Sotilaspoliisin tehtävät kautta aikojen
Sotilaspoliisin tehtävät ovatkin muuttuneet. Aikaisemmin pieni sotilaspoliisijoukko oli poliisimpi kuin nykyiset.
Keskustelu Yhdysvalloissa ilmavoimien turvallisuusjoukoista ja lainvalvonnasta on mielenkiintoinen. Tulee mieleen, että pitäisi miettiä jokin syy, miksi rikospoliisi on erkaantunut järjestyspoliisista.
Suomen puolustusvoimien tämänhetkisen käsityksen mukaan sotilaspoliisin virankuva on tässä:
Sotilaspoliisi
Sotilaspoliisien tehtävänä on mm. sotilaskohteiden turvallisuusvalvonta ja järjestyksen ylläpito sekä liikenteen valvonta ja ohjaus. Sotilaspoliiseja koulutetaan lähes kaikissa joukko-osastoissa.
Taistelijan peruskoulutuksen lisäksi sotilaspoliiseille opetetaan tietoja ja taitoja, joita voidaan hyvinkin verrata poliisin tai vartijan koulutukseen. Sotilaspoliisikoulutuksesta on hyötyä edellä mainittuihin ammatteihin pyrittäessä.
Koulutuksen edistyttyä sotilaspoliisit palvelevat varuskuntien vartiointitehtävissä ja perehtyvät sotilaspoliisin kriisiajan tehtäviin. Sotilaspoliisiksi koulutettavat valitaan joukko-osastossa ja heiltä vaaditaan hyvää fyysistä ja henkistä kuntoa. Johtajiksi koulutettavien palvelusaika on 362 päivää ja sotilaspoliisimiesten 270 päivää.
Haiskahtaa Wikipediasta lainatulta, jonka on voinut kirjoittaa kuka vaan. En kommentoi enempää sitä tekstiä joka nyt löytyy Wikipediasta.
Kuvaavaa on myös se, että Sotilaspoliisin koulutuksella kuvitellaan saatavan jotakin erityistä etua, jos aikoo myöhemmin poliisikoulutukseen.
Minusta enemmän kuvaavaa on se, että poliisikoulutukseen hakeutuessa EI SAA lisäpisteitä Sotilaspoliisikoulutuksesta.
Sotilaspoliisi EI ole mikään vartiomies, vielä vähemmän hän on liikenteenohjaaja..saati siviilimaailman vartija. Sotilaspoliisi on jalkaväkisotilas, jonka koulutus tähtää vaativiin erikoistilanteisiin erilaisissa olosuhteissa..MYÖS metsämaastossa!
Tuo lisäpiste juttu juontanee ajalta, jolloin silloiseen poliisikouluun vaadittiin AUK, RUK tai sotilaspoliisikoulutus. Sittemmin kelpuutettiin kaikki 9 kk palvelleet ja nyt ei tarvitse vm-palvelusta suorittaa enää olenkaan.
Spol-varusmieskoulutuksesta ei saa mitään hyötyä poliisikoulussa. Tuo on nyt tälläinen mainoslause jolla pyritään lisäämään sotilaspoliisi-linjan houkuttelevuutta näille turvallisuustehtävistä itselleen ammattia haaveileville. Karrikoidusti sanoisin, että jos harrastat kirjallisuutta ja pöytälaatikkoproosaa niin siitä on enemmän apua pääsykokeissa.
Itseasiassa tiedän, että erikoisjoukkojenkin pitkälle sopimussotilaana koulutetun poliisikouluun hakijan suhteen poliisikoulu on hieman varpaillaan. Toki erityistaidot mielellään hyödynnetään eikä nitä tietenkään miinukseksi lasketa mutta samalla asennoidutaan karsimaan taistelutaitojen suoraviivaisuutta ja istutetaan tilalle poliisin sosiaalista lähestymistapaa. Kouluttajien sanoin jo opittuja taitoja tai asennetta on hankalampi muuttaa kuin opettaa asioita täysin uusina.
Se on nykyisin poliisiammattikorkeakoulu, johon saat lisäpisteitä esim siitä, ettei sinulla ole muuta ammattitutkintoa suoritettuna. Vaikka poliisikoulutukseen pääsyyn ei armeijasta olekkaan enää hyötyä, mahdollinen sijoittuminen eri tehtäviin voi helpottua, ainakin jos taustalla on kantahenkilökuntaan kuuluminen. (tiedossa useita esimerkkejä ex virkaveljistä, jotka ovat päässeet suoraan "erikoistehtäviin")
Muutenkin kannattaa unohtaa moni sellainen asia mitä olet kuullut tai nähnyt spol-koulutuksesta ennen vuotta 2014.
Samoin se vanha SPOLO 2000-luvun alusta on jo monilta osin vanhentunut ja ei ole enää koulutuskäytössä niiltä osin.
SPOLK:n rakenne ja tehtävät ovat muuttuneet niistä ajoista paljon.
Uudet oppaat PAIKPO ja SPOLO ovat työnalla ja tulevat koulutuskäyttöön lähitulevaisuudessa niitä tarvitseville.
E: lisätty puuttuva U-kirjain, jonka tarkkasilmäinen foorumilainen huomasi. Pahoittelen
Viimeksi muokattu: