää pitävän tietyt elämäntapaintiaanit jotka kuvittelevat että heidän vallankumoukselliset punaviini-iltansa joissa puretaan maailman tuskaa kiinnostavat viranomaisia...jotka useimmiten eivät edes tiedä kyseisten hemmojen olemassaolosta... ja eivät ole edes kiinnostuneita.
 
Back
Top